Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το internet δεν μετατρέπει τους ανθρώπους σε trolls, αλλά δίνει στα υπάρχοντα trolls ένα μεγάλο μεγάφωνο για να "φωνάξουν" το μήνυμά τους.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Aarhus, το διαδίκτυο δεν μετατρέπει τους ανθρώπους σε trolls αλλά λειτουργεί ως ένα τεράστιο μεγάφωνο για τα υπάρχοντα trolls.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Political Science Review αναφέρει πως οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αντιπροσωπευτικές έρευνες και μελέτες συμπεριφοράς από τις ΗΠΑ και τη Δανία για να διαπιστώσουν τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ευρέως το διαδικτυακό περιβάλλον ως πιο εχθρικό σε σύγκριση με τις αλληλεπιδράσεις εκτός internet.

Η ομάδα στο πλαίσιο της διαδικτυακής συμπεριφοράς εξέτασε και την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα ήταν καλύτεροι μεταξύ τους στις συνομιλίες τους από κοντά σε σύγκριση με το όταν αλληλοεπιδρούν με ανώνυμους χρήστες στο internet, αν και οι ερευνητές βρήκαν λίγα στοιχεία για αυτό.

Αντιθέτως, τα δεδομένα έδειχναν στους ερευνητές διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις που καθρεφτίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά εκτός διαδικτύου, με άτομα που έχουν προδιάθεση επιθετικής συμπεριφοράς τόσο εντός και εκτός internet ενώ επιλέγουν να συμπεριφέρονται σαν trolls ως μέρος μια σκόπιμης στρατηγικής και όχι ως συνέπεια της μορφής επικοινωνίας. Βρήκαν επίσης κάποια στοιχεία ότι οι λιγότερο εχθρικοί άνθρωποι απλά δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν για πολιτική στο διαδίκτυο. Αυτά τα αποτέλεσμα ήταν παρόμοια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Δανία, παρόλο που οι δύο χώρες έχουν πολύ διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες με διαφορετικά επίπεδα πόλωσης.

Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι πιο εχθρικοί στο διαδίκτυο παρά εκτός διαδικτύου. Τα εχθρικά άτομα δεν επιλέγουν κατά προτίμηση τις διαδικτυακές πολιτικές συζητήσεις και οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται υπερβολικά την εχθρότητα στα διαδικτυακά μηνύματα. Βρήκαμε κάποια στοιχεία για ένα άλλο αποτέλεσμα επιλογής: Μη εχθρικά άτομα επιλέγουν να μη συμμετέχουν σε πολιτικές συζητήσεις, είτε είναι εχθρικές είτε όχι.

Ο Alexander Bor, γιατρός στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aarhus και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι για να θυμώσει κάποιος στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου ότι οι χρήστες δεν βλέπουν τα πρόσωπα αυτών που διαφωνούν και η γρήγορη γραπτή μορφή επικοινωνίας μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.

Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης από την ψυχολογική έρευνα ότι δεν έχουν όλοι μια προσωπικότητα που είναι εξίσου διατεθειμένη στην επιθετικότητα. Τελικά, αυτές οι διαφορές προσωπικότητας αποδεικνύονται πολύ πιο ισχυρός παράγοντας εχθρότητας στο διαδίκτυο.

Ο Michael Bang-Petersen, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν πως ο λόγος που οι πολιτικές συζητήσεις στο διαδίκτυο θεωρούνται ευρέως ως μία «κόλαση» έχει να κάνει με την ορατότητα επιθετικής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν νιώθουν συχνά προσωπική επίθεση είτε εκτός σύνδεσης είτε στο internet, αλλά χάρη στη δημόσια φύση του διαδικτύου, είναι πολύ πιο πιθανό να δουν trolls να παρενοχλούν και να επιτίθενται σε άλλους.

Οι συζητήσεις στο διαδίκτυο γίνονται σε μεγάλα δημόσια δίκτυα και η συμπεριφορά ενός troll στο internet είναι πολύ πιο ορατή από τη συμπεριφορά του ίδιου ατόμου σε περιβάλλον εκτός διαδικτύου.

 

Η διαπίστωση ότι τα άτομα δεν είναι απαραίτητα περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπή σε τοξική συμπεριφορά στο internet συνδέεται με κάποια προηγούμενη έρευνα που αναφέρει ότι οι τοξικές διαδικτυακές πολιτικές συζητήσεις οδηγούνται δυσανάλογα από κακόβουλα άτομα που εκμεταλλεύονται το προσφερόμενο «μεγάφωνο». Μάλιστα, μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα πιο επιθετικά trolls μπορεί να τείνουν να έχουν υψηλή γνωστική ενσυναίσθηση, κάτι που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν πότε «πατάνε τα κουμπιά» των άλλων, αλλά χαμηλή συναισθηματική ενσυναίσθηση ώστε να αποφεύγουν να αισθάνονται άσχημα ή να εσωτερικεύουν τα βάσανα που προκαλούν.

Ο Alexander Bor αναφέρει ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την αυστηρότερη επιβολή κανόνων κατά της ρητορικής μίσους, καθώς αυτή δεν «γεννήθηκε από άγνοια» και οι επιθετικοί άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση του πόσο επιβλαβείς είναι οι ενέργειές τους. Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι αυτό είναι ένα δημοκρατικό πρόβλημα, δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές διαδικασίες.  


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, BadBoy είπε

Ο σύνδεσμος στο άρθρο δεν οδηγεί στη μελέτη, αλλά σε ένα άρθρο για τρακάρισμα Tesla.

σκέψου τρολάρισμα και ο news poster :P

Δημοσ.

Φαντάζομαι στο μέλλον αποτέλεσμα έρευνας: το διαδίκτυο δεν μετατρέπει τους ανθρώπους σε παντογνώστες αλλά λειτουργεί ως ένα τεράστιο μεγάφωνο για τους υπάρχοντες παντογνώστες.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, herbalife3 είπε

Χρειαζόταν ολόκληρη μελέτη για αυτό Δηλαδή;

Κάνουν κάθε 4 χρόνια υποχρεωτικά . Σαν τις εκλογές ένα πράγμα. Πώς να στο εξηγήσω καλύτερα ; Πώς όταν βάζεις το χέρι στην μύτη και μένεις έκπληκτος φωνάζοντας "ΚΑΚΑΚΙΑ!"

  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ.

αμα ο ανθρωπος ειναι εχθρικος με ολους τοτε εχει σοβαρο ψυχολογικο προβλημμα.

το κακο ειναι οτι νομιζει πως κατι ειναι αυτος ενω οι αλλοι οχι

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, busellatos είπε

Κάνουν κάθε 4 χρόνια υποχρεωτικά . Σαν τις εκλογές ένα πράγμα. Πώς να στο εξηγήσω καλύτερα ; Πώς όταν βάζεις το χέρι στην μύτη και μένεις έκπληκτος φωνάζοντας "ΚΑΚΑΚΙΑ!"

Κάτσε, τι κάνεις με το χέρι στην μύτη εσύ; 

13 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Και πως ξέρουμε ότι η μελέτη και οι ερευνητές δεν είναι οι ίδιοι troll?

Ακριβώς αυτό!  Αυτό που καταλαβαίνω ειναι πως οι "χειρότεροι" στα φόρουμ ειναι αυτοί που με το παραμικρό προσβάλλονται, ενοχλούνται και λένε όλους τους άλλους, τρολλ ρατσιστές κτλ .

  • Like 2
  • Confused 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 minutes ago, Dr_Pepper said:

Κάτσε, τι κάνεις με το χέρι στην μύτη εσύ; 

Self test. 😛

  • Thanks 1
  • Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...