Προς το περιεχόμενο

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

blackhill66

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 ώρες πριν, DrLo είπε

Όχι απλά σπαταλιεται. Χειρότερα. ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ.

Δε με ενδιαφέρει καθόλου τι νομίζεις για μένα γι'αυτό καλύτερα θα ήταν να μη με λυπάσαι για να ζεις μια πιο χαρούμενη ζωή.

Ξαφνικά ή άποψη σου αρχικά, που δεν ήθελες να αιτιολογήσεις, έγινε συμπέρασμα χωρίς πάλι να το αιτιολογήσεις.

Κριτής, παντογνώστης κτλ.

Στο είπα και πριν κανένας δεν προτιμάει την αποζημίωση, είμαι από την Εύβοια και είμαι από τους τυχερούς νομίζω γιατί είναι το μοναδικό δάσος που δεν έχει καει στην Εύβοια επειδή είναι ελατόδασος κυρίως. Αλλά όλα αυτά τα χωριά της Εύβοιας ζούνε από την φύση όπως και το δικό μου. Είτε άμεσα είτε έμεσα. Όπως πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει περιουσίες ή ακόμη και παιδιά που θυμάμαι εγώ προσωπικά το 2007 γιατί προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά, επειδή ζούσαν από τα ρετσίνια.

Τώρα να έρχεσαι εσύ και να μας το παίζεις κλόουν σε ένα τέτοιο θέμα, ειδικά αυτή την στιγμή για ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, ΧΩΡΙΣ καν να το αιτιολογήσεις. Θα σου πω απλά καλύτερα να το συζητήσεις κάπου αλλού.

• Like 12
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

4 minutes ago, imr said:

Καλά εγώ δεν τρομάζω κανέναν επειδή είναι αρκετοί από την περιοχή το λέω.

Δεν τους έχουν εκκενωσει εντελως όπως άκουσα? 

Χαχαχαχ ναι ναι, εστειλαν τα γνωστα μηνυματα εκκενωσης σε 10+ χωρια! Μαντεψε τι ομως: ο κοσμος στην πλειοψηφια του εμεινε πισω να παλεψει και να σωσει τα χωρια του. Τουλαχιστον οι νέοι άνθρωποι. Καποιοι μεγαλης ηλικιας ή με προβλήματα υγειας ή γυναικόπαιδα εφυγαν. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, armagedwnn είπε

Ξαφνικά ή άποψη σου αρχικά, που δεν ήθελες να αιτιολογήσεις, έγινε συμπέρασμα χωρίς πάλι να το αιτιολογήσεις.

Κριτής, παντογνώστης κτλ.

Στο είπα και πριν κανένας δεν προτιμάει την αποζημίωση, είμαι από την Εύβοια και είμαι από τους τυχερούς νομίζω γιατί είναι το μοναδικό δάσος που δεν έχει καει στην Εύβοια επειδή είναι ελατόδασος κυρίως. Αλλά όλα αυτά τα χωριά της Εύβοιας ζούνε από την φύση όπως και το δικό μου. Είτε άμεσα είτε έμεσα. Όπως πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει περιουσίες ή ακόμη και παιδιά που θυμάμαι εγώ προσωπικά το 2007 γιατί προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά, επειδή ζούσαν από τα ρετσίνια.

Τώρα να έρχεσαι εσύ και να μας το παίζεις κλόουν σε ένα τέτοιο θέμα, ειδικά αυτή την στιγμή για ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, ΧΩΡΙΣ καν να το αιτιολογήσεις. Θα σου πω απλά καλύτερα να το συζητήσεις κάπου αλλού.

δεν είναι θέμα συνειδητής επιλογής μεταξύ 2 εναλλακτικών.

Το αν έχει χάσει κάποιος το σπίτι του δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το αν μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργεί στρεβλώσεις (ακόμ και αν το δει κάποιoς πέρα από τη μικροπολιτική του πλευρα)

δε θέλω να στο εξηγήσω ούτε να σου αιτολογήσω τίποτα περαιτέρω γιατί είναι χάσιμο χρόνου. Δεν έχω καμία ιδαίτερη καψα να σε πείσω για τιποτα ούτε να συμφωνήσουμε

Επεξ/σία από DrLo

25 λεπτά πριν, *nenya* είπε

Χαχαχαχ ναι ναι, εστειλαν τα γνωστα μηνυματα εκκενωσης σε 10+ χωρια! Μαντεψε τι ομως: ο κοσμος στην πλειοψηφια του εμεινε πισω να παλεψει και να σωσει τα χωρια του. Τουλαχιστον οι νέοι άνθρωποι. Καποιοι μεγαλης ηλικιας ή με προβλήματα υγειας ή γυναικόπαιδα εφυγαν. 

Καλα εκανε. Παμε για εκκένωση χαλκιδας αν υπακουσουν ολοι. 

• Confused 1

3 λεπτά πριν, DrLo είπε

δεν είναι θέμα συνειδητής επιλογής μεταξύ 2 εναλλακτικών.

δε θέλω να στο εξηγήσω ούτε να σου αιτολογήσω τίποτα περαιτέρω γιατί είναι χάσιμο χρόνου. Δεν έχω καμία ιδαίτερη καψα να σε πείσω για τιποτα ούτε να συμφωνήσουμε

Εσύ μίλησες για risk mitigator το ξέχασες. 

Spoiler

Αν το πούμε "απλωικά", αν σου εγγυηθεί καποιος ότι το σπίτι σου ότι και να γίνει θα στο πληρώσει κάποιος, θα σε νοίζει κάπως λιγότερο αν καεί. Πρέπει να υπάρχει "alignment" που θα λεγανε και οι μανατζαρέοι μεταξύ του risk taker και αυτού που 'risk mitigator".

Και εγώ σου απάντησα ότι πέντε παιδιά το 2007 έδωσαν την ζωή τους. Αλλά επειδή είδα τελικά ποια είναι η άποψη σου.

Spoiler

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τους δωθούν λεφτά γιατί θα τα σπαταλήσουν

Πρέπει να είσαι τόσο καρμίρης που εδώ έχουν καταστραφεί εκατοντάδες οικογένειες και εσύ ανησυχείς μην σου σπαταλήσουν το χρήμα (ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ).

Πιάνεσαι από μια φράση χρησιμοποιείς ωραίες λέξεις και νομίζεις ότι μπορείς να κρύψεις την ασχήμια τους. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ και ευτυχώς φαίνεται και από τις αντιδράσεις των συμφωρητών. Τώρα που είδα τον λόγο δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο κατάλαβα τι είσαι.

• Like 7

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, armagedwnn είπε

Εσύ μίλησες για risk mitigator το ξέχασες. 

τι σχέση έχει αυτό.

Ακρι΄βως για αυτό λέω ότι είναι για να το πω με "ωραίες λέξεις" χασιμο χρόνου αυτή η κουνέντα μαζί σου.

.

Ας πούμε δε μπορείς να καταλάβεις το "ας ελπίσουμε ότι δε θα τους δώσουν λεφτά γιατί θα τα σπαταλήσουν" ήταν πικάρισμα για την ατάκα που είχε πει "ένας" κάποια στιμη.

Δε μπορώ να στα εξηγώ όλα.

4 λεπτά πριν, armagedwnn είπε

τι είσαι.

"πες μου τι είσαι" που έλεγε σε ένα βίντεο και κάποια ψυχή μια φορά.

Επεξ/σία από DrLo

2 ώρες πριν, BackFromHell είπε

Κλασσικα ψεκασμενα fake news που εχουν καταρριφθει εδω και καμια τριετια. Μεχρι και η ημερομηνια της πυρκαγιας ειναι λαθος.

Καμια ανεμογεννητρια δεν τοποθετηθηκε σε καμενη γη απο τη πυρκαγια αυτη παντως.

2 ώρες πριν, SabotazNic είπε

Κάθε 10 σελίδες θα λέμε ότι είναι hoax το συγκεκριμένο μάλλον 

Καθε 10 σελιδες πρεπει να γραφω το ιδιο  😛

• Like 3

33 λεπτά πριν, panoc είπε

Παραπανω μιας και οι φωτια εχει πλεον φτασει στα βορεια παραλια του νησιοθ.

Οκ, ίσως δεν κατάλαβα καλά από την φωτογραφία το έδαφος με τα καμμένα.

https://www.tanea.gr/2021/08/10/greece/foties-stin-eyvoia-ti-leei-i-dieythyntria-tis-wwf-gia-tis-anemogennitries-stis-kamenes-ektaseis/

WWF λέει ότι δεν είναι ανεμογεννήτριες. Μην αχρηστεύεται το θέμα με τις θεωρίες.

μπορει να γίνει πιο παραγωγικό το θέμα 

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που βρήκα εδώ σε σχέση με την χρησιμότητα που έχει το κυπαρίσσι, μαζί και με κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές που εξηγούν αρκετά πράγματα.

"Από τις καλλίτερες αντιπυρικές ζώνες είναι το κυπαρίσσι. Δεν καίγεται [όπως το πεύκο]. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό. Έφτιαχναν ζώνες με κυπαρίσσια, και δεν περνούσαν οι φλόγες. Κάθε πόλη είχε περίμετρο περίβολο από κυπαρρισια, πυκνό και σε τριπλή ή τετραπλή σειρά.
Τα πεύκα τα χρησιμοποιούσαν σε τέτοιο εύρος οι παλιορωμαίοι, αυτοί οι πρόστυχοι τύραννοι της αρχαιότητας, διότι αφενός τα φυτευαν παντού για ξυλεία και ως καύσιμη ύλη, αφετέρου έκαιγαν τα δάση ως στρατιωτική τακτική για έλεγχο των υποδουλων (βλέπε Lucretius) και έμενε μόνο πευκοδασος, αφού έκοβαν τα κυπαρρισια και τον δρυ και άλλα δένδρα, και έβαζαν το εύφλεκτο πεύκο πυκνά έξω από κάθε πόλη, ώστε αν γίνονταν εξέγερση, να έκαιγαν όλο το χωριό ή την εξεγερθείσα πόλη.
Οι Ρωμαίοι ευθύνονται για το εύρος που έχει το πευκοδασος στην Ελλάδα και αλλού, διότι είχε διπλή χρήση: γρήγορη ξυλεία και εύφλεκτη βόμβα των ντόπιων ενάντια σε εξέγερση. Στον Θεόφραστο βρίσκουμε και πηγή για την χρήση του ελατου από τους Έλληνες αντί για το πεύκο για την δημιουργία πλοίων, αλλά τα δάση ήταν μεικτά.
[σημ. Οι Έλληνες, για να αντισταθούν στους Ρωμαίους που έβαζαν φωτιά στο δάσος γύρω από τις πόλεις όταν ήθελαν να καταστείλλουν εξεγέρσεις, φύτευαν στα νεκροταφεία έξω από την πόλη διάδρομο από πυκνά κυπαρίσσια. Έτσι, σε περίπτωση φωτιάς, υπήρχε δίοδος εξόδου και διαφυγής. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και οι χριστιανοί στα κοιμητήρια, δίχως όμως να γνωρίζουν γιατί το κάνουν.]
Έχει ήδη βρεθεί ότι το κοινό μεσογειακό κυπαρίσσι βοηθά να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη. [σημ. Το κυπαρίσσι θεωρείται η φυτική καμήλα, μιας και συγκρατεί περισσότερο νερό από πολλά δένδρα και έχει μεγάλη αντίσταση σε ανάφλεξη]. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν καίγεται, αλλά ότι έχει αντισταση στην ανάφλεξη.
Οι αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τετραπλή συσταδα από κυπαρίσσια [και άλλα τέτοια δένδρα αντιπυρικής δράσης] σε κάθε όχθη.
ΌΤΑΝ θα γίνει αναδάσωση, αρμόζει να βάλετε τετραπλή σειρά λωριδα, πυκνή ζώνη, από κυπαρρισια, και μετά δάσος μεικτό, όχι μόνο με τα εύφλεκτα πευκα, και μετά πάλι κυπαρίσσια, σε τετραπλή λωρίδα. Στις αντιπυρικές ζώνες δεξιά κι αριστερά πρέπει να έχουν κυπαρίσσια και άλλα δένδρα που αντιστέκονται στην ανάφλεξη σε πυκνές συστάδες.
Αυτά είναι τα δήθεν "θαύματα" γύρω από το κάθε μοναστήρι. Δεν αρπάζει ευκολα φλόγες η περιοχή που είναι με κυπαρίσσια [ή καθαρισμένη και με περίβολο, ή από τσιμέντο και πέτρα]. Περνάει η φωτιά γύρω και συνεχίζει για αλλού, ή σβήνει αν είναι αντιμέτωπη με ολόκληρη ζώνη από κυπαρρισια ή κενό.
Μαζί με χαρουπιες και άλλα δένδρα που έχουν αντισταση στην ανάφλεξη, οι ζώνες από μεσογειακά κυπαρίσσια παρέχουν καλή αντιπυρική ζώνη. [Όλα καίγονται όμως, βεβαίως, αλλά έχουν αντίσταση και δεν είναι σαν βόμβα σε παρανάλωμα όπως το πευκόδασος που έφεραν οι Ρωμαίοι για διαχείριση εξεγέρσεων, τακτική που μάλλον φαίνεται να κάνουν χρήση και οι σύγχρονοι μεταφορικως "ρωμαίοι", αν είδατε τι τροπολογία φωτιά πέρασε ενώ ασχολείται όλη η Ελλάδα με τις φωτιές.]
Σημείωση: η εικόνα είναι παλαιότερη από την φωτιά στην Ισπανία [το 2015], αλλά δείχνει το αποτέλεσμα.
Κάτω σύνδεσμος από ακαδημαϊκή δημοσίευση μελέτης σε επιστημονικό άρθρο που εξηγεί ότι δεν είναι θαύμα, αλλά έχει επιστημονική εξήγηση."
229353380_10100445078552453_6342149799202031657_n.jpg.13787c203cfa08ace6cf08d7b80886d8.jpg
Επεξ/σία από cthulhucarbide
  • Like 2
  • Thanks 1

8 hours ago, basilis_k6 said:

Καλα εκανε. Παμε για εκκένωση χαλκιδας αν υπακουσουν ολοι. 

Εννοεις για εκκενωση ολου του Μαιναλου (δεν κολλαει η Χαλκιδα, για Γορτυνια Αρκαδιας μιλαω). 

• Super Moderators
9 hours ago, Kostasspil said:

@billdanos σα να ξεφύγαμε λίγο ε; 

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Αφού με το moderation καταπατώνται βασικά δικαιώματα όπως αυτό της ελευθερίας του λόγου! 😛 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...