PLACEBO_89 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 6 ώρες πριν, pc_admin είπε Καλημέρα, έγραψα αυτό το θέμα για αυτούς που πάνε διακοπές να προσέχουν πάρα πολύ στην θάλασσα. Θα σας πω μια εμπειρία δική μου για να καταλάβετε πόσο εύκολα μπορείτε να βρεθείτε σε κίνδυνο από το πουθενά. Πήγα σε μια παραλία στην Κρήτη για μπάνιο (με αμμο) και ενώ είχε κάμποσο κύμα εγώ αποφάσισα να μπω. Υπήρχε και άλλος κόσμος που κολυμπούσε και είπα έχει κύμα αλλά οκ, βρήκα και ένα σημείο που δεν είχε πολύ κύμα και μπηκα Υπόψιν έκανα παλιά ψαροντούφεκο, ψαρέματα κτλ και την θάλασσα δεν την φοβόμουν καθόλου. Λάθος! Μπήκα , κολυμπουσα χαλαρά περίπου 10m από την ακτή για να μην είμαι τελείως έξω και με χτυπάνε τα κύματα. Κάποια στιγμή κοιτάζω έξω και βλέπω ότι είχα απομακρυνθεί από τα ρεύματα αρκετα, αυτο μέσα σε 5 λεπτά που ημούν χαλαρός. Ξεκίνησα να κολυμπάω προς τα έξω και ένιωσα ότι με τραβούσαν συνέχεια τα ρεύματα προς τα μέσα με αποτέλεσμα να βάζω πιο πολύ δύναμη και να κουραστω γρήγορα. Επίσης με είχε πάρει απο το σημείο που δεν είχε κύμα και με είδε πάει εκεί που είχε πολύ, και όπως ήμουν κουρασμένος άρχιζαν και με σκέπαζαν κάποια κύματα καθώς είχα εξανληθει. Τότε κατάλαβα ότι η ζωή μου ήταν σε αμμεσο κίνδυνο, αλλά για καλή μου τύχη κολυμπούσαν δίπλα δύο ναυαγοσώστες και κατάφεραν και με βοήθησαν και βγήκα έξω. Το σίγουρο είναι ότι αν πχ ήταν περασμένη ώρα και είχαν σχολάσει δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσω. Και ο κόσμος που έκανε μπάνιο έξω είτε δεν θα με καταβαινε ότι θα πνιγούν ίσως κ ναην με άκουγαν τόσο μακριά αλλά ούτε θα μπορούσαν να με βοηθήσουν. Ελπίζω έστω και ένα να βοήθησα να μην κάνει λάθος όπως εγώ, παιδιά που σο μπάνιο και να ξέρετε, μην υποτιμάτε την θάλασσα, τα ρεύματα έχουν πνίξει πολλούς. Άκουγα παλιά τον έπνιξαν τα ρεύματα και έλεγα καλά τόσο βλάκας ήταν και δεν έβλεπε ότι τον πάνε προς το πέλαγος? Θέλει πέντε λεπτά μόνο να χαλαρώσεις και να βρεθείς στην θέση που βρέθηκα!!! Προσοχή λοιπόν, και καλές διακοπές με ασφάλεια προπαντώς! Φοραγες βατραχοπεδιλα?
AntiCambeR Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Εγώ βουτάω μέχρι εκεί που πατάω, κολυμπάω λίγα μέτρα προς τα μέσα, επιπλέω για λίγο και πάλι πίσω.Αν σε αυτά τα λίγα μέτρα πχ με πιάσει κράμπα, θα προλάβω να επιστρέψω μέχρι εκεί που πατάω. Μετά κολυμπάω κατά μήκος.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε πολύ μακριά, ειδικά μόνοι. Καλύτερα η θάλασσα να είναι βαθιά, στις ρηχές θα βρίσκεσαι τόσο μακριά, που ούτε με κυάλια δεν θα σε δούν. Επεξ/σία 29 Ιουλίου 2021 από AntiCambeR 1
nyne Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) Ενα ακομη παραδειγμα θα σας πω και εγω.Στο χωριο μου(τσαγκαραδα πηλιου),υπαρχει η παραλια μυλοποταπος,εκει λοιπον ολοι γνωριζουμε οτι οταν εχει κυμα(συνηθως Αυγουστο) δεν πλησιαζεις διοτι πολυ ευκολα μπορει να σε τραβηξει μεσα κ εξηγω.Μου εχει τυχει να ειμαι λιγο πανω απο το γονατο και να γουσταρω που σκανε τα κυματα κ ξαφνικα να με τραβαει και να βρισκομαι μεχρι το λαιμο.Τι συμβαινει λοιπον?Οπως ερχεται το κυμα τραβαει το χαλικακι απο κατω και ξαφνικα πεφτεις και σε τραβαει το κυμα με αποτελεσμα να βρεθεις αρκετα μετρα μεσα στη θαλασσα .Εχει πνιγει μπροστα μου Γαλλος που μπηκε ενω δεν εμπαινε κανενας και τον εκλαιγε η γυναικα του κ η κορη του... Επεξ/σία 29 Ιουλίου 2021 από nyne 1
moure Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 (επεξεργασμένο) 26 λεπτά πριν, nyne είπε Ενα ακομη παραδειγμα θα σας πω και εγω.Στο χωριο μου(τσαγκαραδα πηλιου),υπαρχει η παραλια μυλοποταπος,εκει λοιπον ολοι γνωριζουμε οτι οταν εχει κυμα(συνηθως Αυγουστο) δεν πλησιαζεις διοτι πολυ ευκολα μπορει να σε τραβηξει μεσα κ εξηγω.Μου εχει τυχη να ειμαι λιγο πανω απο το γονατο και να γουσταρω που σκανε τα κυματα κ ξαφνικα να με τραβαει και να βρισκομαι μεχρι το λαιμο.Τι συμβαινει λοιπον?Οπως ερχεται το κυμα τραβαει το χαλικακι απο κατω και ξαφνικα πεφτεις και σε τραβαει το κυμα με αποτελεσμα να βρεθεις αρκετα μετρα μεσα στη θαλασσα .Εχει πνιγει μπροστα μου Γαλλος που μπηκε ενω δεν εμπαινε κανενας και τον εκλαιγε η γυναικα του κ η κορη του... Την έχω πατήσει σε αυτήν την παραλία,είχε πολυ κύμα αλλά μπήκα να κολυμπήσω,όσο ήμουν μέσα δεν ειχα κανένα πρόβλημα αλλά όταν πήγα να βγω έχασα την ισορροπία μου με αποτέλεσμα να με ρουφήξει η θάλασσα προς τα μέσα και καπάκι το επόμενο κύμα να με χτυπήσει σαν χταπόδι στα χαλίκια.Με ρούφηξε και με χτύπησε το κύμα 4 συνεχόμενες φορές μέχρι που κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου και να βγω έξω. Επεξ/σία 29 Ιουλίου 2021 από moure 1
nyne Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 4 λεπτά πριν, moure είπε Την έχω πατήσει σε αυτήν την παραλία,είχε πολυ κύμα αλλά μπήκα να κολυμπήσω όσο ήμουν μέσα δεν ειχα κανένα πρόβλημα αλλά όταν πήγα να βγω έχασα την ισσοροπια μου αποτέλεσμα να με ρουφήξει η θάλασσα προς τα μέσα και καπάκι το επόμενο κύμα να χτυπήσει σαν χταπόδι στα χαλίκια.Με ρούφηξε και με χτύπησε το κύμα 4 συνεχόμενες φορές μέχρι που κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου και να βγω έξω. Γενικα αν δουμε κανενα ντοπιο καλο ειναι να ρωταμε οπου κ να ειμαστε.Τυχερος εισαι την εχουν πατησει πολλοι...
adi32 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Εκεί έχει τύχει το κύμα να πιάσει φίλη και να την σηκώσει και να την βγάλει έξω από τη θάλασσα σα να ήταν πάνω σε σανίδα σερφ
Basilhs23___ Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 2 ώρες πριν, Johnny6RED είπε Ένα από τα μεγάλα λάθη στη θάλασσα είναι να επιλέγουμε να κάνουμε το μπάνιο μας ή να αφήνουμε παιδιά να παίξουν σε σημεία που δεν έχει κύμα, ενώ στην υπόλοιπη παραλία γίνεται χαμός από κύμα. Αυτά τα σημεία είναι σχεδόν σίγουρα ρεύματα που θα μας τραβήξουν προς τα μέσα. Πολύ καλά έκανες και λες εδώ την εμπειρία σου γιατί μπορούν να σωθούν ζωές με λίγο μεγαλύτερη προσοχή. Οποτε, πρακτικά αν θες να είσαι περισσότερο ασφαλής πρέπει να πηγαίνεις σε μέρος με κύματα. Δυστυχώς αυτό που λες με τα ήρεμα νερά και τα ρεύματα που θα σε πάρουν, αν δεν στα μάθει κάποιος η δεν πας σε κανένα σεμινάριο δεν μπορεί να τα ξέρεις. Εγώ τουλάχιστον. 1
panostza Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 30 λεπτά πριν, nyne είπε Ενα ακομη παραδειγμα θα σας πω και εγω.Στο χωριο μου(τσαγκαραδα πηλιου),υπαρχει η παραλια μυλοποταπος,εκει λοιπον ολοι γνωριζουμε οτι οταν εχει κυμα(συνηθως Αυγουστο) δεν πλησιαζεις διοτι πολυ ευκολα μπορει να σε τραβηξει μεσα κ εξηγω.Μου εχει τυχει να ειμαι λιγο πανω απο το γονατο και να γουσταρω που σκανε τα κυματα κ ξαφνικα να με τραβαει και να βρισκομαι μεχρι το λαιμο.Τι συμβαινει λοιπον?Οπως ερχεται το κυμα τραβαει το χαλικακι απο κατω και ξαφνικα πεφτεις και σε τραβαει το κυμα με αποτελεσμα να βρεθεις αρκετα μετρα μεσα στη θαλασσα .Εχει πνιγει μπροστα μου Γαλλος που μπηκε ενω δεν εμπαινε κανενας και τον εκλαιγε η γυναικα του κ η κορη του... Πάντως είναι από τις πιο ωραίες παραλίες του Πηλίου. 1
archer100 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Υπαρχουν καποιες γενικες αρχες σχετικα με το φαινομενο των ρευματων, που ισως καλο θα ηταν να τις ξερουμε ολοι; Πχ πιο πιθανο ειναι να υπαρχουν ρευματα (προς τα μεσα) σε θαλασσα που βαθαινει αποτομα η σε καποια που βαθαινει αργα; Η κατευθυνση του αερα (αν υπαρχει ) ειναι καποια ενδειξη ρευματων; Αν υπαρχουν φυκια η οχι ειναι καποια ενδειξη; Αν ειναι αμμος η χαλικι; Αν ξερει καποιος καποιες τετοιες αρχες αν υπαρχουν, καλο θα ηταν να τις ξερουν ολοι. Οπως πχ αυτο που ειπε ο φιλος πιο πανω για τα ηρεμα νερα οταν τριγυρω υπαρχει κυμα
d_gkal Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Λευκάδα, κάθισμα, λίγα χρόνια πριν. Αρκετό κύμα η θάλασσα και με έκανε εντυπωση ότι πολύς κόσμος είναι έξω απ' το νερό και απλά βγαίνει φωτογραφιες, κάποιοι λίγοι μέσα δείχνουν να περνάνε καλά. Ο Μιτς μπιουκανον(ναι εγώ είμαι αυτός) αποφασίζω να μπω. Ακολουθεί και η γυναίκα. Χαχαχα χουχουχου μέσα στο νερό, παιχνίδι με τα κύματα (όχι εκεί που σκάει), έχουμε γίνει πτώματα. Αποφασίζουμε να βγούμε. Αμ δε... με το που πλησιάζες στην ακτή, τσουπ το κύμα και ξανά μέσα. Οι δυνάμεις εξαντλούνται. Σε φάση ημιλιποθυμιας λέω στη γυναίκα να βγει και την δίνω μια σμπρωξια. Φτάνει στην ακτή και εκεί που πάει να σταθεί στα πόδια της, την ξανατραβαει το κύμα και την χάνω απ' τα μάτια μου. Για λίγα δευτερόλεπτα έβλεπα μόνο χέρια και πόδια να κουνιούνται πάνω απ' το νερό. Λέω εδώ είμαστε, 2 πήγαμε διακοπές, ένας θα γυρίσω....... Ξαφνικά κοιτάω πίσω και βλέπω κύμα να κατευθύνεται προς την ακτή. Αποφασίζω να κολυμπήσω μέχρι να φτάσω τη γυναίκα μπας και την σώσω. Εν τέλη φτάνω, την αρπάζω και πριν προλάβει να με τραβήξει ξανά μέσα την πετάω (σαμιαμιδι είναι) στην ακτή. Ουφ, την έσωσα αφού την είδα να σηκώνεται. Εν τω μεταξύ εμένα να με βολοδερνουν τα κύματα. Ήπια άπειρο νερό, έφαγα αρκετή άμμο/πετραδάκια (το ίδιο και η γυναίκα όσο πνιγόταν). Ξανά σκέψεις ότι 2 πήγαμε αλλά δε θα γυρίσω πίσω..... Εν τέλη αποφασίζω και με όλη την δύναμη μου να κολυμπήσω προς τα έξω. Πάνω σε κύμα ξανά. Με βοήθησε αρκετά το ότι ΔΕΝ πάτησα όταν έφτασα στεριά (εκεί που σκάει το κύμα) και δε με ξανατραβηξε μέσα. Σίγουρα θα ξαναπάω στην ίδια παραλία όταν μπορέσω και φυσικά θα μπω αν ΔΕΝ έχει κύμα.. Btw τις ημέρες που ειμασταν εκεί ακούσαμε ότι κάθε μέρα πνιγόταν έστω ένα άτομο εκεί!!! (Πολύ ράδιο αρβύλα ακούγεται όμως) Το ηλίθιο της υπόθεσης είναι ότι λίγες ημέρες αφου φύγαμε, πήγαν φίλοι και η θάλασσα ήταν λάδι... κύμα μηδέν, όλοι μέσα στο νερό.
Johnny6RED Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 2 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε Οποτε, πρακτικά αν θες να είσαι περισσότερο ασφαλής πρέπει να πηγαίνεις σε μέρος με κύματα. Δυστυχώς αυτό που λες με τα ήρεμα νερά και τα ρεύματα που θα σε πάρουν, αν δεν στα μάθει κάποιος η δεν πας σε κανένα σεμινάριο δεν μπορεί να τα ξέρεις. Εγώ τουλάχιστον. Ακριβώς, σίγουρα τα κύματα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο και σίγουρα όταν έχει δυνατά κύμματα δεν είναι ασφαλές το κολύμπι ακόμα και αν είμαστε πολύ σίγουροι για τις κολυμβητικές μας ικανότητες, αλλά όλοι μας κάνουμε το λάθος σε μέρα με κύματα να προτιμάμε να μπαίνουμε στη θάλασσα στο σημείο που φαίνεται ήρεμο. Ένα βίντεο που προσφέρει πολλές πληροφορίες στο "διάβασμα" μιας παραλίας και στον εντοπισμό ρευμάτων είναι το ακόλουθο: https://youtu.be/PuAlDTC_gIQ?t=24
spirit)earth)aflame Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Εξαιρετικό θέμα, μπράβο. Θα περίμενε κανείς ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτά θα διδάσκονταν στο σχολείο - από το πώς να διαβάζουμε τη θάλασσα μέχρι πρώτες βοήθειες. Αν'αυτού κάναμε οικιακή οικονομία και μάθαμε πώς να μαντάρουμε κάλτσες και να φτιάχνουμε πουτίγκα. Γιατί ποιος το χ*ζει τώρα το health and safety. 4 1
BlueBlade Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Στην Κρήτη δεν παίζεις... Πρώτη φορά στην ζωή μου είδα τέτοια κύματα με τόση δύναμη. Μπήκαμε παρέα μέσα γιατί ήμασταν και πιτσιρικάδες τότε και είπαμε "Ωρε ωραία κύματα, χαβαλές κτλ." Θυμάμαι χαρακτηριστικά είχαν δύναμη τα κύματα που σε κάποια φάση με πήρε ένα και με έσκασε με την πλάτη στα χαλίκια κάτω. Έτσι και δεν ήξερα πως να μην αφήνω το νερό να μπει από την μύτη, θα είχα καταπιεί το μισό Αιγαίο και δεν παίζει να έβγαινα ποτέ. Επίσης για να βγω έπρεπε να δώσω μάχη μιας και όποτε πήγαινες να βγεις η θάλασσα σε τράβαγε πάλι μέσα. Ένας φίλος από την παρέα τον έβλεπα να παλεύει και να φωνάζει "Θα πνιγώ". Ευτυχώς δεν είχε πάει πολύ μέσα και μπορέσαμε να πάμε να τον βοηθήσουμε. Τότε είναι που έμαθα και εγώ να μην υποτιμάω την θάλασσα. Έχω γίνει και γενικά πολύ χέστης και δεν είμαι για πολλά. Τώρα πια πάω σε ήρεμη παραλία, μπαίνω λίγο, δεν πάω πολύ μέσα λόγο φόβου για κράμπα και βγαίνω μπαμ μπαμ επειδή βαριέμαι κιόλας.
Ola150 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 Δημοσ. 29 Ιουλίου 2021 1 ώρα πριν, d_gkal είπε Λευκάδα, κάθισμα, λίγα χρόνια πριν. Αρκετό κύμα η θάλασσα και με έκανε εντυπωση ότι πολύς κόσμος είναι έξω απ' το νερό και απλά βγαίνει φωτογραφιες, κάποιοι λίγοι μέσα δείχνουν να περνάνε καλά. Ο Μιτς μπιουκανον(ναι εγώ είμαι αυτός) αποφασίζω να μπω. Ακολουθεί και η γυναίκα. Χαχαχα χουχουχου μέσα στο νερό, παιχνίδι με τα κύματα (όχι εκεί που σκάει), έχουμε γίνει πτώματα. Αποφασίζουμε να βγούμε. Αμ δε... με το που πλησιάζες στην ακτή, τσουπ το κύμα και ξανά μέσα. Οι δυνάμεις εξαντλούνται. Σε φάση ημιλιποθυμιας λέω στη γυναίκα να βγει και την δίνω μια σμπρωξια. Φτάνει στην ακτή και εκεί που πάει να σταθεί στα πόδια της, την ξανατραβαει το κύμα και την χάνω απ' τα μάτια μου. Για λίγα δευτερόλεπτα έβλεπα μόνο χέρια και πόδια να κουνιούνται πάνω απ' το νερό. Λέω εδώ είμαστε, 2 πήγαμε διακοπές, ένας θα γυρίσω....... Ξαφνικά κοιτάω πίσω και βλέπω κύμα να κατευθύνεται προς την ακτή. Αποφασίζω να κολυμπήσω μέχρι να φτάσω τη γυναίκα μπας και την σώσω. Εν τέλη φτάνω, την αρπάζω και πριν προλάβει να με τραβήξει ξανά μέσα την πετάω (σαμιαμιδι είναι) στην ακτή. Ουφ, την έσωσα αφού την είδα να σηκώνεται. Εν τω μεταξύ εμένα να με βολοδερνουν τα κύματα. Ήπια άπειρο νερό, έφαγα αρκετή άμμο/πετραδάκια (το ίδιο και η γυναίκα όσο πνιγόταν). Ξανά σκέψεις ότι 2 πήγαμε αλλά δε θα γυρίσω πίσω..... Εν τέλη αποφασίζω και με όλη την δύναμη μου να κολυμπήσω προς τα έξω. Πάνω σε κύμα ξανά. Με βοήθησε αρκετά το ότι ΔΕΝ πάτησα όταν έφτασα στεριά (εκεί που σκάει το κύμα) και δε με ξανατραβηξε μέσα. Σίγουρα θα ξαναπάω στην ίδια παραλία όταν μπορέσω και φυσικά θα μπω αν ΔΕΝ έχει κύμα.. Btw τις ημέρες που ειμασταν εκεί ακούσαμε ότι κάθε μέρα πνιγόταν έστω ένα άτομο εκεί!!! (Πολύ ράδιο αρβύλα ακούγεται όμως) Το ηλίθιο της υπόθεσης είναι ότι λίγες ημέρες αφου φύγαμε, πήγαν φίλοι και η θάλασσα ήταν λάδι... κύμα μηδέν, όλοι μέσα στο νερό. Καλοκαίρι του 19 που πήγα ήταν λάδι, ενώ μου έλεγε η κοπέλα μου ότι γενικά έχει κύμα εκεί. Εμείς την πατήσαμε στη Μύλο (παραλία στη Λευκάδα). Είχε κύμα αλλά ήταν μόνο μπροστά στην ακτή, λίγο πιο μέσα ήταν καλά. Γενικά εγώ είμαι χέστης (γιατί του χέστη η μάνα δεν έκλαψε ποτέ) αλλά είπα να την εντυπωσιάσω με τις ικανότητες μου. Έσκαγαν τα κύματα, επιλέγω πότε θα μπει προς τα μέσα η θάλασσα και μπαίνω, γενικά είχε αρκετό κόσμο μέσα. Πηδάω 3-4 κύματα, λέει η κοπέλα μου πως για να αντέχει ο φλώρος, θα αντέχω κι εγώ, μπαίνει κι αυτή μέσα. Πηδάμε 1-2 κύματα μαζί, γελάμε χαχαχα και χοχοχο και ξαφνικά έρχεται κύμα back 2 back μεγαλύτερο από αυτό που μόλις είχαμε πηδήξει και μας πήδηξε. Μας αναποδογύρισε και τους δύο, για κάποια δευτερόλεπτα πιστέψαμε κι εμείς ότι αυτό ήταν για μας. Δεν ξέρω τι και πως αλλά μάλλον ο Ποσειδώνας αποφάσισε ότι είμαστε πολύ σκληροί καριόληδες γι αυτόν και μας έφτυσε κανονικά στη στεριά. Τώρα γελάω με την ηλιθιότητα μου αλλά για εκείνα τα δευτερόλεπτα που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γιατί δεν είχα ιδέα ούτε που βρισκόμουν ούτε το πως θα μπορέσω να το αποφύγω, δεν ήξερα καν αν ήμουν μέσα στη θάλασσα ή απλά περνούσαν κύματα από πάνω μου ή αν είχα μέτωπο ή πλάτη την στεριά, χέστηκα πάνω μου. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τέτοιες βλακείες, προτιμώ να κάθομαι εκεί που πατώνω και να κολυμπάω "λίγο" στα βαθιά σε πιο ήρεμες παραλίες χωρίς κύμα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις