itsathina Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Καλησπέρα, είμαι στην elpedison και αυτό το μήνα μου ήρθε εκκαθαριστικός 719,44€ για περίπου 60τμ. Συνοπτικά: Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος (Α): 673,72€, Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (Β): 323,41€, Διάφορες Χρεώσεις/Πιστώσεις(Γ): -341,99€, ΦΠΑ 6%: 655,14 x 6.00% = 39,31€, Ειδικό Τέλος 5%: 4,72€, Χρεώσεις Δήμου & ΕΡΤ: 20,27€. Σύνολο: 719,44€. Αναλυτικά(Α): Σύνολο κατανάλωσης 3.563,00, Πάγιο τέλος 17,45€, Χρέωση ενέργειας ημέρας 227,68€, Πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης -175,45€ και αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας 604,44€. Οι προηγούμενοι μου έναντι ήταν: 164,22€ (αναπροσαρμογή: 111,40€), 114,88€ (αναπροσαρμογή: 88,68€) & 129,34€ (αναπροσαρμογή: 103,14€). Χρειάζομαι τη βοήθεια σας, σας παρακαλώ. Έχω ένα βρέφος 6 μηνών και δε ξέρω τι να κάνω. Σήμερα με πήραν από Watt & Wolt και μου είπαν πως έχουν πρόγραμμα χωρίς ρήτρα και θα πληρώνω μόνο την τιμή της κιλοβατώρας που ορίζεται από το χρηματιστήριο, χωρίς ρήτρα. Σας διαβάζω καιρό, έχω κατεβάσει κάποια pdf από τον @korakios, αλλά δε μπορώ να καταλάβω και πολλά. Πάντως πήρα και την ΔΕΗ, για να μάθω πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να με συμφέρει καλύτερα και περιμένω τηλέφωνο τους. Μου είπαν όμως από την Watt & Volt, ότι η elpedison έχει την πιο ακριβή ρήτρα, αληθεύει αυτό; Πως μπορούν να το ξέρουν; Έχετε κάτι να προτείνετε; Κάθε βοήθεια θα μου ήταν χρήσιμη. Σκέφτομαι να μετακομίσω στο άμεσο μέλλον και σκέφτομαι τι κρασπεδιά μπορεί να φάω σε περισσότερα τετραγωνικά. Στο μέηλ που ζήτησα να μου στείλει η Watt & Volt λέει (κάνω copy paste γιατί δε μπορώ να σας κάνω επισύναψη για κάποιο λόγο): Pdf 1: «Πληρώνεις για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεις βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, ποσό ίδιο ακριβώς με αυτό που έχει καταβάλει η WATT+VOLT για να σου προμηθεύσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. • Δεν πληρώνεις ρήτρα αναπροσαρμογής. • Πληρώνεις τη χρέωση zerO που βασίζεται στο καταναλωτικό σου προφίλ. Οι Χρεώσεις Προμήθειας του προϊόντος zerO είναι: Χονδρεμπορικό Κόστος Ενέργειας συν 2€/100kWh/μήνα έως τις 10.000kWh/μήνα, 1,5€/100kWh/μήνα για τις επόμενες. Διετής σύμβαση». Pdf 2: «Συγκεκριμένα, η προωθητική ενέργεια Zero της Watt+Volt σας προσφέρει τα εξής : •Ηλεκτρική Ενέργειας σε τιμή κόστους. •Χωρίς μηνιαίο πάγιο. • Χωρίς εγγύηση. • Χωρίς ρήτρα προσαρμογής. Και όλα αυτά με την ελάχιστη χρέωση ZerO, έως 2€/100kWh Τέλος, εφόσον ενεργοποιηθεί η παροχή σας έως 30/5, θα σας κάνουμε δώρο την Χρέωση ΖerO για τους πρώτους τρεις (3) μήνες!». Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
1comment Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 6 λεπτά πριν, itsathina είπε Καλησπέρα, είμαι στην elpedison και αυτό το μήνα μου ήρθε εκκαθαριστικός 719,44€ για περίπου 60τμ. Συνοπτικά: Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος (Α): 673,72€, Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (Β): 323,41€, Διάφορες Χρεώσεις/Πιστώσεις(Γ): -341,99€, ΦΠΑ 6%: 655,14 x 6.00% = 39,31€, Ειδικό Τέλος 5%: 4,72€, Χρεώσεις Δήμου & ΕΡΤ: 20,27€. Σύνολο: 719,44€. Αναλυτικά(Α): Σύνολο κατανάλωσης 3.563,00, Πάγιο τέλος 17,45€, Χρέωση ενέργειας ημέρας 227,68€, Πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης -175,45€ και αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας 604,44€. Οι προηγούμενοι μου έναντι ήταν: 164,22€ (αναπροσαρμογή: 111,40€), 114,88€ (αναπροσαρμογή: 88,68€) & 129,34€ (αναπροσαρμογή: 103,14€). Χρειάζομαι τη βοήθεια σας, σας παρακαλώ. Έχω ένα βρέφος 6 μηνών και δε ξέρω τι να κάνω. Σήμερα με πήραν από Watt & Wolt και μου είπαν πως έχουν πρόγραμμα χωρίς ρήτρα και θα πληρώνω μόνο την τιμή της κιλοβατώρας που ορίζεται από το χρηματιστήριο, χωρίς ρήτρα. Σας διαβάζω καιρό, έχω κατεβάσει κάποια pdf από τον @korakios, αλλά δε μπορώ να καταλάβω και πολλά. Πάντως πήρα και την ΔΕΗ, για να μάθω πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να με συμφέρει καλύτερα και περιμένω τηλέφωνο τους. Μου είπαν όμως από την Watt & Volt, ότι η elpedison έχει την πιο ακριβή ρήτρα, αληθεύει αυτό; Πως μπορούν να το ξέρουν; Έχετε κάτι να προτείνετε; Κάθε βοήθεια θα μου ήταν χρήσιμη. Σκέφτομαι να μετακομίσω στο άμεσο μέλλον και σκέφτομαι τι κρασπεδιά μπορεί να φάω σε περισσότερα τετραγωνικά. Στο μέηλ που ζήτησα να μου στείλει η Watt & Volt λέει (κάνω copy paste γιατί δε μπορώ να σας κάνω επισύναψη για κάποιο λόγο): Pdf 1: «Πληρώνεις για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεις βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, ποσό ίδιο ακριβώς με αυτό που έχει καταβάλει η WATT+VOLT για να σου προμηθεύσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. • Δεν πληρώνεις ρήτρα αναπροσαρμογής. • Πληρώνεις τη χρέωση zerO που βασίζεται στο καταναλωτικό σου προφίλ. Οι Χρεώσεις Προμήθειας του προϊόντος zerO είναι: Χονδρεμπορικό Κόστος Ενέργειας συν 2€/100kWh/μήνα έως τις 10.000kWh/μήνα, 1,5€/100kWh/μήνα για τις επόμενες. Διετής σύμβαση». Pdf 2: «Συγκεκριμένα, η προωθητική ενέργεια Zero της Watt+Volt σας προσφέρει τα εξής : •Ηλεκτρική Ενέργειας σε τιμή κόστους. •Χωρίς μηνιαίο πάγιο. • Χωρίς εγγύηση. • Χωρίς ρήτρα προσαρμογής. Και όλα αυτά με την ελάχιστη χρέωση ZerO, έως 2€/100kWh Τέλος, εφόσον ενεργοποιηθεί η παροχή σας έως 30/5, θα σας κάνουμε δώρο την Χρέωση ΖerO για τους πρώτους τρεις (3) μήνες!». Είσαι άτυχη που δεν πρόλαβες το σταθερό της ΔΕΗ μέχρι το Νοέμβριο. Ήταν το πιο οικονομικό. Εμάς μας έσωσε, όλοι οι λογ/σμοι κάτω από 100Ε και με θερμοσίφωνες κλπ. Για αυτό που λες για τη βατ&βολτ είχαν γράψει ότι δεν συμφέρει γιατί η χονδρεμπορική τιμή αφενός αλλάζει συνέχεια, αφετέρου δεν είναι μικρή η χρέωση. Νομίζω θα σε συνέφερε να παραμείνεις ως έχει και να περιμένεις από Ιούλιο τις νέες εκπτώσεις που λένε ότι θα ανασταλλεί η ρήτρα και η τιμή της κιλοβατώρας θα πάει περίπου στο 0,16. Παράλληλα θα επιδοτηθείς για τις ρήτρες που πλήρωσες από αρχή χρόνου με 60% μείον την επιδότηση που ήδη πήρες. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
korakios Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 12 λεπτά πριν, itsathina είπε Καλησπέρα σου απαντώ σε λίγο στο θέμα με εναλλακτικούς https://www.insomnia.gr/forums/topic/669691-ποιον-εναλλακτικό-πάροχο-αντί-δεη/?do=findComment&comment=59210486 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Ποια η γνώμη σας για το 60% και έως 600€ επιστροφή; Νομίζω είναι προσωρινό ημίμετρο για να κοπάσουν λίγο οι αντιδράσεις. 1. Το μέτρο θα είναι για ένα χρόνο. Είναι μεταβατικό μέτρο! Του χρόνου θα πληρώνουμε κανονικά. 2. Το μέγιστο ποσό 600€ αφορά την επιδότηση για 6 μήνες. Σε πολλούς η ρήτρα ήταν πολύ πάνω από τα 1000€/εξάμηνο οπότε θα πάρουν πολύ μικρότερο ποσοστό από το 60%. Οι επιχειρήσεις που έχουν ενεργοβόρες συσκευές ξεπερνάνε κατά πολύ το ποσό αυτό. Θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να επιβιώσουν. 3. Δεν θα πάρουν επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής οι πολυκατοικίες. Για να έχεις τραπεζικό λογαριασμό πολυκατοικίας θα πρέπει να έχεις και ΑΦΜ πολυκατοικίας, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. 4. Αμέτρητοι λογαριασμοί ρεύματος εκδίδονται ακόμα σε όνομα προγόνου που δεν είναι εν ζωή. Δεν θα επιδοτηθούν ούτε αυτοί. 5. Όσοι έκαναν το "λάθος" να επιλέξουν αντλία θερμότητας ή κλιματιστικά για την θέρμανση τα τελευταία χρόνια, σίγουρα ξεπερνάνε τα 100€/μήνα ρήτρα. Δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση της αντλίας. 6. Όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνάνε κατά πολύ το επιδοτούμενο ποσό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rus Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 6 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, StavrosD είπε 4. Αμέτρητοι λογαριασμοί ρεύματος εκδίδονται ακόμα σε όνομα προγόνου που δεν είναι εν ζωή. Δεν θα επιδοτηθούν ούτε αυτοί. και πολλοι λογ/σμοι εκδιδονται σε ονομα αλλου απο αυτον που καιει το ρευμα. Φαντασου λοιπον τι πλακες εχουν να γινουν Επεξ/σία 6 Μαΐου 2022 από rus 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
washcloud Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 4 ώρες πριν, itsathina είπε Καλησπέρα, είμαι στην elpedison και αυτό το μήνα μου ήρθε εκκαθαριστικός 719,44€ για περίπου 60τμ. Συνοπτικά: Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος (Α): 673,72€, Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (Β): 323,41€, Διάφορες Χρεώσεις/Πιστώσεις(Γ): -341,99€, ΦΠΑ 6%: 655,14 x 6.00% = 39,31€, Ειδικό Τέλος 5%: 4,72€, Χρεώσεις Δήμου & ΕΡΤ: 20,27€. Σύνολο: 719,44€. Αναλυτικά(Α): Σύνολο κατανάλωσης 3.563,00, Πάγιο τέλος 17,45€, Χρέωση ενέργειας ημέρας 227,68€, Πίστωση ταμείου ενεργειακής μετάβασης -175,45€ και αναπροσαρμογή χρέωσης προμήθειας 604,44€. Οι προηγούμενοι μου έναντι ήταν: 164,22€ (αναπροσαρμογή: 111,40€), 114,88€ (αναπροσαρμογή: 88,68€) & 129,34€ (αναπροσαρμογή: 103,14€). Χρειάζομαι τη βοήθεια σας, σας παρακαλώ. Έχω ένα βρέφος 6 μηνών και δε ξέρω τι να κάνω. Σήμερα με πήραν από Watt & Wolt και μου είπαν πως έχουν πρόγραμμα χωρίς ρήτρα και θα πληρώνω μόνο την τιμή της κιλοβατώρας που ορίζεται από το χρηματιστήριο, χωρίς ρήτρα. Σας διαβάζω καιρό, έχω κατεβάσει κάποια pdf από τον @korakios, αλλά δε μπορώ να καταλάβω και πολλά. Πάντως πήρα και την ΔΕΗ, για να μάθω πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορεί να με συμφέρει καλύτερα και περιμένω τηλέφωνο τους. Μου είπαν όμως από την Watt & Volt, ότι η elpedison έχει την πιο ακριβή ρήτρα, αληθεύει αυτό; Πως μπορούν να το ξέρουν; Έχετε κάτι να προτείνετε; Κάθε βοήθεια θα μου ήταν χρήσιμη. Σκέφτομαι να μετακομίσω στο άμεσο μέλλον και σκέφτομαι τι κρασπεδιά μπορεί να φάω σε περισσότερα τετραγωνικά. Στο μέηλ που ζήτησα να μου στείλει η Watt & Volt λέει (κάνω copy paste γιατί δε μπορώ να σας κάνω επισύναψη για κάποιο λόγο): Pdf 1: «Πληρώνεις για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεις βάσει της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, ποσό ίδιο ακριβώς με αυτό που έχει καταβάλει η WATT+VOLT για να σου προμηθεύσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια. • Δεν πληρώνεις ρήτρα αναπροσαρμογής. • Πληρώνεις τη χρέωση zerO που βασίζεται στο καταναλωτικό σου προφίλ. Οι Χρεώσεις Προμήθειας του προϊόντος zerO είναι: Χονδρεμπορικό Κόστος Ενέργειας συν 2€/100kWh/μήνα έως τις 10.000kWh/μήνα, 1,5€/100kWh/μήνα για τις επόμενες. Διετής σύμβαση». Pdf 2: «Συγκεκριμένα, η προωθητική ενέργεια Zero της Watt+Volt σας προσφέρει τα εξής : •Ηλεκτρική Ενέργειας σε τιμή κόστους. •Χωρίς μηνιαίο πάγιο. • Χωρίς εγγύηση. • Χωρίς ρήτρα προσαρμογής. Και όλα αυτά με την ελάχιστη χρέωση ZerO, έως 2€/100kWh Τέλος, εφόσον ενεργοποιηθεί η παροχή σας έως 30/5, θα σας κάνουμε δώρο την Χρέωση ΖerO για τους πρώτους τρεις (3) μήνες!». Εlpedison, Πρωτέργεια, Watt & Volt έχουν (από το καλοκαίρι του '21 που ξεκίνησαν "όλα αυτά"), δείξει το χειρότερο πρόσωπο (δική μου εκτίμηση, δεν με ξέρεις, δεν είμαι και κάτι ιδιαίτερο, απλά καταθέτω την εμπειρία μου μέσα από τα σχετικά thread από Νοέμβρη) από τους "εναλλακτικούς", υπό διάφορους τρόπους (ξέχωρα ο καθένας, αλλά και συνδυαστικά). Και οι υπόλοιποι εναλλακτικοί δεν πάνε ακριβώς πίσω, αλλά ας πούμε ότι οι "πρωταθλητές" είναι η 3άδα που είπα. Έχε την ταπεινή μου γνώμη υπ' όψη για από εδώ και πέρα. Η δε ΔΕΗ, όσο κι αν και αυτή είναι (όπως ήταν πάντα) ένα χάος, κυρίως από άποψη εξυπηρέτησης, σε γενικές γραμμές είναι (από πέρσι το καλοκαίρι που είπαμε), το πιο ασφαλές καταφύγιο σε αυτό το χάλι που ζούμε, από διάφορες απόψεις (όχι εξαπατητικές τακτικές πωλήσεων συμβολαίων, περισσότερη απορρόφηση "αυξήσεων", καλύτερη "επιδοτική πολιτική", τα φθηνότερα προγράμματα, με προεξέχοντα αυτά που σου είπε φίλος πιο πάνω, που αν είχες μπει μέχρι αρχές Δεκέμβρη θα είχες καλυφθεί για 2 χρόνια με τιμές που μα΄λλον θα κάνουμε χρόνια να ξαναδούμε = 0,10/kWh χωρίς "κρυφές χρεώσεις" που στα παίρνουν από αλλού κτλ). Έχε το λοιπόν κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού : για όσο διαρκέσει (πιθανώς για χρόνια), η ΔΕΗ θα είναι "το μη χείρον βέλτιστον" της φάσης. Κυρίως λόγω της "κρατικής της σχέσης και υπόστασης" (παρότι έχει πουληθεί το μεγαλύτερό της μέρος πια, συνεχίζει το κράτος να διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό της σε σχέση με ιδιώτες : σχεδον το 30%), με Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ. Παραμένει άλλωστε ο "εθνικός πάροχος", ακόμη και πλήρως να ιδιωτικοποιηθεί, με ποσοστό αγοράς 65%. Και δεν τα λέω αυτά επειδή "την γουστάρω" (ούτε καν παροχή σε αυτήν έχω), αλλά επειδή αυτά βλέπω να ισχύουν. Ακόμη και την διαφορά στην πολιτική διακοπών ηλεκτροδότησης να βάλεις (η ΔΕΗ κόβει μετά τα περίπου 500, οι άλλοι κόβουν και για 50. Ειδικά η Elpedison που είσαι). Τέλος ένα μεγάλο κακό της ΔΕΗ είναι ότι σε περίπτωση που πει κάποιος να παέι και είχε αφήσει χρέος σε ΑΦΜ, θα τον βάλει ρώτα να το πληρώσει για να του κάνει σύμβαση. Και ακόμη χειρότερα (και αυτό είναι ΚΑΙ παράνομο), δεν τον δέχεται ακόμη κι αν δεν είναι αυτουνού το χρέος (στο δικό του ΑΦΜ), αλλά "επί της παροχής" (το έχω βιώσει και προσωπικά προ 5ετίας : νοίκιασα σπίτι που είχε αφήσει υπέρογκο χρέος ο προηγούμενος ενοικιαστής στο όνομα του ιδιοκτήτη και δεν δεχόταν η ΔΕΗ να κάνει επανηλεκτροδότηση ούτε στο δικό μου όνομα αν πρώτα δεν εξοφλούσε ο ιδιοκτήτης το ποσό - πράγμα που με ανάγκασε, προκειμένω να την πάω δικαστικά, να απευθυνθώ σε "εναλλακτικό", που δεχόταν να ηλεκτροδοτήσει. Απλά η Elpedison που πρωταπευθύνθηκα ζήταγε ΕΝΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ - μπορεί και 1.500, δεν καλοθυμάμαι - για να μου κάνει σύνδεση...Τελικά έβαλα αλλού με κατοστάρικο εγγύηση, ή και λιγότερο. Το ίδιο ισχύει και για δικό μου άτομο που έχει ενοικιαστές και που προηγούμενος έχει αφήσει χρέος στη ΔΕΗ κτλ : δεν δέχεται η ΔΕΗ να κάνει σύνδεση χωρίς αποπληρωμή του χρέους "στην παροχή"). Έχε τα ΚΑΙ αυτά υπ' όψη. Τα δε τετραγωνικά που αναφέρεις, "κανονικά" δεν παίζουν ρόλο στις χρεώσεις. Πρακτικά βέβαια παίζουν στην κατανάλωση, καθώς πχ περισσότερα τετραγωνικά μπορεί να σημαίνουν μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση, και αν αυτή γίνεται με ρεύμα, πιθανώς (αν και όχι απαραίτητα, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως περιοχή και κλιματικές συνθηκες, θερμομόνωση, το πόσο "προφυλαμγένο' είναι ένα σπίτι από τα γειτονικά του ή το πόσο εκτεθειμένο, πχ ένα ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα του '60-'70'-80 είναι "καταδικασμένο" - ή μια μονοκατοικία χωρίς κολλητά σπίτια κτλ). Επίσης, εμμέσως περισσότερα τετραγωνικά μπορεί να σημαίνει περισσότερα άτομα, άρα περισσότερη κατανάλωση "ατομικά" (...οπότε το το "Δυο-Δυο Στην Μπανιέρα Δυο-Δυο" και άλλο νόημα παίρνει πια, και είναι ευκαιρία για διασκευή, αλλάζοντας το "μπανιέρα' με "ντουζιέρα", γιατί χλωμό το κόβω πια να γεμίζει κανείς μπανιέρα, ακόμη και αν έχει τέτοια, με ζεστό νερό...Με περιορισμούς χρήσης βέβαια, γιατί το "Στην Ντουζιέρα Με Την Πεθερά", ακούγεται όχι τόσο σαν τίτλος εύθυμου τραγουδιού, αλλά "ταινίας για ενήλικες"...). Τεσπα το νόημα είναι ότι σε 60τ.μ. μέχρι και τόρνο μπορείς να βάλεις, άρα σημασία έχει η κατανάλωση και οι ενεργοβόρες συσκευές που χρησιμοποιείς. Συνεπώς προσοχή στην χρήση τέτοιων συσκευών (όχι απαραίτητα τόρνου :ρ), όπως θερμοσίφωνα, οποιουδήποτε μέσου έχει μεγάλη ονομαστική ισχύ (πχ πιστολάκι, σκούπα, σίδερο κτλ), αλλά και όσα "δεν τους φαίνεται" (100-200W), αλλά λειτουργούν ΠΟΛΛΕΣ ώρες συνεχόμενα (ηλεκτρικές θερμοφόρες, αφυγραντήρες, ανεμιστήρες, ψυγεία κτλ). Σ' αυτή την κατηγορία πάνε και υπολογιστές (ειδικά σταθεροί), οθόνες, τηλεοράσεις (που συνήθως "καίνε",,,,,"τζάμπα", αλλά καθόλου,,,τζάμπα). Φούρνοι και φουρνάκια, τοστιέρες, βραστήρες, φριτέζες, πλυντήρια εννοούνται από τα απαραίτητα ενεργοβόρα, και τουλάχιστον η χρήση αυτών ας γίνεται όσο περισσότερο στις ώρες νυχτερινού τιμολογίου (42 εφ' άπαξ, κάνε αίτηση αν πας στο νέο σπίτι και αν είναι να κάτσεις έστω ένα χρόνο - έχεις εκπτώσεις ΚΑΙ στις "ρυθμιζόμενες χρεώσεις" εκτός από την "νυχτερινή" κιλοβατώρα - της οποίας το ωράριο διαφέρει από εποχή αλλά και περιοχή, γι' αυτό γκούγκλαρέ τα και μελέτα τα και όσο μπορείς, εκμεταλλεύσου τα. Πχ από Νοέμβρη έως και Απρίλη, έχει μεσημεριανό 2ωρο). Και δες και αν δικαιούσαι και ΚΟΤ ("κοινωνικό τιμολόγιο"). Ιδανικά, ρώτα και τον λογιστή σου εάν δικαιούσαι (καθώς μπορεί ίσως να "φτιάξει" κατάλληλα τα φορολογικά σου κι εκεί που δεν το δικαιούσαι, να το δικαιωθείς). Γενικά ΜΗΝ ακούς "προσφορές από τηλέφωνο" και μη συμφωνείς σε κάτι από τηλεφώνου αλλά πάντα να παίρνεις τον χρόνο σου να ελέγχεις αυτά που ενδιαφέρεσαι να υπογράψεις (άσε που μπορεί καν να μην είναι υπάλληλοι απρόχου στο τηλ., αλλά εταιρίας προώθησης κτλ). Ειδικά από εναλλακτικούς, ειδικότερα από την "αγία τριάδα". Ή και ψέμματα θα σου πουν (κλασσικά οι για Elpedison θα υποστηρίζουν ότι "έχουν δικά τους πετρέλαια" - ΕΛΠΕ - "και γι' αυτό δεν κοστίζει τόσο η παραγωγή ρεύματος απ' αυτούς"...), ή έστω "μισές αλήθειες" (τ' άλλα μισά θα τ' αποκρύπτουν. Ότι πχ συνήθως έχουν μεγάλες χρηματικές ποινές πρόωρης αποχώρησης, ότι κατά πάσα πιθανότητα με την λήξη του συμβολαίου - 24μηνο συνήθως κι όλας - θα σου ανανεώσουν μονομερώς μέχρι και για άλλα δύο χρόνια, αν δεν πεις να κινηθείς πριν λήξει, κτλ). Γι' αυτό και λέω καλύτερα ΔΕΗ (πχ ενώ όλοι οι άλλοι άλλαξαν τις τιμές τους στα υφιστάμενα, δλδ υπογεγραμμένα σταθερα, ή και τα κατήργησαν κι όλας μετά το 6μηνο από υπογραφής, όπως έχουν βέβαια το δικαίωμα - η ΔΕΗ δεν το έκανε. Προφανώς για δικούς της λόγους κι όχι "από καλή καρδιά", αλλά το αποτέλεσμα βόλεψε πολλές χιλιάδες τυχερούς... Με βάση τα παραπάνω, ρώτα (με μέιλ ΠΑΝΤΑ, για να έχεις έστω την γραπτή δέσμευση του ό,τι σου πουν) πότε λήγει το συμβόλαιό σου και αν τυχόν έχεις ποινή πρόωρης αποχώρησης, και πόση είναι (συνήθως έχει να κάνει το ύψος της με τους εναπομέιναντες μήνες, αλλά όχι πάντα/μόνο) για να ξέρεις, όταν έρθει η ώρα να φύγεις ίσως, τί σε περιμένει. Ρώτα επίσης αν αυτό που υπέγραψες προβλέπει την μονομερή αυτόματη ανανέωση από μεριάς τους, ή αν θα γίνει αορίστου (άρα και να να λήξει δεν σε πειράζει - θα μπορείς να φύγεις χωρίς ποινή). Και φρόντισε από εδώ και πέρα να μείνεις ενημερωμένη για τις εξελίξεις που έρχονται. Τουλάχιστον μέσα από τα 2-3 σχετικά thread. Και γενικά,,,,οικονομία στην κατανάλωση όσο μπορείς : είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μην πληρώνεις τόσο πολλά, περα από ό,τι λένε ότι θ' αλλάξουν...(Αν χρησιμοποιείς κλιματιστικό/α για θέρμανση το χειμώνα, τον νου σου, γιατί αν ειδικά είναι παλιά - αν και θα εξαρτάται ΚΑΙ από το σπίτι - πιθανώς θα καίνε πολύ. Αλλά και νέας τεχνολογίας να είναι, θέλουν σωστή ρύθμιση....). (...της Watt το "0", δεν είναι - αυτή τη στιγμή - από τα χειρότερα, αλλά κυρίως είναι ότι η συγκεκριμένη ΔΕΝ είναι εταιρία να εμπιστεύεσαι, καθώς με τις "παραπλανητικές τακτικές" της για να μαζέψει κόσμο - σε κάνουν να νομίζεις ότι θα σε,,,πληρώνουν κι από πάνω, όπως τα παρουσιάζουν, ίσως στον πιο έντονο βαθμό από όλες τις άλλες - συν κάτι άλλες ιστορίες όπως μη σωστή απόδοση των κρατικών επιδοτήσεων, είναι τέρμα "αφερέγγυα"...Έχε το κατά νου κι αυτό.) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 9 ώρες πριν, StavrosD είπε Ποια η γνώμη σας για το 60% και έως 600€ επιστροφή; Νομίζω είναι προσωρινό ημίμετρο για να κοπάσουν λίγο οι αντιδράσεις. 1. Το μέτρο θα είναι για ένα χρόνο. Είναι μεταβατικό μέτρο! Του χρόνου θα πληρώνουμε κανονικά. 2. Το μέγιστο ποσό 600€ αφορά την επιδότηση για 6 μήνες. Σε πολλούς η ρήτρα ήταν πολύ πάνω από τα 1000€/εξάμηνο οπότε θα πάρουν πολύ μικρότερο ποσοστό από το 60%. Οι επιχειρήσεις που έχουν ενεργοβόρες συσκευές ξεπερνάνε κατά πολύ το ποσό αυτό. Θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να επιβιώσουν. 3. Δεν θα πάρουν επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής οι πολυκατοικίες. Για να έχεις τραπεζικό λογαριασμό πολυκατοικίας θα πρέπει να έχεις και ΑΦΜ πολυκατοικίας, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. 4. Αμέτρητοι λογαριασμοί ρεύματος εκδίδονται ακόμα σε όνομα προγόνου που δεν είναι εν ζωή. Δεν θα επιδοτηθούν ούτε αυτοί. 5. Όσοι έκαναν το "λάθος" να επιλέξουν αντλία θερμότητας ή κλιματιστικά για την θέρμανση τα τελευταία χρόνια, σίγουρα ξεπερνάνε τα 100€/μήνα ρήτρα. Δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση της αντλίας. 6. Όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνάνε κατά πολύ το επιδοτούμενο ποσό. Όλα αυτά ειναι ημίμετρα. Μοναδική λύσης ειναι πολιτική γιατί ακόμη και ο Δικηγορικός σύλλογος που θεωρεί την ρήτρα παράνομη και θα κάνει κινήσεις (καθώς και ομαδικές αγωγές απο INKA που ξεκίνησαν ήδη καθώς απο το ΕΚΠΟΙΖΩ) δεν πρόκειται να αλλάξουν κάτι στο άμεσο προβλέψιμο μέλλον Σε πολλούς (είτε απλά νοικοκυριά είτε επαγγελματίες ) η αύξηση ειδικά στον τελευταίο λογαριασμό ήταν 100% Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό ουσιαστικά ειναι να εξετάσουν όλους παραγωγούς (που συνήθως ειναι και κάθετοι παίχτες δηλαδή παραγωγή και πάροχοι! ) 1)Τι κέρδος έβγαλαν. 2) πόσο μεγαλύτερο ήταν αυτό ανα kwh σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι. 3) να αφαιρέσουν απο αυτό αντικειμενικούς λόγους που ίσως συνεισέφεραν στην αύξηση του κόστους παραγωγής (όχι στην χρηματιστηριακή αξία δηλαδή που ειναι χέζω παίζω και κάλλιστα ειναι σε θέση να την χειραγωγήσουν μιας και μεταξύ τους την διαμορφώνουν, και τέλος η όποια χρηματιστηριακή αύξηση απλά πάλι στις τσέπες τους πάει μιας και ειναι κάθετοι παίχτες) και να φορολογήσουν το 100% του πλεονάσματος που προκύπτει (θα έχουν τα ίδια κέρδη με πέρσι και 0 ζημίες) και αυτό το ποσό που θα μαζευτεί να μοιραστεί αντίστοιχα ανάλογα την κατανάλωση στον κάθε πολίτη. Αλλά δεν θέλουν να το κάνουν γιατί μετά ο Στάσης (διευθυντής της ΔΕΗ) θα πρέπει να σταματήσει το χτίσιμο βίλας σε λόφο στην Τζιά με 2 πισίνες... 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
MasterBlaster Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 18 ώρες πριν, StavrosD είπε Οι βασικές μου απορίες πλέον είναι 3. 1. Αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας, για ποιο λόγο πληρώνουμε επιπλέον ολόκληρο το ποσό που πληρώναμε παλιά; Δεν περιλάμβανε το κόστος της ενέργειας; Δεν θα έπρεπε να είναι έστω σημαντικά μειωμένο; 2. Ποιος καρπώνεται το υπερκέρδος στην δημοπρασία; 3. Με τι τιμή εισάγουμε και με τι τιμή εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια; 1. Η ρήτρα δεν αποτελεί όλο το κόστος της ενέργειας. Αποτελεί την αύξηση του κόστους της ενέργειας πάνω από ένα όριο. Το σταθερό κόμματα του τιμολογίου περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας μέχρι ένα όριο πχ 35€/mWh. Το υπόλοιπο είναι ρήτρα. 2. Δεν υπάρχει δημοπρασία. Υπάρχει χρηματιστήριο και προσφορά ζήτηση. Στο σημείο που αυτές ταυτίζονται υπάρχει μια ωριαία τιμή. Η τιμή ορίζεται από την προσφορά της ακριβότερης μονάδας παραγωγής. 3. Δεν υπάρχει μια τιμή. Κατά προτεραιότητα εισάγουμε και εξάγουμε τα μακροχρόνια συμβόλαια εισαγωγών ή εξαγωγών. Κατόπιν λογάριθμος ανά ώρα υπολογίζει τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με τις διασυνδέσεις (Ιταλία, Βουλγαρία κτλ). Όταν η τιμή Ελλάδας είναι ακριβότερη από τις διασυνδέσεις τότε εισάγουμε, αλλιώς εξάγουμε. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
StavrosD Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, MasterBlaster είπε 1. Η ρήτρα δεν αποτελεί όλο το κόστος της ενέργειας. Αποτελεί την αύξηση του κόστους της ενέργειας πάνω από ένα όριο. Το σταθερό κόμματα του τιμολογίου περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας μέχρι ένα όριο πχ 35€/mWh. Το υπόλοιπο είναι ρήτρα. Η επίσημη ενημέρωση από την ΔΕΗ είναι ότι στην εξίσωση Y=aX+β το Χ είναι ο αριθμητικός μέσος όρος της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (Market Clearing Price) https://www.dei.gr/media/wfdn3xou/paradeigma-efarmogis-ritras-anaprosarmogis-xreoseon.pdf Υπάρχει διαθέσιμος και ο αντίστοιχος πίνακας με τις τιμές https://www.dei.gr/el/dei-omilos/i-dei/dimosiefseis/miniaia-pliroforiaka-deltia/miniaia-timi-ekkatharisis-agoras-tis-pro-imiresias-agoras/ Το wikipedia στο σχετικό άρθρο αναφέρει ότι η τιμή αυτή ορίζεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση https://en.wikipedia.org/wiki/Market_clearing Ξαναδιάβασα το pdf και όντως είναι η διαφορά. Έχεις δίκιο από την μια αλλά από την άλλη πως εξηγείς το εξής στον λογαριασμό μου; Κατανάλωση: 4000kwh Χρέωση ενέργειας: 500 Ρήτρα αναπροσαρμογής: 900€ Σύνολο: 1400 Σύνολο: 0.35€/kwh = 350€/mwh Η ακριβότερη τιμή αυτό το χρονικό διάστημα ήταν 235€/MWh, άρα το κόστος της ενέργειας θα έπρεπε να είναι κάτω από 4 * 235 = 940€. Από τα 940€ στα 1400€ η διαφορά είναι σχεδόν ίση με την χρέωση ενέργειας χωρίς την ρήτρα. είναι δυνατόν να έχουν κέρδος (1400-940)/940 = 49% ; 3 ώρες πριν, MasterBlaster είπε 2. Δεν υπάρχει δημοπρασία. Υπάρχει χρηματιστήριο και προσφορά ζήτηση. Στο σημείο που αυτές ταυτίζονται υπάρχει μια ωριαία τιμή. Η τιμή ορίζεται από την προσφορά της ακριβότερης μονάδας παραγωγής. Επίσης από το παραπάνω άρθρο στην wikipedia: "A market-clearing price is the price of a good or service at which quantity supplied is equal to quantity demanded, also called the equilibrium price" Δηλαδή μεταβάλλονται οι τιμές μέχρι να καλυφθεί επακριβώς όλη η ζήτηση. Την περίοδο χαμηλής παραγωγής και μεγάλης ζήτησης, αυξάνονται οι τιμές προκειμένου οι πάροχοι να καλύψουν την ζήτηση των πελατών τους. Μπορεί να γίνει και με τεχνητό τρόπο η αύξηση των τιμών, όπως π.χ. γίνεται με τα bitcoin και crypto. Αν αγοράσουν μαζικά μεγάλη ποσότητα οι whales τότε αυξάνεται και η τιμή καθώς η παραγωγή είναι πεπερασμένη. 3 ώρες πριν, MasterBlaster είπε 3. Δεν υπάρχει μια τιμή. Κατά προτεραιότητα εισάγουμε και εξάγουμε τα μακροχρόνια συμβόλαια εισαγωγών ή εξαγωγών. Κατόπιν λογάριθμος ανά ώρα υπολογίζει τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με τις διασυνδέσεις (Ιταλία, Βουλγαρία κτλ). Όταν η τιμή Ελλάδας είναι ακριβότερη από τις διασυνδέσεις τότε εισάγουμε, αλλιώς εξάγουμε. Όπως και να υπολογίζονται, κάπου θα πρέπει να είναι δημοσιευμένος ο τρόπος υπολογισμού καθώς και οι τελικές τιμές αγοράς και πώλησης. Η διάσπαση της ΔΕΗ σε παραγωγούς, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ και παρόχους έγινε για διαφάνεια, σωστά; Επεξ/σία 7 Μαΐου 2022 από StavrosD Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pontez2 Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 ΔΕΗ απλό Γ1. Εκαθαριστικος 4μηνου. Αδυνατώ να αντιλhφθω ακομα και με το excel korakiou γιατι του ηρθε 924 ευρω η ρητρα. Οκ έκαψε 4000 kwh σε ένα τετράμηνο ο άνθρωπος αλλά το συνολικό των 1410 ευρω (η έκπτωση ηταν μολις 325 ευρω), δε μου φαινεται σωστό. Spoiler Μπορει κάποιος να βοηθήσει Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
korakios Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 58 λεπτά πριν, pontez2 είπε Οκ έκαψε 4000 kwh σε ένα τετράμηνο ο άνθρωπος αλλά το συνολικό των 1410 ευρω (η έκπτωση ηταν μολις 325 ευρω), δε μου φαινεται σωστό. Σαν νούμερο σωστό μοιάζει (ρήτρα δια κιλοβατ) για επαλήθευση πας https://www.enexgroup.gr/el/day-ahead-market-figures βάζεις πρώτα για έτος , μετά σαν ημερομηνίες βάζεις ένα μήνα πριν απο ότι γράφει η περίοδος τέλος λύνεις τον τύπο αναπροσαρμογής και επαληθεύεις Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rus Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, pontez2 είπε ΔΕΗ απλό Γ1. Εκαθαριστικος 4μηνου. Αδυνατώ να αντιλhφθω ακομα και με το excel korakiou γιατι του ηρθε 924 ευρω η ρητρα............. Μειον 327 οι επιδοτησεις ειναι 597ε. Αρα απο δω ο φιλος θα εισπραξει 358 ζεστα ευρω στο τραπεζικο λογ/σμο του 🤑 Επεξ/σία 7 Μαΐου 2022 από rus Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
korakios Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 5 λεπτά πριν, gpapadakis είπε Εχει ΥΚΩ για 360 ημερες που το είδες ? 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
messinia3 Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 7 λεπτά πριν, rus είπε Μειον 327 οι επιδοτησεις ειναι 597ε. Αρα απο δω ο φιλος θα εισπραξει 388 ζεστα ευρω στο τραπεζικο λογ/σμο του 🤑 Η εκπτωση ενέργειας μετράει ως επιδότηση του παρόχου στη ρητρα αναπροσαρμογής? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
korakios Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Share Δημοσ. 7 Μαΐου 2022 Μόλις τώρα, messinia3 είπε Η εκπτωση ενέργειας μετράει ως επιδότηση του παρόχου στη ρητρα αναπροσαρμογής? όχι Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις