oldnew Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, a33k είπε το όλο το θέμα στο δημιουργεί το dual boot του windows (custom με τι άλλο έχεις) που δεν ξέρεις γιατί δεν φορτώνει το linux, αν δεν έχεις κάπου είδους debug messages στα windows... Ο grub από την άλλη είναι πολύ απλούστερος, φορτώνει τoν loader των windows με chainloading, για αυτό και υπάρχει αυτό το μπέρδεμα, μια λίγο επικίνδυνη λύση ως προς το ότι μπορεί να χάσεις την 2η εγκατάσταση των windows (δες αν υπάρχει το /EFI/BOOT/bootmgfw.efi κα στις δύο εγκατάστασεις windows) είναι να αφαιρεσεις τελείως τις εγγραφές από τον loader των windows και να αφήσεις τον grub να κάνει την δουλειά το είτε με os-prober έιτε γράφoντας το 40-custom (/etc/grub.d) και ξενοιάζεις και με τις ενημέρωσεις των windows κτλ. Γενικά το πρόβλημα το δημιουργεί η "αδιαφάνεια" των windows και των εφαρμογών που τρέχουν σε αυτά. Υπάρχει και στις 2 εκδόσεις των Windows το windows/EFI/BOOT/bootmgfw.efi (φαντάζομαι αυτο στο φάκελο Windows δεν ψαχνω?). Μιας και διαβασα πολλούς παραπάνω, αλλαξα τακτική για την ώρα και παω να δοκιμάσω με το grub που εγκατέστησε το mint. Γράφει πανω GNU GRUB version 2.04 Μου βγάζει όπως ειπα και παραπάνω επιλογες: -Mint (μπουταρει στο mint) - Windows boot manager (on /dev/sdb2) Και κάποια άλλα που δεν μας ενδιαφέρουν. Όπως είπα αν επιλέξεις το 2ο φορτώνει τον bootloader των Windows (με τα μπλε εικονίδια) οπου έχει επιλογή για win1 και win 2 και δούλευουν και αυτα. Το μόνο που θελω πλεον εδω, ειναι να εχω στο grub τις επιλογές : -Mint (μπουταρει στο mint) -Windows boot manager (on /dev/sdb2) -win1 -win2 Να μη χρειάζεται δηλαδή να μπαίνω στον bootloader των Windows για να επιλέξω ποιο win θα φορτωσω. Παω στο mint και εγκαθιστώ το Grub Customizer https://tipsonubuntu.com/2018/03/11/install-grub-customizer-ubuntu-18-04-lts/ Μεσα απο αυτο βλεπω ολεςτις επιλογές του grub και μπορώ να προσθέσω εγγραφες, να μετονομασω κλπ. Οπότε μπορώ να προσθέσω 2 επιλογές που θέλω win1, win2. Το νεο πρόβλημα ειναι τι να γράψω στο καθένα, που να βλέπει δηλαδή. Να βάλω μερικές φώτο μηπως βοηθανε. Εχω προσθέσει ηδη μια επιλογή testt οπου απλά αντέγραψα οτι ειχε στην επιλογή που φορτώνει το bootloader των Windows. Πως μπορώ να τροποποίησω αυτη ωστε να με πετάει πχ στη μία έκδοση των Windows? Που θα βρω τι να γράψω εκει? https://imgur.com/gallery/UqfQ8qw https://imgur.com/gallery/pApTNCQ https://imgur.com/gallery/M828ZjP Edit, νόμιζα θα φαίνεται καλύτερα στις φώτο τι γράφει, αλλά δε φαίνεται καλά.. Για το grub customizer διαβασα και αυτο, το οποίο εκανα αλλα δεν αλλαξε κατι: (αν και δεν ξέρω αν ταιριάζει στην περίπτωση μου γιατί γράφει για mbr ενω οι ssd μου είναι gpt πλέον). Sometimes if you have problems that grub-customizer does not see the other OS such as Windows, then you could try going to “File” and choose “Install to MBR” and in the “General Settings” tab make sure that “look for other operating systems” is checked. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από oldnew
triplex1 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Στις 29/8/2021 στις 9:23 ΜΜ, oldnew είπε Ευχαριστώ αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να γίνει έτσι. Αν κάποιος ξέρει πως γίνεται ας γράψει. Κοιτα αυτο
oldnew Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 19 λεπτά πριν, triplex1 είπε Κοιτα αυτο Εχω γραψει πόσες φορές γι αυτό, δεν δουλεύει. Δεν προσθέτει linux. Mονο για Windows κανει ασχέτως τι γράφει (τουλάχιστον στην περίπτωση μου). Νομίζω εχω καταλαβει το πρόβλημα. Βρηκα στο παρακάτω link ίδια περίπτωση. Ο grub βλεπει το linux, και τον bootloader των Windows αλλά οχι καθε έκδοση win ξεχωριστά. Η λυση είναι ενα μικρό partition εξτρα για καθε windows και ενα efi bootloader που να μπουταρει το καθένα ξεχωριστά. Μετα με rebuild του grub θα δει τα 2 εξτρα αυτα partition με τους νεους bootloader και θα προσθέσει 2 έξτρα επιλογές. Αλλά θελει γνώσεις linux που δεν εχω.. https://askubuntu.com/questions/661947/add-windows-10-to-grub-os-list Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από oldnew
triplex1 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Μόλις τώρα, oldnew είπε Εχω γραψει πόσες φορές γι αυτό, δεν δουλεύει. Δεν προσθέτει linux. Mονο για Windows κανει ασχέτως τι γράφει (τουλάχιστον στην περίπτωση μου). Το ειχα χρησιμοποιησει παλια και προσθεται μια χαρα , τωρα αν εχει αλλαξει κατι δεν το ξερω , γι αυτο το εβαλα.
oldnew Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, jim_p είπε Ερωτηση παγιδα. Οταν εβαλες το mint, ειχες αποσυνδεσει τον αλλο σκληρο που εχει μονο τα windows? Δε νομίζω να εννοούσες αυτο, όταν το έγραφες, αλλά η λυση είναι κατι παρόμοιο με αυτό που έγραψες. Μετά απο πολύ διάβασμα κατάλαβα πως έπρεπε να το είχα κανει απ την αρχη: Πριν εγκατάστησω τα 2α Windows στον 2ο ssd, έπρεπε να ξεσυνδεσω τον 1ο ssd με τα αρχικά windows. Ετσι δε θα μπορούσα να κανω dual boot με το bootloader uefi που βάζουν τα Windows, θα είχα όμως 2 ξεχωριστούς bootloader, 1 σε καθε ssd, καθένα με τα δικά του Windows. Βάζοντάς μετά το linux, ο grub που εγκαθιστά θα εβρισκε ολα τα λειτουργικά ως ανεξάρτητες επιλογές.. Στερνή μου γνωση να σε είχα πρώτα.. Αν κανεις σκοπεύει να κάνει το ίδιο να το ξέρει. Και πιθανότατα ετσι δε θα υπάρχει και προβλήμα με update των Windows. Το να διορθώσω αυτό τωρα, ίσως είναι ποιο χρονοβόρο, απ το να ξανα κανω φόρματ τα 2 windows και να τα ξανα εγκαταστήσω, έτσι και αλλιώς ακομα σχεδόν άδεια είναι. Ισως γλυτώσω και ενα φόρματ στα βασικά Windows. Μόλις ξεσυνδεσω τον 2 ssd δε θα μπουταρουν καθόλου γιατί ο κοινός bootloader πηγε στον 2ο ssd. Κάνοντάς repair ισως φτιάξει και δημιούργησει bootloader σε αυτο τον ssd. Οπότε φόρματ μετα στον 2ο και εγκατάσταση των custom win αφαιρώντας τον 1ο ssd. Η εναλλακτική είναι να φτιάξω ξεχωριστο boot loader για καθε windows. Μάλλον περισσότερο χρόνο θα πάρει απο 2 φόρματ (και παίζεται και αν θα πετύχει). Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2021 από oldnew
mphxths Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 53 λεπτά πριν, oldnew είπε Αν κανεις σκοπεύει να κάνει το ίδιο να το ξέρει. Οχι δεν σκοπευει κανεις μας. Τα dual boots ειναι μπελαλιδικα. ΥΓ : Αν εχεις καμμια ακρη για λουτρινα "annoying things" πες μου , ενδιαφερομαι
oldnew Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Αμα ψάχνει κάνας αλλος, όπως τα γράφω στο τελευταίο ηταν. Για την ακρίβεια γλύτωσα ενα απο τα 2 φορματ. Έκανα format τον ssd1 με τα win1 (μεσα απο τα win2 που είναι στο ssd2). Ρύθμισα το bios να μπουταρει απ τα win2 στο ssd2. μπηκα στα win2, ετρεξα το msconfig στην καρτέλα boot εκανα default τα συγκεκριμένα windows και αφαίρεσα την εγγραφή που είχε για τα win1. Ουσιαστικά ο bootloader των Windows έπαψε να βλέπει σε επιλογή αναμεσα σε win1 και win2 , αλλα μπουταρε στα μοναδικά win που μεινανε. Ξεσυνδεσα το ssd2 που είχε τώρα τα μοναδικά Windows, οπότε το pc δεν έβλεπε κανενα λειτουργίκο πλεον. Εκανα εγκατάσταση Windows στον ssd1, (δημιούργησε bootloader μονο για win1 πλέον αφου δεν έβλεπε τα win2). Σύνδεσα μετά τον 2ο ssd, επέλεξα στο bios να κάνει boot απο τον παλιό bootloader που εβλεπε mint. Μπηκα στο mint έτρεξα το grub customizer, επέλεξα να ξανα δημιουργησει το bootloader (βαση του τι νεου θα βρει - έχω προσθέσει πλεον bootloader στον ssd1 που βλέπει τα Win1 τα φρέσκα). Και όντως τωρα εχω 3 επιλογές στο grub που ήθελα απ την αρχή :win1, win2, mint. Και μπορω να προσθέσω οσα αλλα linux θέλω, μονο με τα windows υπάρχει θεμα... (αν και πλέον κατάλαβα τι παιζει. Σε 3ο ssd θα μπορούσα να βαλω αν ήθελα και win3 αρκει πρωτα να αφαιρουσα τους αλλους 2 ssd). Και λογικά δε θα έχω πρόβλημα και με Update των Windows. Τα windows custom που έχω στον ίδιο ssd με το mint δεν παίρνουν update. Τα κανονικά windows που θα πάρουν update είναι μονα τους με το δικό τους ανεξάρτητο bootloader που βάζουν τα win σε 1 ssd. Στην χειρότερη σε μεγάλο update ξεσυνδεω τον αλλο ssd (αν χρειάζεται και αυτο) και δε θα πειραχτεί τίποτα. Παιδευτηκα λιγο (πολύ βασικα) αλλα κατέληξα στο ιδανικό setup. Απο την αρχή τα φτιάχνεις αυτα για να μην έχεις πρόβληματα. Αυτη ήταν η λύση, δεν πηρε πάνω απο μιση ωρα.. Επεξ/σία 31 Αυγούστου 2021 από oldnew
IKARIWTHS Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Εγώ αυτό που κάνω ειναι να εγκαθιστώ το κάθε λειτουργικό σε ξεχωριστό δίσκο ,όταν έρθει η ώρα για το επόμενο λειτουργικό αποσυνδέω όλους τους δίσκους ,τελευταίο βάζω πάντα το λινουξ όπου του θέτω στο bios να είναι και ο πρώτος boot δίσκος και έτσι αναλαμβάνει πάντα αυτό να μου δείξει τα υπόλοιπα λειτουργικά
oldnew Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, IKARIWTHS είπε Εγώ αυτό που κάνω ειναι να εγκαθιστώ το κάθε λειτουργικό σε ξεχωριστό δίσκο ,όταν έρθει η ώρα για το επόμενο λειτουργικό αποσυνδέω όλους τους δίσκους ,τελευταίο βάζω πάντα το λινουξ όπου του θέτω στο bios να είναι και ο πρώτος boot δίσκος και έτσι αναλαμβάνει πάντα αυτό να μου δείξει τα υπόλοιπα λειτουργικά Σωστό, απλά ειδικά για Windows, τοτε είναι απολύτως απαραίτητο αυτο που κάνεις. Οποιος θέλει δηλαδή να έχει 2 εκδόσεις, δεν φτάνει να βάλεις το κάθε windows σσ διαφορετικό σκληρό. Πρέπει οταν βάλεις το 2ο windows να αποσυνδέσεις τον 1ο ωστε κατα την εγκατάσταση να μη δει τα αλλα windows και να μη δημιουργήσει κοινό bootloader. Για Linux λογικά δεν εχεις θέμα οτι και να κάνεις. Μονο τα windows κάνουν τη βλακεια να φτιάχνουν κοινο bootloader για οσες εκδόσεις windows έχεις. Ετσι οτι αλλο και να βαλεις μετα θα τα βλέπει μεσω του κοινου bootloader και οχι ως ξεχωριστά λειτουργικά. Επεξ/σία 1 Σεπτεμβρίου 2021 από oldnew
IKARIWTHS Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 Δημοσ. 1 Σεπτεμβρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, oldnew είπε Σωστό, απλά ειδικά για Windows, τοτε είναι απολύτως απαραίτητο αυτο που κάνεις. Οποιος θέλει δηλαδή να έχει 2 εκδόσεις, δεν φτάνει να βάλεις το κάθε windows σσ διαφορετικό σκληρό. Πρέπει οταν βάλεις το 2ο windows να αποσυνδέσεις τον 1ο ωστε κατα την εγκατάσταση να μη δει τα αλλα windows και να μη δημιουργήσει κοινό bootloader. Για Linux λογικά δεν εχεις θέμα οτι και να κάνεις. Μονο τα windows κάνουν τη βλακεια να φτιάχνουν κοινο bootloader για οσες εκδόσεις windows έχεις. Ετσι οτι αλλο και να βαλεις μετα θα τα βλέπει μεσω του κοινου bootloader και οχι ως ξεχωριστά λειτουργικά. Σωστά θυμάμαι παλιότερα πριν καταλάβω την ιδιαιτερότητα αυτή ,ότι μετά τον πρώτο bootloader από το Linux άνοιγε και τον δεύτερο των windows και μου φαινόταν αστείο Επεξ/σία 1 Σεπτεμβρίου 2021 από IKARIWTHS 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα