Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Katiariko είπε

Καλημέρα! 

Ρελέ προϋπήρχε και σχετικά καινούργιος λιγοτερο από 10ετιας.

Από τη γείωση έξω στο κουτάκι έπαιρναν 3 σπίτια. Με απομόνωσε και βάλαμε ξεχωριστό καλώδιο μέχρι κάτω στη γη. 

Δε γνωρίζω καθόλου από τέτοια απλά έχω μπει στη διαδικασία να το ψαχνω γιατί έχω ανησυχήσει...

Θα πρέπει να ενώσει και στη σωλήνα του νερου;

Σου είπα για τη σωλήνα του νερού, γιατί οι παλιές γειωσεις εκεί έμπαιναν, κι επειδή είπες ότι άλλαξες τις μεταλλικές σωλήνες με πλαστικές ,σκέφτηκα μην τυχόν και  δεν είχε βάλει τη γείωση μέχρι έξω. Οποτε ακυρο αυτο . Με μηχανημα σου μέτρησε τη γείωση?

• 1 χρόνο αργότερα...
  • Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν κάποιος θέλει να κάνει γείωση σε διαμέρισμα παλιάς πολυκατοικίας (όπου η γείωση ήταν μέσω ύδρευσης και πλέον είναι ανύπαρκτη έπειτα από ανακαινίσεις λόγω αντικατάστσης των σωλήνων) για τι περίπου κόστος μιλάμε;

Απ ότι κατάλαβα χρειάζεται καλώδιο από τον πίνακα (ελπίζω να γίνεται χωρίς σκάψιμο στο τόιχο κι ας είναι εξωτερικό και λίγο αντιασθητικό) να πάει μέχρι κάτω στο έδαφος όπου θα καρφωθούν βέργες.

Ρελέ υπάρχει αλλά χωρίς γείωση σε περίπτωση διαρροής δεν θα πέσει (https://www.zopidis.gr/ουδέτερος-αγωγός-βλάβη-μας-γαργαλ/) οπότε μεγάλος κινδυνος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ρελε θα πέσει αλλά θα νιώσεις ένα ελάχιστο τζις από το τίναγμα. Με την προσθηκη γείωσης το ρεύμα κατευθύνεται προς την γη και επειδή περνάει και μέσα από το ρελε πέφτει και αυτό. Έτσι εάν δουλεύουν σωστά και τα δύο, σε προστατεύουν 100% από κάθε κίνδυνο. Για κόστος ρωτάς μάστορες και παίρνεις προσφορές. Τα καλώδια ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν από τις υπάρχουσες σωληνώσεις, οπότε θα περάσετε εξωτερικό. Καλή τύχη όταν θα χρειαστείτε να το περάσετε από την εξωτερική προσοψη η στο κλιμακοστασιο, διαχειριστής η γείτονες μπορεί να σας δυσκολέψουν την ζωη. Στο έδαφος πρέπει να μπει τρίγωνο με ηλεκτρόδια, απόσταση ένα μετρο το καθένα, σε φρεάτιο μέσα ώστε να έχει πρόσβαση ο ηλεκτρολόγος για μέτρηση και επανέλεγχο όταν χρειαστεί. 

Επεξ/σία από mariosnik_
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 minutes ago, mariosnik_ said:

Το ρελε θα πέσει αλλά θα νιώσεις ένα ελάχιστο τζις από το τίναγμα. Με την προσθηκη γείωσης το ρεύμα κατευθύνεται προς την γη και επειδή περνάει και μέσα από το ρελε πέφτει και αυτό. Έτσι εάν δουλεύουν σωστά και τα δύο, σε προστατεύουν 100% από κάθε κίνδυνο. Για κόστος ρωτάς μάστορες και παίρνεις προσφορές. Τα καλώδια ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν από τις υπάρχουσες σωληνώσεις, οπότε θα περάσετε εξωτερικό. Καλή τύχη όταν θα χρειαστείτε να το περάσετε από την εξωτερική προσοψη η στο κλιμακοστασιο, διαχειριστής η γείτονες μπορεί να σας δυσκολέψουν την ζωη. Στο έδαφος πρέπει να μπει τρίγωνο με ηλεκτρόδια, απόσταση ένα μετρο το καθένα, σε φρεάτιο μέσα ώστε να έχει πρόσβαση ο ηλεκτρολόγος για μέτρηση και επανέλεγχο όταν χρειαστεί. 

Εγώ δε ξέρω στο λινκ που παρέθεσα που είναι σάιτ ηλεκτρολόγου λέει πως ο ρελες δε σε προστατεύει αν δεν υπάρχει γειώση και κάτσει η στραβή, δε θα πέσει.

Επίσης έφερα σήμερα ηλεκτρολόγο/ εγκατάστατη που με μέτρηση πιστοποίησε ότι η γείωση είναι ανύπαρκτη στο διαμέρισμα και ενώ ο ρελες στο τεστ πέφτει,  όταν προσπαθούσε να τον ρίξει βάζοντας ενα καλώδιο μέσα στη μπριζα δεν έπεφτε ενώ μου είπε έπρεπε να πέφτει.

Πάντως πιστοποιητικό μου είπε δε μου βγάζει (που εντάξει αυτό είναι το λιγότερο, το θέμα είναι η ασφάλεια).

Edit: Στο λινκ αναφέρει πρόσθετα ότι αν ταυτόχρονα υπάρχει και θέμα με το ουδέτερο του ΔΕΔΔΗΕ δε πέφτει ο ρελες σε συνδυασμό με τη κακή γείωση.  Βέβαια αυτό είναι κατι εκτός ελέγχου σου που μπορεί να συμβεί 

Επεξ/σία από MikeJ
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Εγώ δε ξέρω στο λινκ που παρέθεσα που είναι σάιτ ηλεκτρολόγου λέει πως ο ρελες δε σε προστατεύει αν δεν υπάρχει γειώση και κάτσει η στραβή, δε θα πέσει.

Επίσης έφερα σήμερα ηλεκτρολόγο/ εγκατάστατη που με μέτρηση πιστοποίησε ότι η γείωση είναι ανύπαρκτη στο διαμέρισμα και ενώ ο ρελες στο τεστ πέφτει,  όταν προσπαθούσε να τον ρίξει βάζοντας ενα καλώδιο μέσα στη μπριζα δεν έπεφτε ενώ μου είπε έπρεπε να πέφτει.

Πάντως πιστοποιητικό μου είπε δε μου βγάζει (που εντάξει αυτό είναι το λιγότερο, το θέμα είναι η ασφάλεια).

Edit: Στο λινκ αναφέρει πρόσθετα ότι αν ταυτόχρονα υπάρχει και θέμα με το ουδέτερο του ΔΕΔΔΗΕ δε πέφτει ο ρελες σε συνδυασμό με τη κακή γείωση.  Βέβαια αυτό είναι κατι εκτός ελέγχου σου που μπορεί να συμβεί 

Με σωστή συνδεσμολογία το ρελέ διαφυγής θα πέσει είτε υπάρχει γείωση είτε όχι. Όταν υπάρχει σωστή γείωση πέφτει πολύ πιο νωρίς από μόνο του συνήθως. Όταν δεν υπάρχει γείωση θα πέσει όταν σε χτυπήσει το ρεύμα. Θυμήσου ότι ανά πάσα στιγμή ελέγχει το ρεύμα μεταξύ φάσης και ουδετέρου. Αν δεν είναι ίσα πέφτει.

Δημοσ.
2 minutes ago, doomnx said:

Με σωστή συνδεσμολογία το ρελέ διαφυγής θα πέσει είτε υπάρχει γείωση είτε όχι. Όταν υπάρχει σωστή γείωση πέφτει πολύ πιο νωρίς από μόνο του συνήθως. Όταν δεν υπάρχει γείωση θα πέσει όταν σε χτυπήσει το ρεύμα. Θυμήσου ότι ανά πάσα στιγμή ελέγχει το ρεύμα μεταξύ φάσης και ουδετέρου. Αν δεν είναι ίσα πέφτει.

Πάντως το να πέσει αφού σε χτυπήσει το ρεύμα θα έλεγα ακούγεται ανησυχητικό.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Πάντως το να πέσει αφού σε χτυπήσει το ρεύμα θα έλεγα ακούγεται ανησυχητικό.

Δεν είναι, γιατί πέφτει πριν η ένταση του ρεύματος φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο. Αν το ρελέ λειτουργεί σωστά πάντα (μπορεί να το τσεκάρει ηλεκτρολόγος).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikeJ είπε

Έπρεπε να πέσει το ρελε σας. Τώρα τι μπορεί να γίνεται με τον ουδέτερο και τον δεδδηε σε εσάς δεν ξέρω. 

Το ρελε πέφτει σε χρόνο 40 ms του δευτερόλεπτου, χρόνος ικανός να σε σώσει. Δηλαδή θα νιώσεις ότι είναι να νιώσεις στην χειρότερη μέχρι 40ms. Όμως πολλά ρελε λόγω προβλημάτων πέφτουν σε υψηλότερους χρόνους., αυτό θέλει έλεγχο με όργανο. 

• Like 1
Δημοσ.

οι δδε δεν απαιτούν γείωση για την λειτουργία τους ανεξάρτητα από τι γράφει κάποιος στην σελίδα του (που περιέχει και άλλες ανακρίβειες λόγω χαμηλού τεχνικού υποβάθρου). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η γείωση σε μια εγκατάσταση αφού υπάρχει δδε, η γείωση χρειάζεται έτσι και αλλιώς, δεν υπάρχει λόγω των δδε που μπορεί και να μην υπάρχουν σε κάποια κυκλώματα. Τα δδε οι πραγματικοί ηλεκτρολόγοι δεν τα ελέγχουν βάζοντας καλώδια σε ρευματοδότες , βρες ένα κανονικό ηλεκτρολόγο να τον μετρήσει όπως και την γείωση και αν δεν υπάρχει να κατασκευαστεί.

• Thanks 1
Δημοσ.
2 hours ago, nvel said:

οι δδε δεν απαιτούν γείωση για την λειτουργία τους ανεξάρτητα από τι γράφει κάποιος στην σελίδα του (που περιέχει και άλλες ανακρίβειες λόγω χαμηλού τεχνικού υποβάθρου). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η γείωση σε μια εγκατάσταση αφού υπάρχει δδε, η γείωση χρειάζεται έτσι και αλλιώς, δεν υπάρχει λόγω των δδε που μπορεί και να μην υπάρχουν σε κάποια κυκλώματα. Τα δδε οι πραγματικοί ηλεκτρολόγοι δεν τα ελέγχουν βάζοντας καλώδια σε ρευματοδότες , βρες ένα κανονικό ηλεκτρολόγο να τον μετρήσει όπως και την γείωση και αν δεν υπάρχει να κατασκευαστεί.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ελέγχου του ρελέ (πέρα από το τεστ που είναι για τον απλό χρήστη); 

Θα πάρω και 2η γνώμη αναγκαστικά.

Για τον ηλεκτρολόγο δε μπορώ να εκφέρω άποψη (χωρίς να είμαι ο ίδιος). Γενικά σοβαρός μου φάνηκε έχει γραφείο, μου έκοψε απόδειξη (από μόνος τους) κλπ (τουλαχιστον τυπικά είναι legit δεν είναι δηλαδή απλά κάποιος τυχαίος "μάστορας" που έμαθε τα ηλεκτρολογικά έτσι εμπειρικά και κάνε λίγο απ όλα). Επίσης μου είπε ότι πιστοποιητικό δε μου βγάζει έτσι όπως είναι τώρα αν και άλλοι συνάδελφοι του θα το έβγαζαν και χωρίς να έρθουν καν (οπότε και αυτό μου έκανε καλή εντύπωση).

Δυστυχώς για τον πολίτη είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει αν είναι σωστός ο επαγγελματίας που φέρνει. Ούτε οι αξιολογήσεις, ούτε οι συστάσεις από γνωστό είναι έμπιστες.

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, MikeJ είπε

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ελέγχου του ρελέ (πέρα από το τεστ που είναι για τον απλό χρήστη);

ο σωστός τρόπος για ένα ηλεκτρολόγο είναι η χρήση οργάνου ελέγχου εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει και ελεγκτή δδε. αλλά αυτό δεν είναι το θέμα αφού μάλλον έχεις πρόβλημα στη γείωση όχι στο δδε. Άμα είσαι σε περιοχή άμεσης γείωσης πρακτικά μάλλον δεν μπορεί να μετρήθει η γείωση αλλά μπορει να εκτιμηθεί αν υπάρχει (με το ίδιο όργανο)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλλιθέα Αττικής είμαι οπότε άμεση γείωση ΤΤ (θεωρητικά). Πολυκατοικία του 70κάτι.

Είχε ένα όργανο το οποίο έβαλε σε μπρίζες όλων των δωματίων και έπαιρνε μετρήσεις (δεν ξέρω αν χρειάζεται άλλο όργανο), απλά μετά τη μέτρηση προσπαθούσε με ένα κομμένο καλώδιο να δει αν θα πέσει ο ρελές και δεν έπεφτε. Μια μπρίζα την ξεβίδωσε κιόλας για να βάλει πιο μέσα το καλώδιο και πάλι δεν έπεφτε. 

Όσο να ναι και το ρελέ θέλω να βεβαιωθώ ότι λειτουργεί σωστά εφόσον η γείωση είναι ανύπαρκτη καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να γίνει η γείωση. Μου φαίνεται δύσκολη παρέμβαση λόγω και της μορφής του κτιρίου (εγώ είμαι στον 3ο με μπαλκόνι στον δρόμο χωρίς άμεση πρόσβαση στον πίσω ακάλυπτο του κτηρίου, οπότε ένας θεός ξέρει πως θα φτάσει το ηλεκτρόδιο μέχρι το χώμα).

EDIT: Πάντως όσο ψάχνω σχετικά θέματα online βρίσκω αρκετά αυτή τη "διαμάχη" μεταξύ "ηλεκτρολόγων" (αν είναι) του αν ο ρελές λειτούργεί χωρίς γείωση και αρκετοί υποστηρίζουν ότι χωρίς γείωση δεν γίνεται εξ ορισμου να λειτουργήσει ο ρελές 

Τώρα δε ξέρω σε αυτή την κόντρα αν υπάρχει άσπρο-μαυρο ή και γκρίζες ζώνες και ποιοι έχουν δίκιο.

Επεξ/σία από MikeJ
Δημοσ.

ή έχει όργανο περιορισμένων δυνατοτήτων που δεν μπορει να μετρήσει δδε και βρόχο σφάλματος (γιατί όμως;) ή δεν ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Πάντως το να συνδέεις τον ουδέτερο με την γείωση σε ρευματοδότες δεν είναι τρόπος έλεγχου εγκατάστασης.

• Haha 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, nvel είπε

ή έχει όργανο περιορισμένων δυνατοτήτων που δεν μπορει να μετρήσει δδε και βρόχο σφάλματος (γιατί όμως;) ή δεν ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Πάντως το να συνδέεις τον ουδέτερο με την γείωση σε ρευματοδότες δεν είναι τρόπος έλεγχου εγκατάστασης.

Τι άλλο θα διαβάσουμε 😂

2 ώρες πριν, MikeJ είπε

Καλλιθέα Αττικής είμαι οπότε άμεση γείωση ΤΤ (θεωρητικά). Πολυκατοικία του 70κάτι.

Είχε ένα όργανο το οποίο έβαλε σε μπρίζες όλων των δωματίων και έπαιρνε μετρήσεις (δεν ξέρω αν χρειάζεται άλλο όργανο), απλά μετά τη μέτρηση προσπαθούσε με ένα κομμένο καλώδιο να δει αν θα πέσει ο ρελές και δεν έπεφτε. Μια μπρίζα την ξεβίδωσε κιόλας για να βάλει πιο μέσα το καλώδιο και πάλι δεν έπεφτε. 

Όσο να ναι και το ρελέ θέλω να βεβαιωθώ ότι λειτουργεί σωστά εφόσον η γείωση είναι ανύπαρκτη καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να γίνει η γείωση. Μου φαίνεται δύσκολη παρέμβαση λόγω και της μορφής του κτιρίου (εγώ είμαι στον 3ο με μπαλκόνι στον δρόμο χωρίς άμεση πρόσβαση στον πίσω ακάλυπτο του κτηρίου, οπότε ένας θεός ξέρει πως θα φτάσει το ηλεκτρόδιο μέχρι το χώμα).

EDIT: Πάντως όσο ψάχνω σχετικά θέματα online βρίσκω αρκετά αυτή τη "διαμάχη" μεταξύ "ηλεκτρολόγων" (αν είναι) του αν ο ρελές λειτούργεί χωρίς γείωση και αρκετοί υποστηρίζουν ότι χωρίς γείωση δεν γίνεται εξ ορισμου να λειτουργήσει ο ρελές 

Τώρα δε ξέρω σε αυτή την κόντρα αν υπάρχει άσπρο-μαυρο ή και γκρίζες ζώνες και ποιοι έχουν δίκιο.

Αν δεν καταλαβαίνεις τις βασικές αρχές λειτουργίας αυτών των εξαρτημάτων σταμάτα να προσπαθείς να βγάλεις άκρη. Σου το έχουμε πει ήδη 3 άτομα, το ρελέ λειτουργεί ανεξαρτήτως γείωσης.

Δημοσ.
24 minutes ago, doomnx said:

Τι άλλο θα διαβάσουμε 😂

Αν δεν καταλαβαίνεις τις βασικές αρχές λειτουργίας αυτών των εξαρτημάτων σταμάτα να προσπαθείς να βγάλεις άκρη. Σου το έχουμε πει ήδη 3 άτομα, το ρελέ λειτουργεί ανεξαρτήτως γείωσης.

Δε προσπαθώ να βγάλω συγκεκριμένη άκρη. Απλά ανέφερα ότι μου έκανε εντύπωση πως σε τόπικ (και εδώ στο insomnia ) και σε σάιτ ηλεκτρολόγων υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν την μία ή την άλλη άποψη και οι μεν αποκαλούν τους δε άσχετους και τούμπαλιν.  πχ 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...