Προς το περιεχόμενο

ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ-ΑΠΟΡΙΑ?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Θα ήθελα να κανω μια ερωτηση εφοσον γνωριζετε.

Ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Η μητέρα μου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, επι 28 συνεχομενα χρονια, πληρους απασχολησης. Σε λιγες μερες γινεται 62 ετών. Ταυτόχρονα παίρνει και σύνταξη χηρείας από το θανών πατέρα μου στο 50% ( καθως εχει συμπληρωθεί η τριετία) ως μισθωτή-εργαζόμενη

Επειδή βρήκα δουλεια 8μηνου στην ΑΘήνα, δεν θελω να την αφήσω μόνη της ( γιατί μένει εκτός Αθηνών) για τους 8 μήνες και σκέφτηκα το εξής. Να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών για οικογενειακούς λόγους. Θέλω να σας ρωτήσω τα εξής:

1) Έχει το δικαίωμα να ζητήσει άδεια ανευ αποδοχών από τη δουλειά της ( ιδιωτικός τομέας) για το συγκεκριμένο διάστημα?

2) Σε περίπτωση που ζητήσει άδεια ανευ αποδοχων για 8 μήνες, όπως κρίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό, δεν θα πληρώνεται για τους συγκεκριμένους μήνες ως μισθωτή. Με τη σύνταξη χηρείας γνωρίζεται τι θα συμβεί? Θα συνεχίζει να την εισπράττει στο 50% ή επειδη δεν θα εργάζεται και θα βρίσκεται σε άδεια ανευ αποδοχών θα παίρνει το 70% όπως ορίζει ο νόμος αν δεν εργάζεται η χήρα?

Σας ευχαριστώ 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δε θες εσύ να την αφήσεις μόνη της ή δε θέλει η ίδια? εχει σημασία αυτό. οι ανθρωποι εχουμε ανάγκη να μένουμε και μονοι μας που και που. επίσης εσυ ως νέος μπορεις να στηριζεις τη μητέρα σου, να τη βοηθας οικονομικά ή σε άλλα θέματα αλλά εφόσον οπως λες είναι εργαζόμενη σημαίνει οτι δε χρειαζεται αποκλειστική φροντίδα αρα δεν ειναι κακό να την αφήσεις και να πας να δουλεψεις. εξάλλου οι περισσοτεροι καποια στιγμή αφήσαμε τους γονείς μας και οσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε πως μια μέρα θα φυγουν κι αυτα να ανοίξουν τα φτερά τους. 

1 ώρα πριν, velociraptoras είπε

δε θες εσύ να την αφήσεις μόνη της ή δε θέλει η ίδια? εχει σημασία αυτό. οι ανθρωποι εχουμε ανάγκη να μένουμε και μονοι μας που και που. επίσης εσυ ως νέος μπορεις να στηριζεις τη μητέρα σου, να τη βοηθας οικονομικά ή σε άλλα θέματα αλλά εφόσον οπως λες είναι εργαζόμενη σημαίνει οτι δε χρειαζεται αποκλειστική φροντίδα αρα δεν ειναι κακό να την αφήσεις και να πας να δουλεψεις. εξάλλου οι περισσοτεροι καποια στιγμή αφήσαμε τους γονείς μας και οσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε πως μια μέρα θα φυγουν κι αυτα να ανοίξουν τα φτερά τους. 

ναι δεκτα ολα αυτα. Αλλα εγω αλλο ρωτησα. Εγω κυριως δεν θελω να την αφησω μονη γιατι δεν εχει καποιο πισω να τη προσεχει και θα εχω την ανησυχια. ΒΕΒΑΙΑ θα μιλαμε με βιντεοκλησεις κλπ αλλα ενταξει δεν παυει να ειναι μητερα μου. Αν σε περιπτωση δεν το κανει αυτο με την αδεια ανευ αποδοχων, τοτε θα πετιεμαι να τη βλεπω και θα ερχεται και εκεινη στις κανονικες της αδειες να με βλεπει. Αλλα να απο τη μια ειναι ο κορωναιος γι αυτο το σκεφτομαστε ετσι.

Γιατί δεν ξερω τι συμβαινει σε περιπτωση που παω να πιασω δουλεια στη δημοσια υπηρεσια, εργαζομαι κανονικα, αλλα αν προκυψει καποιο οικογενειακο προβλημα και πρεπει να φυγω, αν θα με αφησουν να φυγω. Γνωριζεις αν φυγω πριν ληξει η συμβαση μου στο δημοσιο τομεα, αν θα εχω κυρωσεις. Πχ πες οτι με προσλαμβανει μια δημοσια υπηρεσια με 8μηνη συμβαση. Και εγω φευγω πανω στο 4μηνο. Εκει θα εχω κυρωσεις?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδω είσαι:

https://www.insider.gr/tax-labour/177062/ergasiako-erhetai-i-adeia-aney-apodohon-diarkeias-enos-etoys-oi-4-nees-adeies

Πρακτικά βέβαια όλα εξαρτώνται από τον εργοδότη και φυσικά από το είδος της εργασίας, πόσο καιρό είναι στη συγκεκριμένη δουλειά, η σχέση που υπάρχει με τον εργοδότη κτλ.

Το γιατί θελεις να το κάνεις όλο αυτό το αφήνω ασχολίαστο.

Οσο για αν το θες να φύγεις πριν τη λήξη της σύμβασης θα διαβάσεις τι προβλεπεται για αυτό στην προκύρηξη για την πλήρωση αυτών των θέσεων ή στη σύμβαση που υπέγραψες/θα υπογράψεις.

Σχετικά με τη σύνταξη δε γνωρίζω δυστυχώς τι ισχύει.

Επεξ/σία από zaccki

13 ώρες πριν, pavlovic είπε

ναι δεκτα ολα αυτα. Αλλα εγω αλλο ρωτησα. Εγω κυριως δεν θελω να την αφησω μονη γιατι δεν εχει καποιο πισω να τη προσεχει και θα εχω την ανησυχια. ΒΕΒΑΙΑ θα μιλαμε με βιντεοκλησεις κλπ αλλα ενταξει δεν παυει να ειναι μητερα μου. Αν σε περιπτωση δεν το κανει αυτο με την αδεια ανευ αποδοχων, τοτε θα πετιεμαι να τη βλεπω και θα ερχεται και εκεινη στις κανονικες της αδειες να με βλεπει. Αλλα να απο τη μια ειναι ο κορωναιος γι αυτο το σκεφτομαστε ετσι.

Γιατί δεν ξερω τι συμβαινει σε περιπτωση που παω να πιασω δουλεια στη δημοσια υπηρεσια, εργαζομαι κανονικα, αλλα αν προκυψει καποιο οικογενειακο προβλημα και πρεπει να φυγω, αν θα με αφησουν να φυγω. Γνωριζεις αν φυγω πριν ληξει η συμβαση μου στο δημοσιο τομεα, αν θα εχω κυρωσεις. Πχ πες οτι με προσλαμβανει μια δημοσια υπηρεσια με 8μηνη συμβαση. Και εγω φευγω πανω στο 4μηνο. Εκει θα εχω κυρωσεις?

εχω δει κι αλλα ποστ σου που εχεις ανησυχίες, εισαι ενηλικας και ισως καποια στιγμη κανεις δική σου οικογένεια, καταλαβαίνεις οτι αυτη η σχέση εξαρτησης θα σου δημιουργεί προβλήματα τόσο στην επαγγελματικη σου εξέλιξη όσο και αργότερα στη δική σου οικογένεια. σου μιλάω βλέποντας πια τα πράγματα ως μητέρα με παιδιά στην εφηβεία που σε λίγα χρόνια θα πάρουν  το δρόμο τους. τους γονεις ναι, να τους προσεξουμε και να τους φροντίσουμε αν αρρωστήσουν ή αν γεράσουν πολύ, υπόθετω η μαμα σου είναι ακόμα νέα και μπορεί να προσέξει τον εαυτό της.

στο θέμα σου τωρα, πόσο χρονων είναι η μαμά σου?  μηπως να εβγαινε σε συνταξη? για το τι θα γίνει αν χρειαστεί να φυγεις νωρίτερα το λέει η συμβαση, σε περίπτωση που ξέρω εφυγε στους 5 μηνες και δεν εγινε κάτι απλά δε πληρωθηκε τους επόμενους, μπορεις ομως να παρεις ενα τηλεφωνο στην υπηρεσια που σε πήραν να ρωτήσεις τι γινεται. αυτο που ξέρω σιγουρα είναι οτι οι αδειες που δικαιούσαι είναι μετρημένες στα δάχτυλα

πηγαινε σε εργατολογο να σου πει λεπτομερειες

δεν ειναι τοσο απλο να παρεις αδεια χωρις αποδοχες(εξαρταται και που δουλευει) και ποσο επιρεαζει τη συνταξιοδοτηση και την υφισταμενη συνταξη αυτα θα τα ρωτησεις σε εργατολογο

3 ώρες πριν, velociraptoras είπε

εχω δει κι αλλα ποστ σου που εχεις ανησυχίες, εισαι ενηλικας και ισως καποια στιγμη κανεις δική σου οικογένεια, καταλαβαίνεις οτι αυτη η σχέση εξαρτησης θα σου δημιουργεί προβλήματα τόσο στην επαγγελματικη σου εξέλιξη όσο και αργότερα στη δική σου οικογένεια. σου μιλάω βλέποντας πια τα πράγματα ως μητέρα με παιδιά στην εφηβεία που σε λίγα χρόνια θα πάρουν  το δρόμο τους. τους γονεις ναι, να τους προσεξουμε και να τους φροντίσουμε αν αρρωστήσουν ή αν γεράσουν πολύ, υπόθετω η μαμα σου είναι ακόμα νέα και μπορεί να προσέξει τον εαυτό της.

στο θέμα σου τωρα, πόσο χρονων είναι η μαμά σου?  μηπως να εβγαινε σε συνταξη? για το τι θα γίνει αν χρειαστεί να φυγεις νωρίτερα το λέει η συμβαση, σε περίπτωση που ξέρω εφυγε στους 5 μηνες και δεν εγινε κάτι απλά δε πληρωθηκε τους επόμενους, μπορεις ομως να παρεις ενα τηλεφωνο στην υπηρεσια που σε πήραν να ρωτήσεις τι γινεται. αυτο που ξέρω σιγουρα είναι οτι οι αδειες που δικαιούσαι είναι μετρημένες στα δάχτυλα

H μητέρα μου είναι 62 ετών, ναι μεν μπορει να φροντιζει μονη της τον εαυτο της αλλα εχω χασει το πατερα μου, δηλαδη η μητερα μου ειναι χηρα, και γενικα θελω να ειμαι κοντα της να τη προσεχω μηπως χρειαστει κατι. Ενταξει μπορει να σταθει στα ποδια της κα ινα φροντιζει τον εαυτο της αλλα ενταξει οσο να ναι, μητερα μου ειναι και δεν μπορω να την αφησω στην ακρη. Θα μιλαμε με βιντεοκλησεις στα μεσετζερ, απλα επειδη εχει χασει το πατερα μου παιρνω αυτη τη θεση. Αν ζούσε ο πατερας μου ουτε που θα το συζητούσα.

Η μητερα μου ειναι 62 ετών, εχει 28 χρονια προυπηρεσιας στον ιδιωτικο τομεα, μπορει να βγει στη συνταξη αλλα δεν θελει ακομα γιατι θελει καπου να σταθεροποιηθω εγω επαγγελματικα και ΚΥΡΙΩΣ θελει να βγει στη συνταξη στα 64 της, δηλαδη σε 2 χρονια που θα εχει 30 χρονια προυπηρεσιας και 1 ημερα. Εγω της ειπα να βγει απο τωρα γιατι τα χροναι περνανε. αντε να κατσει μεχρι τελος του ετους και μετα ας βγει. το σκεφτεται αλλα θελει να δουλεψει ακομα 2 χρονια. οχι παραπανω. δυο χρονια

Η συμβαση που με πηραν αυτη η ορισμενου χρονου λεει οτι σε περιπτωση που αποχωρησω προτου  ληξει η συμβαση μου, το κενο μου αναπληρωνεται απο αλλο υποψηφιο και απλα κανει τους μηνες που υπολειπονται

H μητέρα σου είναι πολύ νέα, μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της, πίστεψέ με, δεν σε έχει καθόλου, μα καθόλου ανάγκη.
Δεν την αφήνεις στην άκρη. Την αφήνεις στην ησυχία της. Καλύτερα να μείνει σπίτι της, παρά να έχει προβλήματα με τη δουλειά της και να σου μαγειρεύει, πλένει κτλ κλεισμένη στο σπίτι και μόνη της όσο λείπεις, σε μια μεγάλη πόλη που δεν έχει παρέα.
Νομίζω πως κοιτάζεις τον εαυτό σου και τη βόλεψή σου και όχι αυτό που θέλει αυτή.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα γράψω τη σκληρή γλώσσα της αλήθειας και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ:

Ξεκόλλα από τα φουστάνια της μάνας σου!

Εφόσον δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν βλέπω γιατί να σε έχει ανάγκη όλη μέρα, κάθε μέρα.

Μάλλον εσύ είσαι που την έχεις ανάγκη!

Δες το ως ευκαιρία να απεξαρτηθείς και μην ψάχνεις (παράλογες) υπεκφυγές.

ΥΓ. Και για να μην είμαι εντελώς off-topic την άδεια άνευ αποδοχών την παίρνεις με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, αν ο εργοδότης δεν συμφωνεί απλά δεν την παίρνεις (ή παραιτείσαι).

Επεξ/σία από agnostos13
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...