Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

H Apple μετά από χρόνια σχεδιασμού και ανάπτυξης έχει σχεδόν ολοκληρώσει την μετάβαση της από την αρχιτεκτονική x86-64 στην αρχιτεκτονική ARM, όσον αφορά τους επεξεργαστές για τους υπολογιστές Mac, χρησιμοποιώντας Apple Silicon.

Η Αμερικάνικη εταιρεία διαπιστώνοντας τα οφέλη της αρχιτεκτονικής ARM αλλά και εκμεταλλευόμενη την ισχυρή ομάδα ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει, μετέφερε την τεχνογνωσία της από τις φορητές συσκευές (π.χ. iPhone) στους υπολογιστές και σήμερα, οι περισσότεροι υπολογιστές της εξοπλίζονται με επεξεργαστή που έχει σχεδιάσει η ίδια η εταιρεία βασιζόμενη σε πνευματική ιδιοκτησία της ARM (για την οποία βεβαίως πληρώνει δικαιώματα).

Ο εκδημοκρατισμένος χαρακτήρας της τρέχουσας πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) της ARM επιτρέπει στις εταιρείες που κατέχουν δικαιώματα χρήσης να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, δεδομένου ότι η ιδιοκτήτρια SoftBank δεν κατασκευάζει τους δικούς της επεξεργαστές.

Όμως αν εγκριθεί και ολοκληρωθεί η εξαγορά της ARM από την Nvidia, η Apple θα βρεθεί σε μία θέαση όπου θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να αποκλειστεί από την αιχμή της τεχνολογίας ARM, καθώς η Nvidia ενδέχεται να την κρατήσει για τον εαυτό της και τους δικούς της επεξεργαστές.

Μαθαίνουμε ότι για κάθε ενδεχόμενο, η Apple έχει στρέψει την προσοχή της στις αρχιτεκτονικές μηχανών ανοικτού κώδικα, όπως η RISC-V, κάνοντας γνωστό -με την πρόσληψη προσωπικού έμπειρου στην αρχιτεκτονική RISC-V- ότι ξεκίνησε να βάζει τις βάσεις πάνω στην αρχιτεκτονική που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει στα δικά της υψηλής απόδοσης SoCs για χρήση σε φορητές συσκευές και στις μελλοντικές γενιές Mac.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΌΧΙ! δεν θα δεχτώ κάτι τέτοιο...

Εγώ έχω μάθει ότι ο Μ1 είναι ARM και ισοπεδώνει κάτι 8/16ct desktop intel για πλάκα!!!

Μαθαίνουμε ότι για κάθε ενδεχόμενο, η Apple έχει στρέψει την προσοχή της στις αρχιτεκτονικές μηχανών ανοικτού κώδικα, όπως η RISC-V,

Apple και ανοιχτού κώδικα δεν υπάρχει... και γενικά στο community του open-source όταν κάποιος λέει Apple "πλένει το στόμα" του μετά. Sad but true.

Επεξ/σία από NotAliki177
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Αναμενόμενο . 

The project began in 2010 at the University of California, Berkeley

Από το ίδιο μέρος δηλαδή που πήρε και την βάση για το Mac OS X (BSD Unix)

9 λεπτά πριν, NotAliki177 είπε

Εγώ έχω μάθει ότι ο Μ1 είναι ARM και ισοπεδώνει κάτι 8/16ct desktop intel για πλάκα!!!

Οι arm είναι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής RISC.  Μάθε καλύτερα…

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, atheatos said:

Αναμενόμενο . 

The project began in 2010 at the University of California, Berkeley

Από το ίδιο μέρος δηλαδή που πήρε και την βάση για το Mac OS X (BSD Unix)

Οι arm είναι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής RISC.  Μάθε καλύτερα…

Δεν με ενδιαφέρει τι και πως. Εγώ σαν "υποψήφιος πελάτης" της Apple έχω ακούσει για κάτι καλούς επεξεργαστές ARM. Τώρα τι και πως...

Πιστεύω θα είναι "πλήγμα" η αλλαγή "ονόματος-αρχιτεκτονικής".

Επεξ/σία από NotAliki177
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, NotAliki177 είπε

Δεν με ενδιαφέρει τι και πως. Εγώ σαν "υποψήφιος πελάτης" της Apple έχω ακούσει για κάτι καλούς επεξεργαστές ARM. Τώρα τι και πως...

Πλήγμα ? Εντάξει κάνεις πλακα. Πάλι Apple silicon θα λέγεται μη σου πω και M2. 

Δεν ήξερα ότι υποψήφιοι πελάτες της Apple ενδιαφέρονται για τεχνικές λεπτομέρειες. Εδώ δεν ενδιαφέρονται για τετοιες λεπτομέρειες ούτε καν οι καμένοι οι haters…..

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, NotAliki177 said:

Εγω απο την αλλη, εχω ακουσει οτι η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια.

Κι οτι αν ησουν εξυπνοτερος/η, δεν θα εμπαινες καν στην διαδικασια να απαντησεις στην ανοησια που πεταξες.

Επεξ/σία από Hetfield
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
40 λεπτά πριν, NotAliki177 είπε

Apple και ανοιχτού κώδικα δεν υπάρχει... και γενικά στο community του open-source όταν κάποιος λέει Apple "πλένει το στόμα" του μετά. Sad but true.

Τόσα ξέρεις τόσα λες. Δεν γνωρίζεις τις λεπτομερείες. Και ποιος σου είπε ότι το Unix είναι ανοιχτό? Έχεις μπερδευτεί με το Linux? Μάθε καλύτερα…επαναλαμβάνω για τελευταία φορά και μην παρά τρέχεις σαν άσχετος.

Θα κάνει ότι έκανε με το BSD Unix . Θα πάρει την Αρχιτεκτονική RISC V και θα την φέρει στα μέτρα της.

ΥΓ. Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πιθανότατα η Apple δίνει χορηγία και δεν νομίζω όσοι είναι εκεί να πλένουν το στομα τους όταν λένε Apple. Άλλοι έχουν πρόβλημα με την στοματική τους υγιεινή….

Επεξ/σία από atheatos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας θα πουν προφανώς τελικα το ναι στο acquisition. Έτσι η Nvdia θα πάρει την ARM. Προφανώς δεν είναι χαζοί να κόψουν ένα τόσο σημαντικό τους πελάτη, άρα απλά θα συνεχισουν να τους πουλάνε την αρχιτεκτονική. Case closed. Όλα τα υπόλοιπα ειναι απλά μπαρουφολογίες αρθρογραφων.
Και ποιος είπε ότι η ARM δεν σχεδιάζει (ούτε η apple κατασκευάζει, fabless είναι. H tsmc τους φτιαχνει) επεξεργαστές? Οι cortex τι είναι? 

Επεξ/σία από gthe
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Microsoft εφηύρε το .NET αλλά τελικά η Apple το χρειάζεται.

Το MacOS X/11 έχει ήδη μετρήσει 4 αρχιτεκτονικές (PowerPC, x86-32, x86-64, ARM64) και πάνε για 5η.

Αφού το binary compatibility δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες τους, ας υιοθετήσουν κάτι σαν το .NET ή έστω σαν την JVM.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Confused 1
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, gthe είπε

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας θα πουν προφανώς τελικα το ναι στο acquisition....

Ποιας Κίνας; Ποιος ρώτησε την Κίνα; Η ARM είναι βρετανική και έχει εξαγοραστεί από την Ιαπωνική Softbank με κάποιους όρους από την βρετανική κυβέρνηση όσον αφορά το αυτοδιοίκητό της. Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας έχουν τον πρώτο λόγο και κατά δεύτερον λόγο η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Ωστόσο θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί στην Nvidia να εξαγοράσει την ARM και αυτό όχι γιατί με νοιάζει για την Apple αλλά γιατί μετά συγκεντρώνεται υπερβολική ισχύς στα χέρια της Nvidia και πάμε για ακόμα ένα μονοπώλιο σε μία ούτως ή άλλως ολιγοπωλιακή αγορά. 

• Like 2
Δημοσ.

Η Apple δεν θέλει να κάνει δουλειές με την Nvidia. Το έχουμε δει αυτό και στο παρελθόν. Οπότε η εξαγορά της ARM από την Nvidia, εφόσον το επιτρέψει αυτό η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανόν ωθεί την Apple στο να έχει έτοιμη μια εναλλακτική. Έστω για την περίπτωση που υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να κάνει δουλειές με την Nvidia. Από την άλλη, με τα λεφτά που έχει η Apple, μπορεί να πειραματίζεται με την Risc-V έτσι για πλάκα. Σαν χόμπι. Δεν της κοστίζει πρακτικά τίποτα.

Δημοσ.

Μην βιάζεστε να διαγράψετε την intel και την χ86 αρχιτεκτονικη. H μεγαλη διαφορα των 2 (m1 & tiger lake) οφειλετε στην L1/L2 cache και στο οτι ο m1 χωραει περισσοτερα transistor λογω 5nm εναντι 10nm.

Η intel εχει κλεισει  με tmsc συμφωνια αντιστοιχη με apple. Επισης πιθανον θα βγαλει στην αγορα τεχνολογιες μπροστα που εδινε με το σταγονομετρο.

Μακαρι ο ανταγωνισμος να ειναι υπερ μας.

• Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, kurkosdr είπε

Η Microsoft εφηύρε το .NET αλλά τελικά η Apple το χρειάζεται.

Το MacOS X/11 έχει ήδη μετρήσει 4 αρχιτεκτονικές (PowerPC, x86-32, x86-64, ARM64) και πάνε για 5η.

Αφού το binary compatibility δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες τους, ας υιοθετήσουν κάτι σαν το .NET ή έστω σαν την JVM.

Χρησιμοποιεί κάτι καλύτερο που δεν χρειάζεται και GC, λέγεται LLVM compiler και το τελευταίο του στάδιο είναι η μετατροπή του bitcode στην target πλατφόρμα. Αυτή μπορεί να είναι τη μια ARM, την άλλη x86 ή αν θελήσει ακόμα και Risc-V. Α και είναι open source!

Εγώ πάντως δεν κρατάω μεγάλο καλάθι, ίσως εκείνη όμως να θέλει να κρατάει πολλά καλάθια ώστε να μη βάλει όλα τα αυγά της σε ένα. Αν γίνει καμιά στραβή με την NVidia ή την ARM να μπορεί να είναι όσο γίνεται πιο ανεξάρτητη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και σήμερα να θέλανε να κάνουνε την αλλαγή δε θα έφτανε στα χέρια μας ούτε σε 5 χρόνια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, atheatos είπε

Εντάξει κάνεις πλακα.

Δε νομίζω να κάνει πλάκα, κάνει απλά sh!tposting.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, amav είπε

Χρησιμοποιεί κάτι καλύτερο που δεν χρειάζεται και GC, λέγεται LLVM compiler και το τελευταίο του στάδιο είναι η μετατροπή του bitcode στην target πλατφόρμα. Αυτή μπορεί να είναι τη μια ARM, την άλλη x86 ή αν θελήσει ακόμα και Risc-V. Α και είναι open source!

Ναι, τώρα θα βάλω το Need For Speed: Carbon και το Photoshop CS6 στο LLVM...

Το πρόβλημα είναι ότι εφαρμογές που τις έχει πληρώσει ο χρήστης και δεν θα βγουν στην καινούργια αρχιτεκτονική βγαίνουν άχρηστες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...