Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ την παρέα! 

Θέλω να ρωτήσω σχετικά με την ποιότητα των "βιολογικών" ψαριών δλδ, ψάρια τα οποία έχουν περάχθει από ιχθυοκαλλιέργια που φέρνει τον τίτλο, "βιολογική καλλιέργεια". Η απορία μου είναι αν είναι περισσότερο "marketing" ή ουσιαστικά καλύτερος τρόπος ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς στην Αμερική που ζω δεν υπάρχει ο αντίστοιχος τίτλος σε ιχθυοκαλλιεργημένα  ψάρια ('farmed fish'): O Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων (USDA) δεν αποδέχεται την διαφορά. (έχω έρθει για ένα μήνα Ελλάδα και ψάχνω για καλής ποιότητας λευκά ψάρια και έχω μία σχετική καχυποψία για τα μή επώνυμως συσκευασμένα ψάρια που τιτλοφορούνται ως πελαγίσια - στην Αμερική τα πάντα που τρώω είναι από την θάλασσα αλλά έχουν γίνει deep frozen στο καράβι και πωλούνται συσκευασμένα από 'επώνυμους' distributors). 

Αν κάποιος έχει συγκεκριμένες εντυπώσεις από ελληνικά προϊόντα π.χ. από ΑΒ ή Θανόπουλο μου λέει, ευχαριστώ! 

• Like 1
Δημοσ.

Δηλώνω τελείως άσχετος με το αντικείμενο, αλλά και μόνο που ο USDA δεν αποδέχεται τη διαφορά, για μένα η απάντηση δίνεται μόνη της.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για την άποψη, αλλά αν και ο Αμερικάνος είναι έτη φωτός από τον Έλληνα στην προστασία του πολίτη - αυτά που λέει δεν είναι πάντα σωστά και πολλές φορές υποκινούμενα από το lobbying ... 

Να ξέρεις πάντως, μία ωραία ιστορία από την restaurant scene του Manhattan: Στην 49ή όδο, εκεί που είανι οι πύργος του Rockafeller υπάρxει (υπήρχε?) ένα ελληνικό restaurant (το είχε ένας έλληνας όταν έτρωγα εκεί) το επονωμαζόμενο "Oceana". Αυτός είναι ο πρώτος που μαγείρεψε τσιπούρα (sea bream) στην Αμερικάνικη σκηνή και μάλιστα ο μάγειρας το έφερνε από Ισραηλινό Ιχθυοκαλιεργητή. Όταν ρώτησα γιατί όχι από Ελλάδα / πελαγίσιο, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα αν δεν έχει γίνει σοβαρή ιχθυοκαλλιέργια (και εκεί τρώνε άνθρωποι που δεν είναι budget-constrained ούτε νοιάζει τον εστιάτορα να πληρώσει x% παραπάνω για καλύτερη ποιότητα ψαριού) .... 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

22 λεπτά πριν, lanista είπε

Ευχαριστώ για την άποψη, αλλά αν και ο Αμερικάνος είναι έτη φωτός από τον Έλληνα στην προστασία του πολίτη - αυτά που λέει δεν είναι πάντα σωστά και πολλές φορές υποκινούμενα από το lobbying ... 

Ωραία, δεκτή και αυτή  η σκέψη. Θα σου δώσω μια άλλη ιδέα τότε εφόσον ψάχνεσαι. Δες αν εγκρίνουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι παρόμοιο σαν ορισμό.

22 λεπτά πριν, lanista είπε

Να ξέρεις πάντως, μία ωραία ιστορία από την restaurant scene του Manhattan: Στην 49ή όδο, εκεί που είανι οι πύργος του Rockafeller υπάρxει (υπήρχε?) ένα ελληνικό restaurant (το είχε ένας έλληνας όταν έτρωγα εκεί) το επονωμαζόμενο "Oceana". Αυτός είναι ο πρώτος που μαγείρεψε τσιπούρα (sea bream) στην Αμερικάνικη σκηνή και μάλιστα ο μάγειρας το έφερνε από Ισραηλινό Ιχθυοκαλιεργητή. Όταν ρώτησα γιατί όχι από Ελλάδα / πελαγίσιο, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα αν δεν έχει γίνει σοβαρή ιχθυοκαλλιέργια (και εκεί τρώνε άνθρωποι που δεν είναι budget-constrained ούτε νοιάζει τον εστιάτορα να πληρώσει x% παραπάνω για καλύτερη ποιότητα ψαριού) .... 

Ε άρα στα λόγια μου έρχεσαι με το παράδειγμα νομίζω.

Εγώ πάντως που πρώτη φορά διαβάζω τον όρο "βιολογικό ψάρι" μου ακούγεται για καμμια ελληνική "πατέντα"/κουτοπονηριά για ανέξοδο φούσκωμα των τιμών. Θα προσπαθούν να πάρουν μερίδα από του αγοραστικό κοινό των βιολογικών προϊόντων.

Επεξ/σία από DownUNDERground
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Κι εγώ πρώτη φορά ακούω για βιολογικό ψάρι (ή ψάρι βιολογικής καλλιέργειας).

11 ώρες πριν, DownUNDERground είπε

πάντως που πρώτη φορά διαβάζω τον όρο "βιολογικό ψάρι" μου ακούγεται για καμιά ελληνική "πατέντα"/κουτοπονηριά

https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/922117/ta-atoy-ton-viologikon-psarion/

http://www.laike.gr/article/18/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1

• Like 2
Δημοσ.

Έχοντας διαβάσει λίγα πράγματα για τις μαφίες των πολυεθνικών της ιχθυοκαλλιέργειας, τις κάκιστες συνθήκες που έχουν τα ψάρια, τις μπογιές που τα ταΐζουν για να πάρουν χρώμα, για την περιβαλλοντική καταστροφή στην τριγύρω θαλάσσια περιοχή αλλά και την πώληση ψαριών σαν άλλο είδος πιο ακριβό λόγω ομοιότητας, δεν θα εμπιστευόμουν κανένα ιχθυοτροφείο για τίποτα

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Σίγουρα η πελαγίσια π.χ. πέστροφα δεν έχει καμία σχέση με του ιχθυοτροφείου αλλά που τη βρίσκεις και πόσο την πληρώνεις.

Έτρωγα  ιχθυοτροφείου αλλά από τότε που γνώρισα κάποιον που δούλευε σε ιχθυοκαλιέργεια και μου είπε τι τα ταίζουν προτιμώ γαύρο , γόπα , κολιό αν δεν έχω τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

1 ώρα πριν, papoys1 είπε

Σίγουρα η πελαγίσια π.χ. πέστροφα δεν έχει καμία σχέση με του ιχθυοτροφείου αλλά που τη βρίσκεις και πόσο την πληρώνεις.

Έτρωγα  ιχθυοτροφείου αλλά από τότε που γνώρισα κάποιον που δούλευε σε ιχθυοκαλιέργεια και μου είπε τι τα ταίζουν προτιμώ γαύρο , γόπα , κολιό αν δεν έχω τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο.

Πως και αυτα τα συγκεκριμενα; Ειναι ειδη που δε μπαινουν σε ιχθυοκαλλιεργειες;

Γενικα υπαρχουν καποια συγκεκριμενα ειδη που μπορει να αγορασει κανεις και να ξερει πως ειναι σιγουρα ανοιχτης θαλασσης;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, papoys1 είπε

Πελαγίσια παντως πέστροφα δε παιζει 😛

• Like 5
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλ.στο χωριό ή πόλη π είσαι διακοπές δεν μπορείς να κατέβεις μέχρι τους ψαράδες της περιοχής να διαλέξεις ότι έβγαλαν  ? Δεν υπάρχει περιοχή π να μην έχει ψαροντουφεκαδες ψαραδες που να μην πουλάνε ...

Στο fb ένας Λοβέρδος κάτι θυμάμαι έβγαζε φωτός τόνους φορμόλης και αντιβιωσεων σε ισχθυοκαλλιεργειες 

Επεξ/σία από kage
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, papoys1 είπε

Πελαγίσια πέστροφα??? Πώς έγινε αυτό?

Δημοσ.
1 hour ago, archer100 said:

Πως και αυτα τα συγκεκριμενα; Ειναι ειδη που δε μπαινουν σε ιχθυοκαλλιεργειες;

Γενικα υπαρχουν καποια συγκεκριμενα ειδη που μπορει να αγορασει κανεις και να ξερει πως ειναι σιγουρα ανοιχτης θαλασσης;

Eννοειται..Γαυρος σαρδελα δεν υπαρχουν σε ιχθυοκαλλιεργειες..

Επισης ολα τα σχετικα μικροψαρα τυπου κουτσουμουρα.

Εγω αλλο θελω να ρωτησω.

Λεμε οτι ειναι τοσο κακο να τρωμε τσιπουρα ιχθυοκαλλιεργειας κτλ.. Τα κοτοπουλα που τρωμε σε τι ακριβως ειναι καλυτερα απο τα ψαρια ιχθυοκαλλιεργειας?

Δημοσ.
3 ώρες πριν, papoys1 είπε

Αυτό είναι σα να λέμε "του πουλιού το γάλα" (που έλεγε κάποτε και ο ΑΒ). Δεν υπάρχει πελαγίσια πέστροφα. :P

Η πέστροφα είναι ψάρι του γλυκού νερού.

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, kalogeros είπε

Πελαγίσια πέστροφα??? Πώς έγινε αυτό?

Καλοκαιράκι! Να μην κάνει κι αυτή διακοπές στο Αιγαίο; 

Η θάλασσα δεν μπορεί να μας ταισει όλους. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι όπως δεν τρώμε καθημερινά κυνήγι αλλά ζώα εκτροφής, έτσι θα τρώμε και ψάρια εκτροφής. Προς το παρόν βέβαια ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Κι εγώ προτιμώ σαρδελιτσα καθαρή και υγιεινή αλλά και η τσίπουρα ιχθυτροφειου έχει μπει στο τραπέζι μας (και είναι και πιο νόστιμη γιατί είναι πιο λιπαρή). 

• Like 1
Δημοσ.

υπαρχουν και πέστροφες (όχι στην ελλάδα) που μπαίνουν στην θάλασσα όπως οι σολομοί,

Πάντως βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν ως έννοια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...