Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Σε δίκτυο υπολογιστών με 1 σέρβερ (raid10) και 22 clients οταν οι υπολογιστές τραβάνε αρχεία πολοι ταυτόχρονα κολλάει ολο το σύστημα, αργούν τα πάντα.

Πρίν κάνω  raid10 είχα raid 1 και δέν είχα πρόβλημα αλλά απο τότε που το γύρισα σε raid10 βλέπω οτι οταν πάνω απο 3-4 υπολογιστές τραβάνε αρχεία εχω σοβαρό πρόβλημα και προσπαθώ να βρώ λύση χωρίς να γυρίσω πάλι σε raid 1.

To switch που εχω εκτός απο παλιό ειναι 1gb.

Επειδή εχω μπερδευτεί λίγο με τα switch, και με  τα δύκτια δέν το έχω και πολύ θα χρειαστώ τη βοήθεια γνώστη

το switch που πρέπει να πάρω 10gb τί ακριβός πρέπει να κοιτάξω? Πρέπει να έιναι ολες οι θύρες του 10gb? Η η κεντρική του σύνδεση μόνο με τον σέρβερ? Αυτο θα λύσει το πρόβλημα μου? η του λάχιστον θα το βελτιώσει?

Επίσης θα χρεαστώ και κάρτα δικτίου για τον σέρβερ γιατί η μητρική του είναι 1gb. 

Πρέπει να συνδέσω την κάρτα δικτύου με το switch με οπτική ίνα η αρκει ethernet?

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Καλησπέρα. Αφού λες και μόνος σου ότι όταν επέστρεψες στο παλιό RAID setup το πρόβλημα εξαφανίστηκε, άρα μάλλον δεν φταίει το δίκτυο. Για να έχεις bottleneck στη σύνδεση του server, θα πρέπει να δεις traffic πάνω από 900Mbps. Αρκεί να ανοίξεις το task manager και να δεις εάν όταν τραβάνε αρκετά clients αρχεία, εάν συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, και bottleneck να είχες εκεί, 1Gbps είναι περίπου 110-120Mbytes/sec. Αμφιβάλλω πως με 3-4 clients θα είχες αισθητό πρόβλημα με αυτό το ρυθμό (εκτός αν για κάποιο λόγο δεν μοιράζεται σωστά ο φόρτος). Άρα μάλλον το bottleneck δεν είναι το δίκτυο, πιθανώς είναι κάτι μέσα στο RAID controller, στον driver του controller, ή κάποιο λάθος στο configuration/settings (δυστυχώς οι γνώσεις μου σε storage servers δεν επαρκούν για να σε βοηθήσω περισσότερο).

Ταπεινή άποψη, μήν επενδύσεις σε 10G δίκτυο ακόμα. Λύσε πρώτα όλα τα προβλήματα στο software και hardware του server, και μόνο όταν δεις να εξαντλείται το δίκτυο στο 1Gbps (συστηματικά), τότε και μόνο τότε έχει λογική να αρχίσεις να το σκέφτεσαι, και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η καθυστέρηση γίνεται αντιληπτή στους χρήστες.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, eliasbats είπε

Καλησπέρα. Αφού λες και μόνος σου ότι όταν επέστρεψες στο παλιό RAID setup το πρόβλημα εξαφανίστηκε, άρα μάλλον δεν φταίει το δίκτυο. Για να έχεις bottleneck στη σύνδεση του server, θα πρέπει να δεις traffic πάνω από 900Mbps. Αρκεί να ανοίξεις το task manager και να δεις εάν όταν τραβάνε αρκετά clients αρχεία, εάν συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, και bottleneck να είχες εκεί, 1Gbps είναι περίπου 110-120Mbytes/sec. Αμφιβάλλω πως με 3-4 clients θα είχες αισθητό πρόβλημα με αυτό το ρυθμό (εκτός αν για κάποιο λόγο δεν μοιράζεται σωστά ο φόρτος). Άρα μάλλον το bottleneck δεν είναι το δίκτυο, πιθανώς είναι κάτι μέσα στο RAID controller, στον driver του controller, ή κάποιο λάθος στο configuration/settings (δυστυχώς οι γνώσεις μου σε storage servers δεν επαρκούν για να σε βοηθήσω περισσότερο).

Ταπεινή άποψη, μήν επενδύσεις σε 10G δίκτυο ακόμα. Λύσε πρώτα όλα τα προβλήματα στο software και hardware του server, και μόνο όταν δεις να εξαντλείται το δίκτυο στο 1Gbps (συστηματικά), τότε και μόνο τότε έχει λογική να αρχίσεις να το σκέφτεσαι, και υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η καθυστέρηση γίνεται αντιληπτή στους χρήστες.

Καλησπέρα.

Στο παλιό raid δεν επεστρεψα απλά όταν άλλαξα τότε ξεκίνησε το πρόβλημα.

Νομίζω ότι είναι bottleneck δικτύου γιατί όταν γύρισα σε raid10 αύξησα την ταχύτητα των δίσκων επί δύο αλλά την ταχύτητα του δικτύου όχι.

Όταν τραβάνε πολλά pc ταυτόχρονα δεν μπορώ να συνδεθώ Στον σέρβερ με anydesc η όταν το κάνω κολλάει πολύ.Ο σέρβερ ομμος σαν σέρβερ δεν κολλάει αν πάω τοπικά δηλαδή δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα. η  σύνδεση είναι το πρόβλημα τα 110-120Mbyte/sec τα πιάνει όταν τραβάνε 4 pc!  (Αποσο βλέπω από το task manager) 

Δημοσ.

Εάν είναι έτσι τα πράγματα έχεις δίκιο, όντως έχεις network bottleneck. Επομένως έχεις 2 επιλογές,

1) να αναβαθμίσεις τη σύνδεση του server σε 10Gpbs, ή

2) να μην κάνεις καμία δικτυακή αναβάθμιση και να ψαχτείς λίγο στο QoS, θα εξηγήσω το γιατί.

Η λύση (1) (αναβάθμιση σε 10G) είναι κοστοβόρα αναβάθμιση. Η κάρτα του server και το νέο 10G switch (συν τα 2 SFP+) θα κοστίσουν μάλλον τουλάχιστον 400 έως 800 ευρώ,  με επιλογή switch από τις πολύ οικονομικές κατηγορίες (αν και δεν είμαι πολύ ειδικός στις τιμές οπότε μην το δένεις κόμπο).

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει τώρα, είναι κατά πόσο συχνά εμφανίζεται αυτό το bottleneck ώστε να κάνει λογική την παραπάνω επένδυση: Εάν η ζήτηση σε file transfer εμφανίζεται μόνο όταν εσύ επιλέγεις να κάνεις ένα συγκεκριμένο stress test, όπως αυτό που μας περιέγραψες, δηλαδή με τα 3-4 τερματικά που να ζητούν ταυτόχρονα αρχεία, και δεν εμφανίζεται στην καθημερινή παραγωγική χρήση, τότε μάλλον δεν δικαιολογείται η αναβάθμιση σε 10G (όχι ακόμα τουλάχιστον).

Τώρα, εγώ υποψιάζομαι πως όταν ακουμπάς το bottleneck του 1Gbps με τα 3-4 τερματικά, αυτό που σε ενοχλεί δεν είναι ότι κάθε τερματικό κατεβάζει με 40Mbytes/sec (που είναι αξιοπρεπής ταχύτητα ακόμη και εν έτει 2021, και ούτως ή άλλως μάλλον δεν συμβαίνει στατιστικά τόσο συχνά αυτή η τόσο ταυτόχρονη ζήτηση), αλλά είναι ότι δεν μπορείς να πιάσεις τον server με το anydesk καλά. Αυτό είναι όντως πρόβλημα, και είναι σπαστικό, το κατανοώ, έστω τις λίγες φορές που θα συμβεί αραιά και που. Επομένως, αντί να επενδύσεις τόσα λεφτά για μια αναβάθμιση που είναι αμφίβολο αν θα δείξει χειροπιαστή βελτίωση στην παραγωγή (δηλαδή στην εμπειρία του χρήστη που κατεβάζει αρχεία από το file server, όχι τη δική σου με το anydesk), θα πρότεινα αρχικά, να ξεκινήσεις επενδύοντας χρόνο και όχι χρήμα με την επιλογή (2), και αν δεν αποδώσει καρπούς τότε να πας στην επιλογή (1).

Με το QoS λοιπόν μπορείς να ψαχτείς σε 2 επίπεδα. Πρώτον, στο επίπεδο OS του server , είτε Windows, είτε Linux, που υπάρχουν (απ' όσο γνωρίζω απ'έξω απ'έξω) τεχνικές να προτεραιοποιήσεις ορισμένες κατηγορίες traffic, ή να κάνεις bandwidth reservation για συγκεκριμένες εφαρμογές κλπ. Δεύτερον, εάν το managed switch σου είναι επαρκώς sophisticated, μπορεί να προσφέρει λύσεις QoS σε Layer 2 ή ακόμα και Layer 3. Εάν δεν έχεις managed switch θα πρέπει να ασχοληθείς μόνο με το OS του server. Μπορείς να κάνεις αλλαγές και στα 2 επίπεδα ταυτόχρονα για να είσαι απολύτως σίγουρος.

Εάν προχωρήσεις σε κάτι απ'όλα αυτά γράψε μας τα αποτελέσματα ή να το ψάξουμε και μαζί εάν κολλήσεις κάπου, γιατί ειδικά για το OS QOS είναι κάτι που έχω διαβάσει μόνο στη θεωρία και θα ήθελα να μάθω πως δουλεύει και στην πράξη.

Δημοσ.

Καταρχάς να πω ότι είναι internet cafe και το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιο παιχνίδι βγάζει update το περνάω στον σέρβερ και αυτός με την σειρά του το στέλνει στα pc όταν γίνεται αυτό οι υπόλοιποι υπολογιστές για να τρέξουν οποιαδήποτε εφαρμογή κάνουν ένα μικρό ελεγχο αρχείων πριν την τρέξουν ( συνηθος σύγκριση αρχείων για να δουν αν υπάρχουν διαφορές στα αρχεία ώστε να της διορθώσει, πχ update που έχω περάσει) πολλές φορές κάνουν mirroring αρχεία πχ Google Chrome σε αυτό το σημείο επειδή έχω έντονο traffic αργεί πάρα πολύ να κάνει αυτόν τον έλεγχο και δεν ανοίγει η εφαρμογή μέχρι να γίνει..

Οπότε καλύτερα να πάω σε switch να έχει "αέρα" το δίκτυο θα ψάξω αυτό με το Qos γιατί δεν έχω ιδέα τι είναι.

Επίσης κάτι που ξέχασα να αναφέρω ο σέρβερ τρέχει με windows 10 ενώ πριν με Linux

Δημοσ.
On 03/08/2021 at 19:57, mastoras007 said:

Καλησπέρα.

Σε δίκτυο υπολογιστών με 1 σέρβερ (raid10) και 22 clients οταν οι υπολογιστές τραβάνε αρχεία πολοι ταυτόχρονα κολλάει ολο το σύστημα, αργούν τα πάντα.

Πρίν κάνω  raid10 είχα raid 1 και δέν είχα πρόβλημα αλλά απο τότε που το γύρισα σε raid10 βλέπω οτι οταν πάνω απο 3-4 υπολογιστές τραβάνε αρχεία εχω σοβαρό πρόβλημα και προσπαθώ να βρώ λύση χωρίς να γυρίσω πάλι σε raid 1.

To switch που εχω εκτός απο παλιό ειναι 1gb.

Επειδή εχω μπερδευτεί λίγο με τα switch, και με  τα δύκτια δέν το έχω και πολύ θα χρειαστώ τη βοήθεια γνώστη

το switch που πρέπει να πάρω 10gb τί ακριβός πρέπει να κοιτάξω? Πρέπει να έιναι ολες οι θύρες του 10gb? Η η κεντρική του σύνδεση μόνο με τον σέρβερ? Αυτο θα λύσει το πρόβλημα μου? η του λάχιστον θα το βελτιώσει?

Επίσης θα χρεαστώ και κάρτα δικτίου για τον σέρβερ γιατί η μητρική του είναι 1gb. 

Πρέπει να συνδέσω την κάρτα δικτύου με το switch με οπτική ίνα η αρκει ethernet?

Ευχαριστώ.

υπαρχει ethernet 10 gbps υπαρχει και fiber. oi clients δεν χρειαζεται να ειναι 10 gbps.δες αν το switch σου υποστηριζει link aggregation

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραία, αφού το δίκτυο αποτελεί κύριο εργαλείο δουλειάς - εφόσον μιλάμε για ιντερνετ καφέ - τότε ίσως όντως να πρέπει να επενδύσεις αυτά τα 500-800 ευρώ για να πας στα 10G. Όσο για το link aggregation που προτάθηκε, και είναι καλή ιδέα εάν υποστηρίζεται στο switch, θα σε πάει εύκολα από το 1Gbps στα 2 ή 3 Gbps (υπό όρους), μέχρι να αποφασίσεις, να ψωνίσεις κλπ. για το 10G, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: Να αλλάξεις τα Windows 10 στο server, γιατί δεν υποστηρίζεται. Και η αλήθεια είναι επειδή αυτός ο server είναι κύριο εργαλείο της παραγωγής σου καλό θα ήταν να πάς σε κάποιο server grade OS, όπως τα Windows Server, έτσι ώστε να έχεις διαθέσιμα και άλλα εργαλεία που θα σου είναι χρήσιμα. 

Επεξ/σία από eliasbats
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...