oldnew Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Ειχα ηδη ένα boot menu (uefi νομίζω λεγαται? Αυτό με τα μπλε μεγάλα εικονίδια επιλογής) για να εναλλάσσομαι μεταξύ 2 διαφορετικων εκδόσεων Windows 10 (μια κανονική και μια custom lite). Πρόσθεσα Linux mint (σε ξεχωριστό partion απ τα Windows) και τώρα έχω το boot menu του mint (αυτό το μαυρο τύπου dos) όπου επιλέγω ανάμεσα σε mint και στο bootl menu το προηγούμενο. Δηλαδή αν πατήσω την άλλη επιλογή μου βγάζει το μενού όπου επιλέγω οποία έκδοση των Windows θέλω. Ουσιαστικά μπαίνω σε κάθε λειτουργικό αλλά είναι άβολο. Δεν μπορώ να έχω ένα boot menu με 3 επιλογες να μπαίνω όπου θέλω κατευθείαν? (και 4 γιατί θα προσθέσω και αλλο Linux). Ευχαριστώ,
gakos1112 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 εν ετη 2021 το dual boot ειναι ταρζανια. Αν εχεις μηχανημα με πανω απο 4GB Ram τοτε η λυση ειναι το VirtualBox. Μπορεις να δοκιμασεις οσες διανομες θελεις χωρις να μπλεκεις με boot menu. Εγκατάσταση Ubuntu 18.10 σε VirtualBox https://youtu.be/3sILdKeQQiw VirtualBox – Εύκολη Εγκατάσταση Όσων Linux Διανομών Θέλουμε Μέσα στα Windows https://codecity.gr/virtual-box-install-linux-inside-windows/
oldnew Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 37 λεπτά πριν, gakos1112 είπε εν ετη 2021 το dual boot ειναι ταρζανια. Αν εχεις μηχανημα με πανω απο 4GB Ram τοτε η λυση ειναι το VirtualBox. Μπορεις να δοκιμασεις οσες διανομες θελεις χωρις να μπλεκεις με boot menu. Εγκατάσταση Ubuntu 18.10 σε VirtualBox https://youtu.be/3sILdKeQQiw VirtualBox – Εύκολη Εγκατάσταση Όσων Linux Διανομών Θέλουμε Μέσα στα Windows https://codecity.gr/virtual-box-install-linux-inside-windows/ Ευχαριστώ αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να γίνει έτσι. Αν κάποιος ξέρει πως γίνεται ας γράψει.
gakos1112 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 ΑΝ καταφερεις να στησεις 2 windows και 2 Linux με dual boot σε ενα μηχανημα το πιο αισιοδοξο σεναριο λεει οτι το αργοτερο σε ενα εξαμηνο που θα ερθει το μεγαλο update στα windows ο bootloader των windows θα προκαλεσει τετοιο μπαχαλο που θα βλαστημας τις ωρες που ξοδεψες για να το στησεις. υποψην οτι το παραπανω σεναριο μπορεις να το δεις λαιβ οποιαδηποτε ωρα και στιγμη. φιλικα 1
oldnew Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, gakos1112 είπε ΑΝ καταφερεις να στησεις 2 windows και 2 Linux με dual boot σε ενα μηχανημα το πιο αισιοδοξο σεναριο λεει οτι το αργοτερο σε ενα εξαμηνο που θα ερθει το μεγαλο update στα windows ο bootloader των windows θα προκαλεσει τετοιο μπαχαλο που θα βλαστημας τις ωρες που ξοδεψες για να το στησεις. υποψην οτι το παραπανω σεναριο μπορεις να το δεις λαιβ οποιαδηποτε ωρα και στιγμη. φιλικα Χαχα.. Το υποψιάζομουν αυτο που γράφεις.. Αλλά πιστεύα θα υπήρχε κάποια λύση.. Εχω 20 χρόνια να ασχοληθώ με Linux, περιμένα βελτίωση σε αυτό.. Ακόμα το ψάχνω πάντως. Θέλω να το φτιάξω όπως θέλω και ας γίνει κομμάτια αργότερα. Σε ενα surface που είχα βάλει 2 εκδόσεις win και android δεν είχε θέμα πάντως στα update των win. Αλλά έχω χρόνια που το είχα στήσει. Θυμάμαι ότι ήταν πολύ πολύπλοκο και ειχα φάει ώρες. Νομίζω με το Grub το ειχα κανει. Είχε μόνο το δικό του boot menu και κανένα των Windows. Κάτι τέτοιο ψάχνω και τώρα. Εάν και όταν το στήσω θα γράψω πως. Για την ωρα για τα 3 λειτουργικα που ήδη έχω ψάχνω.. Απλά τα 2 είναι windows. Νομίζα με το easybcd γινόταν. Υποστηρίζει Linux πλέον υποτίθεται. Του προσθέσα μια εγράφη να βλέπει το partition του Linux αλλά δε δουλεύει. Βασικά βγαίνει πρώτα το boot menu που πρόσθεσε το mint. Δεν ξέρω τι να κάνω να εμφάνιζει πρώτα το boot menu του easybcd. Και αν το καταφέρω μάλλον δε θα μπαίνει στο mint από εκεί.. Βρήκα αυτό πάντως : Επεξ/σία 29 Αυγούστου 2021 από oldnew
gakos1112 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 29 Αυγούστου 2021 βλεπω οτι συνεννοουμαστε και μ αρεσει. ερωτηση κρισεως: ολα αυτα τα μαγικα θα γινουν σε παραγωγικο μηχανημα η στο δευτερο/τριτο μηχανημα για εγκυκλοπαιδικη μορφωση; αν η απαντηση ειναι το α) τοτε ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Υ.Γ. με το μπαρντον που λενε αλλα επιμενω σε virtualbox
oldnew Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, gakos1112 είπε βλεπω οτι συνεννοουμαστε και μ αρεσει. ερωτηση κρισεως: ολα αυτα τα μαγικα θα γινουν σε παραγωγικο μηχανημα η στο δευτερο/τριτο μηχανημα για εγκυκλοπαιδικη μορφωση; αν η απαντηση ειναι το α) τοτε ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. Υ.Γ. με το μπαρντον που λενε αλλα επιμενω σε virtualbox Εννοείται ότι δεν είναι το α), ξέρω ότι μπορεί να μη μπουτάρει τίποτα. Mini pc συνδεδεμένο σε μια 65αρα tv (ισχυρό όμως 12 threat 16 ram) . Αυτό που βρήκα μέχρι στιγμής είναι ότι μπορώ απ το bios αλλάζοντας το σκληρό που κάνει boot (έχω 2 ssd) να αλλαξω κάποια πράγματα. Στον 1ο ssd έχω win original, στο 2ο win custom και mint) , μου βγάζει boot menu του mint όπου έχει επιλογή για mint ή Windows και επιλέγοντας Windows με πετάει στο boot menu με τα μπλε εικονίδια (uefi το λένε?) και έτσι μπορώ να μπαίνω και στα 3 λειτουργίκα αλλά με άσχημο τρόπο ( δεν έχω επιλογή κατευθείαν να επιλέξω, συν ότι έχει επιλεγμένο default το mint που δεν το θέλω). Αν απ το bios όμως επιλέξω να κάνει πρώτα boot στον αλλο ssd και μετά στον 1ο, τότε μου βγάζει κατευθείαν το boot menu με τα μπλε εικονίδια, όπου μπορώ να επιλέξω μεταξύ των 2 windows αλλά δεν έχω επιλογή να μπω στο mint. Έτρεξα μέσα απ τα Windows το easybcd και εκανα μια 3η εγγραφή επιλέγοντας Linux και grub legacy. Επέλεξα μετά το partition που είναι το mint, έφτιαξε 3η επιλογή λειτουργικού αλλά δεν Μπουτάρει στο mint όταν το επιλέγω. Απo Linux δυστυχώς έχω μαύρα μεσάνυχτα για να καταλάβω τι φταίει.. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από oldnew
jim_p Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Ερωτηση παγιδα. Οταν εβαλες το mint, ειχες αποσυνδεσει τον αλλο σκληρο που εχει μονο τα windows?
oldnew Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, jim_p είπε Ερωτηση παγιδα. Οταν εβαλες το mint, ειχες αποσυνδεσει τον αλλο σκληρο που εχει μονο τα windows? Οχι. Γιατί? Αν το λες επειδή το mint κανει εγκατάσταση κανονικά στο δίσκο μαζι με τα Windows, ακολουθήσα ενα οδηγό για να τα βάλω ξεχωριστά σε αλλο partition, και όντως δημιούργησα ενα partition 50 γιγα στο 2ο ssd και μπήκαν εκει. Το βλέπω ότι όντως εκει είναι εγκατεστημένα. Βρήκα αυτον τον οδηγό που νομίζω οτι κάνει https://schdck.github.io/Installing-refind-from-Windows-10 όπου βαζει τον refind boot menu. Καταλαβαίνω τι κάνει εκει (το 95%, για το υπόλοιπο 5% ανχωνομαι.. :)) αν και είναι αρκετά πολύπλοκο. Ηδη φτιάχνω bootable usb windows ωστε να μπορώ να μπουταρω απο εκει ητε για να δουλέψω απο command prompt ητε για επανεγκατασταση των Windows στην χειρότερη. Επειδή όμως τα original windows είναι σε ssd που δυστυχώς ηταν mbr, αν έχω καταλάβει σωστά είναι καλύτερα να τον μετατρέψω σε gpt πρώτα. (αν κάνω λάθος καθε γνώμη δεκτή) . Ηδη με ενα partition πρόγραμμα εχω κάνει αυτη τη μετατροπή στο 2ο ssd χωρίς να χασω τα δεδομένα, αλλα ο 2ος ssd δεν είχε λειτουργικό τοτε.. Διαβάζω οτι μπορώ να το κάνω και στο δίσκο με το λειτουργικό χωρίς να χάσω τα δεδομένα (αν εχω καταλαβει σωστά).. Νόμιζω οτι πρέπει να ξεκινήσω απο αυτο και αν χαθούν τα δεδομένα τουλάχιστον ας γίνει τώρα που δεν εχω πολλα πράγματα να χασω ακομα.. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από oldnew
mphxths Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) @oldnew Η φαση χωριζεται σε δυο κατηγοριες : uefi εγκαταστασεις και non-uefi εγκαταστασεις. (Πως γινονται αυτες , γοογλαρε). Οι non-uefi εγκαταστασεις θεωρητικα ειναι πιο απλες. Εγκαθιστας τα λειτουργικα , και το τελευταιο ειναι αυτο που βαζει τον bootloader που θα κανει overwrite τους υπολοιπους. Ο τελευταιος αυτος boot loader , αρκει να εχει εγκατεστημενο το πακετο os-prober (ή οπως το λεει η καθε διανομη αν μιλαμε για λινουξ διανομη ως τελευταιο εγκατεστημενο λειτουργικο) για να ανιχνευσει τα υπολοιπα εγκατεστημενα λειτουργικα. Οι πιο οργανωμενες διανομες με γραφικο installer συνηθως τα τακτοποιουν ολα αυτα αυτοματα. Στις uefi εγκαταστασεις , η ολη δουλεια γινεται στο uefi partition. Η ουσια ειναι να χρησιμοποιουν ολα τα λειτουργικα , το ιδιο uefi partition. Aν εγκαταστησεις πρωτα τα windows , αυτοματα θα φτιαξουν ενα uefi partition. Οταν πας να εγκαταστησεις καποια διανομη λινουξ (που υποστηριζει uefi scheme) , οπως θα ειδες και στο βιντεο που παρεθεσες , η ουσια ειναι να κανεις manual partitioning και να χρησιμοποιησεις το ηδη υπαρχον uefi partition (απο τα windows ας πουμε που εγκατασταθηκαν νωριτερα) , χωρις ομως να το κανεις format , ωστε να κρατηθουν ολες οι προηγουμενες εγγραφες , των προηγουμενων εγκατεστημενων λειτουργικων. Απο κει και περα η εγκατασταση του boot loader θα ανιχνευσει αυτες τις εγγραφες και θα στις βγαζει σαν επιλογη. Σε καθε μεγαλη ενημερωση των windows ο bootloader των windows θα κανει overwrite οποιον bootloader βρει μπροστα του. Το ιδιο θα κανει και οποια διανομη λινουξ ενημερωσει τον bootloader της. Αρα σε τετοιες περιπτωσεις θα πρεπει με καποιον τροπο να μπουταρεις στην διανομη που ειχε αναλαβει το booting και να ενημερωνεις τον bootloader ωστε να κανει overwrite οτιδηποτε αλλο εχει γραφτει απο οποιοδηποτε απο τα αλλα λειτουργικα λογω καποιας ενημερωσης στον bootloader τους... Και μονο που τα εγραψα ολα αυτα , με κουρασαν . Για αυτο αποφευγω το dual/multi-booting και προτιμω , οπως σου προταθηκε ηδη , λυσεις virtual machine , εφοσον το μηχανημα μπορει να ανταπεξελθει σε τετοιες καταστασεις. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από mphxths 1
oldnew Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, mphxths είπε @oldnew Η φαση χωριζεται σε δυο κατηγοριες : uefi εγκαταστασεις και non-uefi εγκαταστασεις. (Πως γινονται αυτες , γοογλαρε). Οι non-uefi εγκαταστασεις θεωρητικα ειναι πιο απλες. Εγκαθιστας τα λειτουργικα , και το τελευταιο ειναι αυτο που βαζει τον bootloader που θα κανει overwrite τους υπολοιπους. Ο τελευταιος αυτος boot loader , αρκει να εχει εγκατεστημενο το πακετο os-prober (ή οπως το λεει η καθε διανομη αν μιλαμε για λινουξ διανομη ως τελευταιο εγκατεστημενο λειτουργικο) για να ανιχνευσει τα υπολοιπα εγκατεστημενα λειτουργικα. Οι πιο οργανωμενες διανομες με γραφικο installer συνηθως τα τακτοποιουν ολα αυτα αυτοματα. Στις uefi εγκαταστασεις , η ολη δουλεια γινεται στο uefi partition. Η ουσια ειναι να χρησιμοποιουν ολα τα λειτουργικα , το ιδιο uefi partition. Aν εγκαταστησεις πρωτα τα windows , αυτοματα θα φτιαξουν ενα uefi partition. Οταν πας να εγκαταστησεις καποια διανομη λινουξ (που υποστηριζει uefi scheme) , οπως θα ειδες και στο βιντεο που παρεθεσες , η ουσια ειναι να κανεις manual partitioning και να χρησιμοποιησεις το ηδη υπαρχον uefi partition (απο τα windows ας πουμε που εγκατασταθηκαν νωριτερα) , χωρις ομως να το κανεις format , ωστε να κρατηθουν ολες οι προηγουμενες εγγραφες , των προηγουμενων εγκατεστημενων λειτουργικων. Απο κει και περα η εγκατασταση του boot loader θα ανιχνευσει αυτες τις εγγραφες και θα στις βγαζει σαν επιλογη. Σε καθε μεγαλη ενημερωση των windows ο bootloader των windows θα κανει overwrite οποιον bootloader βρει μπροστα του. Το ιδιο θα κανει και οποια διανομη λινουξ ενημερωσει τον bootloader της. Αρα σε τετοιες περιπτωσεις θα πρεπει με καποιον τροπο να μπουταρεις στην διανομη που ειχε αναλαβει το booting και να ενημερωνεις τον bootloader ωστε να κανει overwrite οτιδηποτε αλλο εχει γραφτει απο οποιοδηποτε απο τα αλλα λειτουργικα λογω καποιας ενημερωσης στον bootloader τους... Και μονο που τα εγραψα ολα αυτα , με κουρασαν . Για αυτο αποφευγω το dual/multi-booting και προτιμω , οπως σου προταθηκε ηδη , λυσεις virtual machine , εφοσον το μηχανημα μπορει να ανταπεξελθει σε τετοιες καταστασεις. Αυτο που δεν καταλαβαίνω, χρησιμοποιώ το easybcd, το οποίο ουσιαστικά κάνει αυτό που αναφέρεις παραπάνω, τροποποιεί το uefi bootloader των Windows από ότι καταλαβαίνω. Όσες προσθήκες και να επιλέξω μέσα από αυτόν για προθήκη άλλων λειτουργίκων windows, δουλεύουν μια χαρά. Πχ έχω προσθέσει 5-6 ακόμα επιλογές στο boot menu, επιλέγω το partition που θέλω να μπουτάρει και δουλεύει. Όταν όμως επιλέξω Linux λειτουργικό στο easybcd και επιλέξω το partition που είναι το Linux mint, το εμφανίζει στο boot menu, αλλά αν το επιλέξω δεν τρέχει.. Αν δεν είχε επιλογή για Linux θα το καταλαβαίνα, αλλά υποτίθεται ότι υποστηρίζει Linux πλέον.. Edit Πάντως το 1ο έγινε αναίμακτα. Μετέτρεψα τον ssd που είχε το original λειτουργικό απο MBR σε GPT χωρίς να χάσω το λειτουργικό. Αυτό σχεδίασα λίγο. Πήγα μέσα από τα original windows να κάνω τι μετατροπή με ένα free partition πρόγραμμα που είχα κάνει πριν τον 2ο ssd (που δεν είχε λειτουργικό τότε). Αυτή τη φορά μου είπε ότι δε γίνεται γιατί περιέχει λειτουργικό και boot menu, κάτι τέτοιο και θα χαθούν. Οπότε μπουταρα στα δευτερα windows που είναι στον αλλο ssd και πηγα να κάνω πάλι την μετατροπή στον 1ο ssd που ειμουν πριν (τώρα πλέον έτρεχα τα Windows από άλλο partition και ήλπιζα να γίνει χωρίς να ξέρω αν θα μπουταρει μετά. Αυτή τη φορά δε μου έβγαλε μυνημα ότι δε γίνεται και το έκανε ακαριαία. Μόνο που άλλαξαν τα γράμματα των partition πχ από Ε των original windows έγινε G. Κάνω restart, εβγαζε το boot menu των windows πάλι, έμπαινε κανονικά στα windows custom από τα οποία έκανα την αλλαγή. Δοκιμάσα να μπω στα original windows, έβγαλε μυνημα λάθους μαύρο τύπου dos. Ξανα μπαίνω στα windows custom, τρέχω easybcd, προσθέτω στο μενού μια ακόμα επιλογή λειτουργικού windows και επιλέγω το partition G όπως είδα είχε ονομαστεί. Τώρα μπήκε κανονικά, επιλέγω ητε τα custom ητε τα original παλι. Edit 2 Για να βάλω δικο μου boot menu όπως πχ το refind boot menu που αναφέρω παραπάνω, παίζει κάποιο ρολο ποιον απ τους 2 boot menu φορτώνω πρώτα στο bios? Εμφανίζει 2 επιλογές Boot 1: ubuntu (P1 kingston ssd) Boot 2:windows boot manager (P1 kingston ssd) Αν τα εχω με αυτη τη σειρά μου βγάζει το boot menu του mint που επιλέγω ητε να μπω στο mint ητε να μπω στον boot loader των Windows οπου αν επιλέξω το 2ο με πετάει στο boot loader των windows με τα μπλε εικονίδια όπου έχει επιλογή για τις 2 εκδόσεις των Windows και μπορώ να επιλέξω. Ετσι μπαίνω και στα 3. Αν τα βαλω ανάποδα στο bios δηλαδή : Boot 1:windows boot manager (P1 kingston ssd) Boot 2: ubuntu (P1 kingston ssd) Μπαίνει κατευθείαν στο boot menu των Windows και δεν εχω επιλογή να μπω στο linux. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από oldnew
comfuzio Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Γιατί δεν κάνεις clean install το κάθε OS μόνο του σε έναν hdd/ssd και απλά να αλλάζεις boot option στο bios; 1
headbanger Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 το πιο "απλό" σενάριο είναι να εγκαταστήσεις το bootloader Κάθε λειτουργικού στον δίσκο που το εγκαθιστάς. έστω: ssd0 - windows Με windows bootloader ssd2 linux1 ο bootloader στον δίσκο ssd3 linux3 ο bootloader στον δίσκο bootarεις το λειτουργικό που θες μέσα από την επιλογή εκίννησης δίσκου του BIOS. οι διαχειρηστές εγκατάστασης με αυτόν τον τρόπο παραμένουν αυτόνομοι 1 1
Επισκέπτης Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) το όλο το θέμα στο δημιουργεί το dual boot του windows (custom με τι άλλο έχεις) που δεν ξέρεις γιατί δεν φορτώνει το linux, αν δεν έχεις κάπου είδους debug messages στα windows... Ο grub από την άλλη είναι πολύ απλούστερος, φορτώνει τoν loader των windows με chainloading, για αυτό και υπάρχει αυτό το μπέρδεμα, μια λίγο επικίνδυνη λύση ως προς το ότι μπορεί να χάσεις την 2η εγκατάσταση των windows (δες αν υπάρχει το /EFI/BOOT/bootmgfw.efi κα στις δύο εγκατάστασεις windows) είναι να αφαιρεσεις τελείως τις εγγραφές από τον loader των windows και να αφήσεις τον grub να κάνει την δουλειά το είτε με os-prober έιτε γράφoντας το 40-custom (/etc/grub.d) και ξενοιάζεις και με τις ενημέρωσεις των windows κτλ. Γενικά το πρόβλημα το δημιουργεί η "αδιαφάνεια" των windows και των εφαρμογών που τρέχουν σε αυτά. Επεξ/σία 30 Αυγούστου 2021 από Επισκέπτης
dancer_69 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 30 Αυγούστου 2021 Αυτά που γράφεις δε νομίζω ότι ισχύουν, μιας που απ' ότι φαίνεται απ' τα γραφόμενά του TS δεν έχει τον grub, αλλά τον refind. O grub πιθανότατα θα εμφάνιζε κανονικά και τις δύο εγκαταστάσεις των windows μέσω του os-prober.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα