Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
On 13/09/2021 at 13:31, Michelanjelo said:

Να πω και εγώ το άσχετο; Από προγραμματισμό δεν ξέρω τίποτα, χημικός είμαι. Αυτό που διαβάζω διαρκώς είναι ότι δεν χρειάζεται πτυχίο και δεν λέει τίποτα στον εργοδότη, αλλά μου φαίνεται αδιανόητο να μην είναι προϋπόθεση το πτυχίο. Και χημεία μπορείς να διαβάσεις σε βιβλία και να πας καπου να δεις και να πιασεις για να δουλέψεις παγκο (να βαλεις πειραμα σημαινει αυτο) αλλα θελει οπωσδηποτε πτυχιο, αλλιως δεν γινεται. Ακούω επίσης για γλώσσσες προγραμματισμού.. εχω γραψει εντολή κάποτε σε Qbasic και έχω ακουστά την C++. Στη σχολή είχαμε μάθημα υπολογιστές δεν θυμάμαι τιποτα και επισης δεν καταλαβαινω τιποτα απο ολα αυτά, απλα μου φαινεται ενδιαφερον οτι εχω τοση μεγαλη αγνοια για πραγματα που εδω θεωρειται δεδομενα. Αυτο.

Το θέμα είναι οτι το πεδίο "πληροφορική" είναι πολύ ευρύ απο μόνο του και πολλές φορές κάνουμε γενικεύσεις χωρίς να πολυσκεφτόμαστε. Ακόμα και σε μια IT/Consultancy εταιρεία έχεις τόσους διαφορετικούς ρόλους "πληροφορικής" που δεν έχουν όλοι τα ίδια qualifications/background.

Για θέσεις developer, που συνήθως περιέχουν καθημερινά coding tasks σε διαφορετικά projects για επίλυση bugs ή εισαγωγή νέου functionality, η εταιρεία θέλει κάποιον που γνωρίζει καλά την γλώσσα, ακολουθεί 2-3 πρότυπα (τα οποία είτε ήξερε απο πρίν είτε έμαθε στην εταιρεία), είναι γρήγορος και αποδοτικός. Ούτε γραμμική άλγεβρα χρειάζεται, ούτε διακριτά μαθηματικά για να φέρει εις πέρας τα tasks αυτά, οπότε μπορείς να πείς οτι το πτυχίο δεν είναι αναγκαίο (πλέον υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που μπορεί να μάθεις τα απαραίτητα)

Για θέσεις engineer, που συνήθως περιέχουν tasks οργάνωσης, αρχιτεκτονικής, επιλογής τεχνολογιών/frameworks κτλπ. , χρειάζεσαι κάποιον καλό γνώστη του πεδίου και των υπάρχων τεχνολογιών και πολλές φορές με δυνατό θεωρητικό υπόβαθρο, οποίος θα είναι σε θέση να απαντήσει "γιατι πρέπει να το κάνουμε με τον Α τρόπο που κοστίζει X άτομα και Y λεφτά και όχι με τον Β), οπότε εδώ το πτυχίο αρκετές φορές είναι προαπαιτούμενο χωρίς να σημαίνει οτι ένας πολύ καλός developer δεν μπορεί να φτάσει σε αυτήν την θέση.

Και μετά έχεις θέσεις research oriented, όπου προσπαθείς να εφεύρεις καινούρια τεχνολογία ή να λύσεις ένα σοβαρό πρόβλημα με μια τελείως καινούρια προσέγγιση (γιατι έχεις δοκιμάσει τις υπάρχουσες και δεν δουλεύουν), όπου αν δεν έχεις ένα σετ απο ακαδημαικα κριτήρια, δύσκολα.

Τώρα βέβαια καταλαβαίνεις οτι αυτοί οι διαχωρισμοί δεν συναντώνται στο 100% των περιπτώσεων και ειδικά στην Ελλάδα του '21 (επίτηδες δεν βάζω ολο το έτος), πολλές φορές οι εταιρείες "παραβιάζουν" το παραπάνω και είναι διατεθιμένες να θυσιάσουν την ποιότητα της οργάνωσης, προκειμένου να γλυτώσουν λεφτά και χρόνο, προσλαμβάνοντας άτομα με τα bare qualifications και 1000€/μήνα, να κάνουν και τις 3 δουλειές συν system admin+network+fullstack+ κανα σκούπισμα τα Σαββατοκύριακα .

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...