Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι επερχόμενοι επεξεργαστές της Intel με το κωδικό όνομα Alder Lake θα διαθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που έχει την ονομασία Thread Director. Πρόκειται για μία φυσική μονάδα εντός του επεξεργαστή και είναι κάτι σαν «AI» αλλά για τα CPU threads.

Οι επεξεργαστές Alder Lake (Alder Lake-S για desktop) θα κάνουν χρήση μίας υβριδικής αρχιτεκτονικής που θυμίζει την αρχιτεκτονική big.LITTLE της ARM αλλά με τη χρήση x86 πυρήνων.

Έτσι, θα περιλαμβάνουν πυρήνες P (P-cores) και πυρήνες E (E-cores), δηλαδή έναν ή περισσότερους πυρήνες υψηλής απόδοσης (Performance) και πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης ή αν θέλετε υψηλής αποδοτικότητας (Efficiency). Για την διαχείριση όλων αυτών των λογικών και εικονικών νημάτων (threads), η Intel δημιούργησε μία μονάδα την οποία ονόμασε Thread Director με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα σύστημα θα μπορεί να αξιοποιεί περισσότερη ισχύ, θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και οι οποιεσδήποτε εργασίες στο PC ή και το gaming θα εκτελούνται με ελάχιστη ή μηδενική υστέρηση.

intel thead_4.jpg

Ένας x86-based Alder Lake επεξεργαστής έχει αρκετά πιο πολύπλοκο ISA και οι E-cores δεν διαθέτουν όλα τα σετ εντολών ή τις δυνατότητες hardware που διαθέτουν οι P-cores ενώ λειτουργούν σε πολύ διαφορετικές ζώνες performance/ watt και είναι βελτιστοποιημένοι για πολύ διαφορετικές διεργασίες. Επομένως, η αποστολή μίας εντολής ή μίας ροής εργασίας στον λάθος πυρήνα όχι μόνο θα οδηγούσε σε μειωμένη απόδοση αλλά ενδεχομένως και στο «κρασάρισμα» του συστήματος. Συνειδητοποιώντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, η Intel έπρεπε να καινοτομήσει και για αυτό επινόησε την μονάδα Thread Director.

intel thead_2.jpg

Με απλά λόγια, η μονάδα Thread Director είναι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο HAL (Hardware Abstraction Layer) που επικοινωνεί από τη μία πλευρά με το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό και από την άλλη με τους πυρήνες, τόσο τους P όσο και με τους E. Η εργασία που αναλαμβάνει είναι να αναλύει τη ροή/ φόρτο εργασίας και να τη διαμοιράζει με την ανάλογη προτεραιοποίηση στα δύο είδη πυρήνων και μάλιστα σε επίπεδο thread. Αν για παράδειγμα συγκεκριμένα νήματα (threads) μίας εφαρμογής δεν απαιτούν κάποιο συγκεκριμένο είδος εντολών και είναι χαμηλότερης προτεραιότητας, προωθούνται στην χαμηλής κατανάλωσης συστάδα πυρήνων E. Τα threads επίσης που χάνουν την προτεραιότητα τους από τους P-cores προωθούνται στους E-cores επίσης.  

intel thead_3.jpg

Οι πυρήνες P αποκτούν προτεραιότητα όταν ένα νήμα απαιτεί κάποιο σετ εντολών που βρίσκεται αποκλειστικά στους πυρήνες P όπως είναι τα AVX-512 ή DLBoost. Ο Thread Director επικοινωνεί επίσης σε επίπεδο kernel με το λειτουργικό σύστημα για να διακρίνει τις όποιες εργασίες παρασκηνίου από εκείνες που βρίσκονται στο προσκήνιο και έχουν προτεραιότητα. Επίσης διασφαλίζει ότι οι ελαφριές ή οι χαμηλής προτεραιότητας εργασίες δεν «ενεργοποιούν» άσκοπα τους πυρήνες P ενώ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Alder Lake-S έχουν τεχνολογία power gating όπως οι Lakefield, όταν το σύστημα βρίσκεται σε αδράνεια, η μονάδα διαχείρισης ισχύος του επεξεργαστή θα μπορεί πιθανώς να απενεργοποιήσει πλήρως τους πυρήνες P για σημαντικά αυξημένα επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Το αποτέλεσμα να δούμε. Γιατί μυρίζει σαν τις "αναβαθμίσεις" των windows 😂

Δημοσ.
14 minutes ago, georgewww said:

Το αποτέλεσμα να δούμε. Γιατί μυρίζει σαν τις "αναβαθμίσεις" των windows 😂

Σε αυτούς που είναι biglittle θα θες τα 11 αλλιώς ειναι άχρηστοι.

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, mp44christos είπε

Σε αυτούς που είναι biglittle θα θες τα 11 αλλιώς ειναι άχρηστοι.

Δεν νομίζω να έχει νόημα να βάλεις παλαιότερο λειτουργικό σύστημα

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σαν ιδέα έχει ενδιαφέρον. Ειδικά σε laptop θα κανει διαφορά στη μπαταρία. Το μονο που μένει είναι να δούμε αν οι εφαρμογές θα εκμεταλλεύονται την τεχνολογία αυτή. Πχ θα δουλεύουν με το εύρος των εντολών που θα δίνουν οι e-cores; Αλλιώς δεν έχει νόημα. Ακόμα και αν οι εφαρμογές θα μπορούσαν να τρέχουν με e-cores θα πρεπει να τρέξουν υποχρεωτικά με p-cores. Οι αλλαγές θα πρεπει να γίνουν και σε επίπεδο εφαρμογών λοιπόν. Έτσι το κατάλαβα τουλάχιστον.

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδή αν πάει η διεργασία σε thread που δεν πρέπει γιατί ο πυρήνας δεν μπορεί να την τρέξει, μπορεί να κρασαρει όλο το σύστημα. Τι καλός συνεργάτης που είναι η Intel. Βοηθάει την MS να μας συστήσει την καινούρια Black Screen of Death. Ολοκαίνουρια τεχνολογία παντρεμένη με καινούριο λειτουργικό της Microsoft... Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Ειλικρινά δεν περνάει από το μυαλό μου. Ας ελπίσουμε να μην κάνει τα Me να φαντάζουν τέρας σταθερότητας μπροστά στα W11...

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 1
  • Confused 2
Δημοσ.

Ζούμε στην εποχή που οι επεξεργαστές x86-64 και arm θα μοιάζουν όλο και περισσότερο…

άντε σε δυο - τρία χρονάκια θα δούμε και ποιοι θα επικρατήσουν…

Δημοσ.

Επικοινωνεί λέει το CPU με τα WINDOWS 😆   Χρόνια προσπαθούμε εμείς τώρα θα καταφέρει ένα τσιπακι ...😁😚💥 

Πάλι σαλάτα μυρίζει , οπότε πάνε αυτές οι εταιρείες να αντιγράψουν κάποιον μοδάτο που είναι μπροστά arm,iOS,macos  γίνεται υβριδική πατάτα .

  • Confused 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, MetroStar είπε

Θα τρέχει MINIX και αυτό;

Εννοείται... Χάνεται τέτοια λειτουργία; Πως θα βλέπουν τί κάνεις, προσπερνώντας κάθε προστασία, που μπορεί να έχεις... για το καλό σου...

Δημοσ.
2 ώρες πριν, bazzil είπε

Δεν νομίζω να έχει νόημα να βάλεις παλαιότερο λειτουργικό σύστημα

Υποθέτω ότι οι συσκευές που θα τους χρησιμοποιούν ποιο πολύ θα είναι hybridακια με touchscreen και τέτοια οπότε δεν έχει και νόημα να βάλεις κάτι άλλο. Για το battery life γίνονται όλα.

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...