Προς το περιεχόμενο

Late bloomer...developer?!

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.

Ξέρω οτι ίσως έχετε βαρεθεί να απαντάτε στις ερωτήσεις των noobιδων αλλα θέλω να εμπιστευτώ την κρίση και την εμπειρία σας..!
Είμαι 43 ετών και μόλις πριν ενα χρόνο (λίγο/πολύ) αποφάσισα να ξεφύγω απο διάφορες εργασιακές καταστάσεις και κακουχίες που ζούσα για διάφορους λόγους και να ασχοληθώ με πράγματα που πραγματικά γουστάρω (μουσική και πληροφορική).

Στην μουσική το πήρα πάνω μου και άρχισα κάτι (άλλη κουβέντα για αλλη στιγμή!).. αλλα πρέπει να βγάλουμε και λεφτά..
Με ολα αυτά στο μυαλό μου άρχισα να κουβεντιάζω με γνωστούς και φίλους αλλα και διαβάζοντας στο net για το τι θα ήταν καλύτερη επιλογή να μάθω και να αρχίσω να έχω τριβές (εργασιακά) προκειμένου να συγκεντρώσω εμπειρία για να εργαστώ είτε ως μισθωτός είτε ως freelancer.

Πριν απο αυτό και πριν προχωρήσω σε ότι θα περιγράψω (και ρωτήσω) παρακάτω να σας αναφέρω απλά μήπως παίξει κάποιο ρόλο οτι σκεφτόμουν να κάνω αυτό το εργασιακό restart στο hardware (το γνωστό και ταλαίπωρο i.t. ώστε να αναζητήσω δουλειά σε αυτό) η κάτι σε δίκτυο πχ Cisco.
Αλλα γρήγορα αυτο-χαστούκισα τον εαυτό μου γιατι θέλω να αποφύγω εταιρικές καταστάσεις και καθημερινότητα μιας και το έφαγα στην μούρη κοντά στα 15 χρόνια.

Είπα λοιπόν να προσανατολιστώ στο remote working - free lancer και έτσι άρχισα αυτή την ιστορία..
Αρχικά ξεκίνησα με το elearning του ekpa στο web devolopment και το τελείωσα πρίν λίγο καιρό..με δυσκολία..
Μετά ξεκίνησα wordpress και λίγο πιο μετά digital marketing και τα δυο σε ιδιωτικό φορέα (μαθήματα+εξετάσεις και τα λοιπά)..
Το αποτέλεσμα στα παραπάνω ήταν να φτιάξω 5 websites με 2 απο αυτά να είναι και eshops και αναλαμβάνοντας και την υποστήριξη τους τα updates και ολα τα σχετικά..για φίλους και γνωστούς..

Πέρα απο το wordpress + το digi marketing του πράγματος θέλω πραγματικά να ασχοληθώ και με τον προγραμματισμό και ως κ@@@@ αλλα και ως επιπλέον επαγγελματική ενασχόληση..

Και γιατί είναι κάπως δύσκολο να προχωρήσω στο wordpress + το digi marketing σε κάποια συνεργασία μιας και δεν εχω την (γνωστή εμπειρία 5 ετών) που ζητάνε οι περισσότεροι η κάτι πολύ σημαντικό να δείξω ως cv/portfolio.

Οπότε αρχίζω και ψάχνομαι να κάνω κάτι (μαθησιακά) απο την αρχή.. αναζητώ λοιπόν..το οτι είναι καλύτερο να μάθει κάποιος τον προγραμματισμό το 2021 .. με την ιδιαιτερότητα του οτι είμαι 43 με μικρή εμπειρία.. αλλα με όρεξη για μάθηση και δουλειά σε αυτό.

Ο προγραμματισμός στο elearning του ekpa ναι μεν ήταν καλό εισαγωγικό αλλα δεν..

Οι πρόσφατες κουβέντες με εναν φίλο με κατευθύνουν στα framework : React/Angular/Laravel.. και το ''σκαλίζω'' .. πολλά τα μαθήματα online και τα περισσότερα σχόλια θετικά και ως την χρήση τους και ως ζήτηση στην αγορά.

Απο την αλλη έχουμε τις γλώσσες.. με πιο sexy την Python αν έχω καταλάβει σωστά μαζί με το διαχρονικό των Java/Javascript.

Για να μην πλατιάσω γενικά και αόριστα.. η ερώτηση μου είναι.. τι προτείνεται εσείς οτι είναι και το καλύτερο στο να επικεντρωθώ να το μάθω.. που να έχει και μια σχετική (πάντα) απόδοση και ως ζήτηση στην αγορά εργασίας για εναν αρχάριο?

Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον/α ασχοληθεί να απαντήσει!

• Like 1
Δημοσ.

Η ηλικία είναι απλά ένα νούμερο. Οποιοσδήποτε εργοδότης απορρίπτει κάποιον μόνο από αυτό είναι discrimination. Αν αποδίδεις και κάνεις την δουλειά που απαιτείται απο εσένα, τι σημασία έχει η ηλικία? Ο καθένας έχει το δικό του ρολόι. Αν ξέρεις τις τεχνολογίες, έχεις αντιληψη και είσαι επαγγελματίας μην φοβασαι τιποτα.  Οι μικρές ηλικίες συνήθως συνοδεύονται και απο ελλειψη soft skills, απο την άλλη οι μεγάλες ηλικίες συνήθως συνοδευονται απο μικρές αντοχές, προφανώς και τα δυο statements δεν ειναι ακριβώς αληθείς, εξού και το "συνήθως"

Το it και το hardware αργοπεθαινει, είναι για πολύ niche αγορές. Το μελλον ειναι cloud και managed services. 

Γνώμη μου είναι ότι η python ειναι μία πανευκολή γλώσσα, τοσο ευκολη που αν δεν ξέρεις να γραφεις σε μια πιο σκληρή γλώσσα όπως c++/java τότε το πιθανότερο ειναι να γραψεις πραγματα που δεν θέλει να βλέπει άλλος. Για τον λόγο αυτό θα προτεινα να δεις java, πολύ καλά όμως, να μάθεις την αντικειμενοστράφεια, τα καλά της και τα κακά της.. Στη συνέχεια να διαβάσεις κανα συγγραμα όπως το clean code, και μετά να δεις python. Παιξε με κανα projectaki, βαλτο στο GitHub, να μαθείς και git, αν έχεις γνωστό/φίλο δουλεψτε και μαζί σε κάποιο project, αυτά ειναι skills που χρειαζεται η αγορά. 

Ύστερα ανέφερες και front end, εκεί ομολογώ δεν ξέρω τιποτα, αφήνω αλλο μέλος να μιλήσει καλύτερα. Παρόλα αυτά πρεπει να μαθεις τι σου αρέσει εσένα να κάνεις και σε ποια πράγματα εισαι καλός. Αν ενδιαφέρεσαι για full stack developer γινεται και μαλιστα αμοίβονται και ιδιαιτερα καλά, αλλά αρκετά λιγότερες θέσεις εκεί έξω. Συμβουλή όμως ειναι να παρεις κάτι και να το μαθεις 100%, και σιγά σιγά να μαθαίνεις επιπλέον πραγματα, αν πας να μαθεις παραλληλα 3-4 πραγματα και θα δυσκολευτείς άδικα και δεν θα μαθεις να διαχωρίζεις που τελειώνει το ένα και που αρχίζει το άλλο το οποίο ειναι πολύ σημαντικό απο αρχιτεκτονικής αποψης.

Το να βρεις τι έχει ζήτηση είναι σχετικά εύκολο, βλέπεις διάφορες εταιρείες πληροφορικής, ελλάδα και έξω, γνώστες και άγνωστες, βλέπεις τις θέσεις τους και σιγά σιγά θα καταλάβεις τόσο τι ζητάνε αλλά και τι θα σε ενδιέφερε.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω στη θεση σου θα μαθαινα Javascript και μετα θα περνουσα σε React για front end και αργοτερα nodejs για backend.

Η κατασταση ειναι χαοτικη οσον αφορα τα frameworks/libraries και αλλο τοσο χαοτικη ειναι η κατασταση στο να βρεις σοβαρα και καλα μαθηματα online. 

καπως ετσι οπως εσυ ημουν και εγω, παθος με τη πληροφορικη απο τα 12 αλλα αρχισα να ασχολουμαι επαγγελματικα πριν απο 3.5 χρονια περιπου καθοτι ειχα απο αλλου εισοδημα (τωρα ειμαι 40). Οπως και να χει, μη φοβασαι τιποτα, αφου εχεις το μικροβιο θα τη βρεις την ακρη σου.

Επεξ/σία από Predatorkill
  • Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ.

Για το οτι αναλύσατε την σκέψη και τις απόψεις σας!

Μπορώ να καταλάβω την JavaScript ως επιλογή, πριν κάποιο framework. 

Εχω αρχίσει να διαβάζω διάφορα για αυτο και είναι ενδιαφέρον!

Δημοσ.

H JS είναι η αλήθεια ότι υπαρχει παντού τριγύρω και απ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να υπάρχει. Μπορείς να κάνεις τα πάντα από front-end/back-end μέχρι και desktop applications. Τώρα είναι και λίγο στην αγορά που θες να κοιτάξεις. πχ Ελλάδα θα δεις πολλή Java/.Net
στις πιο μεγάλες εταιρείες. Πάντως μιας κ είπες για freelancer έχω παρατηρήσει ότι για junior ή entry επίπεδο τα πράγματα ίσως να είναι λιγο πιο δύσκολα.
Εννοώ ότι θέλεις να έχεις καποιες άκρες ώστε να μπορέσεις να δικτυωθείς και να κάνεις ένα όνομα και να βρίσκεις άνετα projects. 
Eπίσης πιστεύω πως για το ξεκίνημα το καλύτερο θα ήταν να πας σε μια εταιρεία και να μάθεις δίπλα σε κάποιον σίνιορ. Καλά χρυσά τα online courses και τα tutorials, αλλά τη γνώση που θα πάρεις σε μια εταιρεία έχοντας έναν (ή περισσότερους) σινιορς δίπλα σου δεν την φτάνει τίποτα.

• Like 2
  • 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

φυσικά και μπορεί, εξαρτάται η κάθε εταιρεία τι θέλει. Λόγω κόβιντ τώρα έχουν ανέβει πολύ οι θέσεις remote.

Φτιάξε μερικά δικά σου projects στη συνέχεια έτσι ώστε να δείχνεις τι μπορείς να κάνεις στις συνεντεύξεις.

πάντως μην βιάζεσαι πολύ, δες το βήμα βήμα, κάνε τα μαθήματα σου, κράτα σημειώσεις, γενικά ασχολήσου όσο περισσότερο μπορείς.

• Like 1
Δημοσ.

κοίταξε, γενικά υπάρχουν θέσεις και ιδιαίτερα για Python, αλλά μη ξεχνάς ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Προσπάθησε να μελετάς κάθε μέρα, όχι απαραίτητα πολλές ώρες συνεχόμενες και προσπάθησε να τα αφομοιώνεις. Και όπως είπα να κρατάς σημειώσεις για να ανατρέχεις πάλι όποτε χρειάζεσαι κάτι.  Γενικά στον προγραμματισμό, δεν χρειάζεται να ξέρεις κάτι απέξω, (αυτό θα γίνει σταδιακά) αλλά να μάθεις να σκέφτεσαι προγραμματιστικά και αυτό θέλει χρόνο και πολύ πολύ εξάσκηση. όσο απλό και να σου φαίνεται ένα project, κάντο 2-3 φορές για να εξασκηθείς.

Για όλα τα άλλα, google is your best friend ;)

• Like 2
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Το software development στην Ελλάδα μπορώ να πώ πως έχει αρκετό ψωμί (παρόλο που κάποιοι φύγαμε έξω), οπότε μην φοβάσαι. Απο εκεί και πέρα, είναι γνωστό μυστικό του κύκλου πως η εξέλιξη στον τομέα δεν είναι γραμμική. 

Δηλαδή στα πρώτα βήματα χαόνεσαι λίγο με τους ορους front-end/back-end/framework/libraries κτλπ. και ομολογουμένως οι περισσότεροι αισθάνονται οτι πρέπει να φτάσουν τις γνώσεις senior για να κάνουν πρώτη φορά επαγγελματικό βήμα, αλλα δεν (χρειάζεται να) έιναι έτσι. Ο πιο εύκολος τρόπος, είναι να μπείς σε μια εταιρεία (ναί κατάλαβα οτι δεν θες την corporate ζωή αλλα stick with  me) και να εργαστείς σε μια junior θέση για 1-2 χρόνια. 
Ο τρόπος, ο χρόνος και η ποιότητα των γνώσεων που θα λάβεις σε αυτό το διάστημα, τόσο στο θέμα γλωσσών/τεχνολογιών/τεχνικών όσο και στο επίπεδο εφαρμογής αυτών και του γενικότερου lifecycle που θα μάθεις, θα σε κάνουν πιο ολοκληρωμένο και σίγουρο να κυνηγήσεις περισσότερα πράγματα.
Όσον αφορά τα μισθολογικά σε αυτήν την οδο (και το αναφέρω επειδή 90% των ερωτήσεων έχουνε να κάνουν με αυτό), για junior θέσεις είναι συνήθως 700-800 και αφού κάνεις μια διετία-τριετία, τουλάχιστον τα διπλάσια .

Για την freelance σκηνή δεν ξέρω ακριβώς τι παίζει (όλοι έχουμε ακούσει λίγο-πολύ τα αρνητικά σχόλια για τις μεγάλες πλατφόρμες με Ινδούς κτλπ που "χτυπάνε" δουλειές πολύ πιο χαμηλά απ'όσο παίρνει σε κάποιον με τα έξοδα της Ελλάδας), αλλα σχεδόν όλοι οι γνωστοί μου (όπως και εγώ) μέσω 2-3 εταιρειών που έχουμε δουλέψει και γνωστών που έχουμε κάνει ανα τους καιρους (είμαι 27 οπότε μην φανταστείς οτι μιλάω για καμιά καριέρα 20 χρόνων) συχνά-πυκνά λαμβάνουμε μηνύματα ή τηλέφωνα για διάφορες δουλειές. Εννοώ οτι φαντάζομαι πως κάποιος που θέλει να "χτίσει" έναν τέτοιο κύκλο και να δουλεύει αποκλειστικά με projects μονος του σαν ελεύθερος επαγγελματίας, είναι απολύτως υλοποιήσιμο. 

Τέλος όσον αφορά το αντικείμενο γιατι είδα οτι ανέφερες web development, μετά wordpress και μετά python, θα σου έλεγα οτι όλα (εντάξει ίσως εκτός της wordpress) είναι καλά και ωραία. Δεν υπάρχει λάθος δρόμος. Μπορεί να μπείς σε μια εταιρεία και να δείς stack με .net/sql/Angular και να μπείς σε άλλη και να έχουν Laravel/mongo. Δεν σημαίνει ούτε οτι καθολικά το ένα είναι καλύτερο απο το άλλο ούτε οτι εσύ πρέπει να περιοριστείς και να μάθεις ένα (αν και σε κάποιο όλοι είμαστε λίγο καλύτεροι για να υπάρχει μια βάση). Αυτά .

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...