pi314 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχει δοκιμάσει κάποιος να δώσει proficiency Cambridge με ατομικό διάβασμα, χωρίς φροντιστήριο? Αν ναι, μπορεί να με κατατοπίσει? Είμαι από επίπεδο lower (το έχω πάρει δηλαδη το lower). Είναι εφικτό σενάριο αυτό? Επεξ/σία 15 Σεπτεμβρίου 2021 από pi314
Lucifer Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Μόνο και μόνο η καθοδήγηση που ζητάς, είναι μεγάλο ποσοστό του μαθήματος. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αξιολόγησή σου, την επεξήγηση του πώς διαφοροποιείται η γραμματική, τόσο σε εξαιρέσεις πάνω σε αυτά που ξέρεις (?) όσο και σε προσθήκες φαινομένων που αν δεν εξηγηθούν δε θα καταλαβαίνεις γιατί είναι όπως είναι (ή γιατί δεν είναι λάθος, καθώς όλη η γλώσσα είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό από μπαλώματα). Και επειδή το Cambridge βασίζεται πολύ σε ασκήσεις με κενά, δεν θα έχεις την πολυτέλεια να μπορείς να διορθώνεις τον εαυτό σου. Ακόμα και αν τα καταφέρεις όλα αυτά, θα σε σφάξουν στην έκθεση (και επαγωγικά στο speaking) για το οποίο χρειάζεσαι απαραιτήτως feedback από κάποιον που γνωρίζει. Άλλα πτυχία όπως LRN και (με πολλή πειθαρχία και τύχη) ECPE βγαίνουν, στο CPE θα πεθάνεις. 3
onelonelystar Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Πότε πήρες το Lower και ποιό ακριβώς πτυχίο? Έχεις γενικά σχέση με τα αγγλικά (internet, forums, επικοινωνία μέσω email στα αγγλικά, να καταλαβαίνεις τι λένε στις ταινίες/σειρές χωρίς υποτίτλους) ή απλά πήρες το πτυχίο και δεν ξανα ασχολήθηκες? και εγώ γενικά πιστεύω δύσκολα μόνος σου.
pi314 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) Πήρα το lower to Cambridge πριν 4 χρόνια. Διαβάζω σε καθημερινή βάση βιβλία στα αγγλικά και τεχνικές εκθέσεις, μιλάω με άτομα από το εξωτερικό. Γράφω τεχνικές εκθέσεις σε εβδομαδιαία βάση. Και όλα αυτά λόγω δουλειάς... Επεξ/σία 15 Σεπτεμβρίου 2021 από pi314
onelonelystar Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 15 Σεπτεμβρίου 2021 Θεωρητικά μπορείς. Απλά αν έχεις δάσκαλο, θα έχεις στάνταρ πρόγραμμα, θα ξέρεις τι να διαβάσεις και θα σε καθοδηγήσει.
TheoAlex50 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Επειδή έχω κάνει φροντιστήριο για να το πάρω και το πήρα 3-4 χρόνια νωρίτερα από ότι θα έπρεπε ένα κατ'εμε είναι σίγουρο. Χωρίς φροντιστήριο, έστω 1-2 χρόνια, και αυτό αν θεωρείς ότι είσαι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο εννοείται, δύσκολα.
michael92 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 22 ώρες πριν, Lucifer είπε Μόνο και μόνο η καθοδήγηση που ζητάς, είναι μεγάλο ποσοστό του μαθήματος. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αξιολόγησή σου, την επεξήγηση του πώς διαφοροποιείται η γραμματική, τόσο σε εξαιρέσεις πάνω σε αυτά που ξέρεις (?) όσο και σε προσθήκες φαινομένων που αν δεν εξηγηθούν δε θα καταλαβαίνεις γιατί είναι όπως είναι (ή γιατί δεν είναι λάθος, καθώς όλη η γλώσσα είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό από μπαλώματα). Και επειδή το Cambridge βασίζεται πολύ σε ασκήσεις με κενά, δεν θα έχεις την πολυτέλεια να μπορείς να διορθώνεις τον εαυτό σου. Ακόμα και αν τα καταφέρεις όλα αυτά, θα σε σφάξουν στην έκθεση (και επαγωγικά στο speaking) για το οποίο χρειάζεσαι απαραιτήτως feedback από κάποιον που γνωρίζει. Άλλα πτυχία όπως LRN και (με πολλή πειθαρχία και τύχη) ECPE βγαίνουν, στο CPE θα πεθάνεις. Κατά την γνώμη μου, εκεί που μπορεί να την πατήσει κάποιος στο Cambridge είναι το listening. Χώρια του ότι παίζεται από κασετόφωνο (δεν ξέρω αν το έχουν αλλάξει) που δημιουργεί παραμορφώσεις στον ήχο, οι περισσότεροι δεν έχουν αρκετή τριβή με την αγγλική προφορά. Σύγκρινε πόσες αμερικάνικες και πόσες αγγλικές ταινίες και σειρές έχεις δει π.χ. Στην έκθεση το μόνο θέμα που μπορείς να έχεις είναι να μπερδεύεις τo UK spelling με το US spelling, για το οποίο από ότι έχω διαβάσει κόβουν πόντους. Αν για παράδειγμα γράψεις colour (UK spelling) αλλά πιο κάτω γράψεις realize (US spelling), τότε θα σου αφαιρέσουν πόντους. Το πιο αστείο είναι όταν Αμερικάνοι διορθώνουν Βρετανούς στο internet. https://old.reddit.com/r/CasualUK/comments/9oompp/sigh_american_spellings/ Από εκεί και πέρα το ότι το Cambridge είναι υπερβολικά δύσκολο είναι μύθος. Δεν έχει τρομερές λεξιλογικές απαιτήσεις, το οποίο είναι αυτό που κάνει την διαφορά μεταξύ ESL speaker και native speaker. Ένα πραγματικά δύσκολο πιστοποιητικό θα είχε πολύ απαιτητικό low frequency vocabulary καθώς και λογοτεχνικά αποσπάσματα. 22 ώρες πριν, pi314 είπε Πήρα το lower to Cambridge πριν 4 χρόνια. Διαβάζω σε καθημερινή βάση βιβλία στα αγγλικά και τεχνικές εκθέσεις, μιλάω με άτομα από το εξωτερικό. Γράφω τεχνικές εκθέσεις σε εβδομαδιαία βάση. Και όλα αυτά λόγω δουλειάς... Δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις να δώσεις μόνος σου. Αυτό κάνω στα ισπανικά και στα γερμανικά και μάλιστα από το μηδέν χωρίς μαθήματα σε φροντιστήριο/ιδιαίτερα. Από ότι λες έχεις ήδη μια πολύ καλή βάση και απλά πρέπει να προσαρμοστείς στο test format. 3 ώρες πριν, TheoAlex50 είπε Επειδή έχω κάνει φροντιστήριο για να το πάρω και το πήρα 3-4 χρόνια νωρίτερα από ότι θα έπρεπε ένα κατ'εμε είναι σίγουρο. Χωρίς φροντιστήριο, έστω 1-2 χρόνια, και αυτό αν θεωρείς ότι είσαι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο εννοείται, δύσκολα. Αν το πήρες στο γυμνάσιο είναι λογικό να το θεωρείς πιο δύσκολο από ότι είναι. Ένα πραγματικά δύσκολο πιστοποιητικό θα ήταν αδύνατο να περαστεί από μαθητές γυμνασίου/λυκείου. Έχω το ECPE το οποίο το πήρα 16 χρονών με ελάχιστο διάβασμα. Τα αγγλικά μου σήμερα είναι η μέρα με την νύχτα ειδικά όσον αφορά το λεξιλόγιο. Επεξ/σία 16 Σεπτεμβρίου 2021 από michael92
TheoAlex50 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Το cambridge όχι δεν θα το έλεγα πιο δύσκολο αλλά στην περίπτωση του ts θα έλεγα ότι θα του ταίριαζε το michigan που είναι πιο τυποποιημένο και έχει συγκεκριμένα πράγματα.
Lucifer Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 22 ώρες πριν, pi314 είπε Πήρα το lower to Cambridge πριν 4 χρόνια. Διαβάζω σε καθημερινή βάση βιβλία στα αγγλικά και τεχνικές εκθέσεις, μιλάω με άτομα από το εξωτερικό. Γράφω τεχνικές εκθέσεις σε εβδομαδιαία βάση. Και όλα αυτά λόγω δουλειάς... Χωρίς να αμφισβητώ κανενός το επίπεδο, η χρήση χωρίς αξιολόγηση δεν είναι ούτε εγγύηση για πτυχίο, ούτε καν απαραίτητα καλό. Αν εσύ έχεις κάνει fossilize κάτι λάθος και το χρησιμοποιείς τακτικά, προφανώς ο πελάτης/συνεργάτης/κτλ δε θα σε διορθώσει ούτε θα στο επισημάνει. Αναφορικά με το αν το CPE είναι δύσκολο ή όχι, είναι αντίστοιχο με το αν η Kate Beckinsale είναι ωραία. Δύσκολο συγκριτικά με ποιο; Με όλα τα υπόλοιπα που παίζουν Ελλάδα και είναι pass/fail είναι αναμφίβολα το δυσκολότερο. Το Michigan έχει κυριολεκτικά πολλαπλή επιλογή στα πάντα, έχεις την σωστή απάντηση γραμμένη μπροστά σου (ανάμεσα σε 3 λάθος).
michael92 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 29 λεπτά πριν, Lucifer είπε Χωρίς να αμφισβητώ κανενός το επίπεδο, η χρήση χωρίς αξιολόγηση δεν είναι ούτε εγγύηση για πτυχίο, ούτε καν απαραίτητα καλό. Αν εσύ έχεις κάνει fossilize κάτι λάθος και το χρησιμοποιείς τακτικά, προφανώς ο πελάτης/συνεργάτης/κτλ δε θα σε διορθώσει ούτε θα στο επισημάνει. Αυτό που λες μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα με native speaker τα οποία κοστίζουν πάρα πολύ. Στο φροντιστήριο δεν μπορεί να σταματάει το μάθημα κάθε 2 λεπτά για να διορθώνεται το κάθε λάθος. Ο Αμερικάνος που έκανε μάθημα στο φροντιστήριο που πήγαινα διόρθωνε μόνο τις μεγάλες κοτσάνες ή πράγματα που τον εκνεύριζαν (αν έλεγες air condition αντί για air conditioner ανέβαζε πυρετό ). Τώρα όσον αφορά τα fossilized errors, αυτά συνήθως είναι προφορικά λάθη και χάνονται με τον καιρό. Ούτως ή άλλως το να πάρεις το CPE ακόμα και με καλό βαθμό δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα κάνεις το παραμικρό λάθος. Από την άλλη υπάρχει ένα τεράστιο language learning community με άτομα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία μαθαίνουν ακόμα και σπάνιες γλώσσες μόνοι τους, πόσο μάλλον τα αγγλικά που είναι κυριολεκτικά παντού. Κάνε browse στο /r/languagelearning για να πάρεις μια ιδέα. Ένα από τα top posts στο subreddit: Αμφιβάλλω αν κανένας καθηγητής σου επισημάνει αυτόν τον κανόνα ακόμα και σε ιδιαίτερο μάθημα... 35 λεπτά πριν, Lucifer είπε Αναφορικά με το αν το CPE είναι δύσκολο ή όχι, είναι αντίστοιχο με το αν η Kate Beckinsale είναι ωραία. Δύσκολο συγκριτικά με ποιο; Με όλα τα υπόλοιπα που παίζουν Ελλάδα και είναι pass/fail είναι αναμφίβολα το δυσκολότερο. Το Michigan έχει κυριολεκτικά πολλαπλή επιλογή στα πάντα, έχεις την σωστή απάντηση γραμμένη μπροστά σου (ανάμεσα σε 3 λάθος). Το θέμα είναι ότι ούτε θα σε κόψουν επειδή έχεις κακή προφορά, ούτε επειδή δεν ξέρεις low frequency words που ξέρουν 8χρονοι native speakers (π.χ ladle, mesh skimmer, spade, rake, wheelbarrow κλπ). Το CPE πράγματι έχει το μεγαλύτερο prestige, αλλά δεν είναι κάποιος άπιαστος στόχος, τουλάχιστον στην εποχή του internet.
Lucifer Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δεν έχω άποψη για το αν ιδιαίτερο με native είναι ο μόνος δρόμος, και δεν διαφωνώ σε ό,τι έγραψες. Πολύς κόσμος μπορεί να φτάσει σε επίπεδο εξίσου υψηλό ή υψηλότερο από το εξεταζόμενο, εγώ αυτό που λέω είναι ότι η μορφή της ίδιας της εξέτασης, άσχετα για το αν αντικατοπτρίζει ρεαλιστικά το εύρος του επιπέδου του εξεταζόμενου, είναι στεγανή και πολλές φορές επιτηδευμένα εξεζητημένη. Κάποιος που ενδιαφέρεται να μάθει καλά τη γλώσσα μπορεί να τη γράψει στα τέτοια του, κάποιος που ενδιαφέρεται για αυτό το πτυχίο που εξετάζεται με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να εξοικειωθεί με τη μορφή του και τις απαιτήσεις του καθώς το "να ξέρει αγγλικά μάλλον επιπέδου proficiency" μπάζει από παντού.
michael92 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 1 ώρα πριν, Lucifer είπε θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να εξοικειωθεί με τη μορφή του και τις απαιτήσεις του καθώς το "να ξέρει αγγλικά μάλλον επιπέδου proficiency" μπάζει από παντού. Καλά αυτό εννοείται το είχα αναφέρει και στο προηγούμενο post μου. Υπάρχουν τόσα βιβλία με past papers εξάλλου που έχουν αυτό το σκοπό. Απλώς μου φαίνεται πολύ δύσκολο κάποιος που έχει επαφή με την γλώσσα για αρκετά χρόνια να μην μπορεί να περάσει το CPE με λίγη ατομική προετοιμασία. Η βάση είναι το 60% και οι 4 επιμέρους κατηγορίες συμψηφίζονται. Μπορείς να έχεις borderline fail στο writing π.χ και πάλι να το πάρεις. Όταν τελειώσω με τα ισπανικά και τα γερμανικά σκοπεύω να το δώσω καθώς το ECPE μου παλιώνει ημερολογιακά.
airtrelomike13 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2021 Αν ήταν ECPE θα σου ελεγα οτι ΝΑΙ μπορεις να το παρεις μονος σου. Αλλα Cambridge, οχι ουτε με σφαιρες
michael92 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2021 16 ώρες πριν, airtrelomike13 είπε Αν ήταν ECPE θα σου ελεγα οτι ΝΑΙ μπορεις να το παρεις μονος σου. Αλλα Cambridge, οχι ουτε με σφαιρες Παιδιά το CPE είναι οριακά πιο δύσκολο από το ECPE. Ναι αν κάποιος πάρει το ECPE με low pass, δεν μπορεί να ελπίζει να πάρει το CPE, αλλά μέχρι εκεί. Το CPE πλέον σου δίνει C1 certificate αν κοπείς για λίγο, όπως και το CAE σου δίνει C2 certificate αν το πάρεις με A (κάτι που είναι πιο δύσκολο κατά την γνώμη μου). Αν ο OP θέλει το πιστοποιητικό για λόγους prestige ας δώσει το CPE. Αν το θέλει για πιστοποίηση στον ιδιωτικό τομέα ας δώσει το ECPE και αν το θέλει για το δημόσιο μπορεί να δώσει οποιοδήποτε άκυρο πιστοποιητικό που παίρνει και η κουτσή Μαρία. Το θέμα είναι ότι φροντιστήρια/ιδιαίτερα θα του κοστίσουν όσο να δώσει 10 φορές εξετάσεις. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα