Προς το περιεχόμενο

Ψηφιακα κυκλωματα

Finn

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Περσι στις εξετασεις του εργαστηριου ψηφιακων ηλεκτρονικων μας ειχε βαλει ενα ερωτημα για υλοποιηση συναρτησης με πολυπλεκτη 8χ1 αν θυμαμαι καλα.

Μετα ενα υποερωτημα ελεγε οτι ανα αλλαξουμε τον διακοπτη Α2 απο την καταστηαση που ηταν και τον βαλουμε στη γειωση τι θα συμβει.?

Απ οτι θυμαμαι η σωστη απαντηση ηταν οτι ο πολυπλεκτης θα γινει 4χ1 αλλα δεν ειμαι σιγουρος.Μπορει κανεις να μου λυση την απορια?

| |

| |

| 8x1 |

| 74151 |

| |

| |_____ Q

| |

| |

| |

| |

|______________|

| | |

A2 A1 A0

Δημοσ.

Μπορώ να ρωτήσω και εγώ κάτι σχετικά με ψηφιακά μιας και την Παρασκευή δίνω και εγώ το εργαστήριο;;

ας πούμε ότι μου δίνει ένα up counter ασύγχρονο mod 13. Θα πάρω 4 flip flop jk και θα μετράει μέχρι το 12. Στο 13 πρέπει να μηδενίσει , αυτό θα το κάνω βάζοντας μια NAND στις αντίστοιχες εξόδους που τους άσσους τα κάνω 0 και θα ενώσω τα reset των jk;

Γίνεται με άλλο τρόπο;

Δημοσ.
Αυτό που λες είναι...

Ξέρεις τι θα γίνει όμως αν γειώσεις το Α0...??? :D

Ξερω οτι θα γινει αυτο.Αλλα πως θα το αποδειξω?

Στην εξεταση μας δινει το data sheet του πολυπλεκτη

Δημοσ.

Dreamstorm, αν βάλεις 4 J-K τότε θα μετράει μέχρι το 2^4=16 (ή 1111)... Οπότε αφού εσύ θέλεις να μετράει μέχρι το 13, τότε πρέπει να κάνει reset στο 1101... Άρα όταν έρχεται η ακολουθία αυτή πρέπει να γίνεται reset στα J-K... Τα σημαντικά bits είναι το 4,3,1, οπότε όταν όλα αυτά γίνουν 1, τότε πρέπει να κάνει reset... Άρα με μια AND 3-εισόδων ή δυο AND παράλληλα, οδηγείς τα bits 4,3,1 και συνδέεις την έξοδο στο reset...

Finn, για να το αποδείξεις αυτό βλέπεις τον πίνακα αληθείας από τα data sheets... Εφόσων, το Α2 είναι εκτός τότε παίζεις με δυο bits, άρα 2^2 (δυο στην δύναμη του δυο) μας κάνει 4 διαφορετικές καταστάσεις και επειδή είναι τα πρώτα 2 bits ελέγχου βλέπεις ότι οι κατάστασεις αυτές (Α1,Α0)=(00,01,10,11) αντιστοιχούν σε 1,2,3,4...

Δημοσ.

Ευχαριστω κι εγω :) κι ελπιζω να το περασω κι εγω.

Εχω φτασει 6ο εξαμηνο με μικρο-υπολογιστες αρχιτεκτονικες και δε συμαζευεται και χρωσταω ακομα ψηφιακα ενα :P

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...