tritonas00 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 18 λεπτά πριν, RTW4ever είπε Άρα; μεινε στο debian 1
RTW4ever Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 Μόλις τώρα, tritonas00 είπε μεινε στο debian Ε προφανώς μένω! Το είπα και παραπάνω.
mphxths Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 23 λεπτά πριν, RTW4ever είπε Το Anydesk δεν έχει έτοιμο τρόπο εγκατάστασης για Arch. Tα παντα υπαρχουν λεμε !! Καμμία μεγαλη εταιρια λογισμικου δεν βγαζει ετοιμο πακετο για arch. Κατι freelancers devs , εχουν ενιοτε πακετο για arch ή ειναι η εφαρμογη τους στα επισημα ρεπος. Ολες οι εταιριες στην καλυτερη βγαζουν deb/rpm και αντε zip-αρισμενο το compiled πακετο και σου λεει , παρτο καντο ο,τι καταλαβαινεις... Εγκειται στην διαθεση των μελων εκει στο AUR να μεταφερουν πακετα στο arch , και δεν εχω παραπονο , κυκλοφορουν σχεδον τα παντα... Επεξ/σία 1 Οκτωβρίου 2021 από mphxths 1
Επισκέπτης Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2021 32 λεπτά πριν, RTW4ever είπε Συγγνώμη, δουλευόμαστε εδώ πέρα; Γιατί στο debian δεν γίνεται το ίδιο; Και μάλιστα με δύο τρόπους. Είναι συχνό λάθος να μπερδεύονται οι δυνατότητες που ενδεχομένως έχει μια διανομή (όλες Linux είναι after all) με τον προσανατολισμό αυτής της διανομής. Το ότι κάποια διανομή προσφέρει τη δυνατότητα "minimal" εγκατάστασης δεν την κάνει ίδια με μια άλλη που προσανατολίζεται σαφέστατα σε αυτόν τον τρόπο. Το Debian έχει επιλέξει να είναι "universal", συνεπώς δεν είναι και δε μπορεί να γίνει ίδιο με το Arch που έχει απόλυτα προσδιορισμένο στόχο σε αυτά που προσφέρει και υποστηρίζει, όσο "minimal" εγκατάσταση κι αν κάνεις. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις πολύ εύκολα αν παρατηρήσεις το πακετάρισμα και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίον διασυνδέονται τα επιμέρους εργαλεία στις δύο διανομές. Το να θεωρεί κάποιος το "minimal" Debian ίδιο ή παρεμφερές με το Arch είναι εξίσου λάθος με το να θεωρεί το Arch ίδιο με το Gentoo ή το LFS επειδή παρέχει τη δυνατότητα χτισίματος ολόκληρης της διανομής μέσω του ABS.
rhtoras Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2021 Στις 11/9/2021 στις 1:50 ΜΜ, RTW4ever είπε Στον pacman μπλέκουμε με το χάος των διακοπτών, pacman -Syu, pacman -Sc, pacman -Qdtq | pacman -Rs -, pacman -Ss κλπ., Δεν υπάρχει wrapper για τις εντολές του apt ? Για ψάξε μια στα αποθετήρια και το aur. Αυτό το λέω για όσους το διαβάσουν και βρουν τον pacman δύσκολο τον apt εύκολο απλά και μόνο γιατί κάποιος βαριέται να αλλάξει συνήθειες. Λεπτομέρεια: Για την ιστορία ο pacman είναι ταχύτατος. Στις 11/9/2021 στις 1:50 ΜΜ, RTW4ever είπε Σε όλες τις διανομές Debian & Debian based που έχω δοκιμάσει, βάζω τα πακέτα oxygen-cursors κλπ., καθώς μου αρέσουν οι συγκεκριμένοι κέρσορες και έχουν και πολλά χρώματα. Στις 11/9/2021 στις 1:50 ΜΜ, RTW4ever είπε Ρε παιδιά, τι νόημα έχει το compile για… τους cursors; Γιατί δεν είναι έτοιμο το πακέτο για εγκατάσταση, όπως στις Debian based; Δε θα το σχολιάσω για να μου την πέσουν τίποτα βαλτοί. Απλά έχω την απορία γιατί δεν το έβαζες από εδώ:https://www.xfce-look.org/p/1197398/ παράδειγμα ? Eυκολο είναι και δεν χρειάζεται το inkscape. Αν και από όσο θυμάμαι σε artix που βασίζεται στο arch κι αυτό δεν είχα χρειαστεί το inkscape όταν κατεβαζα cursors από aur. Δεν ξέρω όμως αν είχα κατεβάσει αυτούς. Τα oxygen icons τα είχα κατεβάσει. Για το samba και systemD δεν ξέρω τι ακριβώς σου παρουσίασε γιατί δεν μου έχει παρουσιάσει ποτε τίποτε όταν δοκίμασα. Βέβαια δεν έχω systemD οι λόγοι εδώ:https://www.slant.co/versus/12956/12960/~systemd_vs_runit 1
mphxths Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2021 Το θεμα με τα oxygen cursors αρχιζει να κουραζει. Αυτο το πακετο εδω , εχει 1 optional dependency (oxygen) και 3 ΜΑΚΕ dependencies. Με λιγα λογια , αυτα τα 3 χρειαζονται μονο για το compile. Συνολικα "τραβαει" 23 πακετα. Mετα τα σβηνουμε ! Ποσο δυσκολες εννοιες δηλ ?
RTW4ever Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2021 3 ώρες πριν, rhtoras είπε Για το samba και systemD δεν ξέρω τι ακριβώς σου παρουσίασε γιατί δεν μου έχει παρουσιάσει ποτε τίποτε όταν δοκίμασα. Βέβαια δεν έχω systemD οι λόγοι εδώ Ο Τοτός και το σκουλήκι Στο σχολείο η δασκάλα βάζει τα παιδιά να γράψουν έκθεση με θέμα το μήλο. Ο Τοτός όμως εκείνες τις μέρες είχε δει ένα ντοκιμαντέρ για το σκουλήκι και τη σημασία του στην φύση και έτσι γράφει: Το μήλο βγαίνει από ένα δέντρο, τη μηλιά. Όταν ωριμάζει το μήλο πέφτει από τη μηλιά και το μαζεύουμε από κάτω. Αν δεν το μαζεύουμε, τότε θα βγάλει σκουλήκια. Το σκουλήκι είναι…κτλ… Η δασκάλα θυμώνει αλλά δεν λέει τίποτα. Η επόμενη έκθεση που βάζει στα παιδιά έχει θέμα το σπίτι και ο Τοτος γράφει: Το σπίτι είναι το μέρος που μένουμε. Το σπίτι έχει τοίχους, ταβάνι, πόρτες και παράθυρα. Τα παράθυρα είναι φτιαγμένα από ξύλο. Το ξύλο θέλει περιποίηση, γιατί αν δεν το περιποιηθούμε θα βγάλει σκουλήκια. Το σκουλήκι είναι…κτλ… Αγανακτισμένη η δασκάλα ψάχνει να βρει ένα θέμα που να μην μπορεί να υπάρχουν σκουλίκια και βάζει έκθεση με θέμα: Το φεγγάρι. Η έκθεση του Τοτού: Χθες το απόγευμα καθόμουνα στον κήπο μας. Κάθισα μέχρι που βράδιασε και βγήκε το φεγγάρι. Άρχισα να χαζεύω το φεγγάρι και πόσο όμορφο είναι ήταν. Ξαφνικά, εκεί που κοιτούσα το φεγγάρι, σκύβω κάτω και τι να δω; Στα πόδια μου ήταν ένα σκουλήκι. Το σκουλήκι είναι…κτλ… Δεν ξέρω τίποτα για samba, δεν διάβασα τα υπεραναλυτικά παρατιθέμενα γεγονότα και τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν, αλλά το SystemD... κτλ... 1
costis ni Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2021 Στις 1/10/2021 στις 6:31 ΜΜ, RTW4ever είπε Το Anydesk δεν έχει έτοιμο τρόπο εγκατάστασης για Arch. Για Debian η εταρεία έχει repo και το συντηρεί κανονικότατα. Το χρησιμοποίησα πολλές φορές για να συνδεθώ από Debian σε Windows PC φίλων να τους κάνω επισκευές. Άρα; ΝΕ ΤΙ 🤣 1
jim_p Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Για οσους δεν ξερουν ή ξεχνανε, aur = archinux USER repository = καποιος καλοθελητης το συντηρει και σου δινει τη "συνταγη" να το κανεις πακετο. Καμια σχεση με το Χ πακετο που θα το παρεις ετοιμο και μαλιστα απο επισημο repo. Συν το οτι χρειαζεσαι aur "helpers" για να πεις οτι το ενημερωνεις αυτοματα. Εινια το ιδιο με το να λες οτι το anydesk των windows (που εχει τραγικο update manager και βρισκει νεα εκδοση μια φορα το χρονο στην καλυτερη) ενημερωνεται μια χαρα μεσα απο το chocolatey ή το winget. Τελος, το anydesk ειναι ευτυχως binary package. Για σκεψου να ηταν κατι αλλο που απαιτει χτισιμο απο source, πχ το fdroid που χρησιμοποιω, και να αναγκαζεσαι να εχεις μονιμα εγκατεστημενη την go (πακετο 400MB) για να χτιζεις καθε φορα ενα πακετο των 5mb... 1
mphxths Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 5 ώρες πριν, jim_p είπε καποιος καλοθελητης το συντηρει και σου δινει τη "συνταγη" να το κανεις πακετο. Απαξ ομως και εχεις την συνταγη (PKGBUILD) , μετα δεν τον εχεις αναγκη αν το παρατησει. Ακομα και για την παρτι σου το συντηρεις στο πισι σου αν δεν θες να ασχοληθεις με το AUR. Αλλαζεις το "source" και τα checksums στο PKGBUILD και συνεχιζεις να εχεις το πακετο ενημερωμενο 5 ώρες πριν, jim_p είπε Συν το οτι χρειαζεσαι aur "helpers" για να πεις οτι το ενημερωνεις αυτοματα. Το pamac δεν χρειαζεται aur helpers Καλωσηρθες στην εποχη των GUI 5 ώρες πριν, jim_p είπε Για σκεψου να ηταν κατι αλλο που απαιτει χτισιμο απο source, πχ το fdroid που χρησιμοποιω, και να αναγκαζεσαι να εχεις μονιμα εγκατεστημενη την go (πακετο 400MB) για να χτιζεις καθε φορα ενα πακετο των 5mb... Για σκεψου να εχεις >4 πυρηνες και > 200gb δισκο για το λειτουργικο. Τι οχι ? Δεν εχεις ? 1 1
Oxygene Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Έχω προσθέσει το chaotic AUR repo και έχει πραγματικά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, έτοιμα πακέτα από AUR και έχω βρει την υγειά μου... Ανάμεσα του βεβαίως και το anydesk 2
jim_p Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 58 λεπτά πριν, mphxths είπε Το pamac δεν χρειαζεται aur helpers Καλωσηρθες στην εποχη των GUI Για σκεψου να εχεις >4 πυρηνες και > 200gb δισκο για το λειτουργικο. Τι οχι ? Δεν εχεις ? Το pamac δεν ειναι του manjaro? Επισης πρεπει να ειναι ανεπισημο γιατι δεν το βλεπω στα πακετα του arch. Με gui ή χωρις εξακολουθει να εινια wrapper. Και οχι, δεν εχω 200gb σκληρο ελευθερο και 4 πυρηνες. Αλλα ακομα και να ειχα, δεν ξερω αν θα αξιζε να ασχολουμαι με το χτισιμο καθε τρεις και λιγο. Εν μερει νια, το θεωρω χαμενο χρονο. Btw, το παραδειγμα με την go και το fdroidcl ειναι το ιδιο πραγμα ακριβως με αυτο που λεει ο RTW4ever για το inkscape και τους cursors.
mphxths Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 1 ώρα πριν, jim_p είπε Το pamac δεν ειναι του manjaro? Επισης πρεπει να ειναι ανεπισημο γιατι δεν το βλεπω στα πακετα του arch. Με gui ή χωρις εξακολουθει να εινια wrapper. Το pamac ειναι δημιουργια του manjaro. Υπαρχει στο AUR σαν πακετο. Απλα κατεβαζεις το PKGBUILD του και το χτιζεις. Δηλαδη μπορεις να το εχεις σε οποιαδηποτε arch-based διανομη , πολυ ευκολα. Ειναι το πρωτο πακετο που περναω σε μια νεα arch εγκατασταση. Οπως και αν θες να το ονομασεις , ειναι για μενα αυτην την στιγμη το απολυτο gui package manager wrapper/frontend/whatever στο arch. Υποστηριξη για AUR/flatpaks/snaps καθως και επιλογες "συντηρησης". Οπως ειπα , καλωσηρθες στην εποχη των γραφικων εργαλειων 1 ώρα πριν, jim_p είπε Και οχι, δεν εχω 200gb σκληρο ελευθερο και 4 πυρηνες. Ε αρα η γκρινια σου οφειλεται σε απαρχαιωμενο hardware. Δεν εχει λογικη και ουσια 1 ώρα πριν, jim_p είπε Αλλα ακομα και να ειχα, δεν ξερω αν θα αξιζε να ασχολουμαι με το χτισιμο καθε τρεις και λιγο. Εν μερει νια, το θεωρω χαμενο χρονο. Εδω καθεσαι και μανουριαζεις και γκρινιαζεις με τις ωρες/μερες στο bug report system του debian και θεωρεις χαμενο χρονο ενα compile , που με ενα συγχρονο μηχανημα θα παρει ελαχιστα λεπτα ? Σοβαρα τωρα ? Ελα να σοβαρευτουμε λιγο. 1
imitheos Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 15 λεπτά πριν, mphxths είπε Ε αρα η γκρινια σου οφειλεται σε απαρχαιωμενο hardware. Δεν εχει λογικη και ουσια [Offtopic][Δεινόσαυρος mode] Εν μαίρη έχεις δίκιο, εν τάσο όμως όχι. Έχει ένα merit αυτό που λέει ο jim_p Αυτό το "νέο hardware" έχει χαλάσει νομίζω την πιάτσα. Θυμάμαι έβαζες παλιά (πχ σε εποχές PII - PIII) linux σε παλιό μηχάνημα και είχε τεράστια διαφορά σε σχέση με τα windows. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αυτό το χάσμα και μάλιστα πολλές φορές τα windows είναι και πιο γρήγορα (συσσώρευσαν και άλλο bloat πιο αργά από ό,τι συσσώρευσε το linux). Εχουμε γίνει όλοι spoiled με τα 16GB μνήμης και τους 8πύρηνους υπολογιστές και κανείς δεν νοιάζεται ούτε για βελτιστοποίηση επιδόσεων αλλά ούτε καν για επιλογή δόκιμων αλγορίθμων. Παλαιά είχες software φτιαγμένα με μεράκι και σκέψη (αναγκαστικά λόγω χάλια hardware) ενώ τώρα βλέπεις κακογραμμένα τσαπατσούλικα software να πετιούνται εδώ και εκεί όπως οι ταινίες με τους υπερήρωες. Ψάξε στο aur για κάτι και θα βρεις 120 επιλογές που το κάνουν και όλες θα είναι επιεικώς μέτριες. Άλλο πρόβλημα που πηγάζει από το ότι έχουμε γίνει spoiled είναι η συσσώρευση γλωσσών και build systems. Κανείς δεν σκέφτεται αν όντως χρειάζεται η νέα εξάρτηση που πάει να "φορτώσει" στους άλλους επειδή όλοι οι υπολογιστές είναι γρήγοροι. Κάθε νέο fad που βγαίνει, "α ωραία να το υιοθετήσουμε". Ο jim_p ανέφερε την go. Έχουμε την librsvg την οποία χρησιμοποιεί ολόκληρο το σύμπαν. "Dev a: Ξέρεις κάτι; Αυτό το κομμάτι 15 γραμμών θα γίνει πιο εύκολο αν το γράψουμε σε rust" "Dev b: Τότε όμως όλοι θα χρειάζονται την rust για να την χτίσουν." "Dev a: Ε και; Στο i7 λάπτοπ μου χτίζεται γρήγορα". Το mkvtoolnix άλλαξε το make σε rake γιατί ήταν πιο εύκολο να γράψεις κανόνες και έτσι χρειάζεσαι ολόκληρο το υποσύστημα της ruby για να το χτίσεις. Δέχομαι ότι το rake ήθελε το 1/5 των γραμμών του make αλλά δεν μιλάμε για ένα νέο project όπου εκεί θα είχε πιο πολύ νόημα η υιοθέτηση του rake. Μιλάμε για κάποιο project που είχε ήδη γράψει αυτές τις γραμμές. Καταλαβαίνω ότι αυτός που αναπτύσσει ένα software θέλει να κάνει τη ζωή του εύκολη και έχει δίκιο. Πολλές αλλαγές όμως γίνονται ελαφρά τη καρδία χωρίς να σκέφτεται τι επιπτώσεις θα έχει, ακριβώς λόγω ότι οι υπολογιστές είναι γρήγοροι. Θυμάμαι εποχές που απλοί χρήστες είχαν στημένα linux με ελάχιστες εξαρτήσεις. Οι sysadmins είχαμε στημένη perl για scripts και egcs / gcc για compile. Μετά μπήκε η python γιατί πολλά sysapps γράφτηκαν σε αυτήν, μετά μπήκε η ruby, μετά η rust λόγω librsvg και firefox, και πάει λέγοντας. Τώρα χρειάζεσαι 500 προγράμματα make / rake / ninja / meson / llvm / clang / cargo / κτλ μόνο για να χτίσεις τα προγράμματά σου. Νομίζω πως πρέπει να μπει ένας νόμος όλοι οι open source devs να χρησιμοποιούν laptops 4 / 5 γεννεών πίσω για κύριο μηχάνημα και για τέστινγκ των προγραμμάτων τους [/Δεινόσαυρος mode][/Offtopic]
mphxths Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2021 @imitheos Κοιτα να δεις , κραξιμο για αυτο το θεμα που αναφερεις εχω ριξει πριν καιρο. Ειχα πει οτι ο προγραμματισμος σημερα ειναι πιο "χαλαρος" , πιο bloated απο παλια. Παλια ειχες μια δισκετα με παιχνιδι με απειρο gameplay και τωρα κατεβαζεις 20γιγα παιχνιδι που εχει μηδεν gameplay και 4k textures. Aυτο ειναι ο τομεας των παιχνιδιων σε μια προταση. Τα περι προγραμματισμου τα ειπες εσυ σωστα και που τα ξερεις καλυτερα και απο μενα. Αυτη ειναι η μια πλευρα του νομισματος. Η αλλη πλευρα ειναι η πλευρα της εξελιξης και των νεων τεχνολογιων. 1 ώρα πριν, imitheos είπε Καταλαβαίνω ότι αυτός που αναπτύσσει ένα software θέλει να κάνει τη ζωή του εύκολη και έχει δίκιο. Και εδω ειναι ολο το ζουμι. Αυτο που περιγραφεις δεν ειναι κακο. Το να υλοποιηθει λαθος , ειναι το κακο. Θυμαμαι μια εποχη που κραζαμε το electron απο το πρωι μεχρι το βραδυ. Ο @jim_p εβγαζε σπυρια και μονο στο ακουσμα της λεξης. Χωρις ομως το electron δεν θα βλεπαμε skype και αλλες εφαρμογες να ερχονται στο λινουξ. Δεν μπορουμε με λιγα λογια να τα εχουμε ολα δικα μας. Να κλαιγομαστε στην Χ εταιρια να φερει το λογισμικο της στο λινουξ και να απαιτουμε να πληρωνει προσωπικο/team να καθεται να υποστηριζει νεο build απο το μηδεν για την παρτι μας και χωρις καν να την πληρωνουμε. Αρα φτιαχνουν νεα εργαλεια/πλατφορμες που μπορουν να ειναι κοινα μεταξυ λειτουργικων για καλυτερη και ευκολοτερη υποστηριξη του προιοντος και ειναι ολοι χαρουμενοι. Τωρα αν το εργαλειο ειναι bloated ή οτιδηποτε , ας βελτιωθει.... 1 ώρα πριν, imitheos είπε Εχουμε γίνει όλοι spoiled με τα 16GB μνήμης και τους 8πύρηνους υπολογιστές Αληθεια ειναι. Αλλα πιστευω οτι με 4γιγα ραμ και 4-πυρηνο επεξεργαστη τρεχεις μια χαρα οποιοδηποτε desktop λειτουργικο στις μερες μας. Και μιλαμε για πολυ προσιτο hardware απο αποψη κοστους. Ναι εχουμε γινει spoiled , αλλα πλεον εχουν αλλαξει τα δεδομενα των εφαρμογων/παιχνιδιων/λειτουργικων και το hardware ως ενα σημειο ειναι προσιτο. Δεν μπορω να καθομαι με τον διπυρηνο στο 1.3GHz που εχω στο χρεπολαπτοπ μου ομως και να κραζω το compile που παιρνει πολυ ωρα... Δεν μπορω να κραζω κατι σημερινο με δεδομενα ... 10ετιας 1 ώρα πριν, imitheos είπε Νομίζω πως πρέπει να μπει ένας νόμος όλοι οι open source devs να χρησιμοποιούν laptops 4 / 5 γεννεών πίσω για κύριο μηχάνημα και για τέστινγκ των προγραμμάτων τους Συμφωνω , αλλα ο τζιμης ειναι 20 γενιες πισω. Δικαιωμα του , δεν θα του πω εγω τι θα κανει με το hardware του , αλλα...ψεματα θα του πω Του τα εχω πει και κατ'ιδιαν. Εχει τετραπυρηνο , και δεν τον χρησιμοποιει , γιατι δεν βρισκει ψυκτρες και μαλακιες. Ως εκ τουτου καθεται και υποφερει με εναν διπυρηνο της συμφορας. Του εχω πει να παρει φτηνο refurbished λαπτοπ , που θα ειναι 1000 φορες πιο γρηγορο και συγχρονο απο το υπαρχον συστημα του... δεν γουσταρει..δεν με ακουει... και απο πανω , κραζει τα παντα !! Εως εδω και μη παρεκει !!! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα