Προς το περιεχόμενο

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

blackhill66

Προτεινόμενες αναρτήσεις

5 λεπτά πριν, BrocasHelm είπε

Δεν κάθονταν να βλέπουν την φωτιά. Απλά υπήρξε εντολή όλοι να προστατέψουν την Αρχαία Ολυμπία. Και έφυγαν όλα τα πυροσβεστικά, και όλα τα εναέρια να καταβρέχουν την Ολυμπία για να γλυτώσουν την παγκόσμια ξεφτίλα. Και τα χωριά όλα αφέθηκαν στην μοίρα τους να καούν. Το μόνο που έκανε το κράτος ήταν να τα εκκενώσει από τον φόβο μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες, ενώ πιθανότατα οι άνθρωποι θα μπορούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Όπως έκαναν οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά χτες το απόγευμα, που γνωρίζω άτομα που όταν άκουσαν πως η φωτιά πχ πάει προς Αχλαδινή έφυγαν από Πύργο για να σώσουν τα σπίτια τους (και τα κατάφεραν, δεν ήταν μεγάλες οι ζημιές). Αν τα εγκατέλειπαν όπως τους έλεγε το μήνυμα από το 112 δεν θα υπήρχε Αχλαδινή τώρα, και η φωτιά αφού περνούσε από Πέρσαινα και άλλα χωριά θα είχε κάψει τελείως και το δάσος της Φολόης τώρα πιθανότατα.

ΥΓ: Αυτή την στιγμή πάνω από την Ολυμπία ακούγονται αεροπλάνα κι ελικόπτερα, μάλλον υπάρχει κοντά κάποια αναζωπύρωση.

Συγνώμη, αλλά κάπου με μπέρδεψες!

Τη μια λες κινητοποίηση 0 και την άλλη ότι έφυγαν όλα τα πυροσβεστικά μέσα να σβήσουν τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία!!! 

Και ξαναρωτώ, όχι για να δικαιολογήσω την καταστροφή που συντελείται ακόμη, αλλά για να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα στους διάφορους δήμους! 

Οι δήμοι δεν έχουν μηχανήματα και υδροφόρες να τρέξουν πρώτοι αφού βέβαια ειδοποιήσουν την πυροσβεστική και να συνδράμουν στην κατάσβεση?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γνωρίζει κανείς αν η Γερμανία έχει στείλει βοήθεια, ή αν σκοπεύει να στείλει;

Ευχαριστώ

Από πλευράς μου η μόνη πηγή αμφιβόλου αξιοπιστίας που βρίσκω είναι αυτή

https://www.enimerosi24.gr/wp-content/uploads/2021/08/xores.jpg

Επεξ/σία από b0netruper

• Super Moderators
4 minutes ago, Cosmic79 said:

Δηλαδη?

Οι περιοχές που βρίσκονται σε πρόποδες βουνών κλπ θα πλημμυρίσουν, το νερό θα φέρνει και τεράστιους όγκους απο τα καμμένα, κλπ κλπ. Επισης καπου είχα διαβάσει μια αναλυση για το πως επηρεάζει ο όγκος της Εύβοιας το κλίμα της Αττικής, ειδικά οταν εχουμε βορειοανατολικούς ανέμους κλπ (αν τη βρω θα το ποστάρω). 

• Like 1

• Super Moderators
2 minutes ago, b0netruper said:

Ευχαριστώ

https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/561461155/pyrosvestes-kai-ochimata-stelnei-stin-ellada-i-germania/

2 λεπτά πριν, b0netruper είπε

Ευχαριστώ

Από πλευράς μου η μόνη πηγή αμφιβόλου αξιοπιστίας που βρίσκω είναι αυτή

https://www.enimerosi24.gr/wp-content/uploads/2021/08/xores.jpg

https://www.protothema.gr/greece/article/1150405/germania-taxideuoun-gia-ellada-219-purosvestes/

Στέλνει 219 πυροσβέστες 

οι δικές μου παρατηρήσεις εννοείται ότι δεν είμαι "ειδικός"

το μυστικό είναι η παρατήρηση και η πρόληψη

αν δεν χωρίζεις το δάσος από την κατοικημένη περιοχή έτσι αφήνεις μικτά να υπάρχει δάσος και κατοικημένη περιοχή

σπίτια ή οικισμοί μέσα στο δάσος τότε δεν μπορείς να έχεις γραμμή άμυνας

άρα όταν δεις να ξεκινάει μια πυρκαγιά άμεσα θα πρέπει να κινητοποιηθείς και να την σβήσεις

αν περάσει αρκετός χρόνος το παιχνίδι το έχεις χάσει και η πυρκαγιά γίνεται ανεξέλεγκτη (καλύτερο παράδειγμα οι ΗΠΑ Καλιφόρνια 5.000 πυροσβέστες πάρα πολλά εναέρια μέσα και κάθονται απλά και βλέπουν)

όσο αφορά της συνέπειες θα τις νιώσουμε τον χειμώνα που θα πέσει η πρώτη βροχή και το νεράκι θα γίνει πλημμύρα

και το επόμενο καλοκαίρι που θα έχουμε καύσωνα.

1 λεπτό πριν, Kostasspil είπε

Δηλαδή οι 45 βαθμοί οι φετινοί του χρόνου θα ναι πανω απο 50 το καλοκαίρι

εγώ θα έλεγα φέτος οι 40-45 δεν θα είναι τίποτα μπροστά στα 50-55-60 που θα έχουμε το επόμενο καλοκαίρι.

• Super Moderators

Στη Μάνη κάηκαν συνολικά 90.000 στρέμματα… Τα κάμπινγκ που υπήρχαν στην ευθεία του Μαυροβουνιου προς Γυθειο ήταν γεμάτα και εκκενώθηκαν ευτυχως ολα.

• Sad 1

5 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Συγνώμη, αλλά κάπου με μπέρδεψες!

Τη μια λες κινητοποίηση 0 και την άλλη ότι έφυγαν όλα τα πυροσβεστικά μέσα να σβήσουν τη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία!!! 

Και ξαναρωτώ, όχι για να δικαιολογήσω την καταστροφή που συντελείται ακόμη, αλλά για να καταλάβω πώς λειτουργούν τα πράγματα στους διάφορους δήμους! 

Οι δήμοι δεν έχουν μηχανήματα και υδροφόρες να τρέξουν πρώτοι αφού βέβαια ειδοποιήσουν την πυροσβεστική και να συνδράμουν στην κατάσβεση?

Κινητοποίηση 0 για να σωθούν τα χωριά. Ήταν επιλογή κάποιου (τοπικά, σε επίπεδο περιφέρειας, κεντρικά ως κυβέρνηση, δεν ξέρω) να σωθούν τα Ολύμπια και να παρατήσουν τα χωριά στην μοίρα τους. Και το γεγονός της εκκένωσης των χωριών ΠΟΛΥ ώρα πριν φτάσουν οι φλόγες εκεί, προκαλώντας πανικό και μην δίνοντας την επιλογή στους κατοίκους να κάτσουν να προετοιμαστούν και να πολεμήσουν για να σώσουν την περιουσία τους, ήταν λάθος. Όποιον ρωτήσεις από αυτά τα χωριά, οι 9 στους 10 θα σου πουν έπρεπε να κάτσω να σώσω την περιουσία μου. Όπως έκαναν οι κάτοικοι άλλων χωριών χτες/σήμερα, και αποδείχτηκε η σωστή κίνηση (σώζοντας όχι μόνο την περιουσία τους, αλλά και την επέκταση της πυρκαγιάς). Όπως σου είπα, χτες υπήρχε εντολή εκκένωσης χωριών στα ορεινά και γινόταν το αντίθετο, πήγαινε κόσμος από άλλα μέρη για να βοηθήσει στην προστασία των χωριών.

Η λογική της κυβέρνησης θυμίζει λίγο Sir Robin από το Holy Grail. Run away! Run away!

• Like 1

Να ηταν μια η φωτια και να την εχασαν, θα ημουν διατεθημενος να κανω σκληρη κριτικη. Μιλαμε για δεκαδες πυρκαγιες ανα την επικρατεια. Μενω στο Βορρα, εφυγαν οχηματα και πυροσβεστες για νοτια ελλαδα(και καλα εκαναν). Αν υπαρξει φωτια εστω απο εμπρησμο εδω να δω ποιος θα την σβησει που εχουμε δασος στα 2χλμ απο την πολη.

Και ας ειμαστε σοβαροι δεν μπορουμε να εχουμε εκατονταδες χιλιαδες πυροσβεστες και εκατονταδες εναερια μεσα.

Ιστορικος καυσωνας + δεκαδες πυρκαγιες(απο φυσικα αιτια και εμπρησμους) και χαθηκε η μπαλα. Επιτυχια που δεν θρηνησαμε θυματα. Αναθεωρηση του ολου συστηματος, αποζημειωση των καταστρεμενων περιουσιων και προχωραμε παρακατω (οταν με το καλο σβησουν ολες).

Οποιος και να κυβερνουσε πανω κατω τα ιδια θα ειχαμε και το βλεπουμε καθε καλοκαιρι εδω και δεκαετιες.

• Super Moderators
1 minute ago, BrocasHelm said:

Κινητοποίηση 0 για να σωθούν τα χωριά. Ήταν επιλογή κάποιου (τοπικά, σε επίπεδο περιφέρειας, κεντρικά ως κυβέρνηση, δεν ξέρω) να σωθούν τα Ολύμπια και να παρατήσουν τα χωριά στην μοίρα τους. Και το γεγονός της εκκένωσης των χωριών ΠΟΛΥ ώρα πριν φτάσουν οι φλόγες εκεί, προκαλώντας πανικό και μην δίνοντας την επιλογή στους κατοίκους να κάτσουν να προετοιμαστούν και να πολεμήσουν για να σώσουν την περιουσία τους, ήταν λάθος. Όποιον ρωτήσεις από αυτά τα χωριά, οι 9 στους 10 θα σου πουν έπρεπε να κάτσω να σώσω την περιουσία μου. Όπως έκαναν οι κάτοικοι άλλων χωριών χτες/σήμερα, και αποδείχτηκε η σωστή κίνηση (σώζοντας όχι μόνο την περιουσία τους, αλλά και την επέκταση της πυρκαγιάς). Όπως σου είπα, χτες υπήρχε εντολή εκκένωσης χωριών στα ορεινά και γινόταν το αντίθετο, πήγαινε κόσμος από άλλα μέρη για να βοηθήσει στην προστασία των χωριών.

Η λογική της κυβέρνησης θυμίζει λίγο Sir Robin από το Holy Grail. Run away! Run away!

Αν παλι δεν έδιωχναν κανέναν και σε κάποιο απο τα χωριά τους περικυκλωνε η φωτιά και δεν έμενε κανεις ζωντανός, παλι θα γράφαμε το αντίθετο. Δεν ειμαι ειδικός προφανως ώστε να γνωρίζω απο πρακτικές εκκένωσης κλπ…

1 minute ago, Kostasspil said:

Δευτερα , Τρίτη, Τετάρτη λένε για βροχές. Μακάρι γιατί και για Σ/Κ έτσι γράφανε

Ειναι πλέον αργά :( 

• Sad 1

2 λεπτά πριν, Kostasspil είπε

Δευτερα , Τρίτη, Τετάρτη λένε για βροχές. Μακάρι γιατί και για Σ/Κ έτσι γράφανε

Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό

Οι βροχές (ξέρεις γιατί το λέω)

2 λεπτά πριν, BrocasHelm είπε

Αυτός/αυτοί που ενημέρωσε τα κεντρικά για την κατάσταση στην περιοχή φέρει και την ευθύνη για την εντολή που δόθηκε και για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, που μάλλον περίμεναν να τους πουν τί να κάνουν!!!

2 λεπτά πριν, Dharma108 είπε

Να ηταν μια η φωτια και να την εχασαν, θα ημουν διατεθημενος να κανω σκληρη κριτικη. Μιλαμε για δεκαδες πυρκαγιες ανα την επικρατεια. Μενω στο Βορρα, εφυγαν οχηματα και πυροσβεστες για νοτια ελλαδα(και καλα εκαναν). Αν υπαρξει φωτια εστω απο εμπρησμο εδω να δω ποιος θα την σβησει που εχουμε δασος στα 2χλμ απο την πολη.

Και ας ειμαστε σοβαροι δεν μπορουμε να εχουμε εκατονταδες χιλιαδες πυροσβεστες και εκατονταδες εναερια μεσα.

Ιστορικος καυσωνας + δεκαδες πυρκαγιες(απο φυσικα αιτια και εμπρησμους) και χαθηκε η μπαλα. Επιτυχια που δεν θρηνησαμε θυματα. Αναθεωρηση του ολου συστηματος, αποζημειωση των καταστρεμενων περιουσιων και προχωραμε παρακατω (οταν με το καλο σβησουν ολες).

Οποιος και να κυβερνουσε πανω κατω τα ιδια θα ειχαμε και το βλεπουμε καθε καλοκαιρι εδω και δεκαετιες.

εδώ έχω την ένσταση μου

όταν δίνεις χρήματα (...μύρια ευρώ ή δις ευρώ) σε λάθος προτεραίοτητες τότε δεν κάνεις σωστό διαμοιρασμό οικονομικών πόρων

καλώς ή κακώς είσαι μια χώρα που το καλοκαίρι έχεις φαινόμενα πυρκαγιών άρα θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ καλά προστατευμένος

αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις επενδύσει στην πρόληψη - καταστολή

άρα πρέπει να έχεις δασική υπηρεσία (εργαζόμενους που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν στις δασικές εκτάσεις και να χειριστούν μηχανήματα) - δασοπυροσβέστες - πυροσβέστες και τον ανάλογο εξοπλισμό/μηχανήματα.

αλλά το μυστικό ξέρεις ποιο είναι και δυστυχώς στην ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί?

ο διαχωρισμός της δασικής έκτασης (φυσική αντιπυρική ζώνη) από τους οικισμούς/σπίτια

όταν υπάρχουν οικισμοί και σπίτια μέσα σε δασικές εκτάσεις δεν υπάρχει καμία σωτηρία.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...