Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην κοινότητα!

Μπαίνω κατευθείαν στο ψητό! Έχω ένα modem router tp link w8961n v3 πάνω σε adsl vodafone. Δυστυχώς δεν παίζει vdsl/ftth στην περιοχή μου οπότε κάνω υπομονή. Υπάρχει ενα pc στο δίκτυο που κάνει 24/7 online streaming ήχου σε icecast server και έχουμε το εξής πρόβλημα. Όταν μπεί καποιος ίντερνετ και κάνει κάτι απαιτητικό ή αν αποφασίσει κάποια συσκευή να κάνει αυτόματα updates γονατίζει το upload (1mbps) και κολλάει το stream. Μετά απο λίγο ψαξιμό και διάβασμα στο φορουμ κατέληξα πως ιδανική λύση για την περίπτωση θα είναι ενα edgerouter x με qos (bandwidth control), όμως μίας και δεν θα ήθελα στην παρούσα φάση να μπώ σε έξοδα ψάχνω μήπως υπάρχει ρύθμιση στο υπάρχον ρουτερ μου. Βρήκα μια καρτέλα qos (quality of service το λεει η εταιρια) και με λίγο googlαρισμα νομίζω πως ίσως βοηθήσει λίγο την κατάσταση. Ομως είναι πολυ περίπλοκη η καρτέλα αυτή για κάποιον όχι τοσο εξοικειωμένο με τα δίκτυα και εδώ ζητάω την βοήθεια κάποιου αν το έχει ξανακάνει.

Ας πούμε λοιπόν ότι έχω ενα pc που κάνει συνεχώς stream με 128kbps με τοπική ip 192.168.1.xxx τι ρυθμίσεις πρέπει να κάνω στο qos για να δίνει προτεραιότητα σε αυτό το pc; Είναι κάτι εφικτό αυτό που ζητάω ή κάνω υπομονή και μελλοντική αντικατάσταση με edgerouter x?

επισυνάπτω την καρτέλα με το qos απο το ui της tp-link.

τπλινκ.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα, είσαι στη σωστή καρτέλα και κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρεις αυτό που θέλεις. Αρχικά, το PC που κάνει το stream είναι συνδεδεμένο στο tp-link ενσύρματα με καλώδιο ethernet? Αν ναι, τότε αρκεί να κάνεις Activate το QoS από την αντίστοιχη επιλογή (1), να κάνεις Activate το rule 1 (2), να επιλέξεις το physical port στο οποίο είναι συνδεδεμένο το streaming PC (3), στο DSCP Range να βάλεις όλο το εύρος 0-63 (4) και στο Action να βάλεις την τιμή 46 στο πεδίο DSCP Remarking (5). Κάνε add το νέο rule (6) και κάνε μία δοκιμή. Έπειτα πες μας αν δούλεψε ή όχι :) (αν δεν δουλέψει στείλε screenshot από το rule που έφτιαξες).

Σημείωση: Οι δυνατότητες που βλέπω σε αυτό το μενού έχουν να κάνουν μόνο με προτεραιότητα και όχι με CIR (δλδ. με εξασφάλιση κατώτατου bandwidth σε περιπτώσεις συμφόρησης). Με αυτόν τον τρόπο που το κάνουμε όλη η κίνηση που σχετίζεται με την συγκεκριμένη physical port θα έχει προτεραιότητα. Οπότε το συγκεκριμένο PC θα μπορεί να γονατίσει τους υπόλοιπους clients (αν δουλέψει η λύση και υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο το rule ώστε να το αποφύγουμε). Επίσης αν δεν είναι ενσύρματα συνδεδεμένο το PC τότε μπορείς να παίξεις με Source IP, βάζοντας την IP του streaming PC στο πεδίο IP κάτω από το πεδίο Source MAC, αλλά θα πρέπει μετά να εξασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο PC θα έχει πάντα αυτήν την IP.

image.png.fd4a302d703ca541175af8b627d9b89f.png

Επεξ/σία από m4is
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, m4is είπε

Καλησπέρα, είσαι στη σωστή καρτέλα και κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρεις αυτό που θέλεις. Αρχικά, το PC που κάνει το stream είναι συνδεδεμένο στο tp-link ενσύρματα με καλώδιο ethernet? Αν ναι, τότε αρκεί να κάνεις Activate το QoS από την αντίστοιχη επιλογή (1), να κάνεις Activate το rule 1 (2), να επιλέξεις το physical port στο οποίο είναι συνδεδεμένο το streaming PC (3), στο DSCP Range να βάλεις όλο το εύρος 0-63 (4) και στο Action να βάλεις την τιμή 46 στο πεδίο DSCP Remarking (5). Κάνε add το νέο rule (6) και κάνε μία δοκιμή. Έπειτα πες μας αν δούλεψε ή όχι :) (αν δεν δουλέψει στείλε screenshot από το rule που έφτιαξες).

Σημείωση: Οι δυνατότητες που βλέπω σε αυτό το μενού έχουν να κάνουν μόνο με προτεραιότητα και όχι με CIR (δλδ. με εξασφάλιση κατώτατου bandwidth σε περιπτώσεις συμφόρησης). Με αυτόν τον τρόπο που το κάνουμε όλη η κίνηση που σχετίζεται με την συγκεκριμένη physical port θα έχει προτεραιότητα. Οπότε το συγκεκριμένο PC θα μπορεί να γονατίσει τους υπόλοιπους clients (αν δουλέψει η λύση και υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο το rule ώστε να το αποφύγουμε). Επίσης αν δεν είναι ενσύρματα συνδεδεμένο το PC τότε μπορείς να παίξεις με Source IP, βάζοντας την IP του streaming PC στο πεδίο IP κάτω από το πεδίο Source MAC, αλλά θα πρέπει μετά να εξασφαλιστεί ότι το συγκεκριμένο PC θα έχει πάντα αυτήν την IP.

image.png.fd4a302d703ca541175af8b627d9b89f.png

Σε ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες! 

ναι είναι ενσυρματα συνδεδεμένος ο υπολογιστής όμως υπάρχει το εξής θέμα που δεν παρακάμπτεται επεμβαίνοντας φυσικά στο δίκτυο (hardware):

στο port1 του ρουτερ είναι συνδεδεμένο καλώδιο cat5e που πηγαίνει σε στούντιο με ένα απλό tplink switch στο οποίο switch μια εκ των συσκευών είναι ο υπολογιστής που στριμαρει. Για την ιστορία ναι έχει καρφωτή ip, οποτε μπορώ να επιλέξω port 1 και να βάλω καρφωτή την ip στο rule; Σε ποιο από τα 2 πεδία των ip θα πρέπει να βάλω την ip;(σε αυτό κάτω από το destination Mac ή στο source Mac)

Δημοσ.

Ωραία, οπότε σωστά, θα επιλέξεις μόνο το port1 και θα βάλεις την IP στο πεδίο IP κάτω από το Source MAC. Μην ξεχάσεις να μας πεις άμα έπαιξε :)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, m4is είπε

Ωραία, οπότε σωστά, θα επιλέξεις μόνο το port1 και θα βάλεις την IP στο πεδίο IP κάτω από το Source MAC. Μην ξεχάσεις να μας πεις άμα έπαιξε :)

Έκανα τις αλλαγές που φαίνονται στην φωτο, μου ζήτησε mask και priority, και γενικά νιώθω μια βελτίωση, έκανα 2 απανωτά Speedtest από άλλον υπολογιστή και δεν κόλλησε ούτε έπεσε το στριμ. Όμως σε επόμενο ultimate stress test, που προσπάθησα να φορτώσω 6 internet cameras ταυτόχρονα σε χαμηλή ποιότητα (κάπου στα 700kbps συνολικά) κατάφερα να το κάνω να κολλήσει(μπήκα στις κάμερες από 4g με κινητό αρα όχι τοπικό δίκτυο αρα οι κάμερες έβγαιναν από δημόσιο δίκτυο αρα μεγάλη χρήση upload). Συνεπώς εν μέρη λειτουργεί αλλά όχι και 100%. Ύπαρχει κάποιος σίγουρος τρόπος μέσω κάποιου test να δούμε εάν λειτουργεί σωστά;

Υγ: έβαλα port2 γιατί εκεί ήταν τελικά συνδεδεμένο το καλώδιο 

edit: οι 6 web cams είναι συνδεδεμένες σε καταγραφικό που είναι συνδεδεμένο πάνω σε switch που είπα πάνω που είναι με την σειρά του συνδεδεμένο στην port2 μήπως με το τικαρισμα port2 δίνει γενικά προτεραιότητα σε όλο το port2 και αγνοεί την καρφωτή διεύθυνση; 

Edit2: ενώ στο speedtest κανονικά βλέπω 0,7mbps τώρα οποιοδήποτε άλλος υπολογιστής δείχνει μαξ 0,55 εκτός από αυτόν που έχω καρφωτή ip στον κανόνα που ακουμπάει τα 0,7. Αρα λογικά δουλεύει ο κανόνας. Πως κατάφερε όμως να το γονατίσει το τεστ με τις κάμερες; 

C1CD8E8A-E7ED-45F7-80A1-2A9B135B9DB4.png

Επεξ/σία από taslikos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πιστεύω ότι είναι αυτό που είπαμε και παραπάνω, ότι στο συγκεκριμένο μενού δίνουμε προτεραιότητα στην συγκεκριμένη κίνηση και όχι εγγύηση ελάχιστου bandwidth (δλδ ότι ό,τι και να γίνει το συγκεκριμένο PC να έχει τουλάχιστον πχ. 128Kbps upload). Οπότε άμα μπουκώσεις το 1Mbps upload της γραμμής σου είναι λογικό να έχεις τέτοιο πρόβλημα.

Όσον αφορά το ξε-tick-άρισμα του Port2, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αλλάξει κάτι, διότι οι παράμετροι που αφορούν το ίδιο rule οφείλουν να έχουν σχέση "and/και" μεταξύ τους και όχι "or/ή". Δλδ θα πρέπει η κίνηση να αφορά και την Port2 και να έχει Source IP τάδε. Παρόλα αυτά μπορείς να το δοκιμάσεις. (Αν όντως είναι έτσι όπως περιγράφω τότε το tick-αρισμα του Port2 "ξεκουράζει" το TP-Link γιατί κάνει λιγότερους ελέγχους για να βρει ποια είναι η κατάλληλη κίνηση)

Τις κάμερες τις βλέπεις από κάποια εφαρμογή μέσω Internet ή τοπικά?

Αν θέλεις να είσαι πιο aggressive μπορείς να κάνεις αντίστοιχο rule για το καταγραφικό και να του δώσεις "κακό" priority.

Edit: Δε γνωρίζω το πώς εφαρμόζει το TP-Link τo QoS, οπότε δεν ξέρω αν είναι φυσιολογική η συμπεριφορά με σιγουριά. Πάντως ακούγεται λογικό να εξυπηρετεί και κίνηση με χαμηλότερο priority σε κατάσταση συμφόρησης. Τέλος, κάτι άλλο που μπορεί να παίζει ρόλο είναι τα bursts, δλδ αν ξεκινήσεις ένα μεγάλο file upload να τραβήξει απότομα πολύ bandwidth για λίγο στην αρχή (θα κολλήσει για λίγο το stream) και έπειτα το QoS να εξισορροπήσει την κατάσταση ώστε να παίζουν παράλληλα το stream και το file upload, ενώ χωρίς το QoS, το stream να ήταν αδύνατο να παίξει μαζί με το file upload.

Επεξ/σία από m4is
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και απο μένα.. 

Εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα αλλά με το dowload. Στο pc με ethernet  βλέπω απομακρυσμένα τις κάμερες απο το καταστημά μου, αν μπει κάποιος με wifi και αρχίσει να βλέπει video ή να κατεβάσει κάτι τότε οι κάμερες κολλάνε.

Mπορώ να κάνω κάτι μέσα απο το ρούτερ ώστε να έχει προτεραιότητα το pc?

Στιγμιότυπο οθόνης 2021-08-25 220915.jpg

Επεξ/σία από pavloa
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, m4is είπε

Πιστεύω ότι είναι αυτό που είπαμε και παραπάνω, ότι στο συγκεκριμένο μενού δίνουμε προτεραιότητα στην συγκεκριμένη κίνηση και όχι εγγύηση ελάχιστου bandwidth (δλδ ότι ό,τι και να γίνει το συγκεκριμένο PC να έχει τουλάχιστον πχ. 128Kbps upload). Οπότε άμα μπουκώσεις το 1Mbps upload της γραμμής σου είναι λογικό να έχεις τέτοιο πρόβλημα.

Όσον αφορά το ξε-tick-άρισμα του Port2, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αλλάξει κάτι, διότι οι παράμετροι που αφορούν το ίδιο rule οφείλουν να έχουν σχέση "and/και" μεταξύ τους και όχι "or/ή". Δλδ θα πρέπει η κίνηση να αφορά και την Port2 και να έχει Source IP τάδε. Παρόλα αυτά μπορείς να το δοκιμάσεις. (Αν όντως είναι έτσι όπως περιγράφω τότε το tick-αρισμα του Port2 "ξεκουράζει" το TP-Link γιατί κάνει λιγότερους ελέγχους για να βρει ποια είναι η κατάλληλη κίνηση)

Τις κάμερες τις βλέπεις από κάποια εφαρμογή μέσω Internet ή τοπικά?

Αν θέλεις να είσαι πιο aggressive μπορείς να κάνεις αντίστοιχο rule για το καταγραφικό και να του δώσεις "κακό" priority.

Edit: Δε γνωρίζω το πώς εφαρμόζει το TP-Link τo QoS, οπότε δεν ξέρω αν είναι φυσιολογική η συμπεριφορά με σιγουριά. Πάντως ακούγεται λογικό να εξυπηρετεί και κίνηση με χαμηλότερο priority σε κατάσταση συμφόρησης. Τέλος, κάτι άλλο που μπορεί να παίζει ρόλο είναι τα bursts, δλδ αν ξεκινήσεις ένα μεγάλο file upload να τραβήξει απότομα πολύ bandwidth για λίγο στην αρχή (θα κολλήσει για λίγο το stream) και έπειτα το QoS να εξισορροπήσει την κατάσταση ώστε να παίζουν παράλληλα το stream και το file upload, ενώ χωρίς το QoS, το stream να ήταν αδύνατο να παίξει μαζί με το file upload.

Καταλαβα, σε ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες νομίζω με καλύπτει έστω και προσωρινά ακόμα και έτσι. 

τις κάμερες τις βλέπω μέσω εφαρμογής του καταγραφικου. Όταν είμαι στο τοπικό η εφαρμογή διαλέγει το τοπικο, όταν είμαι άλλου πάει από εξωτερικό δίκτυο. 

να είσαι καλά! 

Επεξ/σία από taslikos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...