Dakonblackblade Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 5 λεπτά πριν, Bitbit είπε Αν η βρύση τρέχει, θα πας να την κλείσεις. Δε θα την αφήσεις ανοιχτή και θα τρέχεις με κουβάδες να αδειάζεις για μια ζωή το νερό. Τι διαφορά έχει αυτό με τον εθελοντισμό? Πληρώνεσαι να κλείσεις τη βρύση? Σε έχει ορίσει το κράτος να την κλείσεις? Όχι. Το κάνεις εθελοντικά γιατί αυτό είναι το σωστό. Αν οι άλλοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, ας τους κρίνουν αυτοί που τους πληρώνουν και ας τους απολύσουν. Φαντάζομαι σε αυτό είσαι σύμφωνος. Το να κάνεις το σωστό πρέπει να επιβραβεύεται στα μάτια του κόσμου. Όταν μαζεύω τα σκουπίδια από την παραλία εθελοντικά, κάνω το σωστό και ξεβρακώνω αυτούς που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Είναι μεγάλη αρετή ο εθελοντισμός. Θέλουμε πολλούς εθελοντές, να δίνουν αίμα, να βοηθάνε με την καθαριότητα , να κάνουν το σωστό εν γένει.
PilotGuy Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 11 λεπτά πριν, Bitbit είπε αν ο δήμος δε καθαρίζει τα χόρτα επειδή είτε οι υπάλληλοι βαριούνται, είτε επειδή είναι απλήρωτοι, είτε επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, δε θα πάω εγώ να καθαρίσω. Διότι αν το κάνω η κατάσταση δε θα αλλάξει ποτέ. Βρήκαμε το μαλάκα θα πούνε, η δουλειά γίνεται, οπότε γιατί να ασχοληθούμε; Εδώ διαφωνώ μαζί σου. Μπορεί να μην υπάρχουν υπάλληλοι, μπορεί να υπάρχουν και να κάθονται δεν ξέρω, αλλά εάν έξω από το σπίτι μου ή στην γειτονιά μου υπάρχει κάτι που με ενοχλεί και το οποίο μπορεί να με φέρει και σε κίνδυνο μάλιστα (ξερά χόρτα, κλαδιά, σκουπίδια το καλοκαίρι) θα το περιποιηθώ μόνος μου ή με την παρέα μου εάν δεν το κάνει ο δήμος. Γιατί αν αρπάξει μια φωτιά εκεί πέρα, δεν θα με νοιάζει που <<υπάρχουν χρήματα και πρέπει να το κάνει ο πληρωμένος υπάλληλος>>, όπως λες και εσύ, θα με νοιάζει να μην καώ εγώ και το σπίτι μου. Καταλαβαίνω βέβαια εν μέρει το σκεπτικό σου. Σίγουρα αν πάω και το καθαρίζω εγώ η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Αλλά δεν θα καθίσω να καώ ή να ζω σε μια γειτονιά γεμάτη σκουπίδια επειδή κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά του ή κάποιοι <<τρώνε>> λεφτά. 28 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε Είναι σχετική γιατί μέχρι του χρόνου οι μισοί που θελουν να πανε φετος εθελοντές θα το έχουν ξεχάσει,ασε που οι πιο πολλοί μέσω τηλεορασης το έζησαν μονο . Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Μίλαγα με έναν από την πολιτική προστασία ο οποίος μου είπε πως μετά το Μάτι, όλος ο κόσμος πήγε να γίνει εθελοντής κάπου. Μετά από λίγο δεν είχαν μείνει ούτε οι μισοί.
vagos789 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 32 λεπτά πριν, Bitbit είπε αν ο δήμος δε καθαρίζει τα χόρτα επειδή είτε οι υπάλληλοι βαριούνται, είτε επειδή είναι απλήρωτοι, είτε επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, δε θα πάω εγώ να καθαρίσω. Διότι αν το κάνω η κατάσταση δε θα αλλάξει ποτέ. Φιλε μου ελπιζω οτι εισαι πολυ μικρος σε ηλικια Η πραγματικοτητα ειναι οτι πρεπει εσυ να κανεις την αλλαγη που θελεις,οπως διδαξε ο Γκαντυ Το να καθεσαι σε μια γωνια και να φωναζεις "που ειναι το κρατος" ειναι βεβαιη συνταγη αποτυχιας για ολα 4 1
MaNePi Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Εθελοντής πολιτικής προστασιας στον δήμο που ανήκω. Ουτε λεφτά παιρνω, ουτε υποχρεώσεις εχω παρα μόνο πέρασα μια τυπική εκπαίδευση και εδώ και εκεί μια τυπική επικοινωνία με τον διοικητή της εδώ πυροσβεστικης. Ανήκουμε σε έναν φιλοδασικο συλλογο κ η δουλειά μας είναι να παρέχουμε ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχη μας καθημερινά κ να έχουμε τον νου μας για υποπτες κινήσεις. Επίσης είναι δυνατόν να κάνουμε κάποιες περιπολιες με όχημα δικό μας αλλά επειδή τα έξοδα είναι από την τσέπη μας+ δν είναι κατάλληλο το όχημα για δασικους δρόμους δν τις κανω.Βεβαια το σπιτι μου έχει πιατο όλη την περιοχη περιπολιας μου. Περιπολιες γίνονται μόνο με όχημα που μας έχει παραχωρησει ο δήμος. Περα απ ολα αυτα σε μια συγκέντρωση μας είχαν πει ότι καλό θα ήταν κ φωτιά να δουμε να μν επιχειρήσουμε κατάσβεση γτ δν έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό κ εκπαίδευση. Δουλειά μας ουσιαστικά είναι να παρέχουμε υποστήριξη, καθοδήγηση κ βοήθεια στους πυροσβεστες. Περσυ είχε πιασει μια φωτιά σε γειτονική περιοχη κ οι πρωτοι που πηγαμε ειμασταν εμείς. Εγώ ανέλαβα να κόψω την κυκλοφορία κ να κατευθυνω σωστά τα οχήματα για παράδειγμα. Ακόμα κ λιγο χρόνο να έχεις η ικανοποίηση που θα πάρεις θα είναι μεγάλη. Δν σε χρειάζονται κάθε μέρα εκεί για ώρες ουτε θα σου πουν κάτι αν δν μπορέσεις να είσαι εκεί. Επεξ/σία 27 Αυγούστου 2021 από MaNePi 1
PilotGuy Δημοσ. 11 Μαρτίου 2023 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2023 Επαναφέρω το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας - Α.ΠΟ.Π (https://civilprotection.gov.gr/akadimia-politikis-prostasias-apop) μία δομή η οποία αποσκοπεί, όπως αναφέρει το άρθρο, στην ενημέρωση και εκπαίδευση εθελοντών πολιτικής προστασίας και όχι μόνο. Εμένα μου φαίνεται πολύ σημαντική κίνηση, χωρίς να ξέρω βέβαια πόσο αποτελεσματικό έργο παρέχει. Πως το βλέπετε εσείς; Τώρα, επειδή το post είναι και παλιό, εάν κάποιος έχει εμπειρία από εθελοντισμό σε Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας μιλήσει λίγο για αυτό, να ξέρουμε 2 πράγματα παραπάνω.
japetus Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2023 Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου 2023 Έχει κανείς εμπειρία σχετικά με τα προγράμματα επιμόρφωσης που προσφέρει η ΑΠΟΠ; Διάρκεια, θεματικές, ωράριο κλπ.. Να θυμίσω ότι σύμφωνα με το νέο νόμο πολιτικής προστασίας, όλες οι εθελοντικές οργανώσεις που θέλουν να ενταχθούν στο Μητρώο της, θα πρέπει τα μέλη τους (τουλάχιστον κάποια από αυτά) να έχουν λάβει ατομικό αριθμό μητρώου πολιτικής προστασίας και ένα από τα κριτήρια γι αυτό είναι να πάρουν την πιστοποίηση από την ΑΠΟΠ. Έχει πάει κάποιος; Δεδομένου ότι είναι αρχή και ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων εθελοντών είναι μεγάλος, πώς κλείνεις για επιμόρφωση και πόσο περιμένεις; τί γίνεται με εθελοντές εκτός Αττικής, θα ανοίξουν κι άλλες ακαδημίες;
CrioZoniC Δημοσ. 14 Απριλίου 2024 Δημοσ. 14 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 27/8/2021 στις 12:44 ΠΜ, PilotGuy είπε Καλησπέρες σε όλους, Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας πήρα την απόφαση να γίνω εθελοντής πυροσβέστης ή εθελοντής πολιτικής προστασίας από την νέα χρονιά. Το θέμα μου είναι πως δεν ξέρω τι από τα δύο να επιλέξω. Ρώτησα στην περιοχή μου και μου είπαν πως ο εθελοντής πυροσβέστης περνάει 6 βδομάδες εκπαίδευση με υποχρεωτικά μετέπειτα 3 8ωρα τον μήνα σε πυροσβεστικό σταθμό. Αντίθετα, ο εθελοντής πολιτικής προστασίας περνάει 5 μέρες εκπαίδευση και ανήκει σε κάποιο σωματείο. Είναι κανείς εδώ εθελοντής να μας πει την εμπειρία του πάνω σε αυτό αλλά και γενικότερα; Ποιες είναι εν τέλει οι διαφορές των δύο και τι αξίζει να κάνει κάποιος που ενώ θέλει να βοηθήσει δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο; Επίσης, ισχύει ότι ανεξαρτήτως θεσμού τα έξοδα του εξοπλισμού βαρύνουν τον εθελοντή (άρθρο) και μπορεί να φτάσουν και τα 1500 ευρώ(!)? Και κάτι που πάντα είχα απορία. Οι μόνιμοι πυροσβέστες με τι μάτι βλέπουν τους εθελοντές; Θέλω να πω είναι και οι δύο στον ίδιο πυροσβεστικό σταθμό αλλά ο ένας έχει κάνει 5-6 βδομάδες εκπαίδευση και ο άλλος 2 με 4 χρόνια. Σίγουρα λειτουργούν σαν ομάδα αλλά υπάρχει κάποιος διαχωρισμός; Επειδή διαβάζω πολλά και διαφορά, Αρχικά να ενημερώσω ότι είμαι εθελοντής σε ομάδα από το 1999 (ΓΓΠΠ) και από φέτος είμαι εθελοντής και στο Π.Σ. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Εθελοντής στη ΓΓΠΠ γίνεσαι ως μελος μιας ομάδας η οποία έχει ενεργό μητρώο στη ΓΓΠΠ. Η εκπαίδευση που έχεις είναι από την ομάδα, από παλαιότερα μέλη, και ανάλογα το τομέα που δραστηριοποιείται η εκάστοτε ομάδα (πχ έρευνα και διάσωση, πυρασφάλεια και δασοπυρόσβεση, υγειονομική κάλυψη κλπ). ΟΤΑΝ η ΓΓΠΠ βγάλει πρόγραμμα εκπαίδευσης των εθελοντικών ομάδων της, τα μέλη ενημερώνονται από την ομάδα που ανήκουν ώστε να δηλώνουν εγκαιρως συμμετοχή. Η εκπαίδευση γίνεται στους κεντρικούς ΠΣ της κάθε πόλης και αφορά κυρίως δασικές πυρκαγιές σε εντελώς επιδερμικά επίπεδα, τυπικά χρήση ασυρμάτου, πρώτων βοηθειών κλπ. (Αν θυμάμαι καλα ήταν 30-40 ώρες). Έπειτα απο γραπτές και πρακτικές εξετάσεις παίρνεις τη βεβαιωση. Στολή και εξοπλισμός είναι σαφώς από τη τσέπη σου, μιας και η κάθε ομάδα έχει δίκη της δηλωμένη στολή. Σημείωση, οι εθελοντες της ΓΓΠΠ επίσημα δεν μπαίνουν μπροστά στο μέτωπο αλλά βοηθούν είτε στο καμμένο άκαυτο, μεταφορά εξοπλισμού προς το μέτωπο, νερά κλπ. Ο λόγος είναι προφανείς γιατί κανείς δεν θέλει να πάρει στη πλάτη του τον οποιοδήποτε τραυματισμό ή και απώλεια ζωής. Απο την άλλη Ο εθελοντής στο ΠΣ, εκπαιδεύεται σε νομικά θέματα που αφορούν το ΠΣ, διασώσεις, Ανελκιστήρες, αστικές πυρκαγιές, δασικές πυρκαγιές, οχήματα, ασύρματοι, πρωτες βοήθειες με συνολικό χρόνο εκπαίδευσης 120ωρες. Και εδώ γίνονται εξετάσεις. Εφόσον περασεις με επιτυχία εντάσσεται κανονικά στις δυνάμεις του ΠΣ με υποχρέωση να κανείς 3 8ωρες (24ωρες συνολικά) βάρδιες το μήνα στο σταθμό που δήλωσες. Συμμετέχεις σε όλα τα συμβάντα του ΠΣ εκτός των καταστροφών που αφορούν ΡΒΧ (Ραδιενεργά, Βιολογικά, Χημικά). Σου χορηγείται μόνο ένα ζευγάρι δασικών αρβυλών πυρόσβεσης, δασικό κράνος και η απλή στολή (μπλε) τα οποία οφείλεις να επιστρέψεις πίσω εάν σταματήσεις - διαγράφεις από τη δύναμη του ΠΣ πριν την 3αρια. Για τα υπόλοιπα συμβάντα θα σου χρεωθεί κατά την υπηρεσία σου επενδυτής πυρκαγιάς και αστικό κράνος, μεταχειρισμένα υλικά απο την αποθήκη του σταθμού και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Αν δεν υπάρχει απλά δεν θα λάβεις μέρος σε πεδία που πρέπει να φέρεις τον παραπάνω εξοπλισμό. Επίσης ως εθελοντής στο ΠΣ, ανα 8 ετη υπάρχει βαθμό νομικη εξέλιξη μέχρι το βαθμό του πυρονομου. Επισης έχεις πρόσβαση σε στρατιωτικά πρατήρια και στρατιωτικές λέσχες. Ελπίζω να ξεκαθάρισα το τοπίο γύρω από τον εθελοντισμό. Επεξ/σία 14 Απριλίου 2024 από CrioZoniC 3
Pilot200 Δημοσ. 13 Μαΐου 2024 Δημοσ. 13 Μαΐου 2024 Μόρια (μετά την 3τια) λαμβάνουν μόνο όσοι είναι εθελοντές στο Π.Σ ή λαμβάνουν και αυτοί που είναι σε ομάδες της Πολιτικής Προστασίας;
kanesaxo Δημοσ. 18 Μαΐου 2024 Δημοσ. 18 Μαΐου 2024 On 13/05/2024 at 19:53, Pilot200 said: Μόρια (μετά την 3τια) λαμβάνουν μόνο όσοι είναι εθελοντές στο Π.Σ ή λαμβάνουν και αυτοί που είναι σε ομάδες της Πολιτικής Προστασίας; Οι εθελοντές ΠΣ, σίγουρα. Για κάποιον νέο, μπορεί να μπει απ' την πίσω πόρτα στο ΠΣ! Φέτος και εγώ εθελοντής ΠΣ, μάχιμος για την ώρα και αναμένω το σχολείο για οδηγός. Πραγματικά όμως, μια αηδία και αυτοί. Απ' τη μια θέλουν εθελοντές από την άλλη, δεν έχουν μοιράσει εξοπλισμό...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα