Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας. Θα ήθελα την βοήθεια σας. νόμιζα οτι τα ηλεκτρολογικα ητανε απλά αλλά τελικά αποδείχτηκαν πιο περιπλοκα αποτι υπολόγιζα...anyway... Έχω ένα φορητό ψυγείο που δουλεύει σε 12v μέχρι στιγμής το δουλεύαμε στο αμάξι…. Πλέον αποκτήσαμε τροχόσπιτο :-D  οπότε θα ήθελα να πάρω μια μπαταριά αυτοκίνητου να το έχω μέσα στο τροχόσπιτο. Έχω δει ότι χρειάζεται να ενώσω μια μπριζα αναπτήρα στην μπαταριά και να την φορτίζω με φορτιστή στο σπίτι κάποιες μέρες πριν την χρήση της….

Αλλά οι απορίες μου είναι οι εξής….

1. Εκτός από την μπριζα πρέπει να παρεμβάλω και κάτι ακόμα ενδιάμεσα;
  2. Πόση χωρητικότητα μπαταριά χρειάζομαι για 3-4 μέρες μόνο το ψυγείο; (όλα τα αλλά τα έχουμε με power bank)  Ο κατασκευαστής γράφει Annual energy consumption 96 kWh/a αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη :- ((((
  3. Είδα ότι υπάρχουν δυο είδη μπαταρίας. Οι κανονικές και η βαθιάς εκφόρτωσης… ποια από τις δυο θα ήταν ορθό να κοιτάω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.

Δημοσ.

Στο αυτοκίνητο που λες πόσες ώρες κρατούσε, γιατι δεν συνεχίζεις να το συνδέεις στο αυτοκίνητο, ειχες δηλαδη 3-4 μερες λειτουργία οταν ηταν στο αυτοκίνητο.

Το ψυγειο σου με 60Ah μπαταρία χωρις φόρτιση δεν παει ουτε 8ωρες λειτουργείας.

• Like 1
Δημοσ.

Πόσες μέρες θέλεις αυτονομία;

Το καλύτερο θα ήταν να πάρεις μια μπαταρία βαθείας εκφόρτισης, φωτοβολταϊκό και ρυθμιστή φόρτισης. Αλλιώς μπορείς να την φορτίζεις από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου σε σειρά με μια δίοδο, αν οδηγείς μεγάλες αποστάσεις.

Αν συνδέσεις πρίζα αυτοκινήτου μην ξεχάσεις μια ασφάλεια σε σειρά. 

Πες και το μοντέλο ή τα αμπέρ να δούμε πόσο τραβάει για να διαλέξεις ανάλογα μπαταρία. 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, sunshine_thess είπε

Γεια σας. Θα ήθελα την βοήθεια σας. νόμιζα οτι τα ηλεκτρολογικα ητανε απλά αλλά τελικά αποδείχτηκαν πιο περιπλοκα αποτι υπολόγιζα...anyway... Έχω ένα φορητό ψυγείο που δουλεύει σε 12v μέχρι στιγμής το δουλεύαμε στο αμάξι…. Πλέον αποκτήσαμε τροχόσπιτο :-D  οπότε θα ήθελα να πάρω μια μπαταριά αυτοκίνητου να το έχω μέσα στο τροχόσπιτο. Έχω δει ότι χρειάζεται να ενώσω μια μπριζα αναπτήρα στην μπαταριά και να την φορτίζω με φορτιστή στο σπίτι κάποιες μέρες πριν την χρήση της….

1. Εκτός από την μπριζα πρέπει να παρεμβάλω και κάτι ακόμα ενδιάμεσα;
  2. Πόση χωρητικότητα μπαταριά χρειάζομαι για 3-4 μέρες μόνο το ψυγείο; (όλα τα αλλά τα έχουμε με power bank)  Ο κατασκευαστής γράφει Annual energy consumption 96 kWh/a αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη :- ((((
  3. Είδα ότι υπάρχουν δυο είδη μπαταρίας. Οι κανονικές και η βαθιάς εκφόρτωσης… ποια από τις δυο θα ήταν ορθό να κοιτάω;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.

1. Ασφάλεια προφανώς.
2. Ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσεις είναι να μετρήσεις την κατανάλωση του στις συνθήκες που σε ενδιαφέρουν, η ετήσια κατανάλωση και οτιδήποτε άλλο στοιχείο δίνει ο κατασκευαστής δεν θα σε βοηθήσουν.
3. Βαθιάς εκφόρτισης, στις εκκινήσεως (αυτές που είναι γνωστές σαν αυτοκινήτου) δεν αρέσουν καθόλου οι εκφορτίσεις, αν βάλεις αυτοκινήτου θα αρχηστευθεί πάρα πολύ γρήγορα.

• Like 1
Δημοσ.

Συγνώμη που παρεμβαίνω σε ανάρτηση άλλου, αλλά έχω ίδιες απορίες.

Το δικό μου ψυγείο είναι αυτό της Crivit (29lt, 55Kwh) από τα Lidl, δουλεύει μέσω πρίζας στα 230V και με αναπτήρα αυτοκινήτου στα 12V. Είχα ένα απλό χωρίς ρεύμα που έσπασε και το αντικατέστησα με το παραπάνω.

Η χρήση που θέλω να του κάνω είναι για να μου συντηρεί κάποια ευπαθή τρόφιμα (φρούτα, τυριά, γάλα) για μερικές μέρες, όταν δεν έχω δυνατότητα καθημερινής τροφοδοσίας σε ελεύθερο κάμπινγκ. Το προψύχω στην πρίζα πριν φύγω (έπιασε 4οC μετά από 6 ώρες άδειο), το βάζω στον αναπτήρα του αυτοκινήτου στη διαδρομή και τοποθετώ παγομπούκαλα όταν φτάσω εκεί που θέλω. Δουλεύει το σύστημα έτσι, έχουμε μείνει και 10 μέρες σε ελεύθερο χωρίς να δηλητηριαστούμε. 😁

Το ερώτημα είναι αν μπορώ να αποκτήσω περισσότερη αυτονομία, όταν δεν κινώ το αυτοκίνητο και χωρίς να χρειάζομαι κάθε μέρα αλλαγή στα παγομπούκαλα. Κοίταξα κάπως τα ηλιακά, μου φάνηκε περίπλοκη και ακριβή η επιλογή. Με κάποια μπαταρία, φαντάζομαι βαθιάς εκφόρτισης (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...), μπορώ να το πετύχω; Δεν θέλω να το έχω μονίμως στην μπαταρία, αλλά βοηθητικά να μου δίνει κάποιες ώρες "ψύξης", ιδίως στις πιο θερμές ώρες της ημέρας ή όταν δεν μπορώ να αντικαταστήσω άμεσα τον πάγο.

Αν τα κατάλαβα καλά, οι 55Kwh αντιστοιχούν σε 4,5 Αh (55/12V) που σημαίνει ότι μια μπαταρία πχ 10Ah (25€) θα κρατάει 2 ώρες και θα πρέπει να την φορτίζω για την επόμενη χρήση. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και άλλα παρελκόμενα για να γίνουν όλες αυτές οι συνδέσεις. Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει αν έχει νόημα όλο αυτό, με τι εξοπλισμό και με τι κόστος;

Ευχαριστώ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, essopapas-x είπε

Αν τα κατάλαβα καλά, οι 55Kwh αντιστοιχούν σε 4,5 Αh (55/12V)

Σίγουρα δεν τα κατάλαβες καλά, 12βολτη μπαταρία 4,5 Ah αντιστοιχεί σε 55 Wh, και οι 55 Kwh είναι 55.000 Wh.

28 λεπτά πριν, essopapas-x είπε

Το δικό μου ψυγείο είναι αυτό της Crivit (29lt, 55Kwh) από τα Lidl

55 Kwh λογικά πρέπει να είναι η υποτιθέμενη ετήσια κατανάλωση του.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.
Στις 23/7/2021 στις 4:09 ΜΜ, Joshua21 είπε

Σίγουρα δεν τα κατάλαβες καλά, 12βολτη μπαταρία 4,5 Ah αντιστοιχεί σε 55 Wh, και οι 55 Kwh είναι 55.000 Wh.

55 Kwh λογικά πρέπει να είναι η υποτιθέμενη ετήσια κατανάλωση του.

Ναι, αυτό είναι, η ετήσια. Δεν έχω άλλα στοιχεία για το ψυγείο, ούτε μπορώ να μετρήσω τι κατανάλωση κάνει. Υπάρχει τρόπος να υπολογίσω (έστω θεωρητικά ή για μια μέση κατάσταση) για πόσες ώρες μια μπαταρία Α μπορεί να μου τροφοδοτεί το συγκεκριμένο ψυγείο;

Δημοσ.
Στις 21/7/2021 στις 12:31 ΜΜ, sunshine_thess είπε

Έχω ένα φορητό ψυγείο που δουλεύει σε 12v μέχρι στιγμής το δουλεύαμε στο αμάξι…. Πλέον αποκτήσαμε τροχόσπιτο :-D  οπότε θα ήθελα να πάρω μια μπαταριά αυτοκίνητου να το έχω μέσα στο τροχόσπιτο. Έχω δει ότι χρειάζεται να ενώσω μια μπριζα αναπτήρα στην μπαταριά και να την φορτίζω με φορτιστή στο σπίτι κάποιες μέρες πριν την χρήση της….

1. Πόση χωρητικότητα μπαταριά χρειάζομαι για 3-4 μέρες μόνο το ψυγείο; (όλα τα αλλά τα έχουμε με power bank)  Ο κατασκευαστής γράφει Annual energy consumption 96 kWh/a αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη :- ((((
  2. Είδα ότι υπάρχουν δυο είδη μπαταρίας. Οι κανονικές και η βαθιάς εκφόρτωσης… ποια από τις δυο θα ήταν ορθό να κοιτάω;

1. αφού έχεις  ψυγείο και μπαταρία παρε ένα  dc αμπερόμετρο  και μετρα τι αμπερ καταναλώνει χ τάση = watt  Τωρα αναλογα με τα αμπερ βρισκεις και τα  Ah

2. ανάλογα με την τσεπη σου  

1 ώρα πριν, essopapas-x είπε

Δεν έχω άλλα στοιχεία για το ψυγείο, ούτε μπορώ να μετρήσω τι κατανάλωση κάνει. Υπάρχει τρόπος να υπολογίσω (έστω θεωρητικά ή για μια μέση κατάσταση) για πόσες ώρες μια μπαταρία Α μπορεί να μου τροφοδοτεί το συγκεκριμένο ψυγείο;

τα στοιχεία θα τα βρεις με την μέτρηση 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, essopapas-x είπε

Ναι, αυτό είναι, η ετήσια. Δεν έχω άλλα στοιχεία για το ψυγείο, ούτε μπορώ να μετρήσω τι κατανάλωση κάνει. Υπάρχει τρόπος να υπολογίσω (έστω θεωρητικά ή για μια μέση κατάσταση) για πόσες ώρες μια μπαταρία Α μπορεί να μου τροφοδοτεί το συγκεκριμένο ψυγείο;

Χωρίς στοιχεία και χωρίς μέτρηση όχι, δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός που θέλεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...