Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Εδώ και περίπου 20 χρόνια, έφτιαχνα sites με έτοιμες πλατφόρμες (joomla, wordpress κλπ). Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαι πιο ενεργά με τον custom προγραμματισμό. Και κάποια απλά προγραμματάκια σε υπολογιστή (python), αλλά πιο πολύ web development με php (Vanila php και codeigniter framework), jquery(βασικά πράγματα), html, css, bootstrap, mysql κλπ.

Δεν έχω ιδέα όμως πως μπορώ να ενσωματωθώ σε project με άλλους. Δηλαδή με μεθοδολογίες και tools, στο πως δουλεύει μια ομάδα. Με τα git τους, τους senior, τα deadlines κλπ. Έχω κατασταλάξει όμως (έστω και αργά)  οτι τελικά αυτή είναι η δουλειά που γουστάρω και σε αυτό τον τομέα θέλω να εξελιχθώ. Και σε γνώσεις και μισθολογικά εννοείται. Δηλαδή να χωθώ όσο γίνεται περισσότερο στον custom προγραμματισμό και όχι απλά σε εγκαταστάσεις wordpress (Προσοχή. Δεν το υποτιμώ. Ξέρω πόσο δουλειά θέλει και μια επαγγελματική σελίδα wordpress ή κάποιο eshop κλπ).

Αυτά που θέλω να ρωτήσω είναι:

α) Είμαι μεγάλος για ένα τέτοιο βήμα? Είμαι 45. 

β) Μπορώ να βρω μια δουλειά με αυτα τα χαρακτηριστικά που έχω? Τι είμαι καταρχάς? Junior? κάτι λιγότερο? Υπάρχουν εταιρείες που προσλαμβάνουν  άτομα στην φάση που είμαι εγώ (λίγο από όλα) ωστέ να "ψηθώ" μέσω της δουλειάς? Να μάθω δηλαδή πως μπορώ να δουλεύω με ομάδα.

γ) Μπορεί να γίνει αυτό και με απομακρυσμένη εργασία? Γιατί έχω και πρωινή δουλειά σταθερή (υποδοχή σε ιατρείο), αλλά μέχρι να δω πως θα μου πάει η αλλαγή της επαγγελματικής πορείας, δεν θέλω να ρισκάρω να χάσω και την δουλειά που έχω.

δ) Διαβάζω σε posts, οτί όλοι σχεδόν οι εργοδότες κοιτάνε github portfolio κλπ. Δεν έχω όμως ιδέα τι θα μπορούσα να φτιάξω ως web developer που θα το ανέβαζα στο github? Custom sites έχω όμως online.

Είμαι πολύ μπερδεμένος. Τι θα με συμβουλεύατε?

Δημοσ.

α) Μεγάλος είσαι όσον αφορά το νούμερο 45 από μόνο του (46 εγώ) αν όμως έχεις όρεξη να ασχοληθείς και να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να μάθεις/βελτιωθείς δεν νομίζω ότι κάνει διαφορά. Περισσότερο θα σε ζορίσει ότι δεν έχεις τις βάσεις που έχει ένας νέος πτυχιούχος. Αν έχεις παιδιά και υποχρεώσεις, ίσως να το ξανασκεφτείς.

β) Όσον αφορά τον προγραμματισμό εγώ θα σε ταξινομούσα ως junior. Τώρα αν υπάρχουν εταιρείες που να θέλουν λίγο απ' όλα, ναι στην Ελλάδα υπάρχουν και ίσως είναι και η πλειοψηφία, αλλά στις περισσότερες θα βρεθείς να παλεύεις με το WordPress. Αν θέλεις να ασχοληθείς με custom projects εκεί ίσως στενεύουν ή μάλλον σοβαρεύουν τα πράγματα και δύσκολα θα σε επιλέξει κάποιος χωρίς να έχεις κάποια εμπειρία.

γ) Η απομακρυσμένη εργασία αν και βελτιώθηκε με αφορμή τον Covid θεωρώ πως είναι ακόμη σε βρεφικό επίπεδο στην Ελλάδα. Υπάρχουν εταιρείες (κυρίως του εξωτερικού) που παίρνουν άτομα για remote εργασία, αλλά σχεδόν κανείς δεν παίρνει junior. Ίσως γιατί ο junior θέλει συνεχεία καθοδήγηση μέσα στην ομάδα κι αυτό είναι κάπως δύσκολο με εργαλεία τύπου slack.

δ) Σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι κάποια project. Όχι μόνο για να τα δείχνεις στους μελλοντικούς εργοδότες σου, αλλά κυρίως για να ψηθείς και να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις. Δεν ξέρω τι επιπέδου είναι ταcustom projects που λες ότι έχεις Online, αλλά ένα CRUD είναι σχετικά αστείο να στηθεί, ειδικά με την χρήση κάποιου framework, οπότε θα πρέπει να δουλέψεις σε κάτι πιο σύνθετο και με βάθος. Βρες μια ιδέα, όχι απαραίτητα πρωτότυπη, η οποία να έχει έναν βαθμό δυσκολίας, σύνθετες λειτουργίες και φτιάξε ένα προσωπικό project.

Υ.Γ. καλό το CodeIgniter αλλά δεν έχει ζήτηση στην αγορά. Τα τελευταία 2-4 χρόνια οι περισσότεροι έχουν στραφεί προς Laravel όσον αφορά τα PHP Frameworks

• Like 1
Δημοσ.
Στις 27/7/2021 στις 6:55 ΜΜ, WebDevGr είπε

α) Μεγάλος είσαι όσον αφορά το νούμερο 45 από μόνο του (46 εγώ) αν όμως έχεις όρεξη να ασχοληθείς και να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να μάθεις/βελτιωθείς δεν νομίζω ότι κάνει διαφορά. Περισσότερο θα σε ζορίσει ότι δεν έχεις τις βάσεις που έχει ένας νέος πτυχιούχος. Αν έχεις παιδιά και υποχρεώσεις, ίσως να το ξανασκεφτείς.

β) Όσον αφορά τον προγραμματισμό εγώ θα σε ταξινομούσα ως junior. Τώρα αν υπάρχουν εταιρείες που να θέλουν λίγο απ' όλα, ναι στην Ελλάδα υπάρχουν και ίσως είναι και η πλειοψηφία, αλλά στις περισσότερες θα βρεθείς να παλεύεις με το WordPress. Αν θέλεις να ασχοληθείς με custom projects εκεί ίσως στενεύουν ή μάλλον σοβαρεύουν τα πράγματα και δύσκολα θα σε επιλέξει κάποιος χωρίς να έχεις κάποια εμπειρία.

γ) Η απομακρυσμένη εργασία αν και βελτιώθηκε με αφορμή τον Covid θεωρώ πως είναι ακόμη σε βρεφικό επίπεδο στην Ελλάδα. Υπάρχουν εταιρείες (κυρίως του εξωτερικού) που παίρνουν άτομα για remote εργασία, αλλά σχεδόν κανείς δεν παίρνει junior. Ίσως γιατί ο junior θέλει συνεχεία καθοδήγηση μέσα στην ομάδα κι αυτό είναι κάπως δύσκολο με εργαλεία τύπου slack.

δ) Σε κάθε περίπτωση χρειάζεσαι κάποια project. Όχι μόνο για να τα δείχνεις στους μελλοντικούς εργοδότες σου, αλλά κυρίως για να ψηθείς και να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις. Δεν ξέρω τι επιπέδου είναι ταcustom projects που λες ότι έχεις Online, αλλά ένα CRUD είναι σχετικά αστείο να στηθεί, ειδικά με την χρήση κάποιου framework, οπότε θα πρέπει να δουλέψεις σε κάτι πιο σύνθετο και με βάθος. Βρες μια ιδέα, όχι απαραίτητα πρωτότυπη, η οποία να έχει έναν βαθμό δυσκολίας, σύνθετες λειτουργίες και φτιάξε ένα προσωπικό project.

Υ.Γ. καλό το CodeIgniter αλλά δεν έχει ζήτηση στην αγορά. Τα τελευταία 2-4 χρόνια οι περισσότεροι έχουν στραφεί προς Laravel όσον αφορά τα PHP Frameworks

Ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Άρα είναι δύσκολα τα πράγματα :(

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα πράγματα είναι δύσκολα σε όλες τις δουλειές (ειδικά στην Ελλάδα).

Στην πληροφορική ίσως είναι λίγο καλύτερα οπότε αν το γουστάρεις και έχεις χρόνο μην τα παρατάς.

Επεξ/σία από WebDevGr
Δημοσ.

Πολύ δύσκολα θα πάρει κάποια εταιρεία junior dev, full remote. Και προ covid εποχή, όλες οι remote θέσεις (στο stack overflow είχε χιλιάδες και τότε) ήταν όλες για senior. Σαν cms dev δεν θα ήθελες να δουλέψεις σε κάποια εταιρεία;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...