Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρες σε όλους,

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας πήρα την απόφαση να γίνω εθελοντής πυροσβέστης ή εθελοντής πολιτικής προστασίας από την νέα χρονιά. Το θέμα μου είναι πως δεν ξέρω τι από τα δύο να επιλέξω. Ρώτησα στην περιοχή μου και μου είπαν πως ο εθελοντής πυροσβέστης περνάει 6 βδομάδες εκπαίδευση με υποχρεωτικά μετέπειτα 3 8ωρα τον μήνα σε πυροσβεστικό σταθμό. Αντίθετα, ο εθελοντής πολιτικής προστασίας περνάει 5 μέρες εκπαίδευση και ανήκει σε κάποιο σωματείο. 

Είναι κανείς εδώ εθελοντής να μας πει την εμπειρία του πάνω σε αυτό αλλά και γενικότερα; Ποιες είναι εν τέλει οι διαφορές των δύο και τι αξίζει να κάνει κάποιος που ενώ θέλει να βοηθήσει δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο; 

Επίσης, ισχύει ότι ανεξαρτήτως θεσμού τα έξοδα του εξοπλισμού βαρύνουν τον εθελοντή (άρθρο) και μπορεί να φτάσουν και τα 1500 ευρώ(!)? 

Και κάτι που πάντα είχα απορία. Οι μόνιμοι πυροσβέστες με τι μάτι βλέπουν τους εθελοντές; Θέλω να πω είναι και οι δύο στον ίδιο πυροσβεστικό σταθμό αλλά ο ένας έχει κάνει 5-6 βδομάδες εκπαίδευση και ο άλλος 2 με 4 χρόνια. Σίγουρα λειτουργούν σαν ομάδα αλλά υπάρχει κάποιος διαχωρισμός;

• Thanks 1
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο
Αναφορά σε κείμενο
Αναφορά σε κείμενο

o εθε΄λοντης πυροσβεστης περναει καποια βασικη εκαπιδευση ειτε απο τη πυροσβεστικη ειτε απο φορεα εγκεκριμμενο απο πυροσβεστικη. Θα πρεπει ο ιδιος να αγορασει εξοπλισμο και αναλογα με τις δεξιοτητες/επαρκεια θα αναλαβει καποιο ποστο: απο παρατηρητης σε πυροφυλακιο, οδηγος βυτιο/οχημα, κατασβεση, βοηθητικες εργασιες ακομα και τηλεπικοινωνιες. Οι εθελοντες πυροσβεστες δεν υπηρετουν σε πυροσβεστικο σταθμο αλλα σε κλιμακιο εθελοντων (αλλος χωρος). Αναλογα με το διαθεσιμο χρονο μπορεις να εισαι on call δηλαδη να μη χρειαζεται να εισαι στο κλιμακιο αλλα να σε παρουν τηλ και να πεταχτεις. Στη πυρκαγια για να μη μπλεκονται οι αρμοδιοτητες ειτε οι εθελοντες πολεμανε ενα μετωπο/περιοχη μονοι τους ειτε παρεχουν βοηθητικο εργο στους πυροσβεστες: Λιγοι ξερουν για παραδειγμα οτι ο οδηγος οχηματος στη πυροσβεστικη ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ/ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κανει κατασβεση!

Απο την αλλη εθελοντης πολιτκης προστασιας μπορει να λαβεις εκπαιδευση και σε αλλες καταστροφες οπως σεισμους, πλημμύρες, ορειβασια/διασωση βουνο φαραγγι ακομα και στη θαλασσα.

Δημοσ.

Αν δεν εχεις πολυ χρονο να διαθεσεις τοτε δεν μπορεις να γινεις εθελοντης πυροσβεστης,ειναι αλλες οι απαιτησεις ενω και οι ιδιοι δεν θα ασχοληθουν πολυ μαζι σου,"πολλοι θα ερθουν τωρα και μετα θα εξαφανιστουν" οπως λενε

Δημοσ.

δε ξέρω για εσας αλλά εμένα κάτι μου χτυπάει όταν διαβάζω τη λέξη εθελοντής.

Θα έγραφα και το γνωστό σύνθημα αλλά δε βλέπω να έχει ζωή.

Ο τελευταίος εθελοντής που γνωρίζω ήταν ένας γνωστός μου. Πήγαινε εθελοντής στην πυροσβεστική επειδή ήθελε να βοηθήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Εντάξει μαλακίες γράφω μη γελάτε. Μάζευε μόρια για να διοριστεί μόνιμα στην πυροσβεστική. Οι "εθελοντές" έχουν προβάδισμα για όσους ξέρουν. Ούτε εγώ το ήξερα, αυτός μου το είπε.

Κατα τα άλλα τρεχάτε εσείς εθελοντές, δουλέψτε τζάμπα. Κι αφήστε τους απο πάνω να μοιράζουν τα χρήματα σε δικούς τους. Όπως με τους Ολυμπιακούς που γινόταν πάρτυ €€ και μερικά κορόιδα χαιρόσασταν που δουλεύατε τζάμπα για μια μεγάλη ιδέα..

• Like 5
  • Thanks 4
  • Confused 1
Δημοσ.
2 hours ago, vagos789 said:

Αν δεν εχεις πολυ χρονο να διαθεσεις τοτε δεν μπορεις να γινεις εθελοντης πυροσβεστης,ειναι αλλες οι απαιτησεις ενω και οι ιδιοι δεν θα ασχοληθουν πολυ μαζι σου,"πολλοι θα ερθουν τωρα και μετα θα εξαφανιστουν" οπως λενε

ισχυει και με τον ερυθρο σταυρο.αν δεν δηλωνεις παρον σε χ ωρες το χρονο τρως ποδι και μετα ξανα εκπαιδευση απο την αρχη οσο ξερω.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Bitbit είπε

δε ξέρω για εσας αλλά εμένα κάτι μου χτυπάει όταν διαβάζω τη λέξη εθελοντής.

Θα έγραφα και το γνωστό σύνθημα αλλά δε βλέπω να έχει ζωή.

Ο τελευταίος εθελοντής που γνωρίζω ήταν ένας γνωστός μου. Πήγαινε εθελοντής στην πυροσβεστική επειδή ήθελε να βοηθήσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Εντάξει μαλακίες γράφω μη γελάτε. Μάζευε μόρια για να διοριστεί μόνιμα στην πυροσβεστική. Οι "εθελοντές" έχουν προβάδισμα για όσους ξέρουν. Ούτε εγώ το ήξερα, αυτός μου το είπε.

Κατα τα άλλα τρεχάτε εσείς εθελοντές, δουλέψτε τζάμπα. Κι αφήστε τους απο πάνω να μοιράζουν τα χρήματα σε δικούς τους. Όπως με τους Ολυμπιακούς που γινόταν πάρτυ €€ και μερικά κορόιδα χαιρόσασταν που δουλεύατε τζάμπα για μια μεγάλη ιδέα..

Χωρις εθελοντισμο,προσωπικη προσφορα,δωρεες κτλ ο κοσμος μας θα γινει πολυ πιο δυσβασταχτος

Δεν εχεις ιδεα ποσοι ανθρωποι και ποσες εταιρειες στο παρασκηνιο προσπαθουν για το καλυτερο, αφιλοκερδως ή με κινητρα δεν εχει σημασια,σημασια εχει οτι κανουν διαφορα.Η ζωη χωρις αυτους θα ηταν κολαση.

• Like 2
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Χωρις εθελοντισμο,προσωπικη προσφορα,δωρεες κτλ ο κοσμος μας θα γινει πολυ πιο δυσβασταχτος

Δεν εχεις ιδεα ποσοι ανθρωποι και ποσες εταιρειες στο παρασκηνιο προσπαθουν για το καλυτερο, αφιλοκερδως ή με κινητρα δεν εχει σημασια,σημασια εχει οτι κανουν διαφορα.Η ζωη χωρις αυτους θα ηταν κολαση.

Εχει τεραστια σημασια με τι κινητρα γινεται το καθε τι. Η εταιρεια που κανει δωρεα, δεν παλευει να φτιαξει εναν καλυτερο κοσμο, αλλα εναν καλυτερο ισολογισμο (και να καρπωθει και θετικο καρμα παραλληλα).

• Like 3
Δημοσ.

Πισω απο τις εταιρειες υπαρχουν ανθρωποι,καλο ειναι να το θυμομαστε

Αλλωστε ειδικα στην Ελλαδα τα φορολογικα κινητρα ειναι πολυ μικρα 

• Like 1
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Μη τα μπλέκουμε όμως. Άλλο εθελοντής πραγματικός, άλλο "εθελοντής" με κίνητρα και άλλο εθελοντής κορόιδο. Οι τελευταίοι είναι οι χειρότεροι διότι νομίζουν ότι κάτι προσφέρουν ενώ στην ουσία τους εκμεταλλεύονται διαιωνίζοντας μια κατάσταση.

Υ.Γ δεν υποννοώ κάτι για τον TS.

3 λεπτά πριν, vagos789 είπε

Πισω απο τις εταιρειες υπαρχουν ανθρωποι,καλο ειναι να το θυμομαστε

Αλλωστε ειδικα στην Ελλαδα τα φορολογικα κινητρα ειναι πολυ μικρα 

τα κίνητρα δεν είναι μόνο φορολογικά. Είναι και άλλα.....

• Like 2
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Bitbit είπε

Αρα τι προτείνεις? Να παραιτηθούν όλοι οι εθελοντές της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας, του ερυθρού σταυρού? Είσαι κορόιδο αν θες να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου σε μια δύσκολη κατάσταση αφιλοκερδώς?    

• Like 1
Δημοσ.

Ο εθελοντης κανει οτι κανει για να προσφερει και στον εαυτο του,νιωθει καλυτερα με το ατομο του ετσι,αποκτα εμπειριες και γνωριμιες

Αν μπει στην λογικη οτι ισως επωφελειται και καποιος τριτος εδω και αρα να μην κανω τιποτα....καθεται σπιτι του

Προφανως ο καθενας ζυγιζει τις δρασεις που συμμετεχει...εγω πχ δεν θα πηγαινα εθελοντης στους ολυμπιακους αγωνες αλλα κατανοω γιατι ενας νεος θα ηθελε να ζησει απο κοντα το event,ειτε γιατι ειναι αθλητης,ειτε γιατι ειναι ενα πρωιμο επαγγελματικο βημα για αυτον 

Δημοσ.
13 ώρες πριν, PilotGuy είπε

Καλησπέρες σε όλους,

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας πήρα την απόφαση να γίνω εθελοντής πυροσβέστης ή εθελοντής πολιτικής προστασίας από την νέα χρονιά. Το θέμα μου είναι πως δεν ξέρω τι από τα δύο να επιλέξω. Ρώτησα στην περιοχή μου και μου είπαν πως ο εθελοντής πυροσβέστης περνάει 6 βδομάδες εκπαίδευση με υποχρεωτικά μετέπειτα 3 8ωρα τον μήνα σε πυροσβεστικό σταθμό. Αντίθετα, ο εθελοντής πολιτικής προστασίας περνάει 5 μέρες εκπαίδευση και ανήκει σε κάποιο σωματείο. 

Είναι κανείς εδώ εθελοντής να μας πει την εμπειρία του πάνω σε αυτό αλλά και γενικότερα; Ποιες είναι εν τέλει οι διαφορές των δύο και τι αξίζει να κάνει κάποιος που ενώ θέλει να βοηθήσει δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο; 

Επίσης, ισχύει ότι ανεξαρτήτως θεσμού τα έξοδα του εξοπλισμού βαρύνουν τον εθελοντή (άρθρο) και μπορεί να φτάσουν και τα 1500 ευρώ(!)? 

Και κάτι που πάντα είχα απορία. Οι μόνιμοι πυροσβέστες με τι μάτι βλέπουν τους εθελοντές; Θέλω να πω είναι και οι δύο στον ίδιο πυροσβεστικό σταθμό αλλά ο ένας έχει κάνει 5-6 βδομάδες εκπαίδευση και ο άλλος 2 με 4 χρόνια. Σίγουρα λειτουργούν σαν ομάδα αλλά υπάρχει κάποιος διαχωρισμός;

Σε όλα αυτά που συμβαίνουν τελευταία έκανες κάτι;Πηγες να βοηθησεις με κάποιο τρόπο;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Ukforthemoment είπε

Σε όλα αυτά που συμβαίνουν τελευταία έκανες κάτι;Πηγες να βοηθησεις με κάποιο τρόπο;

Ναι, αν και νομιζω είναι λίγο άκυρη η ερώτηση αυτή για το συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, PilotGuy είπε

Ναι, αν και νομιζω είναι λίγο άκυρη η ερώτηση αυτή για το συγκεκριμένο θέμα.

Μπράβο.

Είναι σχετική γιατί μέχρι του χρόνου οι μισοί που θελουν να πανε φετος εθελοντές θα το έχουν ξεχάσει,ασε που οι πιο πολλοί μέσω τηλεορασης το έζησαν μονο .

Καλή συνέχεια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, PilotGuy είπε

Αρα τι προτείνεις? Να παραιτηθούν όλοι οι εθελοντές της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας, του ερυθρού σταυρού? Είσαι κορόιδο αν θες να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου σε μια δύσκολη κατάσταση αφιλοκερδώς?    

Δεν εννοούσα ότι δε θα βοηθήσω κάποιον αν δεν έχω όφελος (βέβαια εξαρτάται και το άτομο).

Να σου απαντήσω συγκεκριμένα γι αυτό που ρωτάς κι ας αφήσω τον εθελοντισμό γενικά.

Πόσα χρήματα πήρε η πυροσβεστική από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Από την άλλη πόσα χρήματα πήραν....(Να γράψω ποιοι ή κάνει τζιζ;) και πόσα χρήματα θα πάρουν ακόμα κάποιοι ώστε να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου και να παρουσιάζουν το μαύρο για άσπρο;

Συμφωνεί κανείς με αυτό; Φαντάζομαι κανείς λογικός. Αντί λοιπόν να πιέσουμε να αλλάξει αυτό, λέμε οκ, έχει ανάγκες η πυροσβεστική ας πάμε να βοηθήσουμε, να μη ξοδευτεί και το κράτος και να του μείνουν χρήματα να δίνει......Γιατι για κάποιοα θέματα υπάρχουν χρήματα

Το έπιασες το point μου;

αν ο δήμος δε καθαρίζει τα χόρτα επειδή είτε οι υπάλληλοι βαριούνται, είτε επειδή είναι απλήρωτοι, είτε επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι, δε θα πάω εγώ να καθαρίσω. Διότι αν το κάνω η κατάσταση δε θα αλλάξει ποτέ. Βρήκαμε το μαλάκα θα πούνε, η δουλειά γίνεται, οπότε γιατί να ασχοληθούμε; Πόσο μάλλον όταν ο δήμος έχει χρήματα αλλά τα ξοδεύει για να αλλάξει τα χαλιά στο δημαρχείο επειδή αυτός που πουλάει τα χαλιά είναι κολλητος του.

Κατανοητό ότι κάποιοι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δε βοηθάς έτσι.Να πω ότι δεν υπήρχε χρήμα γενικώς, εκεί αλλάζει η κατάσταση.

πρέπει να χτυπάς στην πηγή του προβλήματος, όχι το αποτέλεσμα.

Αν η βρύση τρέχει, θα πας να την κλείσεις. Δε θα την αφήσεις ανοιχτή και θα τρέχεις με κουβάδες να αδειάζεις για μια ζωή το νερό.

Επεξ/σία από Bitbit
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...