Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους!

Σε λίγους μήνες θα ολοκληρώσω τις προπτυχιακές σπουδές μου (HMMY) στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής και πιο συγκεκριμένα του Hardware. Από κει και πέρα θα ήθελα τη γνωμη σας για τις 2 προοπτικες που εμφανίζονται. Η πρώτη είναι να κάνω αίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για διδακτορικό (μιας και το διπλωμα που παίρνουμε θεωρείται ως master) πάνω στο κομμάτι της διπλωματικής μου που θα είναι οι νευρομορφικοί υπολογισμοί και να κυνηγήσω και κάποια υποτροφία ίσως και λόγω βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση ναι μεν ειδικεύεσαι κάπου με πολλή πίεση απ την άλλη το εξωτερικό έχει και τα αρνητικά του και αν η πορεία είναι καλή αποχαιρετάς και την Ελλάδα συνήθως. Από την άλλη πλευρά η αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα θα είναι κατα βάση κάτι μη σχετικό με το αντικειμενό μου και γίνεσαι generalist που μου φαίνεται κάπως σαν συμβιβασμός στις μικρές επιχειρήσεις όπου θα υπάρχει και μεγάλη εκμετάλλευση. Τι θα προτείνατε; Έχετε εμπειρία από τις 2 περιπτώσεις;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ.

Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να σου προτείνει κάτι από τα δύο, γιατί δεν ξέρει τις προτεραιότητές σου, τι είναι σημαντικό για σένα, τα οικονομικά σου κτλ. Χωρίς να ξέρω τον συγκεκριμένο χώρο πάντως, μου φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές καλά τα σκέφτεσαι. Ότι εξωτερικό αξίζει κυρίως στο εξωτερικό με πιθανή προοπτική να μείνεις εκεί αν θέλεις να δουλέψεις στο εξειδικευμένο σου αντικείμενο, ενώ η δουλειά στην Ελλάδα έχει ως βασικό πλεονέκτημα (αν το θεωρεί κάποιος τέτοιο) ότι είναι στην Ελλάδα, αλλά με τα προβλήματα που αναφέρεις.

Κάποιοι βρίσκουν την ευτυχία τους στο εξωτερικό (και φυσικά δεν είναι όλα τα μέρη ίδια), ενώ άλλοι δεν την παλεύουν και προτιμούν την Ελλάδα με τα καλά και τα κακά της.

• Like 3
Δημοσ.

Δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους. Κάθε μία από τις επιλογές που παρουσιάζεις, έχει αρνητικά και θετικά. Κάτι που σου ξεφεύγει και είναι μεγάλη διαφορά, είναι τα λεφτά που θα έχεις. Ως διδακτορικός φοιτητής/υποψήφιος διδάκτορας, θα παίρνεις ως και 0.5 του μισθού που θα μπορέσεις να πάρεις σε μία μεγάλη εταιρία, πάντα μιλώντας για εξωτερικό. Εάν δε, υπολογίσει κανείς το overworking που παίζει στο academia και την πιο υγειή εργασιακή κουλτούρα σε μία εταιρία (εκτός από Η.Β. ), τότε η διαφορά πληρωμής ανά ώρα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ και υπέρ της εταιρίας. Το μόνο καλό που έχει το διδακτορικό σε σύγκριση με μία εταιρία, είναι ότι μπορείς από τον πρώτο χρόνο να κάνεις ταξίδια με πληρωμένα εισιτήρια και διαμονή. Στο industry θα χρειαστείς λίγο καιρό για να έχεις τα λεφτά να πας σε παρόμοια μέρη και ξενοδοχεία.

Εάν μείνεις Ελλάδα, να είσαι διδακτορικός είναι σκότωμα οικονομικό και δεν συμφέρει με τίποτα, εάν δεν μπορεί να σε στηρίξει οικονομικά κάποιος. Αυτό γιατί, για να μπορέσεις να πληρώνεσαι από το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχεις μπλοκάκι. Για να έχεις μπλοκάκι, θα πρέπει να έχεις ασφαλιστικό ταμείο. Το ασφαλιστικό ταμείο το πληρώνεις κάθε μήνα, βγάλεις-δεν βγάλεις λεφτά. Το κόστος ποικίλει, αλλά μπορείς να υπολογίζεις τουλάχιστον 200 € από τον πρώτο μήνα. Τα λεφτά από το πανεπιστήμιο δεν έρχονται κάθε μήνα. Αντιθέτως, έρχονται μια στο τόσο μαζεμένα. Λογιστικά, βγαίνει. Ρεαλιστικά όμως, όχι. Γιατί ό,τι χρωστάς, τοκίζεται και τα λεφτά που σου δίνουν εξανεμίζονται με το που θα τα πάρεις, σε υποχρεώσεις όπως εφορία, ασφάλεια, ενοίκια, λογαριασμοί, κτλ. 

Ίσως το μόνο που ταιριάζει σε όλους, είναι το να σηκωθείς να φύγεις από την Ελλάδα, να δεις την υγειά σου. 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ παιδιά! Σχετικά με τα λεφτά που λέτε εντάξει κανένας δε θα έλεγε όχι στα πολλά αλλά και 3000 να παίρνεις στην Ελλάδα και να μη μαθαίνεις τίποτα είτε σαν ΥΔ είτε από επιχείρηση είναι σκότωμα για την καριέρα σου. Το σημαντικό πιστεύω είναι να μπορείς να είσαι ανεξάρτητος και να βάζεις ένα μικρό ποσό στην άκρη τώρα για αρχή. Αν έχει να προσθέσει κανείς κάτι άλλο ευπρόσδεκτος εννοείται

Επεξ/σία από johnhatzip
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 λεπτά πριν, johnhatzip είπε

αλλά και 3000 να παίρνεις στην Ελλάδα

Κοίτα, δεν ζω στην Ελλάδα χρόνια τώρα, αλλά αυτά που μαθαίνω και αυτό που έγραψες, εσύ πρέπει να ζεις σε άλλο πλανήτη. 

Με 0 εμπειρία, δεν παίρνεις 3000 εάν εργάζεσαι σε τεχνολογικούς τομείς σε Ελλάδα. Για την ακρίβεια, με 0 εμπειρία και μόνο ένα πτυχίο (που ναι, ναι είναι με Master αλλά δεν νοιάζει και τόσο πολύ, ένα είναι) δεν τα παίρνεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Επεξ/σία από DrKo
  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, DrKo είπε

Κοίτα, δεν ζω στην Ελλάδα χρόνια τώρα, αλλά αυτά που μαθαίνω και αυτό που έγραψες, εσύ πρέπει να ζεις σε άλλο πλανήτη. 

Με 0 εμπειρία, δεν παίρνεις 3000 εάν εργάζεσαι σε τεχνολογικούς τομείς σε Ελλάδα. Για την ακρίβεια, με 0 εμπειρία και μόνο ένα πτυχίο (που ναι, ναι είναι με Master αλλά δεν νοιάζει και τόσο πολύ, ένα είναι) δεν τα παίρνεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Σχήμα λόγου ηταν για να τονίσω οτι πρέπει κανείς να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ χρημάτων και εργασιακών προτιμήσεων. Δεν είναι τα λεφτά το παν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το διδακτορικο απευθυνεται σε ατομα με τρελα με ενα συγκεκριμενο αντικειμενο. Αυτα τα ατομα συνηθως εχουν βλεψεις για ακαδημαικη καριερα η/και τμηματα ερευνας και αναπτυξης εταιριων και ερευνητικων κεντρων. Υπ`οψιν στην Ελλαδα χωρις γερο γερο βυσμα δεν εχεις ουτε μια στο εκατομμυριο για να γινεις καθηγητης πανεπιστημιου και ας εχεις 200 δημοσιευσεις. Ξαναλεω βασικη προυποθεση για να γινει σωστα ενα διδακτορικο ειναι να εχεις τρελα/ψωνιο με ενα αντικειμενο.

Το διδακτορικο θα σε κρατησει 3-5 χρονια εκτος αγορας εργασιας, ο μισθος του ΥΔ ειναι απο μικρος εως ανυπαρκτος, αναλογα τη χωρα. Ενα ακομη κακο του διδακτορικου ειναι οτι δεν υπαρχε φευγω στα μισα, τοτε χανεις ενα-δυο χρονια απο τη ζωη σου χωρις αντικρυσμα. Οταν δε τελειωσεις θα εισαι overqualified για τις περισσοτερες θεσεις. Το διδακτορικο ΔΕΝ αντικαθιστα την εργασια, ειναι σπουδες υψηλου επιπεδου.

Αποψη μου αν ειχες την τρελα με το αντικειμενο θα το ηξερες ηδη.

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Like 5
Δημοσ.

Αν σου αρέσει η ιδέα του διαβάσματος για 4-5 χρόνια, τότε φουλ για διδακτορικό έξω, κατά προτίμηση ΗΠΑ ή Ελβετία. Μπορεί να μην κάνεις άνετη ζωάρα (με σπιταρώνα και αμαξάρα και ταξιδάρες) για όσο κάνεις το διδακτορικό, αλλά αυτά θα έρθουν σίγουρα μετά, αφού είναι τρομερό differentiating factor, ειδικά στο αντικείμενό σου. Τα χρήματα που θα παίρνεις κατά τη διάρκεια του διδακτορικού (είτε από έρευνα είτε επειδή θα διδάσκεις κάποιο μάθημα/εργαστήριο σε undergrads) σε αυτές τις 2 χώρες θα είναι αρκετά για ένα μικρό σπίτι και μια ζωή που θα μοιάζει με την φοιτητική που έκανες μέχρι τώρα (στις ΗΠΑ θα έχεις και αυτοκίνητο, αν δεν μένεις σε μεγάλη πόλη, άρα θα πληρώνεις χαμηλότερο ενοίκιο).

Με ένα πτυχίο ΗΜΜΥ, αν μείνεις Ελλάδα χωρίς κονέ, θα παλεύεις κάθε μέρα για να αποδείξεις την αξία σου με ρεαλιστικό στόχο έναν μισθό μεταξύ €1500-2000 μικτά ύστερα από 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας (όταν θα τελείωνες το διδακτορικό έξω). Και ύστερα από 15 χρόνια, αν δεν έχεις κάνει επαγγελματικά κονέ στο μεταξύ, που είναι θέμα προσωπικότητας αλλά και τύχης, θα έχεις από πάνω σου έναν μάνατζερ στην ηλικία σου ή λίγο μεγαλύτερο που θα έχει γυρίσει από το εξωτερικό και θα παίρνει τα τριπλάσια από σένα.

• Like 3
Δημοσ.
22 ώρες πριν, DrKo είπε

Εάν δε, υπολογίσει κανείς το overworking που παίζει στο academia και την πιο υγειή εργασιακή κουλτούρα σε μία εταιρία (εκτός από Η.Β. ), τότε η διαφορά πληρωμής ανά ώρα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ και υπέρ της εταιρίας.

Ελπιζω να μη χαλαω το τοπικ και δεν ειναι αυτη η προθεση μου οπως και να εχεις, αλλα θα μπορουσες να μας αναλυσεις / αναφερεις λιγο γιατι λες εκτος απο ΗΒ στο παραπανω σχολιο σου;
Εντελως εγκυκλοπαιδικα και απο περιεργεια ρωταω...
Αν θες, στειλε μου σε πμ, κανενα προβλημα 😊

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, merkon είπε

Ελπιζω να μη χαλαω το τοπικ και δεν ειναι αυτη η προθεση μου οπως και να εχεις, αλλα θα μπορουσες να μας αναλυσεις / αναφερεις λιγο γιατι λες εκτος απο ΗΒ στο παραπανω σχολιο σου;
Εντελως εγκυκλοπαιδικα και απο περιεργεια ρωταω...
Αν θες, στειλε μου σε πμ, κανενα προβλημα 😊

Γιατί στο Η.Β. η εργασιακή κουλτούρα είναι, συνήθως, όχι καλή στο industry (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις), και συνήθως υπάρχει πιο κακό work/life balance στο industry από ότι στο academia. Βέβαια, αυτό είναι μιλώντας για θετικές επιστήμες και engineering και κατόπιν σύγκρισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι με Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα, και Ιαπωνία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, DrKo είπε

Γιατί στο Η.Β. η εργασιακή κουλτούρα είναι, συνήθως, όχι καλή στο industry (πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις), και συνήθως υπάρχει πιο κακό work/life balance στο industry από ότι στο academia. Βέβαια, αυτό είναι μιλώντας για θετικές επιστήμες και engineering και κατόπιν σύγκρισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι με Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα, και Ιαπωνία. 

Εχεις να δωσεις καποιο παραδειγμα; Αν θες με πμ για να μη φορτωνουμε το τοπικ

Επεξ/σία από merkon
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, merkon είπε

Εχεις να δωσεις καποιο παραδειγμα; Αν θες με πμ για να μη φορτωνουμε το τοπικ

Καταλαβαίνω ότι το θέμα σου δεν είναι τι υποστηρίζω εγώ, αλλά ότι εσύ θες να υποστηρίξεις το αντίθετο. Εάν έχεις κάτι να πεις, πες το. Ρώτησες εγκυκλοπαιδικά και από περιέργεια, πήρες απάντηση. 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, DrKo είπε

Καταλαβαίνω ότι το θέμα σου δεν είναι τι υποστηρίζω εγώ, αλλά ότι εσύ θες να υποστηρίξεις το αντίθετο. Εάν έχεις κάτι να πεις, πες το. Ρώτησες εγκυκλοπαιδικά και από περιέργεια, πήρες απάντηση. 

Οχι, παρεξηγησες τον λογο για τον οποιο ρωταω, καμια σχεση, δε θελω να υποστηριξω το αντιθετο και απορω πως εβγαλες τετοιο συμπερασμα χωρις να γραψω εγω ο ιδιος κατι τετοιο.
Ρωταω γιατι εχω ακουσει εμπειριες ατομων και εχω ζησει και ο ιδιος εμπειριες μεσω της εργασιας μου και της παραμονης μου στο ΗΒ και θα ηθελα να δω αν εχεις να δωσεις καποιο συγκεκριμενο παραδειγμα για το τι θεωρεις εσυ μη υγιη εργασιακη κουλτουρα οπως λες συγκεκριμενα στο ΗΒ που ειναι και αυτο που με ενδιαφερει περισσοτερο.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 24/8/2021 στις 12:59 ΜΜ, johnhatzip είπε

Καλησπέρα σε όλους!

Σε λίγους μήνες θα ολοκληρώσω τις προπτυχιακές σπουδές μου (HMMY) στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής και πιο συγκεκριμένα του Hardware. Από κει και πέρα θα ήθελα τη γνωμη σας για τις 2 προοπτικες που εμφανίζονται. Η πρώτη είναι να κάνω αίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για διδακτορικό (μιας και το διπλωμα που παίρνουμε θεωρείται ως master) πάνω στο κομμάτι της διπλωματικής μου που θα είναι οι νευρομορφικοί υπολογισμοί και να κυνηγήσω και κάποια υποτροφία ίσως και λόγω βαθμού. Σε αυτήν την περίπτωση ναι μεν ειδικεύεσαι κάπου με πολλή πίεση απ την άλλη το εξωτερικό έχει και τα αρνητικά του και αν η πορεία είναι καλή αποχαιρετάς και την Ελλάδα συνήθως. Από την άλλη πλευρά η αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα θα είναι κατα βάση κάτι μη σχετικό με το αντικειμενό μου και γίνεσαι generalist που μου φαίνεται κάπως σαν συμβιβασμός στις μικρές επιχειρήσεις όπου θα υπάρχει και μεγάλη εκμετάλλευση. Τι θα προτείνατε; Έχετε εμπειρία από τις 2 περιπτώσεις;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλησπέρα φίλε μου,

Όσοι με ξέρουν λίγο παραπάνω εδώ θα καταλάβουν. μπήκα διδακτορικό με συμβόλαιο για 1200 το μηνα καθαρά. Ακυρώθηκε 10 μέρες μετά γιατί ο μεταδιδακτορας έφυγε αγγλία και το είχε πάρει στο όνομα του. Ο καθηγητής δεν μπορούσε να με ακολουθήσει ακαδημαικά και παραδεχτηκε σε συνάδελφό του και φίλο μου ότι μου έσπαγε τα νευρα επίτηδες για να παραιτηθώ και να μην με διώξει και φανεί κακός. Με είχαν ζητήσει άλλοι 3 καθηγητές για διδακτορικό αλλά δεν ήθελαν να κάνω αλλαγή αλλά παραίτηση καινα ξεκινήσω μετά απο 6 μήνες, δηλαδή να χάσω χρόνια σύνολο, για να μην παρεξηγηθούν προσωπικά με τον καθηγητή μου.

Long story short ακόμα και για μένα που ήμουν και είμαι ερωτευμένος με την επιστήμη, αρκεί ένας λάθος άνθρωπος για να αρχίσεις τα χάπια. Αν δεν έχεις γερά νεύρα και βλέψεις για ακαδημαική καριέρα, πήγαινε σε δουλειά.

Τελικά έβγαλα άκρη ρισκάρωντάς τα όλα, δούλεψα μόνος μου και στο τέλος συνεργαζόμενος με άλλους καθηγητές το έβγαλα (βγάζω δηλαδή, σε λίγο παρουσιάζω). 

Καλή τύχη!

• Like 2
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, merkon είπε

Οχι, παρεξηγησες τον λογο για τον οποιο ρωταω, καμια σχεση, δε θελω να υποστηριξω το αντιθετο και απορω πως εβγαλες τετοιο συμπερασμα χωρις να γραψω εγω ο ιδιος κατι τετοιο.
Ρωταω γιατι εχω ακουσει εμπειριες ατομων και εχω ζησει και ο ιδιος εμπειριες μεσω της εργασιας μου και της παραμονης μου στο ΗΒ και θα ηθελα να δω αν εχεις να δωσεις καποιο συγκεκριμενο παραδειγμα για το τι θεωρεις εσυ μη υγιη εργασιακη κουλτουρα οπως λες συγκεκριμενα στο ΗΒ που ειναι και αυτο που με ενδιαφερει περισσοτερο.

Το συμπέρασμα το έβγαλα από το γεγονός πως παρέβλεψες εντελώς το:

45 λεπτά πριν, DrKo είπε

Βέβαια, αυτό είναι μιλώντας για θετικές επιστήμες και engineering και κατόπιν σύγκρισης με την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι με Η.Π.Α., Καναδά, Κίνα, και Ιαπωνία.

και από το γεγονός ότι επίσης παρέβλεψες το γεγονός ότι δεν σχολιάζω την εργασιακή κουλτούρα του Η.Β. γενικά, αλλά κάνω την σύγκριση PhD candidate και industry.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...