Προς το περιεχόμενο

Fluid Dynamics στο Comsol (4.4 if that matters)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, είμαι σε πρότζεκτ και μας παράτησε ένας συνάδελφος που θεωρητικά ήξερε αλλά τελικά δεν ήξερε να κάνει κάποια πράγματα, και έπεσε το βάρος σε μένα. Δεν πειράζει, γοσυτάρω το τσάλεντζ αλλά έχουν πέσει πολλά και έχω κολλήσει. Στην ερώτηση λοιπόν.

Θέλω να κάνω fluid dynamics simulation στο Comsol, για microfluidics, και θέλω να ανακατέψω δυο υγρά χωρίς να έχει κινητά μέρη πέρα απο μια χειροκίνητη αντλία (φούσκα βασικά= στο ένα άκρο. Μην σας απασχολεί πως για την ώρα.

Τα δυο υγρά θα διοχετευτούν αριστερά δεξιά σε έναν αγωγό απο την μια πλευρά, και θα βγουν (θεωρητικά) ανακατεμένα απο την άλλη πλευρά.

Στην πρώτη φωτό φαίνεται το σχήμα/τομή του αγωγού απο κάθε μία απο τις δυο ωπές κάτω αριστερά θα μπει το κάθε υγρό και πάνω δεξιά θα βγει το διάλυμμα. Όταν κάνω το MESH μου χτυπάει, και δεν μου εμφανίζει να τρέξω τον solver. Λογικά είναι κάτι πολύ απλό αλλά το πρόγραμμα το άνοιξα προχθές πρακτικά, δεν έχω κάνει κάποιο μάθημα πάνω σε αυτό, αλλά ότι ξέρω απο dynamic computation και boundary conditions απο μαθηματικά μοντέλα θεωρητικά, και πιο απλά σχέδια στο matlab που δεν είναι πρακτικό να τα τρέξω τώρα εκεί.

Αν κάποιος μπορεί να μου πει τι έκανα λάθος και έχοντας το 3D model πως μπορώ να βάλω τα υγρά και να τρέξω την προσομείωση. Αρχικά έβαλα 2 κουτάκια και δήλωσα material νερό και λάδι (για να δω αν δουλεύει) ενώ το υπόλοιπο 3D model SiO2.

Αν χρειαστεί το αρχείο Comsol το ανεβάζω αλλά προτιμώ να μάθω κιόλας τι έγινε λάθος.

1.jpg

2.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι μήνυμα λάθους σου βγάζει ακριβώς; Παίξε με τις διαστάσεις του mesh solver. Για την ακρίβεια αύξησε το mesh και δες αν σου τι λύνει χωρίς λάθος.  

Edit. Επίσης οι κύλινδροι στα τοιχώματα έχουν γίνει merged; Αν όχι, πιθανόν εκεί να σου βγάζει σφάλμα. Θα πρέπει το κομμάτι να είναι ένα single solid πριν ο mesh solver το περάσει. 

Επεξ/σία από The_Mentor
  • Like 1
Δημοσ.

Το τρέχω τώρα στο πισί στο σπίτι (C2Q) και κάνει ώωωρα :P Όχι, είναι με Normal Mesh, και ακόμα και fine δεν άλλαξε κάτι. Βγάζει ότι υπάρχει πολύ μικρό άνοιγμα κάπου, κάτι τέτοιο.

Δεν έχω κάνει merge, οπότε υπάρχουν 2 και 3 πράγματα σε μια θέση, πίστευα θα κάνει αυτόματα.

Το ξαναέτρεξα, ένα warning βγάζει, και όχι error. "Number of inverted elements: 1" Δεν βρήκα που κάνει merge, ή κάποια σχετική επιλογή. Είμαι πολύ νέος στο πρόγραμμα αλλά έψαξα θεωρητικά.

Έχεις όρεξη να σου στείλω το αρχείο να το δεις; (και αύριο προφανώς, όχι βραδυάτικα). 

Δημοσ.

Δεν έχω εγκατεστημένο το COMSOL και ό,τι σου είπα είναι από αυτά που θυμάμαι πριν από 4-5 χρονια που το χρησιμοποίησα για κάποια projects. 

Προσπάθησε να κάνεις merge όλα τα bodies  και δες αν ο mesh solver το περνάει. Συνήθως για merge έκανα extract το μοντέλο σε STEP ή IGES και μετά το έκανα ξανά import στο COMSOL. Άλλες φορές, μετά το export, άνοιγα το step αρχείο σε Solidworks, διόρθωνα μικρόπροβλήματα και το έβγαζα ξανά σε STEP (η IGES) για να το εισάγω στο COMSOL.  Μία από τις 2 επιλογές, πάντα δούλευε. Αυτό που βρήκα πως ήταν πιο εύκολο βέβαια, είναι να σχεδιάζω όλα τα κομμάτια σε Solidworks και μετά να τα εξάγω σε step/iges και να ξεκινάω fluid dynamics σε COMSOL. Σε μικρά projects όπως αυτό που δουλεύεις, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις το Fluid ή/και Non-linear Simulation από το Solidworks. Μέσα σε 20-30 λεπτά θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Το COMSOL είναι για πιο περίπλοκες καταστάσεις πχ για αδιαβατικά τυρβώδη ρευστά που κινούνται μέσα σε πολύπλοκους μηχανισμούς.

Ελπίζω να βρεις μια άκρη...

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...