ghadhika Δημοσ. 23 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2021 Έχω το pc που βλέπετε στην υπογραφή μου. Τον έχω για all-around χρήση, και για τη δουλειά μου (συγγραφή κειμένου και video converting) και για gaming. Εδώ και αρκετούς μήνες έχω πρόβλημα που σταδιακά χειροτερεύει σε σημείο που έχει γίνει πια ανυπόφορο. Παγώνει. Παγώνει συνέχεια και τελείως τυχαία. Μπορεί να παγώσει ενώ δεν τρέχω τίποτα, (πολύ συχνό φαινόμενο). Μπορεί να παγώσει ενώ τρέχω ένα word και έναν browser. Μπορεί να παγώσει όταν παίζω κάποιο game (επίσης συχνό). Δεν μπορώ να εντοπίσω κανένα pattern σε αυτά τα παγώματα ώστε να βρω από πού προέρχονται. Το μόνο που έχω προσέξει είναι όταν κάνω video converting (με handbrake) ΔΕΝ παγώνει! Κάνω 40ωρα rendering σερί με την cpu στα κόκκινα και την gpu στα κίτρινα, και δεν κολλάει ποτέ. Παρότι η λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών γίνεται ανεμενόμενα πιο αργή, εκείνες οι ώρες έχουν γίνει οι αγαπημένες μου γιατί είμαι ήσυχος ότι δεν θα κολλήσει τίποτα! Μόνο που δεν μπορώ φυσικά να παίξω κάποιο game γιατί γονατίζει. Αντίθετα σε μια τυχαία μέρα που θα τρέχω έναν browser, ένα word ή κάνα παιχνίδι, μπορεί να παγώσει και 4-10 φορές! Έχω τεστάρει τις μνήμες, το rendering είναι από μόνο του ένα stress test για την cpu, έχω τεστάρει τους σκληρούς, ελέγχω τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών, είναι μια χαρά, έχω κατεβάσει και κάνα δυο βαριά benchmarks, εκεί άλλοτε παγώνει άλλοτε όχι, τυχαία όπως και όταν παίζω κάποιο game (ασχέτως αν αυτό είναι το Football Manager ή το Mass Effect). Προφανώς, ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να φταίει η κάρτα γραφικών για τους γνωστούς λόγους. Επειδή δεν έχω κάποιον αξιόπιστο τεχνικό στη γειτονιά μου (ούτε μεταφορικό μέσο για να κουβαλάω τον πύργο στου διόλου το κέρατο), έτσι είπα να ρωτήσω εδώ μπας και έχετε καμιά ιδέα...
dchatz Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Φιλε μου αντιλαμβάνομαι πόσο σπαστικό είναι αυτό που συμβαίνει, δεν είμαι τεχνικός αλλά να τι θα έκανα εγω. Αρχικά θα ψάξεις όλα τα αρχεία καταγραφών του λειτουργικού να δεις αν αφήνουν κάποια καταγραφή του τι κολλάει. Μετά μόνο δοκιμές επί δοκιμών. Αν έχεις 2 μνήμες, βγάζεις τη μια και το δουλεύεις. Αν το ξανακάνει βγαζεις αυτή και βάζεις την άλλη, αν το ξανακάνει δοκιμάζεις μία αλλα σε άλλη θέση κλπ κλπ. Μετά με το δίσκο. Βάζεις άλλον εστω και HDD προσωρινά, εγκαθιστάς λειτουργικό και δοκιμάζεις. Αν στο ξανακάνει π.χ. δεν ήταν ο δίσκος. Μετά βρίσκεις παλιά φθηνη απλή gpu τη βάζεις και βλέπεις. Αν το κάνει δεν έφταιγε η gpu. Αν κολλάει 10 φορές τη μέρα είναι πιο έυκολο γιατί δε θα χάνεις πολύ χρόνο. Έτσι σιγά σιγά ελπίζεις κάποια στιγμή να μη το κάνει και ανάλογα τι έχεις βγάλει θα καταλάβεις τι έφταιγε. Μπορεί να είναι ξέρω γω κάποιο rail του τροφοδοτικού, π.χ. στιγμιαία η τροφοδοσία του σκληρού να διακόπτεται. Ενα φθηνό τροδοφοτικό μόνο για δοκιμή δεν είναι κακό να υπάρχει στο σπίτι, οι τεχνικοί έχουν spare διάφορα hardware psu-gpu-cpu-ram κλπ και αν δε βρεθεί άλλος τρόπος με δοκιμές ψάχνουν το πρόβλημα. Επίσης δοκίμασε με ένα linux live usb να τρέξεις τιποτα benchmark ή διαγνωστικά. Δυστυχως σε ένα τόσο γενικό πρόβλημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση. 3
triplex1 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 27 λεπτά πριν, dchatz είπε Επίσης δοκίμασε με ένα linux live usb να τρέξεις τιποτα benchmark ή διαγνωστικά. αυτο που λεει ο φιλος κανε 1
bekerel Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 18 ώρες πριν, ghadhika είπε Έχω το pc που βλέπετε στην υπογραφή μου. Τον έχω για all-around χρήση, και για τη δουλειά μου (συγγραφή κειμένου και video converting) και για gaming. Εδώ και αρκετούς μήνες έχω πρόβλημα που σταδιακά χειροτερεύει σε σημείο που έχει γίνει πια ανυπόφορο. Παγώνει. Παγώνει συνέχεια και τελείως τυχαία. Μπορεί να παγώσει ενώ δεν τρέχω τίποτα, (πολύ συχνό φαινόμενο). Μπορεί να παγώσει ενώ τρέχω ένα word και έναν browser. Μπορεί να παγώσει όταν παίζω κάποιο game (επίσης συχνό). Δεν μπορώ να εντοπίσω κανένα pattern σε αυτά τα παγώματα ώστε να βρω από πού προέρχονται. Το μόνο που έχω προσέξει είναι όταν κάνω video converting (με handbrake) ΔΕΝ παγώνει! Κάνω 40ωρα rendering σερί με την cpu στα κόκκινα και την gpu στα κίτρινα, και δεν κολλάει ποτέ. Παρότι η λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών γίνεται ανεμενόμενα πιο αργή, εκείνες οι ώρες έχουν γίνει οι αγαπημένες μου γιατί είμαι ήσυχος ότι δεν θα κολλήσει τίποτα! Μόνο που δεν μπορώ φυσικά να παίξω κάποιο game γιατί γονατίζει. Αντίθετα σε μια τυχαία μέρα που θα τρέχω έναν browser, ένα word ή κάνα παιχνίδι, μπορεί να παγώσει και 4-10 φορές! Έχω τεστάρει τις μνήμες, το rendering είναι από μόνο του ένα stress test για την cpu, έχω τεστάρει τους σκληρούς, ελέγχω τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών, είναι μια χαρά, έχω κατεβάσει και κάνα δυο βαριά benchmarks, εκεί άλλοτε παγώνει άλλοτε όχι, τυχαία όπως και όταν παίζω κάποιο game (ασχέτως αν αυτό είναι το Football Manager ή το Mass Effect). Προφανώς, ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να φταίει η κάρτα γραφικών για τους γνωστούς λόγους. Επειδή δεν έχω κάποιον αξιόπιστο τεχνικό στη γειτονιά μου (ούτε μεταφορικό μέσο για να κουβαλάω τον πύργο στου διόλου το κέρατο), έτσι είπα να ρωτήσω εδώ μπας και έχετε καμιά ιδέα... ειχα παρομοιο προβλημα και μετα απο μηνες ψαξιμο (4 για την ακριβεια σε σημειο που ημουν ετοιμος να στειλω την καρτα γραφικων στο service) κατεληξα να βρω κατα τυχη οτι ηταν ο ανταπτορας που ειχα για την οθονη (η οθονη vga η gpu δεν ειχε (rx 570). δεν γνωριζω αν εχεις ανταπτορα αλλα δοκιμασε και μια αλλη οθονη ή σε αλλη θυρα. 1
nick_souvlaki Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Είχα σχεδόν το ίδιο θέμα. Μια στις 4-5 φορές που θα έσβηνε η οθόνη όταν ήμουν μακριά για 10 λεπτά μετά ενώ άνοιγε με input ήταν όλα σκαλωμένα και μπορούσα μόνο να το κλείσω από το κουμπί του υπολογιστή. Δεν ξέρω πως και γιατί έφτιαξε αλλά υποθέτω ότι ήταν κάποιο θέμα των software (Windows ή drivers) γιατι μετά από κάτι updates που έκαναν μόνα τους δεν μου ξανασυνέβει (έτσι όπως ξεκίνησε μόνο του, έτσι σταμάτησε κιόλας). Οπότε εγώ θα έλεγα να ελέγξεις πρώτα θέματα software (check τα windows με DISM και chdsk) και να σβήσεις και να ξαναπεράσεις τους βασικούς drivers (πχ. κάρτας γραφικών). Τέλος, μην αποκλείεις να είναι και κάτι εντελώς χαζό όπως πχ. συσκευή που είναι πάνω στο κουτί για να διαβάζει κάρτες SD και συνδέεται στους εσωτερικούς υποδοχείς usb της μητρικής. Εμένα μου έκανε κάτι κουλά με συνεχόμενα μηνύματα ότι βρέθηκε νέα συσκευή, ότι μία συσκευή του υπολογιστή δεν δουλεύει σωστά κ.α. Την αποσύνδεσα και ηρέμησα.
filarhos Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Μετά από κάποια updates από την Ms είχα ακριβώς το ίδιο, άσχετα freezes και μετά μόνο με δυναμικό restart επανεκκινούσα το pc. Δες τα τελευταία updates και κάνε roll back μήπως και συνέλθει... Αν θυμάσαι και πότε συνέβει πρώτη φορά καλύτερα γιατί θα δεις τι εγκατέστησε εκείνες τις μέρες... Αλλιώς κάνε ότι λένε τα παιδιά και καλή τύχη... Και με ένα format αν δεν βγάζεις άκρη ίσως στρώσει... 1
kostis76 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 21 ώρες πριν, ghadhika είπε Κάνω 40ωρα rendering σερί με την cpu στα κόκκινα και την gpu στα κίτρινα, και δεν κολλάει ποτέ. Εχεις CPU Bottleneck, οποτε αναμενομενα τα (τυχαια) παγωματα... ειδικα τωρα με τις ζεστες! FX-6300 Six-Core & Radeon RX 480 | Bottleneck calculator | PC Builds (pc-builds.com) 2
Nik1239 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 3 ώρες πριν, kostis76 είπε Εχεις CPU Bottleneck, οποτε αναμενομενα τα (τυχαια) παγωματα... ειδικα τωρα με τις ζεστες! FX-6300 Six-Core & Radeon RX 480 | Bottleneck calculator | PC Builds (pc-builds.com) Τρολλαρεις να φανταστώ σωστά; ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ να κολλάει το pc επειδή υπάρχει bottleneck με την κάρτα γραφικών ή το cpu , και επίσης λέει ότι το handbrake παίζει μια χαρά όποτε δεν έχει θέμα το cpu. Βάλε τώρα σε ένα i3 2th gen μια rtx 3090 και θα παίζει κανονικά θα κάνει τα πάντα απλώς θα έχει μειωμένα fps στα games. Μη λέμε ότι θέλουμε μερικοί μερικοί. 2
kostis76 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 41 λεπτά πριν, Nik1239 είπε Τρολλαρεις να φανταστώ σωστά; ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ να κολλάει το pc επειδή υπάρχει bottleneck με την κάρτα γραφικών ή το cpu , και επίσης λέει ότι το handbrake παίζει μια χαρά όποτε δεν έχει θέμα το cpu. Βάλε τώρα σε ένα i3 2th gen μια rtx 3090 και θα παίζει κανονικά θα κάνει τα πάντα απλώς θα έχει μειωμένα fps στα games. Μη λέμε ότι θέλουμε μερικοί μερικοί. Αν ζοριζεται η cpu από την (δυνατότερη) gpu, θα ανεβάζει θερμοκρασίες και θα κολλαει... που είναι το περίεργο σε αυτό που λέω; Ας το παρατηρήσει (cpu temps) ο ts και ας δοκιμάσει καλου-κακου φρέσκια πάστα & καθαρισμό μπας και βελτιωθεί η κατάσταση με τα παγώματα... Δεν είναι και κάτι κοστοβορο/χρονοβορο δα... Από μακριά και χωρίς να το έχουμε δει, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, δεν υπάρχει λόγος θαρρώ να αρπαζεσαι... Φιλικά πάντα, Κώστας!
nickol-us Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2021 2 ώρες πριν, kostis76 είπε Αν ζοριζεται η cpu από την (δυνατότερη) gpu, θα ανεβάζει θερμοκρασίες και θα κολλαει... που είναι το περίεργο σε αυτό που λέω; Ας το παρατηρήσει (cpu temps) ο ts και ας δοκιμάσει καλου-κακου φρέσκια πάστα & καθαρισμό μπας και βελτιωθεί η κατάσταση με τα παγώματα... Δεν είναι και κάτι κοστοβορο/χρονοβορο δα... Από μακριά και χωρίς να το έχουμε δει, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, δεν υπάρχει λόγος θαρρώ να αρπαζεσαι... Φιλικά πάντα, Κώστας! Απλά έκανες ατυχές σύγκριση Κώστα. Το cpu bottleneck δεν έχει άμεση σχέση με το ζορισμα του cpu. Το cpu μπορεί να φτάνει 100% και να ανεβάζει θερμοκρασία άσχετα από τα γραφικά. Και χωρίς bottleneck ο cpu μαζί με την κάρτα ιδανικά πρέπει να είναι στο 100%, όποτε οι θερμοκρασίες και το ζόρι είναι το ίδιο. 3
dchatz Δημοσ. 25 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2021 ρε σεις, ο άνθρωπος είπε ότι όταν είναι η CPU στα κόκκινα ΔΕΝ κολλάει 1
jbgoode Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Γεια σας, εχετε εξετασει μηπως την υγεια των σκληρων δισκων σας? Πολλες φορες δισκοι με CRC errors , συνηθως λογω κακης τροφοδοσιας/ συνδεσμολογιας δημιουργουν τετοιου ειδους αναπαντεχα κολληματα . BTW, τι report δινει το chkdsk στη επομενη επανεκκινηση? Μπορει να κανω λαθος, αλλα τουλαχιστον δεν θα χρειαστει να αγορασετε νεο hardware σαν πρωτη επιλογη. GL! 2
ghadhika Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 10 ώρες πριν, jbgoode είπε Γεια σας, εχετε εξετασει μηπως την υγεια των σκληρων δισκων σας? Πολλες φορες δισκοι με CRC errors , συνηθως λογω κακης τροφοδοσιας/ συνδεσμολογιας δημιουργουν τετοιου ειδους αναπαντεχα κολληματα . BTW, τι report δινει το chkdsk στη επομενη επανεκκινηση? Μπορει να κανω λαθος, αλλα τουλαχιστον δεν θα χρειαστει να αγορασετε νεο hardware σαν πρωτη επιλογη. GL! Έχω το Hard Disk Sentinel (και το Samsung Magician για τον SSD) και τα test δεν βρήκαν κανένα πρόβλημα. Βέβαια το health του ssd είναι στο 69% λόγω παλαιότητας και χρήσης αλλά δεν εμφανίζει κανένα problem.
triplex1 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 14 λεπτά πριν, ghadhika είπε Έχω το Hard Disk Sentinel (και το Samsung Magician για τον SSD) και τα test δεν βρήκαν κανένα πρόβλημα. Βέβαια το health του ssd είναι στο 69% λόγω παλαιότητας και χρήσης αλλά δεν εμφανίζει κανένα problem. δουλεψε το και εχε ανοιχτο hwmonitor να δεις τι θερμοκρασια σηκωνει ο δισκος , κατα πασα πιθανοτητα ζεσταινεται και κολλαει
ghadhika Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 27 Αυγούστου 2021 49 λεπτά πριν, triplex1 είπε δουλεψε το και εχε ανοιχτο hwmonitor να δεις τι θερμοκρασια σηκωνει ο δισκος , κατα πασα πιθανοτητα ζεσταινεται και κολλαει Ενώ τεστάρει, η θερμοκρασία του ssd είναι στους 45. CPU στους 40-50, gpu στους 50 και κουτιού 45-55.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα