Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Από την στιγμή που θα έχουν κουτσουρεμένα threads (οι μικροί πυρήνες δεν θα έχουν hyperthreading) θα κάνω υπομονή μέχρι τους  zen 4 …

Δημοσ.
7 ώρες πριν, petasis είπε

Εγώ πάλι τον πιστεύω. Κάπου μου έχει μπει η ιδέα ότι οι zen3 δεν έχουν τόσο καλή σχεδίαση και ουσιαστικά βοηθιούνται από τα χαμηλά νανόμετρα (εντάξει, το γεγονός ότι δεν είναι σταθερός ο 5950Χ μου με τα 128GB RAM, και που κατά καιρούς βλέπω και "λάθη" στην L3 cache δεν βοηθά). Θέλω πολύ να δω τι θα κάνουν οι zen 3 στους threadripper. Επίσης θέλω πολύ να δω τι θα κάνει η ιντελ που φημολογείται ότι έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις από zen 3 αλλά σε μεγαλύτερα νανόμετρα - και τι θα σημαίνει αυτό για την σταθερότητα και τις συχνότητες στις μνήμες.

Η intel δεν βρίσκεται σε μεγαλύτερα nm πλέον, έχει ισοφαρίσει περίπου τους zen3, βέβαια με τους zen4 θα εχει το πάνω χέρι η amd πάλι

Δημοσ.

Ότι και να λέμε για το πόσο “κακή” είναι η intel αυτή τη στιγμή Ελλάδα είναι καλύτερο vfm απο αντίστοιχο ryzen.Στα 250 ο 11600Κ είναι άνετα μπροστά απο 5600Χ σε επιδόσεις και τιμή.Οτι πληρώσεις πρισσότερο σε mobo το γλιτώνεις απο ram οπότε τελική τιμή ίδια.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, petasis είπε

Ας μην (ξανα) ανοίξουμε αυτή την κουβέντα, έχει συζητηθεί ήδη δύο φορές στο φόρουμ.

λινκ ;

Επεξ/σία από nick0lis
Δημοσ.
11 ώρες πριν, petasis είπε

Εγώ πάλι τον πιστεύω. Κάπου μου έχει μπει η ιδέα ότι οι zen3 δεν έχουν τόσο καλή σχεδίαση και ουσιαστικά βοηθιούνται από τα χαμηλά νανόμετρα (εντάξει, το γεγονός ότι δεν είναι σταθερός ο 5950Χ μου με τα 128GB RAM, και που κατά καιρούς βλέπω και "λάθη" στην L3 cache δεν βοηθά). Θέλω πολύ να δω τι θα κάνουν οι zen 3 στους threadripper. Επίσης θέλω πολύ να δω τι θα κάνει η ιντελ που φημολογείται ότι έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις από zen 3 αλλά σε μεγαλύτερα νανόμετρα - και τι θα σημαίνει αυτό για την σταθερότητα και τις συχνότητες στις μνήμες.

Τι λάθη;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Chocobo είπε

Ότι και να λέμε για το πόσο “κακή” είναι η intel αυτή τη στιγμή Ελλάδα είναι καλύτερο vfm απο αντίστοιχο ryzen.Στα 250 ο 11600Κ είναι άνετα μπροστά απο 5600Χ σε επιδόσεις και τιμή.Οτι πληρώσεις πρισσότερο σε mobo το γλιτώνεις απο ram οπότε τελική τιμή ίδια.

Ο 11600Κ είναι 250 χωρίς ψύκτρα, ο 5600X 265 με ψύκτρα - ψύκτρα που είναι αρκετή γιατί ο επεξεργαστής δεν ανεβαίνει πάνω από τα 100W ενώ ο 11600K σε μητρικές που δεν σέβονται το Tau χτυπάνε άνετα 220W. Σε μητρικές που σέβονται το Tau ο 11600K φτάνει τα 125W αλλά είναι πολύ πιο αργός από τον 5600X. Σε μητρικές που αγνοούν το Tau ο 11600K είναι πολύ κοντά αλλά όχι καλύτερος του 5600X. Συνεπώς δεν υπάρχει καλύτερο VFM σε καμία περίπτωση. Αυτό που γράφεις ίσχυε όταν ο 5600X είχε 320-340 ευρώ, όχι τώρα που έχει 265.

Σε ότι αφορά τους Alder Lake, μας παρουσιάζουν τους efficient cores σαν κάτι το επαναστατικό, όταν έχουν μπει για να καλύψουν την αδυναμία της Intel ακόμα και με το νέο 10nm SuperFin όπως το λέει να κατεβάσει την κατανάλωση. Ο 16 big core 32 thread της AMD δουλεύει άνετα με 142W max σε boost, όταν ο 8 big + 8 efficient (24 threads) Alder Lake θα θέλει 200+ Watt και πάλι. Καταλαβαίνει κανείς πως αν ήταν 16 big δε θα έφταναν ούτε 300W.

Ακόμα κι αν περάσει οριακά μπροστά ο Alder Lake από Zen 3, στο καπάκι έρχεται Zen 3+ με μεγαλύτερη cache και Zen 4. 

12 ώρες πριν, petasis είπε

Τα έχουμε ξαναπεί, απλώς θέλω να συμπληρώσω πως είχα κι εγώ κάποια L3 cache errors όταν έπαιζα με το curve optimizer και είχα χαμηλώσει πολύ την τάση (-20, -30 κτλ στο CO). Αν λοιπόν έχεις L3 errors σε stock, θα πρέπει να κάνεις RMA, δεν είναι φυσιολογικό.

Επεξ/σία από malakudi
  • Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, tuxgamer είπε

Δεν είναι παράξενο να έχει η intel ως σημείο αναφοράς κάτι που αφορά στην AMD;

Όλο τη λέξη "Zen" ακούω από τα στόματα των ιθύνοντων της Intel.

Η amd με τους zen έφερε μια μικρή επανάσταση στον σχεδιασμό τον επεξεργαστών , επίσης ξεκίνησε την πλήρη  μετάβαση στην φουλ Πολυπυρηνη εποχή με μεγάλα l3 cach 👍 ήταν σημείο ορόσημο για την αγορά επεξεργαστών κακά τα ψέματα !

• Like 1
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, malakudi είπε

Τα έχουμε ξαναπεί, απλώς θέλω να συμπληρώσω πως είχα κι εγώ κάποια L3 cache errors όταν έπαιζα με το curve optimizer και είχα χαμηλώσει πολύ την τάση (-20, -30 κτλ στο CO). Αν λοιπόν έχεις L3 errors σε stock, θα πρέπει να κάνεις RMA, δεν είναι φυσιολογικό.

Αυτό περιμένω από την Ιντέλ, αξιοπιστία... 😋

22 επεξεργαστές Ιντέλ, και ποτέ δεν είχα επεξεργαστή με ελάττωμα. Μου φαίνεται αδιανόητο να φταίει ο επεξεργαστής (δεν μου έχει συμβεί ποτέ), η διαδικασία και μόνο μου φαίνεται βουνό, το πόσο θα μείνει το σύστημα εκτός λειτουργίας, κλπ.

Από την άλλη βλέπω και αυτά: https://www.pcmag.com/news/if-you-buy-an-amd-ryzen-5000-cpu-make-sure-you-keep-the-box

Φαίνεται διαδεδομένο πρόβλημα, και στο reddit διαβάζω και τις θετικές και τις αρνητικές εμπειρίες από το RMA.

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, malakudi είπε

Ο 11600Κ είναι 250 χωρίς ψύκτρα, ο 5600X 265 με ψύκτρα - ψύκτρα που είναι αρκετή γιατί ο επεξεργαστής δεν ανεβαίνει πάνω από τα 100W ενώ ο 11600K σε μητρικές που δεν σέβονται το Tau χτυπάνε άνετα 220W. Σε μητρικές που σέβονται το Tau ο 11600K φτάνει τα 125W αλλά είναι πολύ πιο αργός από τον 5600X. Σε μητρικές που αγνοούν το Tau ο 11600K είναι πολύ κοντά αλλά όχι καλύτερος του 5600X. Συνεπώς δεν υπάρχει καλύτερο VFM σε καμία περίπτωση. Αυτό που γράφεις ίσχυε όταν ο 5600X είχε 320-340 ευρώ, όχι τώρα που έχει 265.

Μεταξύ μας, τι θερμοκρασίες και με τι θόρυβο δούλευει ο 5600x με την στοκ ψύκτρα σε ένα cinebench ας πούμε? 

Γιατί ο 11600k με mini ψύκτρα των 20€ βγάζει cb χωρίς throttling (rock slim 2). Αν πάς σε μεγαλύτερη ψύκτρα στα ίδια περίπου χρήματα θα τα πάει και καλύτερα.

Ασφαλώς vfm δεν είναι ο 11600k, ούτε βέβαια και ο 5600x. 10400 / 11400 και ίσως 10600k είναι τα VFM. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μολις ειδε η ιντελ οτι μια καρτα γραφικων πληρωνεται 1,5 χιλιαρικο αντι για 5 κατοσταρικα μια μεταχειρισμενη τσακιστηκε κ εγινε κατασκευαστρια γραφικων σε 6 μηνες .κ ανταγωνιστικη μαλιστα

αυτα ειναι..λεφτα υπαρχουν 

τα κρυπτος

Επεξ/σία από peiraiask
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, malakudi είπε

Σε ότι αφορά τους Alder Lake, μας παρουσιάζουν τους efficient cores σαν κάτι το επαναστατικό, όταν έχουν μπει για να καλύψουν την αδυναμία της Intel ακόμα και με το νέο 10nm SuperFin όπως το λέει να κατεβάσει την κατανάλωση. Ο 16 big core 32 thread της AMD δουλεύει άνετα με 142W max σε boost, όταν ο 8 big + 8 efficient (24 threads) Alder Lake θα θέλει 200+ Watt και πάλι. Καταλαβαίνει κανείς πως αν ήταν 16 big δε θα έφταναν ούτε 300W.

Ακόμα κι αν περάσει οριακά μπροστά ο Alder Lake από Zen 3, στο καπάκι έρχεται Zen 3+ με μεγαλύτερη cache και Zen 4. 

Θυμίζεις λίγο εποχές FX όταν λέγανε στην άλλη όχθη για tdp και ρεύμα κλπ για 10 ευρώ/χρόνο…

Σε στοκ είναι οκ η ψύκτρα του 5600Χ σε οτιδήποτε πάνω απο 4.2 κλάφτα.

Να πούμε και για integrated γραφικά ;Σε εποχή που οι κάρτες εχουν ξεφύγει ; Όπως και να το δείς είναι καλύτερο vfm 

Επεξ/σία από Chocobo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Herald είπε

Μεταξύ μας, τι θερμοκρασίες και με τι θόρυβο δούλευει ο 5600x με την στοκ ψύκτρα σε ένα cinebench ας πούμε? 

Γιατί ο 11600k με mini ψύκτρα των 20€ βγάζει cb χωρίς throttling (rock slim 2). Αν πάς σε μεγαλύτερη ψύκτρα στα ίδια περίπου χρήματα θα τα πάει και καλύτερα.

Ασφαλώς vfm δεν είναι ο 11600k, ούτε βέβαια και ο 5600x. 10400 / 11400 και ίσως 10600k είναι τα VFM. 

Η Pure rock slim 2 είναι 125W rated. Σε πολύωρο multicore load (πχ video encoding, blender κτλ) είτε θα οδηγήσει την CPU να κάνει thermal throttle είτε θα πρέπει να ενεργοποιήσεις να πέφτει στο PL1 μετά το Tau (που είναι 125W). Και φυσικά αν γίνει αυτό η απόδοση είναι αρκετά χαμηλότερη από τα benchmarks που δείχνουν με το Tau disabled. Και φυσικά επειδή δε παίρνεις K για να βάζεις να πέφτει στο PL1, αναγκαστικά θα πας σε ψύκτρα αρκετά ακριβότερη. Αν φυσικά σε ενδιαφέρουν πολύωρα multicore loads, δε μιλάμε για games τώρα.

Ο 5600X με την στοκ ψύκτρα θα έχει σίγουρα κάποιο θόρυβο αλλά δε θα πέσει η απόδοση. Απλώς δε θα μπορείς να παίξεις με PBO.

edit: διόρθωση PL2->PL1

Επεξ/σία από malakudi
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

με ενσωματωμενα γραφικα ακομη κ ιντελ μπορεις να τρεξεις πολλα παιχνιδια , ακομη κ με σελερον η πεντιουμ σοκετ 1200

Επεξ/σία από peiraiask
Δημοσ.
2 ώρες πριν, petasis είπε

Αυτό περιμένω από την Ιντέλ, αξιοπιστία... 😋

22 επεξεργαστές Ιντέλ, και ποτέ δεν είχα επεξεργαστή με ελάττωμα. Μου φαίνεται αδιανόητο να φταίει ο επεξεργαστής (δεν μου έχει συμβεί ποτέ), η διαδικασία και μόνο μου φαίνεται βουνό, το πόσο θα μείνει το σύστημα εκτός λειτουργίας, κλπ.

Από την άλλη βλέπω και αυτά: https://www.pcmag.com/news/if-you-buy-an-amd-ryzen-5000-cpu-make-sure-you-keep-the-box

Φαίνεται διαδεδομένο πρόβλημα, και στο reddit διαβάζω και τις θετικές και τις αρνητικές εμπειρίες από το RMA.

Δουλεύω όπως κι εσύ Linux και ποτέ δεν είχα L3 cache errors, παρά μόνο όταν άρχισα να βάζω πολύ χαμηλές αρνητικές τιμές στο CO. Οπότε αν στο κάνει σε stock, πρέπει να δεις το RMA.

Είχα κάνει RMA στον 1700X (είχε το bug με το segmentation fault when compiling στο Linux) και ήταν απλή η διαδικασία. Είχα στείλει μέσω DHL χωρίς χρέωση και παρέλαβα από DHL πάλι χωρίς χρέωση.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...