Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, jim_p είπε

Τοτε θελω να δω αν καποιος απο αυτους που εχουν την "συνταγη" θα το συνεχισει. Και ελπιζω η δικαιολογια του mphxth για την αφαιρεση του να μην ειναι ιδια με αυτη για τον nvidia 304 που μου ειπε καποτε σε πμ, οτι "δεν υπηρχε ενδιαφερον για τον 304 γιαυτο βγηκε απο το aur".

Δεν καταλαβαίνω γιατί το θεωρείς «δικαιολογία». Έτσι λειτουργούσε πάντα το ΕΛ/ΛΑΚ και σίγουρα έτσι λειτουργεί το Arch. Όποιος έχει ικανότητα, όρεξη και χρόνο, κάνει πράγματα. Οι υπόλοιποι απλά χρησιμοποιούν ό,τι υπάρχει. Μια κοινοτική διανομή δεν είναι εταιρεία, συνεπώς δεν έχει κανέναν λόγο να ικανοποιεί την οποιαδήποτε επιθυμία του κάθε χρήστη-πελάτη, είτε αυτή έχει να κάνει με τη συντήρηση παρωχημένου software είτε με οτιδήποτε άλλο.

Το Debian, που έχει πολλούς περισσότερους συνεισφέροντες αλλά και διαφορετικη φιλοσοφία ανάπτυξης, ενδεχομένως να συντηρεί έναν legacy driver δεκαετίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Το Arch όμως έχει διαμετρικά αντίθετη φιλοσοφία και δε θα το κάνει. Δεν είναι «καλό» το ένα και «κακό» το άλλο. Απλά διαφορετικές προσεγγίσεις είναι.

Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη διανομή που θεωρεί ότι του προσφέρει τα περισσότερα και που καλύπτει ικανοποιητικά το υλικό του. Είναι παράλογη η απαίτηση κάθε διανομή και κάθε maintainer να αφιερώνουν εργατοώρες στην υποστήριξη legacy software επειδή κάποιος δε μπορεί/δε θέλει να προμηθευτεί πιο σύγχρονο υλικό. Αν αυτός ο κάποιος θέλει τόσο πολύ να έχει αυτό το παρωχημένο υλικό, μπορεί κάλλιστα να πληρώσει έναν άνθρωπο για να του συντηρεί και τον driver. Δε μπορεί όμως να απαιτεί από κάποιον εθελοντή να το κάνει, χωρίς κόστος για τον ίδιο, και μάλιστα να τον ψέγει όταν αυτό δε συμβαίνει. Αυτή είναι πελατειακή νοοτροπία ιδιοταγών λογισμικών και δεν έχει θέση στο ΕΛ/ΛΑΚ.

Αν ο xorg 21.x είναι απόλυτα ασύμβατος με τον X driver, θα είναι το ίδιο για κάθε διανομή. Απλά στο Arch θα το δουν τώρα και στο Debian π.χ. μετά από 4 χρόνια. Αν δεν είναι απόλυτα ασύμβατος, είναι στη διακριτική ευχέρεια των maintainers κάθε διανομής το αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν οποιονδήποτε driver. Τόσο απλά.

• Απαντ. 144
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν καταλαβες τι λεμε.
Ο mphxths υποστηριζε οτι στο arch γινεται το χτισιμο του Χ driver, ασχετως συμβατοτητας με τον xorg, αρκει να υπαρχει ο καλοθελητης maintainer που θα το αναλαβει. Και σημερα το αλλαζει.
Εγω απλα αναφερω αυτο που λες εσυ με τη συμβατοτητα και πως δεν εχει σημασια να υπαρχει θεληση και ορεξη, μιας και το χτισιμο, αλλα και η λειτουργια του, δεν θα εινια εφικτα.

Ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ.

Αν όντως υποστηρίζει κάποιος ότι ένα λογισμικό μπορεί να παραμένει για πάντα συμβατό, ασχέτως της τεχνολογίας που το περιβάλλει, τότε προφανώς αυτός ο κάποιος δεν είναι σε επαφή με την πραγματικότητα. Νομίζω όμως ότι ο @mphxths αναφέρθηκε στη δυνατότητα που έχει κάποιος να συντηρήσει μόνος του ένα λογισμικό (που δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Arch φυσικά, απλά εκεί γίνεται κάπως πιο εύκολα) το οποίο δεν έχει maintainer. Όπως ερμηνεύω εγώ τα γραφόμενα, δεν προκύπτει από κάπου το «για πάντα». Μπορεί να κάνω και λάθος όμως.

Δημοσ.

Αν έχεις μια καινούργια έκδοση του X11 που σπάει το ABI, και ταυτόχρονα έχεις ένα καινούργιο οδηγό που είναι από την μια κλειστός, άρα δεν μπορείς να τον πειράξεις εσύ εσωτερικά,  και απο την άλλη αλλάζει επιτέλους σιγα σιγά την εσωτερική του αρχιτεκτονική και αρχίζει να υποστηρίζει τα σωστά interfaces του πυρήνα, τότε είναι δυνατόν να πάει κάτι στραβά;

Αυτός που επιλέγει να έχει το τελευταίο λογισμικό αχνιστό και φρέσκο, αν πάει κάτι στραβα δεν έχει κανένα δικαίωμα να γκρινιάζει. Και χρειαζόμαστε τέτοιες γενναίες ψυχές, να εντοπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, ώστε οι υπόλοιποι σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την διανομή να κάνουμε την μετάβαση απροβλημάτιστα :-)

Να στε καλά ντελικανίδες μου  

Δημοσ.
1 ώρα πριν, asfodelus είπε

Αυτός που επιλέγει να έχει το τελευταίο λογισμικό αχνιστό και φρέσκο, αν πάει κάτι στραβα δεν έχει κανένα δικαίωμα να γκρινιάζει. Και χρειαζόμαστε τέτοιες γενναίες ψυχές, να εντοπίσουν και να λύσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν, ώστε οι υπόλοιποι σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την διανομή να κάνουμε την μετάβαση απροβλημάτιστα

Συγχωρέστε μου την παρέμβαση κύριε πρόεδρε αλλά με μια λίγο διαφορετική ερμηνεία αυτή η οπτική μπορεί να αποδοθεί και ως ολιγωρία των προγραμματιστών ορισμένων point release διανομών.

Με μια μικρή έρευνα θα βρείτε κάμποσες περιπτώσεις προβλημάτων (τεχνικών, ασυμβατότητας, ακόμα και ασφάλειας) που ενώ έχουν επιλυθεί σε cutting edge διανομές (να μια καλή ευκαιρία να βάλουμε τον όρο στη συζήτηση και να μην τσουβαλιάζουμε τα πάντα ως "bleeding edge") παραμένουν άλυτα σε ορισμένες point release. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο ανάπτυξης των δεύτερων και δε θα αλλάξει με το να θεωρείτε τις πρώτες testbeds (ενώ δεν είναι).

Και μιας και βρισκόμαστε σε νήμα για το Arch, να ενημερώσω ότι δεν επιλέγουμε το τελευταίο λογισμικό αχνιστό και φρέσκο (στη δική μας πλευρά αυτό συνοδεύεται από το -git και παρεμφερή στην ονομασία των πακέτων και ξέρουμε όλοι ότι είναι ασταθές) αλλά τις τελευταίες σταθερές (as in "δουλεύει χωρίς σοβαρά προβλήματα" και όχι την ερμηνεία που δίνει το Debian για τον ίδιο όρο) εκδόσεις των λογισμικών, όπως τις ορίζουν οι δημιουργοί τους.

Έγραψα τόσα για να πω ότι το να μας θεωρείτε testers για τις δικές σας διανομές είναι το ίδιο λάθος με το να θεωρούμε εμείς εσάς δεινόσαυρους. Δεν ισχύει και δεν ωφελεί κανέναν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/11/2021 στις 12:28 ΜΜ, jim_p είπε

Ο mphxths υποστηριζε οτι στο arch γινεται το χτισιμο του Χ driver, ασχετως συμβατοτητας με τον xorg, αρκει να υπαρχει ο καλοθελητης maintainer που θα το αναλαβει. Και σημερα το αλλαζει.

Επ ωπ ! Δεν ειπα ποτε αυτο. Τονισα το γεγονος οτι τον legacy driver που χρειαζεσαι , τον βρισκεις στο AUR και τον patch-αρουν οι maintainers για τις διαφορες εκδοσεις κερνελ , oπως μπορει να φανει εδω. Και σε επρηζα καιρο να ερθεις στο Arch , μιας και ο driver σου θα ερχεται απο το AUR , ομορφα και ωραια χωρις να παλευουμε κατ'ιδιαν να κανουμε αυτο που στην ουσια κανουν εκει στο AUR.
Kαι τονισα , οτι για οποιοδηποτε πακετο υπαρχει στο AUR , και υπαρχει διαθεσιμο το PKGBUILD του , ειναι δυνατον για τον οποιονδηποτε , με μικρες παρεμβασεις σε αυτο , να διατηρει απο μονος του το πακετο αυτο ενημερωμενο συνεχως. Με λιγα λογια αυτο που εγραψε ο @Soulrain .

Aπο κει και περα αν μιλαμε για συνθετα πακετα (drivers για παραδειγμα) , που χρειαζονται πατσαρισματα και σοβαρες παρεμβασεις που κανεις δεν εγγυαται οτι θα ειναι εφικτες για παντα , ειναι αυτονοητο μιας και ειμαστε ενηλικες και εχουμε μια σχετικη επαφη με το λινουξ , οτι προφανως η συντηρηση ενος τετοιου πακετου εχει ημερομηνια ληξης .

Τωρα αν εσυ θες να κραξεις το arch ή/και το AUR , κατι το οποιο προσπαθουν να αντιγραψουν εκει στο debian , ενα εχω να σου απαντησω. Παρε καινουργια καρτα γραφικων :) Α , και ελα στο arch :) 

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οριστε τι ειπες στο πμ πριν 3 μηνες που λεγαμε τι θα γινει οταν ο 340 θα εχει την τυχη του 304. Γιατι εγω λεω τα πραγματα οπως ειναι, δεν κανω γαργαρες. 

Το point τωρα ειναι αλλο. Πιστευεις οτι στο arch (δεν εχει σημασια απο ποιον) θα πατσαριστει ο 340 και θα ειναι συμβατος με τον xorg 21.x στο αμεσο μελλον? Χωρις δικαιολογιες για παλιο hw και maintainers που αλλαξανε μεσα σε μια νυχτα το hw τους. 

Btw, τα οσα λεω στο pm για τον nouveau ισχυουν ακομα. Ειναι και θα συνεχισει να ειναι πατος και αποδεκτη λυση μονο για τους κολλημενους με το opensource.

www.insomnia.gr_messenger_7260398__page=73&tab=comments (1).png

Επεξ/σία από jim_p
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, jim_p είπε

Οριστε τι ειπες στο πμ πριν 3 μηνες που λεγαμε τι θα γινει οταν ο 340 θα εχει την τυχη του 304. Γιατι εγω λεω τα πραγματα οπως ειναι, δεν κανω γαργαρες. 

Τι λεω δηλ ? Λεω οτι εκεινη την στιγμη ο 340 μια χαρα πατσαριζοταν και υπηρχε στο AUR και δεν ειχες καμμια δικαιολογια για να μην ερθεις στο Arch. Και εσυ μου ελεγες τι θα γινει στο μελλον και ποιος ζει και ποιος πεθαινει μεχρι τοτε.
Και αυτο που λεω ειναι λογικο. Αν κατι δεν ειναι στο AUR , π.χ. ο 304 δεν παει να πει οτι ντε και καλα δεν μπορει να λειτουργησει με νεοτερους κερνελς/xorg. Μπορει οντως να μην δουλευει και για αυτον να μην τον εχουν εκει , αλλα μπορει να σημαινει οτι βρηκαν λεφτα και πηραν νεα καρτα και δεν μπορουν να τσεκαρουν πλεον τον driver...

32 λεπτά πριν, jim_p είπε

Πιστευεις οτι στο arch (δεν εχει σημασια απο ποιον) θα πατσαριστει ο 340 και θα ειναι συμβατος με τον xorg 21.x στο αμεσο μελλον? Χωρις δικαιολογιες για παλιο hw και maintainers που αλλαξανε μεσα σε μια νυχτα το hw τους. 

Δεν ειναι θεμα πιστης. Ειναι θεμα προγραμματιστικων γνωσεων που δεν εχω. Μπορει να ειναι φυσει αδυνατο να πατσαριστει για τον xorg 21.x και να μην ξανα-ασχοληθει κανεις πλεον μαζι του. Μπορει να γινεται να πατσαριστει και καποιος που καιγεται λογω h/w και εχει τις γνωσεις να το κανει. Μπορει να γινεται να πατσαριστει και κανεις να μην το κανει λογω ελλειψης γνωσεων ή ελλειψης ενδιαφεροντος. Δεν ξερω και δεν με ενδιαφερει σε τελικη αναλυση τι θα γινει με εναν legacy driver.

Eπισης οι προτασεις μου στα πμ που παρεθεσες ειναι ακομα επικαιρες. Βαλε λεφτα στην ακρη και παρε με 200-250 ευρω ενα refurbished μηχανημα. Φορητο κατα κυριο λογο για να εχεις ιντελ καρτουλα που δεν εχει ποτε προβληματα.
Επισης αλλαξε διανομη. Μην ερθεις στο arch χιλια χρονια. Τραβα καπου αλλου , με λιγοτερα προβληματα.
Εχεις hardware 15+ετιας και μανουριαζεις με λειτουργικο και drivers και υποστηριξη και προγραμματα του τωρα. Καπου να σοβαρευτουμε δηλ...

Εχω καταλαβει οτι το μανουριασμα ειναι σαν οξυγονο για σενα. Θες να ασχολεισαι με προβληματα. Θες να εισαι ο αρχοντας το bug report του debian. Να ανοιγεις ενα σωρο θεμα σε ενα σωρο φορουμς για τα προβληματα που αντιμετωπιζεις.
Και για αυτο δεν φευγεις απο το debian και δεν "ανανεωνεις" το hardware. Αν κανεις αυτες τις δυο κινησεις και δεν εχεις πλεον προβληματα... πως θα ζησεις ? :) 

Δεν σου λεω κατι καινουργιο , τα εχουμε πει κατ'ιδιαν απειρες φορες... Οσο αναζητας προβληματα , θα τα βρισκεις. Αν δεν κανεις κατι να αλλαξεις τα δεδομενα που δημιουργουν προβληματα , θα συνεχιζεις να βρισκεις προβληματα.

Δημοσ.

Το βασικό πρόβλημα ποιο είναι ρε παιδιά; Ότι ένας driver δεκαετίας (αφήνω στην άκρη την ιδιοταγή προέλευσή του) θα πάψει να υποστηρίζεται; Ότι θα πάψει να υποστηρίζεται συγκεκριμένα στο Arch; Ότι το Arch αναπτύσσεται γρήγορα και δε δίνει την ευκαιρία στους χρήστες του να κρατήσουν το παρωχημένο hardware τους για κάποια χρόνια ακόμα;

Δημοσ.

Δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο, βαρεθηκα. Οποιος θεωρει λογικο το "στο aur χτιζονται τα παντα, ασχετως συμβατοτητας, αρκει να υπαρχει ενδιαφερον" ειναι αξιος της μοιρας του.
Δεν θα καθομαι να εξηγω καθε βδομαδα τα ιδια και να διαβαζω κατεβατα με δικαιολογιες και γαργαρες. Οποιος κατανοει τα βασικα, καταλαβαινει πως το aur, γιατι απο αυτο και τους καλοθελητες του ξεκινησε η συζητηση, δεν ειναι η λυση στο συγκεκριμενο προβλημα.

Τελος, ο driver δεν εινια δεκαετιας, μιας και πηρε την τελευταια (minor) ενημερωση του το 2019 (αν δεν κανω λαθος). Το hw για το οποιο προοριζεται εινια 10ετιας και ο opensource driver για αυτο το hw ειναι εντελως της πλακας, γιαυτο η εμμονη μου σε αυτον. Και δεν θα παψει να δουλευει μονο στο arch λογω της ασυμβατοτητας με τον νεο xorg, θα παψει σε ολες τις διανομες καποια στιγμη. Απλα επειδη το arch υιοθετησε τον νεο xorg πρωτο, εκει εσπασε και ο driver πρωτος.
Btw, ο xorg ειχε να δει νεα major εκδοση 3 τωρα χρονια και μεχρι την 1.19 (του 2016) εβγαινε νεα εκδοση καθε χρονο σχεδον.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, jim_p είπε

το aur, γιατι απο αυτο και τους καλοθελητες του ξεκινησε η συζητηση, δεν ειναι η λυση στο συγκεκριμενο προβλημα.

Το πρόβλημα ποιο είναι όμως; Ότι σταματάει η υποστήριξη για τον 340; Θα έπρεπε να συνεχιστεί θεωρείς; Για πόσο ακόμα; 2 χρόνια; 5; 10;

Btw, και ο ίδιος ο xorg είναι σε στάδιο συντήρησης πλέον.

51 λεπτά πριν, jim_p είπε

Τελος, ο driver δεν εινια δεκαετιας, μιας και πηρε την τελευταια (minor) ενημερωση του το 2019 (αν δεν κανω λαθος).

Γιατί, ποια νέα features προστέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια; Απλά πατσάρεται κάθε τόσο ώστε να γίνεται build και να δουλεύει με νεότερες εκδόσεις του xorg και του πυρήνα. Αυτό δεν το λες ανάπτυξη, συντήρηση το λες. Ειδικά όταν ακόμα και η ίδια η Nvidia τον έχει χαρακτηρίσει ως "legacy" εδώ και αρκετά χρόνια. Δες εδώ: https://github.com/pld-linux/xorg-driver-video-nvidia-legacy-340xx/commits

EDIT: το ότι ο nouveau ενδεχομένως δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τους αντίστοιχους ανοιχτούς drivers της Intel και της AMD (δεν έχω για να ξέρω) δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν τούμπες οι maintainers για να συντηρούν έναν ιδιοταγή driver μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Η Nvidia είναι αυτή που είναι και ο καθένας επιλέγει και αυτό το κομμάτι αν χρησιμοποιεί κάρτες της. Δε γίνεται το ένα χωρίς το άλλο.

Επεξ/σία από Soulrain
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Soulrain είπε

Το πρόβλημα ποιο είναι όμως; Ότι σταματάει η υποστήριξη για τον 340; Θα έπρεπε να συνεχιστεί θεωρείς; Για πόσο ακόμα; 2 χρόνια; 5; 10;

Αυτό δεν το λες ανάπτυξη, συντήρηση το λες. Ειδικά όταν ακόμα και η ίδια η Nvidia τον έχει χαρακτηρίσει ως "legacy" εδώ και αρκετά χρόνια.

Τι κακό έχει η συντήρηση δηλαδή; Επίσης πόσος κόπος είναι πια για την nvidia να "συντηρήσει" απλά τον οδηγό; Αν είναι κόπος, ας ανοίξει τους legacy και να αφήσει να το κάνουν άλλοι. Πόσοι θα "έβρισκαν χρήματα για να πάρουν νέο hw" που είπε ο mphxths, αν είχαν την επιλογή να κρατήσουν το παλιό και να το συντηρούν οι ίδιοι;

Ξέρω ότι δεν το είπε για κακό ο mphxths αλλά έχει λίγο παραγίνει αυτή η νοοτροπία που έχει πολύς κόσμος "έλα μωρέ και τι έγινε. πάρε καινούριο hw."

config DRM_R128
        tristate "ATI Rage 128"
        depends on DRM && PCI
        select FW_LOADER
        help
          Choose this option if you have an ATI Rage 128 graphics card.  If M
          is selected, the module will be called r128.  AGP support for
          this card is strongly suggested (unless you have a PCI version).

config DRM_MGA
        tristate "Matrox g200/g400"
        depends on DRM && PCI
        select FW_LOADER
        help
          Choose this option if you have a Matrox G200, G400 or G450 graphics
          card.  If M is selected, the module will be called mga.  AGP
          support is required for this driver to work

Δύο παραδείγματα επειδή απόρησες για 2 ή 5 ή γενικά πόσα χρόνια ακόμη θα έπρεπε να συντηρείται. ATI Rage 128 και Matrox G200 βγήκαν και οι δύο το 1998. Δεν ξέρω για Rage αλλά υπάρχουν ακόμη servers με Matrox G400.

Δημοσ.
23 λεπτά πριν, imitheos είπε

Πόσοι θα "έβρισκαν χρήματα για να πάρουν νέο hw" που είπε ο mphxths, αν είχαν την επιλογή να κρατήσουν το παλιό και να το συντηρούν οι ίδιοι;

Δεν καταλαβαινω την διατυπωση της ερωτησης αλλα καποιος δεν θα μεινει σε παλιο h/w επειδη μπορει να το συντηρησει ΑΝ το παλιο h/w παψει να ειναι λειτουργικο καποια στιγμη , οσον αφορα τις αναγκες του χρηστη.
Δηλαδη πες οτι ο 340 driver συνεχιζει να συντηρειται για τα επομενα 10 χρονια. Ειναι αυτο δικαιολογια για καποιον να μενει με παλια καρτα ?
Δεν κρινω τον λογο που καποιος μενει σε παλιο h/w. Δικο του δικαιωμα και θεμα. Αλλα δεν μπορουμε να εχουμε απαιτησεις απο λειτουργικα/drivers/προγραμματα/διανομες/κλπ , να συνεχιζουν την υποστηριξη του παλιου μας h/w , οταν ξερουμε καλα οτι η τεχνολογια καλπαζει κανονικα και ειδικα οταν μιλαμε για τον χωρο του λινουξ , που στην τελικη δεν πληρωνουμε και κανεναν να κανει την δουλεια αυτη.

27 λεπτά πριν, imitheos είπε

Ξέρω ότι δεν το είπε για κακό ο mphxths αλλά έχει λίγο παραγίνει αυτή η νοοτροπία που έχει πολύς κόσμος "έλα μωρέ και τι έγινε. πάρε καινούριο hw."

Ειμαι γνωστος χρεπολατρης. Εχω διπλα μου δυο χρεπια για τα οποια εχω ακουμπησει λεφτα που δεν θα επρεπε καν , αν αναλογιστει κανεις την τεχνολογια που κουβαλανε αυτα τα χρεπια. Απο ενα σημειο και περα ομως δεν ειναι λειτουργικα , με τα τωρινα δεδομενα και απο ενα σημειο και περα ναι "παρε καινουργιο h/w". Δεν υπαρχει αλλη λυση.
Τα μισα (και λιγα λεω) προβληματα του τζιμη , προκυπτουν απο το παλιο h/w , που καλειται να δουλεψει σε τωρινες καταστασεις. 

31 λεπτά πριν, imitheos είπε

Αν είναι κόπος, ας ανοίξει τους legacy και να αφήσει να το κάνουν άλλοι.

Αυτο ειναι μια πολυ καλη ιδεα , αλλα την βρισκω δυσκολα εφαρμοσιμη. 1ον δεν θα θελει να αποκαλυψει κωδικα που ισως να ειναι κοινος μεταξυ διαφορων σειρων καρτων και 2ον δεν θα θελει οι χρηστες να μενουν στο παλιο h/w και να μην αγοραζουν καινουργιες καρτες ;) 

32 λεπτά πριν, imitheos είπε

Δεν ξέρω για Rage αλλά υπάρχουν ακόμη servers με Matrox G400.

Αλλαξες πεδιο. Απο τον home user , πηγες στο σερβερ κομματι. Που ναι , εκει δικαιολογειται η υποστηριξη καποιων παλιων καρτων.  Πες μου ομως , ποσους σερβερς συναντησες με ... voodoo καρτες ? :) Για να δικαιολογειται η υπαρξη (ακομα) driver , σε debian (link) και σε arch (επισημο ρεπο λινκ) . 
Ενταξει , το debian ειναι debian... το arch ? Θα χει ο maintainer καμμια voodoo καρτα σε κανα χρεποπισι και καθεται και υποστηριζει ακομα τον driver... Θα μου πεις , ενοχλει κανεναν ? Οχι , αλλα τζαμπα κοπος...

Θα επρεπε ολες οι διανομες καποια στιγμη να ξεφορτωθουν drivers/προγραμματα/libs/whatever , παρωχημενης τεχνολογιας και να εστιασουν τις προσπαθειες τους να λυσουν πιο σοβαρα θεματα ....

Δημοσ.
3 ώρες πριν, imitheos είπε

Τι κακό έχει η συντήρηση δηλαδή; Επίσης πόσος κόπος είναι πια για την nvidia να "συντηρήσει" απλά τον οδηγό; Αν είναι κόπος, ας ανοίξει τους legacy και να αφήσει να το κάνουν άλλοι.

Αν υπάρχουν πόροι (ανθρώπινοι και άλλοι) που περισσεύουν και μπορούν να διατεθούν σε αυτήν, κανένα κακό. Αν δεν υπάρχουν όμως, το κακό που έχει είναι ότι αποτελεί τεχνικά «ακριβή» δραστηριότητα που εμποδίζει την εξέλιξη. Δεν ξέρω πόσος κόπος είναι για την Nvidia. Δεν είμαστε σε νήμα για την Nvidia όμως και θεωρώ λανθασμένη τη νοοτροπία να περιμένουμε από εθελοντές προγραμματιστές να συντηρούν οποιοδήποτε λογισμικό μέχρι όσο βολεύει εμάς και να φωνάζουμε όταν δε γίνεται. Ακόμα και αυτοί οι «άλλοι» που λες, θα πρέπει να αφιερώσουν εργατοώρες, και πάλι χωρίς κανέναν κόπο για εκείνους που τελικά θα ωφεληθούν. Γιατί να το κάνουν; Αν είναι τόσο πολύ επιτακτική η ανάγκη συνέχισης των drivers 340.xxx, αργά ή γρήγορα θα τους δούμε να υποστηρίζονται και πάλι, με οποιονδήποτε τρόπο. Αν όχι, απλά θα «πεθάνουν». Αν μη τι άλλο, 10 χρόνια υποστήριξης από προγραμματιστές και συντηρητές ΕΛ/ΛΑΚ ενός κλειστού λογισμικού είναι υπέρ του δέοντος αρκετά.

Προσωπικά είμαι αντίθετος με αυτήν τη νοοτροπία (και δεν είναι καλό ούτε για το περιβάλλον). Έχω βρεθεί στο παρελθόν και στη δυσάρεστη θέση να μη μπορώ να έχω πιο σύγχρονο μηχάνημα για μεγάλο διάστημα. Δεν είχα απαιτήσεις όμως και σίγουρα δεν έκανα παράπονα σε fora ή αλλού. Κατανοούσα και κατανοώ ότι κάποτε η σχετική τεχνολογία θα εξελιχθεί τόσο που θα αφήσει πίσω αυτό το μηχάνημα. Για κάποιον που δε μπορεί (ή δε θέλει, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι) να έχει ένα πιο σύγχρονο μηχάνημα, οποτεδήποτε και αν έρθει η παύση υποστήριξης θα είναι «νωρίς». Είναι παράλογο όμως το να περιμένει/ελπίζει/απαιτεί ότι αυτή δε θα έρθει ποτέ ή να θέλει να καταναλώνονται διπλοί πόροι (εξέλιξη + συντήρηση) από κάποιους «άλλους».

Δύο παραδείγματα επειδή απόρησες για 2 ή 5 ή γενικά πόσα χρόνια ακόμη θα έπρεπε να συντηρείται. ATI Rage 128 και Matrox G200 βγήκαν και οι δύο το 1998. Δεν ξέρω για Rage αλλά υπάρχουν ακόμη servers με Matrox G400.

Όταν κάτι συντηρείται για servers, συνήθως κάποιος βγάζει λεφτά από αυτήν τη συντήρηση, συνεπώς πληρώνει κάποιον άλλο για να το συντηρεί. Ο χρήστης desktop όμως δεν πληρώνει (και δεν ξέρω πόσοι θα ήθελαν ειλικρινά να το κάνουν) κανέναν maintainer για να συντηρεί τον xxx.xxx driver.

Έχε υπόψη σου επίσης ότι ο πυρήνας περιέχει μπόλικη υποστήριξη για παρωχημένο (ως και πεπαλαιωμένο) υλικό χωρίς να καταβάλλεται κόπος στη συντήρησή του -απλά τυγχάνει να εξακολουθεί να δουλεύει- και ανά τα χρόνια γίνεται ξεσκαρτάρισμα. Αν δε με απατά η μνήμη μου, έγινε και πριν 2-3 χρόνια κάτι ανάλογο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...