witty Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Καλημέρα σας Ο εσωτερικός καθαρισμός του φορητού από την σκόνη και τα σκουπιδάκια χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν παρατηρούμε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. όταν ξεπερνάει τους 75οC) ; Ή χρειάζεται να γίνει με συγκεκριμένη περιοδικότητα ; Eάν χρειάζεται να γίνεται με συγκεκριμένη συχνότητα, ποια είναι η βέλτιστη ; (π.χ. μία φορά ετησίως ; πιο συχνά ; πιο αραιά ; ) Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
Nik1239 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 26 λεπτά πριν, witty είπε Καλημέρα σας Ο εσωτερικός καθαρισμός του φορητού από την σκόνη και τα σκουπιδάκια χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν παρατηρούμε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. όταν ξεπερνάει τους 75οC) ; Ή χρειάζεται να γίνει με συγκεκριμένη περιοδικότητα ; Eάν χρειάζεται να γίνεται με συγκεκριμένη συχνότητα, ποια είναι η βέλτιστη ; (π.χ. μία φορά ετησίως ; πιο συχνά ; πιο αραιά ; ) Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας Κοίτα , οι φορητοί υπολογιστές είναι ειδικά σχεδιασμένοι να λειτουργούν οι επεξεργαστές τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Τώρα καλό θα ήταν μια φορά το 3μηνο να γίνεται ένας καθαρισμός από ειδικό ή ένα φύσημα με φυσητήρα εκεί που είναι το ανεμιστηρακι αν είναι εύκολα προσβάσιμο. Αν ο φορητός χρησιμοποιείται καθημερινά μερικές ώρες και λειτουργεί το ανεμιστηρακι του τότε πιστεύω ανά 3μηνο θα ήταν καλό να γίνεται ένας καθαρισμός. Αν έχει και λειτουργία που το ανεμιστηρακι δεν ανάβει αν δεν ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία ο επεξεργαστής (όταν γίνεται κάτι που ζοριζει τον επεξεργαστή) τότε πολύ πιθανό είναι να έχει μαζέψει και ελάχιστη σκόνη και να μην χρειάζεται καθάρισμα. Αν ο φορητός ανοίγει με ευκολία και έχει καπάκι από κάτω που βγαίνει άνετα τότε μπορείτε ανά διαστήματα να το ανοίγεται και ανάλογα την σκόνη που έχει αποφασίζεται αν θέλετε να το καθαρίσετε ή όχι. 2
witty Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Ευχαριστώ πολύ για τις σκέψεις σας. Δυστυχώς, δεν ανοίγει με ευκολία, άρα χρειάζεται να το πάω σε τεχνικό. Αυτό που με προβληματίζει είναι τον φορητό τον αγόρασα το 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν τον έχω δώσει ποτέ σε τεχνικό για εσωτερικό καθαρισμό (με το σκεπτικό ότι δεν έχω δει μειωμένη απόδοση), και από ότι βλέπω η θερμοκρασία με το HWInfo64 δεν ξεπερνάει τους 64oC, ενώ με το core temp δεν ξεπερνάει τους 54oC (δηλαδή σημαντικά πιο κάτω από τους 75οC). Συνεπώς, εάν το βέλτιστο είναι να καθαρίζεται κάθε 3 μήνες και εγώ δεν τον έχω καθαρίσει ποτέ, αναρωτιέμαι τι προβλήματα θα βρει ο τεχνικός όταν τον πάω για καθαρισμό. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας Επεξ/σία 7 Αυγούστου 2021 από witty
pano Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Φίλε μου αν το laptop το έχεις επάνω σε γραφείο και όχι κρεβάτια κ.λ.π, μην το πειράζεις καθόλου μια χαρά θα είναι. 4 1
witty Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου. Το έχω μόνο σε γραφείο (ποτέ κρεβάτια, καναπέδες κ.ά.), και μόνιμα σε βάση με ψύκτρα. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που - παρόλο που δεν του έχω κάνει καθαρισμό εδώ και 7 χρόνια - δεν μού έχει εμφανίσει κανένα θέμα, και η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω των 64oC. Oμως, από περιέργεια θέλω να τον πάω για έναν εσωτερικό καθαρισμό, να δω τι σκόνη και σκουπιδάκια έχει μαζέψει 1
Nik1239 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 26 λεπτά πριν, witty είπε Σε ευχαριστώ για τις σκέψεις σου. Το έχω μόνο σε γραφείο (ποτέ κρεβάτια, καναπέδες κ.ά.), και μόνιμα σε βάση με ψύκτρα. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που - παρόλο που δεν του έχω κάνει καθαρισμό εδώ και 7 χρόνια - δεν μού έχει εμφανίσει κανένα θέμα, και η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω των 64oC. Oμως, από περιέργεια θέλω να τον πάω για έναν εσωτερικό καθαρισμό, να δω τι σκόνη και σκουπιδάκια έχει μαζέψει Αν θες την γνώμη μου , αν δεν ακούς περίεργους ήχους και αν δεν φαίνεται κάτι με το μάτι τότε μην το πας σε τεχνικό τσάμπα λεφτά θα δώσεις και μπορεί και να μπεις σε μπελάδες αν γίνει κάτι και το χαλάσει ο τεχνικός Η θερμοκρασία του είναι πολύ καλή για λάπτοπ 6-7 χρονών , μήπως μπορείς να μας πεις χαρακτηριστικά; 5
@topos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Το κάθε πότε χρειάζεται καθαρισμός εξαρτάτε κυρίως από το πόσες ώρες το χρησιμοποιείς και σημαντικότερο σε τι περιβάλλων το χρησιμοποιείς. Αλλά το τρίμηνο που αναφέρθηκε είναι πιστεύω υπερβολικοτατο (εκτός εάν το δουλεύεις σε νταμάρι η κομμωτήριο) Γενικά ανά ~2ετια καλό είναι να γίνετε ένας καθαρισμός σε συνθήκες γραφείου (δεν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι). Τώρα στην 7 ετία μου κάνει τρομερή εντύπωση να μην κάνει throttling κ να μην θέλει αλλαγή παστας- εκτός κ εάν είναι με κάποιον atom CPU η αντίστοιχο amd. 2 1
Nik1239 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 18 λεπτά πριν, @topos είπε Το κάθε πότε χρειάζεται καθαρισμός εξαρτάτε κυρίως από το πόσες ώρες το χρησιμοποιείς και σημαντικότερο σε τι περιβάλλων το χρησιμοποιείς. Αλλά το τρίμηνο που αναφέρθηκε είναι πιστεύω υπερβολικοτατο (εκτός εάν το δουλεύεις σε νταμάρι η κομμωτήριο) Γενικά ανά ~2ετια καλό είναι να γίνετε ένας καθαρισμός σε συνθήκες γραφείου (δεν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι). Τώρα στην 7 ετία μου κάνει τρομερή εντύπωση να μην κάνει throttling κ να μην θέλει αλλαγή παστας- εκτός κ εάν είναι με κάποιον atom CPU η αντίστοιχο amd. Μάλλον δεν έχεις δουλέψει λάπτοπ. Εμένα έχει passive cooling mode όταν δεν κάνει βαριές εργασίες ο cpu και 4 χρόνια που το έχω το ανεμιστηρακι έχει ελάχιστη σκόνη όταν το άνοιξα για να τα αναβαθμίσω Σε αντίθεση με τον σταθερό μου , θέλει καθάρισμα ανά μήνα γιατί κάτω από το γραφείο που τον έχω μαζεύει σκόνη κάμποση (δεν έχω κατοικίδια στο σπίτι)
@topos Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) 11 λεπτά πριν, Nik1239 είπε Μάλλον δεν έχεις δουλέψει λάπτοπ. Εμένα έχει passive cooling mode όταν δεν κάνει βαριές εργασίες ο cpu και 4 χρόνια που το έχω το ανεμιστηρακι έχει ελάχιστη σκόνη όταν το άνοιξα για να τα αναβαθμίσω Σε αντίθεση με τον σταθερό μου , θέλει καθάρισμα ανά μήνα γιατί κάτω από το γραφείο που τον έχω μαζεύει σκόνη κάμποση (δεν έχω κατοικίδια στο σπίτι) Τα τελευταία ~10 χρόνια δουλεύω αποκλειστικά κ καθημερινά με high end laptop και εξωτερικές οθόνες για photo editing(λόγο φορητότητας, τιμής-εχω αποφορολογιση , license προγραμμάτων+ workflow) Στον χρόνο πάνω -τουλαχιστων- τα δικά μου δεν έχουν "μπουκωσει" αλλά όλο κ κάτι έχουν μαζέψει. Το δικό μου το σενάριο είναι ίσως ακραίο αλλά γενικά έχω ανοίξει/καθαρίσει πάνω από 100 λάπτοπ διαχρονικά κ έχω καταλήξει ότι στην 2τια καλό είναι να γίνετε ένας καθαρισμος (εάν υπάρχουν κατοικίδια στον χώρο νωρίτερα) Επεξ/σία 7 Αυγούστου 2021 από @topos 1
Nik1239 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 1 λεπτό πριν, @topos είπε Τα τελευταία ~10 χρόνια δουλεύω αποκλειστικά κ καθημερινά με high end laptop και εξωτερικές οθόνες για photo editing(λόγο φορητότητας, τιμής-εχω αποφορολογιση + license προγραμμάτων) Στον χρόνο πάνω -τουλαχιστων- τα δικά μου δεν έχουν "μπουκωσει" αλλά όλο κ κάτι έχουν μαζέψει. Το δικό μου το σενάριο είναι ίσως ακραίο αλλά γενικά έχω ανοίξει/καθαρίσει πάνω από 100 λάπτοπ διαχρονικά κ έχω καταλήξει ότι στην 2τια καλό είναι να γίνετε ένας καθαρισμος (εάν υπάρχουν κατοικίδια στον χώρο νωρίτερα) Καλά ναι παίζει και μεγάλο ρόλο που το έχεις και δεν μαζεύει. Νομίζω ότι μια δυο φορές το χρόνο είναι καλό να γίνεται ένα καθάρισμα
fotaras76 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 (επεξεργασμένο) Έχω ένα λάπτοπ εδώ και 8 χρόνια και δεν το έχω καθαρίσει ποτέ (είναι αρκετά μπελαλιδικο να καθαριστεί σε σχετικό βίντεο που είδα στο YouTube). Όμως τον χρησιμοποιώ κάθε καλοκαίρι για ένα μήνα (διακοπές) και τον υπόλοιπο χρόνο ελάχιστα. Από τα 8 χρόνια δηλαδή τα 7 περίπου είναι μέσα στη θήκη του και δεν σκονιζεται. Τα τελευταία 2-3 χρόνια πήρα βάση για cooling γιατί αλλιώς η περιοχή κοντά στον επεξεργαστή ( έχει tdp μόλις 18 watt) ανεβάζει θερμοκρασία. Αυτό νομίζω πως γίνεται λόγω ξεραμενης πάστας και όχι τόσο λόγω σκόνης.Φυσικά δεν κάνω καμιά βαριά εργασία αλλά retro gaming, προβολή βίντεο, σερφαρισμα, μουσική καθώς είναι διπυρηνος στα 1.4 Ghz με λειτουργικό lubuntu 20.04 (πιο παλιά του είχα 7αρια).Γνώμη μου είναι πως αφού δεν έχεις υψηλές θερμοκρασίες να μην το πειράξεις. Επεξ/σία 7 Αυγούστου 2021 από fotaras76 2 2
Kthulhou Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 7 Αυγούστου 2021 τα δικά μου κ το επαγγελματικό αλλά κ το δικό μου , πάνω από 5ετία κ τα 2, λειτουργούν σε σκληρή επιφάνεια κ πολλές ώρες. Ακόμα δε χρειάστηκε να τ ανοίξω ούτε καν με spray αέρα δεν τα φύσιξα, είνα μια χαρά βασικός κανόνας, αν δουλεύει, δεν το πειράζω αν δεν το κατέχω 1000% 4
pano Δημοσ. 8 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2021 5 ώρες πριν, Kthulhou είπε βασικός κανόνας, αν δουλεύει, δεν το πειράζω Ακριβώς αυτό,έχω πληρώσει μ@λ@κί@ς επειδή μ'ετρωγε το χέρι... Ο φορητός που είχα ήταν ένας Toshiba Tecra A10-11K - Core 2 Duo T5670 1,8 GHz τον είχα από το 2009 εώς το 2019 όπου τον χάρισα και δουλεύει ακόμη, τον χρησιμοποιούσα πολλές ώρες των ημέρα και κάθε μέρα(ελαφριά χρήση όμως web surfing, mail κ.τ.λ) τον είχα επάνω στο γραφείο μόνιμα συνδεδεμένο στο ρεύμα ,δεν τον καθάρισα ποτέ τον ''σκύλο''. 1
anavgous Δημοσ. 8 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2021 Πηγαίνει πάντοτε ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις το λάπτοπ. Σκόνη μαζεύει αν οι επιφάνειες που ακουμπάει έχουν αρκετή σκόνη ώστε να την τραβήξει. Τώρα, αν το λάπτοπ χρησιμοποιείται πολύ, προτείνεται (αν όχι επιβάλλεται) η συχνή αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας. Οι stock των κατασκευαστών είναι η μια χειρότερη από την άλλη και μετά από πολλή χρήση καταστρέφεται, το λάπτοπ ακούγεται και ανεβάζει σταθερά θερμοκρασίες. Το "συχνή" ας το μεταφράσει ο καθένας όπως θέλει 1
Aris_ Δημοσ. 8 Αυγούστου 2021 Δημοσ. 8 Αυγούστου 2021 Αν το laptop είναι σε επιφάνεια με χνούδι πχ κρεβάτι θέλει 1 φορά το χρόνο καθάρισμα και αν στο άνοιγμα έχουν βουλώσει όλα 2 φορές Αν είσαι σε χώρο με ελάχιστη σκόνη αυξάνουμε το διάστημα Τα gaming laptop έχουν θέματα γιατί δουλεύουν full συνέχεια όταν παίζεις 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα