Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα ειμαι 24 χρονων προσταυτευομενο μελος του πατερα μου και τον αλλο μηνα απολυομαι απο το στρατο, ειμαι φοιτητης με μηδενικο εισοδημα. Οι γονεις μου σαν φοιτητης που ειμαι παιρνουν το Α21 (Επιδομα παιδιου). Θα ηθελα να ρωτησω πρεπει να κανω αναγκαστικα φορολογικη δηλωση εστω και μηδενικη επισης αν κανω φορολογικη δηλωση επισης οι γονεις μου θα παιρνουν το επιδομα παιδιου η οχι γιατι δεν θα ειμαι προστατευομενο μελος;

Δημοσ.
10 ώρες πριν, tasos41997 είπε

Καλησπερα ειμαι 24 χρονων προσταυτευομενο μελος του πατερα μου και τον αλλο μηνα απολυομαι απο το στρατο, ειμαι φοιτητης με μηδενικο εισοδημα. Οι γονεις μου σαν φοιτητης που ειμαι παιρνουν το Α21 (Επιδομα παιδιου). Θα ηθελα να ρωτησω πρεπει να κανω αναγκαστικα φορολογικη δηλωση εστω και μηδενικη επισης αν κανω φορολογικη δηλωση επισης οι γονεις μου θα παιρνουν το επιδομα παιδιου η οχι γιατι δεν θα ειμαι προστατευομενο μελος;

Κάποιοι ίσως σε πουν ότι η δήλωση είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως, απο τα 18.
Απ' όσα γνωρίζω, είναι ακόμα προαιρετικό να κάνεις δήλωση εφόσον πρόκειται για μηδενική. 
Σε αυτήν την περίπτωση υποχρεωτικό θα ήταν μόνο αν ήθελες π.χ. να κάνεις εγγραφή σε ΟΑΕΔ.

Για να θεωρείσαι προστατευόμενο μέλος στα 24 (έως τα 25 μέγιστο), πρέπει να σπουδάζεις ή να υπηρετείς τη θητεία σου.
Οπότε τη χρονιά που δε θα κάνεις τίποτα απο τα 2, τότε βγαίνεις απο προστατευόμενο μέλος.
Δηλώνοντας μηδενικό εισόδημα δε σημαίνει ότι παύεις να είσαι προστατευόμενο μέλος.
Για να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα οι γονείς σου θα πρέπει να σπουδάζεις (έως τα 24 μέγιστο).

Μην ξεχνάς ότι κάθε χρονιά δηλώνουμε για την περσινή. Δηλαδή φέτος κάνουμε δήλωση για το 2020, δηλαδή όταν ήσουν 23.

Δημοσ.

Κάνε φορολογικες δηλώσεις εστω και μηδενικες οπωσδηποτε. Θα σου κανουν προβλημα στο μελλον. Πολλες παροχες και επιδόματα προυποθετουν 5-10 συναπτα ετη φορολογικων δηλώσεων, και αν σου λειπουν τοτε φορολογικές δηλώσεις κοστιζει 100 ευρω η τροποποιητικη κάθε ετους.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, miucce είπε

Κάνε φορολογικες δηλώσεις εστω και μηδενικες οπωσδηποτε. Θα σου κανουν προβλημα στο μελλον. Πολλες παροχες και επιδόματα προυποθετουν 5-10 συναπτα ετη φορολογικων δηλώσεων, και αν σου λειπουν τοτε φορολογικές δηλώσεις κοστιζει 100 ευρω η τροποποιητικη κάθε ετους.

Τοτε γιατι βαζει το οριο των 24 για φορολογικη δηλωση;

Δημοσ.
4 ώρες πριν, tasos41997 είπε

Τοτε γιατι βαζει το οριο των 24 για φορολογικη δηλωση;

Το όριο των 24 είναι μέχρι πότε θεωρείσαι προστατευόμενο μέλος με την προϋπόθεση ότι σπουδάζεις.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε, υποχρέωση για φορολογική δήλωση έχουν όλοι ανεξαιρέτως από την ηλικία των 18 ετών, είτε είναι προστατευόμενα μέλη είτε όχι, είτε έχουν πραγματικό εισόδημα, είτε τεκμαρτό!

Καλό είναι λοιπόν να αρχίσεις να κάνεις από φέτος.

Δημοσ.
13 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Το όριο των 24 είναι μέχρι πότε θεωρείσαι προστατευόμενο μέλος με την προϋπόθεση ότι σπουδάζεις.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς πότε, υποχρέωση για φορολογική δήλωση έχουν όλοι ανεξαιρέτως από την ηλικία των 18 ετών, είτε είναι προστατευόμενα μέλη είτε όχι, είτε έχουν πραγματικό εισόδημα, είτε τεκμαρτό!

Καλό είναι λοιπόν να αρχίσεις να κάνεις από φέτος.

Θα κανω τοτε, παρ' ολα αυτα αφου ειμαι φοιτητης θα θεωρουμαι ακομα προστατευομενο μελος ;

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, tasos41997 είπε

Θα κανω τοτε, παρ' ολα αυτα αφου ειμαι φοιτητης θα θεωρουμαι ακομα προστατευομενο μελος ;

Ναι! Δεν αλλάζει. Μηδενική δήλωση θα κάνεις.

Οι γονείς σου θα σε δηλώσουν κανονικά ως προστατευόμενο μέλος, όπως σε δηλώνουν μέχρι τώρα.

Και τα παιδιά μου, όταν έγινε υποχρεωτικό να κάνεις δήλωση από τα 18, έκαναν μηδενική δήλωση ενώ ήταν προστατευόμενα μέλη, επειδή σπούδαζαν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για να μη γίνετε παραπληροφόρηση, όπως ανέφερα και στην 1η μου απάντηση, ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση για όλους τους άνω των 18 ετών.

Ποιοι 18χρονοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, νέος ή νέα που έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

• δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες,
  • υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
  • προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται οι 18χρονοι που δεν εμφάνισαν καθόλου εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.οπ) εντός του 2020, εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Επεξ/σία από nikos032
  • Like 1
Δημοσ.

Διαβασα οτι φετος εστω και 0,01 ευρω τοκους καταθεσεων να εχω σαν δικαιουχος τραπεζικου λογαριασμου πρεπει να κανω φορολογικη δηλωση, ισχυει;

Δημοσ.
22 ώρες πριν, tasos41997 είπε

Διαβασα οτι φετος εστω και 0,01 ευρω τοκους καταθεσεων να εχω σαν δικαιουχος τραπεζικου λογαριασμου πρεπει να κανω φορολογικη δηλωση, ισχυει;

Ισχυει ναι. Οπως και να χει, το να κανεις δηλωση εστω και μηδενικη μονο καλο μπορει να κανει,δεν μπορει να σε βλαψει καπου,συνεχιζεις να εισαι προστατευομενο μελος κανονικα.

Δημοσ.
22 ώρες πριν, tasos41997 είπε

Αν είσαι όμως συνδικαιούχος σε λογαριασμό μπορούν να δηλώσουν τους τόκους οι άλλο για σένα 

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Αν είσαι όμως συνδικαιούχος σε λογαριασμό μπορούν να δηλώσουν τους τόκους οι άλλο για σένα 

Μόνο ο κύριος δικαιούχος δεν είναι υπόχρεος ?

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, nikos032 είπε

Μόνο ο κύριος δικαιούχος δεν είναι υπόχρεος ?

Δεν υπάρχει κύριος δικαιούχος 

Μπορεί κάποιος να είναι πρώτο όνομα, δεν πάει να πει κάτι αυτό όμως, απλή σειρά αναγραφής ονομάτων είναι 

Δημοσ.
Στις 26/7/2021 στις 11:44 ΠΜ, nikos032 είπε

Για να μη γίνετε παραπληροφόρηση, όπως ανέφερα και στην 1η μου απάντηση, ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση για όλους τους άνω των 18 ετών.

Ποιοι 18χρονοι πρέπει να κάνουν φορολογική δήλωση

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, νέος ή νέα που έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

• δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
  • απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες,
  • υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
  • ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
  • προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εξαιρούνται οι 18χρονοι που δεν εμφάνισαν καθόλου εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.οπ) εντός του 2020, εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Δεν ξέρω από πού έκανες copy-paste αυτά που αναφέρεις, αλλά ο οδηγός συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης στην πρώτη παράγραφο αναφέρει αυτό που είπα και σε προηγούμενο σχόλιο:

Υποχρέωση  να  υποβάλλει  φορολογική  δήλωση  (έντυπο  Ε1),  έχει  κάθε  φυσικό  πρόσωπο, εφόσον  έχει  την  φορολογική  κατοικία  του  στην  Ελλάδα,  έχει  συμπληρώσει  το  18ο  έτος  της ηλικίας  του,  ανεξάρτητα  από  το  αν  είναι  εξαρτώμενο  μέλος  ή  όχι  και  αποκτά  πραγματικό  ή τεκμαρτό εισόδημα. 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, SB_1957 είπε

Δεν ξέρω από πού έκανες copy-paste αυτά που αναφέρεις, αλλά ο οδηγός συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης στην πρώτη παράγραφο αναφέρει αυτό που είπα και σε προηγούμενο σχόλιο:

Υποχρέωση  να  υποβάλλει  φορολογική  δήλωση  (έντυπο  Ε1),  έχει  κάθε  φυσικό  πρόσωπο, εφόσον  έχει  την  φορολογική  κατοικία  του  στην  Ελλάδα,  έχει  συμπληρώσει  το  18ο  έτος  της ηλικίας  του,  ανεξάρτητα  από  το  αν  είναι  εξαρτώμενο  μέλος  ή  όχι  και  αποκτά  πραγματικό  ή τεκμαρτό εισόδημα. 

Απο τα dikaiologitika αλλά και όποιον λογιστή και να ρωτήσεις τα ίδια θα σου πει.
Το συγκεκριμένο που αναφέρεις μάλλον ξέχασαν να το διορθώσουν εδώ και μια 10ετία (δε τους συμφέρει) όπως και πολλά άλλα.

27 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Δεν υπάρχει κύριος δικαιούχος 

Μπορεί κάποιος να είναι πρώτο όνομα, δεν πάει να πει κάτι αυτό όμως, απλή σειρά αναγραφής ονομάτων είναι 

Αναφέρεσαι γενικότερα ? Αν ναι, απο πότε ? Όταν υπάρχει επιστροφή φόρου τότε ο φορολογούμενος πρέπει να είναι κύριος δικαιούχος του λογαριασμού για να του επιστραφούν τα χρήματα. Αν αναφέρεσαι σχετικά με τους τόκους, τότε πως γίνετε ο έλεγχος για το ποιος απο τους δικαιούχους κατέθεσε τα χρήματα ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...