alduin Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Έχω στο σπίτι μου πρίζες εθερνετ σε κάθε σχεδόν δωμάτιο . Αλλά τελικά συμφέρει να βάλω power line ? Η να βάλω κάποιο ρουτερ για repeater , ωστε να χω σ όλα τα δωμάτια Ίντερνετ ?? (και αν ναι , πως θα τα κάνω να έχουν την ίδια ip ) Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2021 από alduin
juventinos Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Οι πρίζες φαντάζομαι οτι κάπου καταλήγουν. Ασύρματο ίντερνετ θές ή ενσύρματο;
eliasbats Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Αν έχεις ethernet σχεδόν σε κάθε δωμάτιο, είναι κρίμα να καταφύγεις σε λύσεις τύπου power line ή με ασύρματο mesh (δηλαδή με access points που θα μιλάνε μεταξύ τους ΜΟΝΟ ασύρματα). Η πιο σωστή και μακράν πιο αποδοτική λύση όσον αφορά την αξιοπιστία του δικτύου αλλά και την ταχύτητα θα ήταν: 1) να βρεις που καταλήγουν όλα τα ethernet καλώδια μέσα στο σπίτι. Λογικά είναι ένα 1 σημείο που είναι συγκεντρωμένα. 2) να ταυτοποιήσεις ποια καλώδια αντιστοιχούν στα δωμάτια που εκτιμάς ότι θέλεις να συμμετέχουν στο δίκτυο (δεν είναι ανάγκη να δικτυώσεις όλες τις πρίζες αν είναι πάρα πολλές) 3) να βεβαιωθείς ότι ο ήδη υπάρχων router σου είναι κοντά σε μια πρίζα ethernet ή ακόμη καλύτερα ότι είναι στο σημείο που συγκεντρώνονται τα καλώδια ethernet 4) να γεφυρώσεις όλα τα καλώδια ethernet πάνω σε ένα νέο switch (στο σημείο συγκέντρωσης) ή απευθείας πάνω στο router/switch (το τελευταίο εννοείται μπορείς να το κάνεις μόνο εάν ο router είναι στο σημείο συγκέντρωσης) optional: αν αποφασίσεις να αγοράσεις ξεχωριστό switch για να γεφυρώσεις τα καλώδια μπορείς να διαλέξεις ένα με PoE (power over ethernet), έτσι ώστε να τροφοδοτήσεις συσκευές με PoE στα δωμάτια, π.χ. access point που υποστηρίζουν PoE και έτσι να γλυτώσεις και τα επιπλέον καλώδια ρεύματος. αφού αποφασίσεις όλα τα παραπάνω, πρέπει να σκεφτείς σε ποια δωμάτια θέλεις να υπάρχει access point, και να διαλέξεις μια σειρά access points που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να σου δώσει ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο (μάλλον αυτό εννοείς με την "ίδια IP", εννοείς SSID, δηλαδή όνομα ασύρματου δικτύου, όχι IP). Ανάλογα το μέγεθος, το σχήμα, τους ορόφους του σπιτιού θα πρέπει να εγκαταστήσεις συνήθως από 2, 3 ή και περισσότερα access points για να καλύψεις επαρκώς όλες τις περιοχές του σπιτιού. Σκέψου τα και εδώ είμαστε για λεπτομέρειες.
alduin Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 10 λεπτά πριν, eliasbats είπε Αν έχεις ethernet σχεδόν σε κάθε δωμάτιο, είναι κρίμα να καταφύγεις σε λύσεις τύπου power line ή με ασύρματο mesh (δηλαδή με access points που θα μιλάνε μεταξύ τους ΜΟΝΟ ασύρματα). Η πιο σωστή και μακράν πιο αποδοτική λύση όσον αφορά την αξιοπιστία του δικτύου αλλά και την ταχύτητα θα ήταν: 1) να βρεις που καταλήγουν όλα τα ethernet καλώδια μέσα στο σπίτι. Λογικά είναι ένα 1 σημείο που είναι συγκεντρωμένα. 2) να ταυτοποιήσεις ποια καλώδια αντιστοιχούν στα δωμάτια που εκτιμάς ότι θέλεις να συμμετέχουν στο δίκτυο (δεν είναι ανάγκη να δικτυώσεις όλες τις πρίζες αν είναι πάρα πολλές) 3) να βεβαιωθείς ότι ο ήδη υπάρχων router σου είναι κοντά σε μια πρίζα ethernet ή ακόμη καλύτερα ότι είναι στο σημείο που συγκεντρώνονται τα καλώδια ethernet 4) να γεφυρώσεις όλα τα καλώδια ethernet πάνω σε ένα νέο switch (στο σημείο συγκέντρωσης) ή απευθείας πάνω στο router/switch (το τελευταίο εννοείται μπορείς να το κάνεις μόνο εάν ο router είναι στο σημείο συγκέντρωσης) optional: αν αποφασίσεις να αγοράσεις ξεχωριστό switch για να γεφυρώσεις τα καλώδια μπορείς να διαλέξεις ένα με PoE (power over ethernet), έτσι ώστε να τροφοδοτήσεις συσκευές με PoE στα δωμάτια, π.χ. access point που υποστηρίζουν PoE και έτσι να γλυτώσεις και τα επιπλέον καλώδια ρεύματος. αφού αποφασίσεις όλα τα παραπάνω, πρέπει να σκεφτείς σε ποια δωμάτια θέλεις να υπάρχει access point, και να διαλέξεις μια σειρά access points που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να σου δώσει ένα ενιαίο ασύρματο δίκτυο (μάλλον αυτό εννοείς με την "ίδια IP", εννοείς SSID, δηλαδή όνομα ασύρματου δικτύου, όχι IP). Ανάλογα το μέγεθος, το σχήμα, τους ορόφους του σπιτιού θα πρέπει να εγκαταστήσεις συνήθως από 2, 3 ή και περισσότερα access points για να καλύψεις επαρκώς όλες τις περιοχές του σπιτιού. Σκέψου τα και εδώ είμαστε για λεπτομέρειες. Μ αυτό το σκεπτικό είπα κι εγώ , γιατί αφού υπάρχουν τα εθερνετ παντού , κρίμα είναι να μην χρησιμοποιηθούν .. το πρόβλημα μου όμως είναι 1) πως θα κάνω το ρουτερ να δίνει σήμα στο σπίτι , αφού κι αυτό απ το κεντρικό με εθερνετ παίρνει ? {όχι πρίζα τηλεφώνου} (Δηλαδή δεν έχει άλλη πρίζα δίπλα, για να δώσει) 2) αν περάσουμε το 1ο πρόβλημα , πως θα έχω ασύρματο ? Με ένα απλό ρουτερ σε άλλο δωμάτιο ? (γιατι το πισι θεωρητικά δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω απ το να μπει στη μ πρίζα το εθερνετ)
eliasbats Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 όταν λες ότι και ο ρούτερ με ethernet παίρνει, τι εννοείς? μήπως ο router παίρνει κανονικά από πρίζα τηλεφώνου και οι υπόλοιπες πρίζες στο σπίτι είναι και αυτές πρίζες τηλεφώνου και τις μπέρδεψες με ethernet? Υπάρχει ένα σημείο στο σπίτι που να μαζεύονται τόσα καλώδια όσες και οι "ethernet' πρίζες? Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τα βλέπεις τα καλώδια μπροστά σου.
alduin Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 4 λεπτά πριν, eliasbats είπε όταν λες ότι και ο ρούτερ με ethernet παίρνει, τι εννοείς? μήπως ο router παίρνει κανονικά από πρίζα τηλεφώνου και οι υπόλοιπες πρίζες στο σπίτι είναι και αυτές πρίζες τηλεφώνου και τις μπέρδεψες με ethernet? Υπάρχει ένα σημείο στο σπίτι που να μαζεύονται τόσα καλώδια όσες και οι "ethernet' πρίζες? Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τα βλέπεις τα καλώδια μπροστά σου. Το ρουτερ παίρνει από πρίζα εθερνετ , στην οποία όμως μπαίνει καλώδιο τηλεφώνου. Απλά έχει λιγο κενό στα πλάγια (κι εγώ δεν ήξερα ότι λειτουργεί κι έτσι 🤷🏽♂️)
soteras Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 1 ώρα πριν, alduin είπε Το ρουτερ παίρνει από πρίζα εθερνετ , στην οποία όμως μπαίνει καλώδιο τηλεφώνου. Απλά έχει λιγο κενό στα πλάγια (κι εγώ δεν ήξερα ότι λειτουργεί κι έτσι 🤷🏽♂️) Επειδη μαλλον κατι χανουμε καπου.Εχεις δοκιμασει σε αυτες τις πριζες να βαλεις λαν μπαινει? Επισης αυτα τα καλωδια καπου θα καταληγουν παταρι/αποθηκη/ντουλαπι καπου βρες και αυτο το μερος.Επισης αμα θες ανεβαζεις και φωτο να μιλαμε με σιγουρες καταστασεις
eliasbats Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 με τις έως τώρα πληροφορίες, υπάρχουν 2 ενδεχόμενα: 1) Όπως λέει και ο @soteras το σύνολο της καλωδίωσης να συγκεντρώνεται σε κάποιο πατάρι / αποθήκη / ντουλάπι, σε μια πλεξούδα ίσως, χύμα και ατερμάτιστα (το πιθανότερο), ή τερματισμένα σε κάποιο patch panel (πιο απίθανο) 2) να χρησιμοποιήθηκαν πριζάκια "ethernet" (RJ45) αντί για RJ11, αλλά ως απλά τηλεφωνικά πριζάκια (συνδεδεμένα δηλαδή με τέτοιο τρόπου που να μην μπορείς να φτιάξεις δίκτυο ethernet, δηλαδή συνδεδεμένα μόνο με τη γραμμή του παρόχου και σε σειρά το ένα μετά το άλλο). Το πριζάκι RJ45 όντως είναι συμβατό με το βύσμα RJ11 και μπορεί να κουμπώσει κανονικά, γι'αυτό και παίζει ο router σου. Στο 1ο ενδεχόμενο αρκεί να ανακαλύψεις αυτό το σημείο και να μας πεις πως είναι εκεί η κατάσταση. Στο 2ο ενδεχόμενο δυστυχώς σημαίνει πως δεν έχεις καλωδίωση που μπορεί να πατήσει ένα ethernet δίκτυο (* με την μοναδική εξαίρεση να υπάρχει κανονικό UTP Cat5e+ καλώδιο που να πηγαίνει από πρίζα σε πρίζα ΚΑΙ να είσαι αρκετά αποφασισμένος με μερικές πατέντες να το κάνεις να δουλέψει, συν ότι πρέπει να επενδύσεις σε διπλά πριζάκια RJ45 σε όλες τις πρίζες εκτός της τελευταίας, και ίσως και σε switches που θα μπουν σε κάθε δωμάτιο/πρίζα αν θέλεις στα ενδιάμεσα δωμάτια κάποιο access point ή σύνδεση με PC). Μεταξύ μας, και επειδή μάλλον δεν έχεις ανακαλύψει κάποιο ντουλάπι με καλώδια (ειδάλλως θα το είχες ήδη αναφέρει ), μάλλον σε βλέπω στην περίπτωση 2, δηλαδή με λίγα λόγια ότι δεν υπάρχει UTP καλωδίωση στο σπίτι σχεδιασμένη να υποστηρίξει δίκτυο Ethernet.
gorge18 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Απο την στιγμη που καταλαβαινω οτι δεν ξεχωρίζεις το rj45 απο το rj11 καλυτερα να φωνάξεις καποιον να σου φτιαξει το δικτυο για να μην ξοδευεις χρονο και πανω απο ολα χρημα που αν θες να δικτυώσεις ολο το σπιτι δεν θα ειναι φθηνο (αν θες να γινει σωστα)
alduin Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Ρε παιδιά , δεν είμαι χαζός . Απλά το ρουτερ , αντί για πρίζα τηλεφώνου , παίρνει κανονικότατα από εθερνετ (στο οποίο λογικά πάει η γραμμή θα κάτσω όμως να ανοίξω καμία πρίζα εθερνετ στα αλλά δωμάτια , για να δω τι παίζει (γτ πήρα τηλέφωνο αυτούς που είχαν κάνει την εγκατάσταση , και μ είπαν ότι είναι συνδεδεμένο μόνο το κεντρικό ) στα αλλά πανε οι γραμμές , αλλά δεν είναι συνδεδεμένα .
kostasbm Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 βρες απο που ερχονται τα καλωδια γιατι θα χασεις το τοπι γιατι γραμμη τηλεφωνου περασμενη σε λαν καλωδιο δεν εχω δει σε ποια θυρα του ρουτερ μπαινει το καλωδιο???στη wan ?? η σε απλη 1-2-3 θυρα ??
soteras Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 2 ώρες πριν, alduin είπε Ρε παιδιά , δεν είμαι χαζός . Απλά το ρουτερ , αντί για πρίζα τηλεφώνου , παίρνει κανονικότατα από εθερνετ (στο οποίο λογικά πάει η γραμμή θα κάτσω όμως να ανοίξω καμία πρίζα εθερνετ στα αλλά δωμάτια , για να δω τι παίζει (γτ πήρα τηλέφωνο αυτούς που είχαν κάνει την εγκατάσταση , και μ είπαν ότι είναι συνδεδεμένο μόνο το κεντρικό ) στα αλλά πανε οι γραμμές , αλλά δεν είναι συνδεδεμένα . Βρε να βοηθισουμε προσπαθουμε πχ εγω στο σπίτι έχω 10 πρίζες τηλεφώνου και 10 πριζες εθερνετ όλα αυτά τα καλώδια 20 στο σύνολο καταλήγουν σε ένα ντουλάπι που έχω φτιάξει εκει την κατασταση όλη έχεις βρει που τερματίζουν εσύ όλα τα καλώδια μια πλεξούδα με τόσα καλώδια όσες είναι και οι πρίζες 2 ώρες πριν, alduin είπε Ρε παιδιά , δεν είμαι χαζός . Απλά το ρουτερ , αντί για πρίζα τηλεφώνου , παίρνει κανονικότατα από εθερνετ (στο οποίο λογικά πάει η γραμμή θα κάτσω όμως να ανοίξω καμία πρίζα εθερνετ στα αλλά δωμάτια , για να δω τι παίζει (γτ πήρα τηλέφωνο αυτούς που είχαν κάνει την εγκατάσταση , και μ είπαν ότι είναι συνδεδεμένο μόνο το κεντρικό ) στα αλλά πανε οι γραμμές , αλλά δεν είναι συνδεδεμένα . Ωραία στα άλλα που δεν ειναι συνδεδεμένα ρώτα που καταλήγουν τα καλώδια αυτά να δούμε τι λύσεις υπάρχουν
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα