Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελλάδα σε εθνική οδό με 3 λωρίδες ο μέσος άσχετος Έλληνας οδηγός νομίζει ότι η δεξιά είναι μόνο για φορτηγα,είσοδο-έξοδο, έχει καρφια και νάρκες,

και οδηγεί στη μεσαία, ακόμα και αν η δεξιά ειναι άδεια με καλό οδόστρωμα,εμποδίζοντας την κυκλοφορία. 

Γερμανία, όπου οδηγούν δεκαετίες σε εθνική οδό με 3 λωρίδες, κάτι παραπάνω ξέρουν, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και 1 πόντος αν κάποιος οδηγεί για ώρα στη μεσαία, με τη δεξιά άδεια, και εμποδίζει τη κυκλοφορία. Υπάρχουν παντού κινητές μονάδες της τροχαίας με κάμερες. 

Επεξ/σία από jmmys
  • Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μην πας μακριά, καθημερινά σε δρόμους σαν τη Βουλιαγμένης όλοι πάνε αριστερά (χωρίς να θέλουν να στρίψουν αριστερά στα επόμενα 5-10 φανάρια), γιατί έτσι.

Και η δεξιά άδεια, τουφέκι.

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, phanispal είπε

Μην πας μακριά, καθημερινά σε δρόμους σαν τη Βουλιαγμένης όλοι πάνε αριστερά (χωρίς να θέλουν να στρίψουν αριστερά στα επόμενα 5-10 φανάρια), γιατί έτσι.

Και η δεξιά άδεια, τουφέκι.

Δεν απαγορεύεται. Η Βουλιαγμένης όπως και άλλοι δρόμοι με 2 και 3 λωρίδες μέσα σε πόλη δεν είναι αυτοκινητόδρομοι και δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας για να ισχύει αυτό που εννοείς. Δεν υπάρχει δηλαδή το "αριστερή κενή μόνο για προσπέρασμα" 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λυπαμαι nabuko αλλά Θα σε διορθώσω πάλι 🤪.Φυσικά και απαγορευεται .

ΑΡΘΡΟ 17 : Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους (source ©: www.glavopoulos.gr)

10. Στις περιπτώσεις κίνησης των οχημάτων σε παράλληλες σειρές (στοίχους), οι οδηγοί των βραδυπορούντων οχημάτων υποχρεούνται να κινούν αυτό στη δεξιά λωρίδα του οδοστρώματος. (source ©: www.glavopoulos.gr)

6. Ο οδηγός, υποχρεούται μετά το προσπέρασμα, να επαναφέρει το όχημό του πλησίον του δεξιού άκρου του οδοστρώματος, χωρίς κίνδυνο γι' αυτούς που προσπερνά. Αν όμως κινείται σε οδόστρωμα με δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας κατό κατεύθυνση και προτίθεται να προσπεράσει περισσότερα από ένα οχήματα, μπορεί να παραμείνει στη λωρίδα που χρησιμοποιεί για το προσπέρασμα, αν η ενέργειά του αυτή δεν προκαλεί δυσχέρεια στους οδηγούς ταχύτερων οχημότων που τον πλησιάζουν από πίσω. (source ©: www.glavopoulos.gr)

Επεξ/σία από visualizer
Δημοσ.
1 ώρα πριν, visualizer είπε

Λυπαμαι nabuko αλλά Θα σε διορθώσω πάλι 🤪.Φυσικά και απαγορευεται .

Τι εννοείς πάλι? δε με διόρθωσες κάπου πριν αλλά ούτε και τώρα.

Διάβασε ξανά όλο το άρθρο 17 πιο προσεκτικά και ξαναέλα

56 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Απαγορευεται.

μπα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Τι εννοείς πάλι? δε με διόρθωσες κάπου πριν αλλά ούτε και τώρα.

Διάβασε ξανά όλο το άρθρο 17 πιο προσεκτικά και ξαναέλα

μπα

Δυστυχως βλεπω οτι εδω μεσα,μονο και μονο για να ενισχυσουμε την αποψη μας,και να "κερδισουμε" στην αντιπαραθεση,ερμηνευουμε οπως μας βολευει τα διαφορα αρθρα.

Η αριστερη ειναι μονο για προσπεραση μαν μου,πολυ φιλικα.

Σημερα πετυχα εναν παιχταρα που πηγαινε  με 60 στην αριστερη,εγω με σταθερη ταχυτητα παω να τον περασω απο τη δεξια,και αρχισε να αλλαζει λωριδα χωρις να κοιταξει ή να βγαλει φλας.Με εσωσε η κορνα γιατι ειχα αρχισει να τον περναω,μετα ηρθε διπλα και στραβοκοιταγε.

Περιμενω   τη στιγμη που θα γινει τετοια συγκρουση,θα αρχισει ο αλλος να ουρλιαζει για προσπεραση απο δεξια,και μολις θα ερθει η τροχαια και θα του εξηγησει την κατασταση μαλλον θα βαλει τα κλαματα :P

Θυμαμαι ενα κωλοπαιδακι που ειχε αγγαζαρει αριστερα με το μηχανακι με 40 χλμ,εγω δεξια του,και οταν αποφασισε να αλλαξει θεση ,πηγε να πεσει πανω μου,και μου εβαλε και χερι οτι τον περναω απο τα δεξια. Εκει τι να του πεις..

Επεξ/σία από StamTheMan
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, StamTheMan είπε

Η αριστερη ειναι μονο για προσπεραση μαν μου,πολυ φιλικα.

Αναφέρομαι στην περίπτωση εντός πόλης και όχι σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (αν διάβασες το ποστ μου). Δεν ξέρω αν γνωρίζεις την διαφορά. Κάτσε διάβασε τι ισχύει και ξαναέλα κι εσύ. Πολύ φιλικά επίσης

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Αναφέρομαι στην περίπτωση εντός πόλης και όχι σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (αν διάβασες το ποστ μου). Δεν ξέρω αν γνωρίζεις την διαφορά. Κάτσε διάβασε τι ισχύει και ξαναέλα κι εσύ. Πολύ φιλικά επίσης

Αν όμως κινείται σε οδόστρωμα με δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας κατό κατεύθυνση και προτίθεται να προσπεράσει περισσότερα από ένα οχήματα, μπορεί να παραμείνει στη λωρίδα που χρησιμοποιεί για το προσπέρασμα, αν η ενέργειά του αυτή δεν προκαλεί δυσχέρεια στους οδηγούς ταχύτερων οχημότων που τον πλησιάζουν από πίσω. (source ©: www.glavopoulos.gr)

Αυτο δεν αφορα μονο αυτοκινητοδρομους ή δρομους ταχειας.
Δεν το ξεκαθαριζει καπου,αρα ισχυει γενικοτερα.

Ειμαι ανοιχτος σε παραθεσεις για να δω αν οντως κανω λαθος,προτιμω να "χασω" σε μια αντιπαραθεση,απο το να ειμαι παρανομος και επικινδυνος εξω.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, StamTheMan είπε

Ειμαι ανοιχτος σε παραθεσεις για να δω αν οντως κανω λαθος,προτιμω να "χασω" σε μια αντιπαραθεση,απο το να ειμαι παρανομος και επικινδυνος εξω.

Στην αρχή πήγα να γράψω ότι βαριέμαι να συνεχίσω αλλά αφού είσαι ευγενικός ας απαντήσω

8. α) Σε μονόδρομους και οδούς διπλής κατεύθυνσης, που υπάρχουν δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατοικημένες περιοχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις, επιτρέπεται η κυκλοφορία σε παράλληλες σειρές (στοίχους).

β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν προκαλείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και δίνεται έγκαιρα προειδοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του παρόντος Κώδικα.

γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α' της παρούσας παραγράφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προσπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της περίπτωσης στ' της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη.

και επίσης

9. Αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτών οχήματος, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνο προκειμένου το όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει.

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Στην αρχή πήγα να γράψω ότι βαριέμαι να συνεχίσω αλλά αφού είσαι ευγενικός ας απαντήσω

Ευχαριστω.

Δε μου εξηγεις ομως,απλα μου παραθετεις πραματα που εχω διαβασει αρκετες φορες.
Που ακριβως λεει οτι επιτρεπεται να καθεσαι στην αριστερη;

Εγω σου παραθετω το παραπανω που λεει "ναι μεν,αλλα".

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Που ακριβως λεει οτι επιτρεπεται να καθεσαι στην αριστερη;

Που λέει ότι απαγορεύεται?

Αλλά ας απαντήσω ξανά αφού δυσκολεύεσαι

16 λεπτά πριν, Nabuko είπε

επιτρέπεται η κυκλοφορία σε παράλληλες σειρές (στοίχους).

16 λεπτά πριν, Nabuko είπε

τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Που λέει ότι απαγορεύεται?

μπορεί να παραμείνει στη λωρίδα που χρησιμοποιεί για το προσπέρασμα, αν η ενέργειά του αυτή δεν προκαλεί δυσχέρεια στους οδηγούς ταχύτερων οχημότων που τον πλησιάζουν από πίσω.

Οι πισω δεν παραμενουν στην αριστερη λωριδα,κανουν προσπεραση σε αυτους που κινουνται στη δεξια και αυτος που παραμενει τους εμποδιζει.

Απλα σκεψου το σαν σεναριο ενω οδηγεις,γιατι η ουσια του ΚΟΚ ειναι να μπορει να περασει η θεωρια στην πραξη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δυστιχώς δεν μπορείς να κατανοήσεις απλά άρθρα.

1 ώρα πριν, Nabuko είπε

8. α) Σε μονόδρομους και οδούς διπλής κατεύθυνσης, που υπάρχουν δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατοικημένες περιοχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκος διαγραμμίσεις, επιτρέπεται η κυκλοφορία σε παράλληλες σειρές (στοίχους).

β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν προκαλείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και δίνεται έγκαιρα προειδοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 2 του παρόντος Κώδικα.

γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α' της παρούσας παραγράφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προσπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της περίπτωσης στ' της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη.

και επίσης

9. Αν η πυκνότητα της κυκλοφορίας είναι τέτοια ώστε τα οχήματα να καταλαμβάνουν ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου αυτών οχήματος, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνο προκειμένου το όχημα να στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει.

9. Με απλά λόγια σου λεει οτι οταν εχει κινηση θα κατσεις στα αυγα σου εκτός αν θες να στρίψεις δεξια αριστερα η να σταθμευσεις.Σου απαγορευει να κανεις το ζιγκ ζαγκ που κανουν μερικοι ξυπνιοι.

8. Σου λεει ότι μπορείς να κινείσαι παραλληλα σε στοιχους.Στοιχος ουσιαστικα ειναι η σειρα . Παραδειγμα

Η λεοφωρος κηφισιας εχει τρεις λωριδες καθε λωριδα εχει ενα στοιχο ( μια σειρα). Ο πρωτος στοιχος ( αριστερη λωριδα ) ειναι κολλημενος , ο δευτερος στοιχος(μεσαια λωριδα )  κινειται γρηγοροτερα απο τον πρωτο και ο τριτος στοιχος ( δεξια λωριδα ) κινειται γρηγοροτερα απο τον δευτερο και ουτω καθεξης απο τον πρωτο στοιχο.

Εσυ που βρισκεσαι στον τριτο στοιχο φυσικα και "προσπερνας" νομιμα τα αλλα οχημα διοτι ο στοιχος σου ειναι γρηγοροτερος.Ο Κοκ δεν το θεωρει καν προσπεραση και ειναι νομιμο επειδη δεν ειναι εφικτο να συγχρονησεις τους στοιχους.

Ενα οχημα που κινειται μονο του σε καποια λωριδα δεν αποτελει μερος καποιου στοιχου .

Το αρθρο 8  συμπληρωνεται απο το αρθρο 10

10. Στις περιπτώσεις κίνησης των οχημάτων σε παράλληλες σειρές (στοίχους), οι οδηγοί των βραδυπορούντων οχημάτων υποχρεούνται να κινούν αυτό στη δεξιά λωρίδα του οδοστρώματος.

Σε απλα ελληνικά σου λεει να τσακιστεις να φυγεις απο την αριστερη αν δεν μπορεις να ακουλουθησεις τον στοιχο σου στην περιπτωση που ανεφερε ο φιλος για ξεχασμενα αυτοκινητα στην αριστερη. 😄

Παρακατω και μια ερωτηση απο τις εξετασεις .

kok.png

Επεξ/σία από visualizer
  • Confused 1
Δημοσ.
Στις 21/7/2021 στις 11:37 ΜΜ, george1807 είπε

Ισχύει προφανώς όταν υπάρχει ο χώρος και η πρόβλεψη. Δεν περνάς από δεξιά αν δεν υπάρχει λωρίδα κυκλοφορίας.

Αν υπαρχει 2η  λωριδα κυκλοφοριας δεν θεωρειται προσπεραση.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...