Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα , οντας ασχετη επι του θεματος . Εχω ενα macbook air mid 2012 σκεφτομαι τον τεκλευταιο καιρο οπου πλεον το χρησιμοποιω για την σχολη μου να κανω αναβαθμιση σε Catalina. Υπαρχει περιπτωση να εχω καποιο θεμα με την αναβαθμιση ? Υπαρχουν ρισκα ? Θα το προτεινατε ? (Θα ηθελα να μπορω να χρησιμοποιω pages numbers etc. αλλα δεν με αφηνει λογω μη αναβαθμισμενου λογισμικου )

Δημοσ.

Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα από την αναβάθμιση. Βέβαια πάντα καλό είναι να έχεις τα αρχεία σου ασφαλή σε κάποιο backup εκτός μηχανήματος. Βεβαιώσου πως έχεις επίσης κανα 15GB ελεύθερο χώρο κατά την αναβάθμιση. Το μόνο που μπορεί να πάθεις με το Catalina είναι να μην σου δουλεύει κάποιο παλιό πρόγραμμα, αλλά όπως τα λες δεν νομίζω να ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μετα απο ωρα αναμονης μου βγηκε μηνυμα  'αυτος ο τομος δεν ειναι μορφοποιημενος ως apfs' δυστυχως για εμενα που ηλπιζα να ειναι πιο ευκολη η δουλεια. Καποια ιδεα?

Επεξ/σία από ParaskeviR
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόβλημα δείχνει ότι προκαλείται από έλλειψη επαρκούς χώρου στον δίσκο, όπως προείπε ο φίλος @axrst, ή  ίσως από αλλοίωση του Software Update.app.

Σε παρακαλώ, click το εικονίδιο του Macintosh HD στο Desktop, πάτησε τα πλήκτρα command+I και ανέβασε το screenshot του Info Window που θα προκύψει, ώστε αρχικά να δούμε την κατάσταση  του δίσκου. 

Αν ο ελεύθερος χώρος είναι επαρκής θα προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες. 

Και κάτι ακόμη, μήπως τρέχεις το FileVault, ή κάποιο antivirus  ;.

Επεξ/σία από epinki
Δημοσ.
Στις 21/8/2021 στις 7:51 ΠΜ, epinki είπε

Το πρόβλημα δείχνει ότι προκαλείται από έλλειψη επαρκούς χώρου στον δίσκο, όπως προείπε ο φίλος @axrst, ή  ίσως από αλλοίωση του Software Update.app.

Σε παρακαλώ, click το εικονίδιο του Macintosh HD στο Desktop, πάτησε τα πλήκτρα command+I και ανέβασε το screenshot του Info Window που θα προκύψει, ώστε αρχικά να δούμε την κατάσταση  του δίσκου. 

Αν ο ελεύθερος χώρος είναι επαρκής θα προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες. 

Και κάτι ακόμη, μήπως τρέχεις το FileVault, ή κάποιο antivirus  ;.

Δεν εχω πολυκαταλαβει ειναι η αληθεια απο ποιο μερος ακριβως μου ζητας σκρινσοτ αν μπορεις να μου το ξανα διευκρινισεις με καποιον τροπο , ευχαριστω πολυ και παλι!

Δημοσ.
Στις 22/8/2021 στις 10:10 ΜΜ, epinki είπε

Δες τον οδηγό για λήψη screenshot.

Αν τυχόν δεν τα καταφέρεις, δώσε τα στοιχεία που επισημαίνονται.

disk.jpg.6e7f3823a1344207fd93a563bb01b973.jpg

Αυτή ακριβως ειναι η κατασταση και οχι δεν τρεχω καποιο ειδος antivirus!

Στιγμιότυπο 2021-08-23, 10.39.14 μμ.png

Δημοσ.

Ο δίσκος σου πλησιάζει στο οριακό σημείο όσο αφορά τον ελεύθερο χώρο. Όταν προκύψουν lags, είτε θα πρέπει να τον ελαφρύνεις από ογκώδη ή περιττά στοιχεία, ή να αναβαθμίσεις τον αποθηκευτικό σου χώρο στο iCloud.

Δεν προχωρείς πιο κάτω, χωρίς Time Machine backup.

1. Login σε ασφαλή λειτουργία ώστε να μην φορτωθούν login και startup items όπου κάποιο τους μπορεί να κάνει conflict με το upgrade.
2. Παραμένοντας σε ασφαλή λειτουργία, τρέξε το upgrade.

• Like 1
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 24/8/2021 στις 9:23 ΠΜ, epinki είπε

Ο δίσκος σου πλησιάζει στο οριακό σημείο όσο αφορά τον ελεύθερο χώρο. Όταν προκύψουν lags, είτε θα πρέπει να τον ελαφρύνεις από ογκώδη ή περιττά στοιχεία, ή να αναβαθμίσεις τον αποθηκευτικό σου χώρο στο iCloud.

Δεν προχωρείς πιο κάτω, χωρίς Time Machine backup.

1. Login σε ασφαλή λειτουργία ώστε να μην φορτωθούν login και startup items όπου κάποιο τους μπορεί να κάνει conflict με το upgrade.
2. Παραμένοντας σε ασφαλή λειτουργία, τρέξε το upgrade.

καλησπερα ξερω οτι εχει περασει καιρος αλλα ξαναπροσπαθησα σημερα μετα απο καιρο για ασφαλη λειτουργια ξανα και ξανα αλλα δεν καταφερα κατι δυστυχως. Μπορω να κανω κατι αλλο ?

Δημοσ.

Καλημέρα,

Μου διέφυγε, αλλά τώρα βλέπω ότι το file format του δίσκου σου -παρ' ότι το Mojave απαιτεί APFS file system- είναι macOS Extended. Εξ αυτού κι το πρόβλημα.

Όπως και έχει, κατά την εγκατάσταση του 10.13 High Sierra το file format θα έπρεπε να είχε μετατραπεί αυτόματα σε APFS. Όμως για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο αυτό δεν έγινε.

Απ' ότι φαίνεται λοιπόν θα πρέπει να φορμαριστεί ο δίσκος σε APFS και να γίνει restore του συστήματος από ένα Time Machine backup. Ή ίσως να χρειαστεί clean install.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, ParaskeviR είπε

καλησπερα ξερω οτι εχει περασει καιρος αλλα ξαναπροσπαθησα σημερα μετα απο καιρο για ασφαλη λειτουργια ξανα και ξανα αλλα δεν καταφερα κατι δυστυχως. Μπορω να κανω κατι αλλο ?

εγώ στην θέση σου θα έπαιρνα τα αρχεία μου από μέσα σε έναν εξωτερικό σκληρο δίσκο και μετά θα προχωρούσα σε καθαρή εγκατάσταση του νέου λογισμικού

έτσι κι αλλιώς με την αναβάθμιση που θα κανείς κάποια στιγμή θα πρέπει να κανείς καθαρή εγκατάσταση γιατί αποκλείεται όλα να λειτουργούν 100% καλά. Όλο και κάποια κολλήματα θα έχεις αν κανείς απλή αναβάθμιση 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, epinki είπε

Καλημέρα,

Μου διέφυγε, αλλά τώρα βλέπω ότι το file format του δίσκου σου -παρ' ότι το Mojave απαιτεί APFS file system- είναι macOS Extended. Εξ αυτού κι το πρόβλημα.

Όπως και έχει, κατά την εγκατάσταση του 10.13 High Sierra το file format θα έπρεπε να είχε μετατραπεί αυτόματα σε APFS. Όμως για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο αυτό δεν έγινε.

Απ' ότι φαίνεται λοιπόν θα πρέπει να φορμαριστεί ο δίσκος σε APFS και να γίνει restore του συστήματος από ένα Time Machine backup. Ή ίσως να χρειαστεί clean install.

2 ώρες πριν, Tasos19s είπε

εγώ στην θέση σου θα έπαιρνα τα αρχεία μου από μέσα σε έναν εξωτερικό σκληρο δίσκο και μετά θα προχωρούσα σε καθαρή εγκατάσταση του νέου λογισμικού

έτσι κι αλλιώς με την αναβάθμιση που θα κανείς κάποια στιγμή θα πρέπει να κανείς καθαρή εγκατάσταση γιατί αποκλείεται όλα να λειτουργούν 100% καλά. Όλο και κάποια κολλήματα θα έχεις αν κανείς απλή αναβάθμιση 

ευχαριστω για τις γρηγορες απαντησεις! μπορειτε να με ενημερωσετε ποια ειναι η διαδικασια για καθαρη εγκατασταση ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...