Maximus Decimus Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Καλησπέρα στην ομάδα. Κάποιες λίγες σκέψεις πάνω στο μηχάνημα κλείνοντας μια εβδομάδα χρήσης. Ξέρω, είναι απειροελάχιστο διάστημα, αλλά θα μείνω σε εντελώς επιφανειακά πράγματα κυρίως για αυτούς που σκέφτονται να αγοράσουν το μηχάνημα. Εννοείται ότι τα παρακάτω αποτελούν την προσωπική μου άποψη άρα και είναι εντελώς υποκειμενικά. 1)Θεωρώ ότι η όλη φασαρία που γίνεται για την μπαταρία είναι εν μέρει σχετική και εξηγούμαι. Το update που ξεκλείδωσε τα 40fps πραγματικά είναι απο χρυσάφι. Μιλάμε για μια μεγάλη ένεση στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με το ελάχιστο οπτικό κόστος ειδικά σε handheld mode. Ως εκ τούτου προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος απο το session, δεν έχω βγει ποτέ με battery low και φυσιολογικά φορτίζω στα ενδιάμεσα κενά, ενώ κάλλιστα το τραβάω και απο την φόρτιση στο 65~70% γνωρίζοντας ότι θα με υπερκαλύψει. Αυτό φυσικά είναι ως έναν βαθμό υποκειμενικό, καθότι τα sessions μου δεν ξεπερνάνε ποτέ την 1,5 ώρα max πλέον (μεγαλώσαμε!). Παρολαυτα ένα powerbank >=20000mAh σίγουρα προσφέρει ασφάλεια απέναντι στο απροσδόκητο μιας και μπαίνουμε σε σκοτεινές εποχές οσονούπω και κυριολεκτικά πέρα απο μεταφορικά. Εγώ πιο πολύ για αυτό το τελευταίο που αναφέρω θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει και ύστερα για αυτόν που μετακινείται ή παίζει σε χώρους όπου το σούκο είναι σε μεγάλη απόσταση (που ούτε ένας φορτιστής με 3-4 μ. καλώδιο δεν βοηθάει) είναι ευκόλως ενοούμενο. 2)Ίσως είναι με διαφορά η πιο "ενήλικη" gaming πρόταση που έχει βγει ποτέ. Και αυτό το λέω με γνόμωνα την λογική που το διέπει συνολικά. Ακόμα και το μέγεθος του δεν θα το έλεγε κανείς και τόσο child friendly όπως το Switch, τουναντίον πιστεύω ότι η Valve θέλησε στοχευμένα να αντιπαραβάλλει σχεδιαστικά το Deck απέναντι απο το Switch ή το Vita με τέτοιο τρόπο που να διαχωρίζεται εμφατικά. Για μένα το έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σημείο που προσωπικά να αδιαφορώ για οποιαδήποτε Docked λογική που το μετατρέπει σε κονσόλα (δεν μιλάω για τις περιπτώσεις των emulators όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητική οθόνη αλλά για docked+gamepad σε TV). Είναι handheldαρα το μηχάνημα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατραπεί σε κονσόλα απο την στιγμή που δεν θα το κάνει τόσο καλά ειδικά σε ΑΑΑ τίτλους, κατα την άποψη μου πάντα . Φυσικά δεν παραβλέπω ότι για πολύ κόσμο η υβριδικότητα είναι μεγάλο δέλεαρ αγοράς, αλλά άποψη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ναι αυτοσκοπός. Απο κει και πέρα δεδομένα είναι ότι πιο εχθρικό υπάρχει στην plug n play λογική έχω συναντήσει απο τις εποχές που αποσύνδεα τα drivers για να "τρέξω" τα iso με το Daemon tools χωρίς να κρασάρει το παιχνίδι. Ναι, υπάρχουν και αυτοί οι τίτλοι που δεν θα χρειαστούν καθόλου 'σκάλισμα' αλλά ως τώρα με εξαίρεση το Vampyr (αγαπημένος τίτλος. ναι είμαι απο αυτούς.) οτιδήποτε άλλο "έτρεξα" ήθελε ψαξιματάκι είτε σε επίπεδο compatibility/performance είτε σε επίπεδο απόδοσης του hardware. Λογικό, δεν παραπονιέμαι, απλώς το αναφέρω ως ένα επιπλέον στοιχείο ότι το μηχάνημα δεν ενδύκνειται για κάποιο παιδί μικρής ηλικίας (<15-16) ή για κάποιον που δεν σκαμπάζει τίποτα και δυσκολεύεται να μάθει (και εγώ δεν γνωρίζω πολλά, τώρα μαθαίνω, υπήρξα PC gamer για ένα διάστημα σε dial up εποχές). 3)Τέλος το πιο εύκολο αλλά διόλου αμελητέο είναι ότι η τελική τιμή του μηχανήματος είναι μια εντελώς δυναμική υπόθεση για έναν απλό λόγο : Accessories. Απαραιτήτως. Και κάπου εδώ βρίσκεται και ο διάολος, δηλαδή στις λεπτομέρειες. Είμαι στην πρώτη εβδομάδα, και ενώ προφανώς γνώριζα ότι υπάρχουν κάποια που είναι εκ των ων ουκ άνευ όπως ένα Hub (ή dock) και ένα Powerbank, τώρα βλέπω ότι θα χρειαστώ και μια SD 512 επιπλέον όπως μου είχε γράψει και ένας φίλος εδώ (έχω την 256 και παρότι τώρα "χτίζω" βιβλιοθήκη βλέπω ότι πολύ απλά δεν αρκεί με τίποτα), αγόρασα και ένα all around protective πακέτο με μια Case που δίνει και καλύτερο texture στα grips (γιατί "γυμνό" αν ιδρώσει λίγο το χεράκι εεε, δεν είναι και ότι καλύτερο σαν αίσθηση)stick caps και screen protection, λίγο απο δω, λίγο απο κει η τιμή ανεβαίνει. Γι'αυτό και λέω ότι αυτός που θα ενδιαφερθεί να αγοράσει το Deck πρέπει πρωτίστως να έχει κατα νου και να επιθυμεί την handheld εμπειρία και τα υπόλοιπα καλοδεχούμενα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να πετάει λεφτά στο κενό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική να δαπανήσει κάποιος ένα ποσό που στην καλύτερη των καλυτέρων των περιπτώσεων (αν μιλάμε για την 64αρα + τα απαραίτητα περιφερειακά) θα σταματήσει κοντά στα 600 με 650 ευρώ για να παίζει σε console ή desktop pc λογική σε ποσοστό που θα ξεπερνάει ένα 10-20% του συνολικού gameplay χρόνου που θα αφιερώσει. Ίσως για κάποιους συγκεκριμένους Top τίτλους σίγουρα να αξίζει τον κόπο - ή να ναι αμαρτία ενώ μπορεί να το κάνει να περιοριστεί στις 7 ίντσες - αλλά παραβιάζοντας το μέτρο παραβιάζει ταυτόχρονα και την λογική πίσω απο την αγορά. Αυτά. Συγνώμη αν σας κούρασα, όπως είπα είναι πρώτες εντυπώσεις, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αναθεωρήσω σε ορισμένα σημεία γιατί με το Deck πραγματικά κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούριο, και βδομάδα την εβδομάδα περιμένεις την στιγμή που θα ψήσεις μέχρι και καφέ, στοιχείο εντυπωσιακότατο ανεξαρτήτως ότι όπως προείπα αντιμετωπίζω την υβριδικότητα με λίγο αγοραίο σκεπτικισμό. 9
thanasis00 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 22 λεπτά πριν, Maximus Decimus είπε 1)Θεωρώ ότι η όλη φασαρία που γίνεται για την μπαταρία είναι εν μέρει σχετική και εξηγούμαι. Το update που ξεκλείδωσε τα 40fps πραγματικά είναι απο χρυσάφι. Θα ήθελα να καταλάβω σε τι αναφέρεσαι εδώ, γιατί προσωπικά δεν είδα πουθενά κάποιο limit στο Steam Deck στα FPS. Λογικά αναφέρεσαι στο Plague Tale, αλλά δε μου είναι προφανές 23 λεπτά πριν, Maximus Decimus είπε 2)Ίσως είναι με διαφορά η πιο "ενήλικη" gaming πρόταση που έχει βγει ποτέ. Και αυτό το λέω με γνόμωνα την λογική που το διέπει συνολικά. Ακόμα και το μέγεθος του δεν θα το έλεγε κανείς και τόσο child friendly όπως το Switch, τουναντίον πιστεύω ότι η Valve θέλησε στοχευμένα να αντιπαραβάλλει σχεδιαστικά το Deck απέναντι απο το Switch ή το Vita με τέτοιο τρόπο που να διαχωρίζεται εμφατικά. Για μένα το έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σημείο που προσωπικά να αδιαφορώ για οποιαδήποτε Docked λογική που το μετατρέπει σε κονσόλα (δεν μιλάω για τις περιπτώσεις των emulators όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητική οθόνη αλλά για docked+gamepad σε TV). Είναι handheldαρα το μηχάνημα, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατραπεί σε κονσόλα απο την στιγμή που δεν θα το κάνει τόσο καλά ειδικά σε ΑΑΑ τίτλους, κατα την άποψη μου πάντα . Φυσικά δεν παραβλέπω ότι για πολύ κόσμο η υβριδικότητα είναι μεγάλο δέλεαρ αγοράς, αλλά άποψη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ναι αυτοσκοπός. Απο κει και πέρα δεδομένα είναι ότι πιο εχθρικό υπάρχει στην plug n play λογική έχω συναντήσει απο τις εποχές που αποσύνδεα τα drivers για να "τρέξω" τα iso με το Daemon tools χωρίς να κρασάρει το παιχνίδι. Ναι, υπάρχουν και αυτοί οι τίτλοι που δεν θα χρειαστούν καθόλου 'σκάλισμα' αλλά ως τώρα με εξαίρεση το Vampyr (αγαπημένος τίτλος. ναι είμαι απο αυτούς.) οτιδήποτε άλλο "έτρεξα" ήθελε ψαξιματάκι είτε σε επίπεδο compatibility/performance είτε σε επίπεδο απόδοσης του hardware. Λογικό, δεν παραπονιέμαι, απλώς το αναφέρω ως ένα επιπλέον στοιχείο ότι το μηχάνημα δεν ενδύκνειται για κάποιο παιδί μικρής ηλικίας (<15-16) ή για κάποιον που δεν σκαμπάζει τίποτα και δυσκολεύεται να μάθει (και εγώ δεν γνωρίζω πολλά, τώρα μαθαίνω, υπήρξα PC gamer για ένα διάστημα σε dial up εποχές). Θέλω να σταθώ σε αυτό το point σου. Νομίζω ότι υπάρχει μια γενίκευση πως το Steam Deck θα έπρεπε να μπορεί να τρέχει τα πάντα. Στη πραγματικότητα λογικά μπορεί, αλλά δεν είναι σχεδιασμένο για να τρέχει τα πάντα. Όπως είπε και η valve, είναι τόσο απλή για έναν χρήστη που θέλει να τρέχει τίτλους από το steam library του που είναι συμβατοί με το Steam Deck (με τη λίστα αυτή να αυξάνεται κάθε λίγες μέρες), αλλά είναι και τόσο τροποποιήσιμο από τους power users για να μπορούν να κάνουν πρακτικά ό,τι θα έκαναν σε ένα desktop ή laptop. Οπότε θεωρώ ότι η direct σύγκριση με το switch, μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο παιχνιδιών που είναι verified με το steam deck, που προσωπικά, από 3-4 που δοκίμασα, δε χρειάστηκε να πειράξω ούτε το παραμικρό setting για να παίξουν. Μη ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για φορητό υπολογιστή, που τρέχει λογισμικό υπολογιστή, και όχι για φορητή παιχνιδομηχανή που τρέχει στοχευμένο λειτουργικό για παιχνιδομηχανή. Οπότε πχ τα γραφικά και οι ρυθμίσεις της οθόνης, σου είναι πλήρως διαθέσιμες για να αποφασίσεις εσύ πως θες να παίξεις το παιχνίδι σου, σε αντίθεση με το switch που το κάθε παιχνίδι είναι σεταρισμένο τόσο όσο έτσι ώστε να έχεις σταθερά 30 ή 60fps, χωρίς επιλογές για ρυθμίσεις γραφικών (και με διάφορα dips σε κάποια παιχνίδια, πχ botw). Συνεπώς, για εμένα είναι λίγο άτοπη η σύγκριση στο κομμάτι της ευχρηστίας ή της απόδοσης, σε τίτλους που είναι μεν και στις 2 πλατφόρμες, αλλά διαφορετικά σεταρισμένες (η μία για pc/steam deck και η άλλη για switch). Λαμβάνοντας υπ΄όψη όμως όλα τα υπόλοιπα, θα έλεγα ότι το switch υπερτερεί σε ένα πολύ βασικό τομέα, και είναι στα αποσπώμενα χειριστήρια. Το docked mode του switch (πέραν του ότι έρχεται ήδη με το dock με την αγορά της κονσόλας), έχεις και ήδη έτοιμα ασύρματα χειριστήρια, οπότε η εμπειρία είναι και πιο άμεση και πιο οικονομική. Ναι, η εργονομία των joy cons δεν είναι η καλύτερη, αλλά βελτιώνεται αρκετά με το controller που σου δίνει η nintendo για να κουμπώσεις τα joy cons. Και το steam deck, που πλασάρεται μεν σαν φορητή κονσόλα, αλλά διαφημίζει κιόλας ότι μπορεί να παίξει και σε docked mode, έχει αρκετό αρχικό κόστος έστω και για να ξεκινήσεις να παίζεις σε docked mode. Έχοντας περάσει και εγώ μια βδομάδα με τη κονσόλα, καταλαβαίνω πλέον τον λόγο ύπαρξής της. Και είναι καθαρά το φορητό gaming, και ελάχιστα το docked. Όμως λόγω του σχεδιασμού της, μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει κάποιο παλιότερο laptop ή desktop, γιατί έχει και άριστη συμπεριφορά σε desktop mode σαν ένα κανονικό linux laptop. Χαίρομαι πολύ που μπορώ να τρέξω διάφορα λογισμικά που τρέχω και στα υπόλοιπα μηχανήματα στο σπίτι μου, και ότι μπορώ να έχω πρόσβαση στο Home Assistant μου από κει την ώρα που ασχολούμαι με αυτή, ή ακόμα να ψάξω να βρω πληροφορίες για κάποιο παιχνίδι που παίζω. Πιστεύω ότι μελλοντικά θα μπορέσει να εξελιχθεί και σε εργαλείο εκτός από παιχνιδομηχανή, αν είναι αυτό κάτι που σε ενδιαφέρει. Αλλά ακόμα και σαν παιχνιδομηχανή, νιώθω πολύ πιο άνετα πλέον που δε χρειάζεται να είμαι στη καρέκλα γραφείου μου και να παίζω, αλλά μπορώ να το κάνω άνετα και από τον καναπέ του σαλονιού. Το μόνο μελανό σημείο για μένα είναι όντως η οθόνη, που πλέον παρατηρώ και light bleed σε 2 σημεία, αλλά και γενικά τα χρώματα και το μαύρο είναι αρκετά περιορισμένα (έχω συνηθίσει να παίζω σε XsX σε OLED tv). Αλλά το ότι μπορούμε να είμαστε στον ίδιο χώρο με τη σύντροφο και να παίζουμε online coop παρέα, είναι ό,τι καλύτερο! 2
Maximus Decimus Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, thanasis00 είπε Θα ήθελα να καταλάβω σε τι αναφέρεσαι εδώ, γιατί προσωπικά δεν είδα πουθενά κάποιο limit στο Steam Deck στα FPS. Λογικά αναφέρεσαι στο Plague Tale, αλλά δε μου είναι προφανές Ναι, μιλούσα για το update που ξεκλείδωσε το refresh rate στα 40hz και ως εκ τούτου άνοιξε και την επιλογή των 40fps. Νομίζω προηγουμένως το frame rate κλείδωνε ή στα 30 ή στα 60. Αν κάνω λάθος συγχωρέστε με. Η ουσία είναι ότι για τις 7 ίντσες η μετάβαση απο 60 σε 40 fps είναι πολύ λιγότερο αισθητή απ'ότι στην 55αρα τηλεόραση, και το κέρδος σε χρόνο ζωής της μπαταρίας μεγάλο. Γενικά μιλώντας επίσης, μέρα παρα μέρα ακούω και βλέπω όλο και καλύτερα updates για το σύστημα πάνω σε μια σειρά απο πράγματα που ξεκινάνε απο το UI και φτάνουν ως τα μύχια του hardware. Τρελό thumbs up και στην κοινότητα που κάνει παπάδες. Τώρα στο υπόλοιπο κομμάτι ίσως δεν το διατύπωσα εγώ σωστά. Αρχικά συνέκρινα Deck και Switch απο εργονομικής πλευράς ως μια πρώτη διαφοροποίηση ανάμεσα στα 2 ως προς το κοινό στο οποίο αναφέρονται. Προσωπικά επειδή έχω πιάσει πλέον και τις δύο συσκευές στα χέρια μου, το Switch - το οποίο και εκτιμώ βαθειά σαν σύστημα - είναι ξεκάθαρα πιο children friendly συσκευή ή αν θέλετε να το πάμε απο την ανάποδη το Deck είναι πιο adult oriented. Δεν μιλάω για την βιβλιοθήκη, αλλά για την κατασκευή, και τα επιμέρους σε αυτήν στοιχεία (μοχλοί, face buttons κλπ.). Θέλω να πω δηλαδή ότι το Deck δεν είναι μόνο ως περιεχόμενο και λειτουργικότητα (όπως πολύ σωστά ανέφερες ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα φορητό PC. Φορητό ναι, αλλά πάντα PC) πιο "δύσκολο" για ένα παιδί 8 και 10 χρονών, αλλά και ως κατασκευή είναι λιγότερο εύχρηστη στα χέρια του απο ένα Switch. Προσωπικά την πρώτη φορά που το είδα μου έδωσε την αίσθηση ότι είναι κάποιο χειριστήριο για drone. 2 ώρες πριν, thanasis00 είπε Έχοντας περάσει και εγώ μια βδομάδα με τη κονσόλα, καταλαβαίνω πλέον τον λόγο ύπαρξής της. Και είναι καθαρά το φορητό gaming, και ελάχιστα το docked. Όμως λόγω του σχεδιασμού της, μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει κάποιο παλιότερο laptop ή desktop, γιατί έχει και άριστη συμπεριφορά σε desktop mode σαν ένα κανονικό linux laptop. Συμφωνούμε. Όπως είπα, η εμπειρία μου είναι σχετική και η αξία της υβριδικότητας του Deck αδιαπραγμάτευτη. Απλά επειδή είμαι λίγο των παραδόσεων, όταν βλέπω μοχλούς, d pad, facebuttons γύρω απο μια οθόνη δυσκολεύομαι να κάνω άλλη χρήση πέραν του gaming. Προτιμώ να σερφάρω απ το κινητό δηλαδή και ας μου βγούν τα μάτια, ή αν έχω να κάνω κάτι σε office να πιάσω χαρτί και στυλό. Ειδάλλως νιώθω σαν έχω πάει στην δουλειά με ποδοσφαιρικά παπούτσια. Το λέω λίγο γλαφυρά αλλά you get my point. Δικιά μου περιέργια καθαρά έτσι. 2 ώρες πριν, thanasis00 είπε Πιστεύω ότι μελλοντικά θα μπορέσει να εξελιχθεί και σε εργαλείο εκτός από παιχνιδομηχανή, αν είναι αυτό κάτι που σε ενδιαφέρει. Το αντίθετο. Μελλοντικά θα με ενδιέφερε να παραμείνει και να εξελιχθεί περισσότερο ακόμα ως παιχνιδομηχανή. Να γίνει μανιέρα δηλαδή η handheld φιλοσοφία και πάνω σε αυτήν να χτίσει την συνέχεια η Valve. Ακόμα θυμάμαι την αναγούλα που με έπιανε στην παρουσίαση του Xone με τα TV και τα multimedia stations κάθε δεύτερη πρόταση. 2 ώρες πριν, thanasis00 είπε Το μόνο μελανό σημείο για μένα είναι όντως η οθόνη, που πλέον παρατηρώ και light bleed σε 2 σημεία, αλλά και γενικά τα χρώματα και το μαύρο είναι αρκετά περιορισμένα Δυστυχώς το bleed και τα αδύναμα μαύρα σε IPS panel είναι κανόνας, και απο κει και πέρα είναι πόσο αντέχεις. Εγώ θα σου έλεγα να μάθεις να ζεις με αυτό αν και ξέρω πόσο δύσκολο είναι ανα στιγμές γιατί τα έχω ζήσει με τηλεοράσεις. Απο κει και πέρα όμως για την Valve ήτανε μονόδρομος, γιατί OLED θα εκτόξευε την τιμή στον θεό, και VA θα σκρολάραμε κείμενο και θα πηγαίναμε την επόμενη οφθαλμίατρο απο το text smearing. 1
mtifosi Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, Maximus Decimus είπε Δυστυχώς το bleed και τα αδύναμα μαύρα σε IPS panel είναι κανόνας, και απο κει και πέρα είναι πόσο αντέχεις. Εγώ θα σου έλεγα να μάθεις να ζεις με αυτό αν και ξέρω πόσο δύσκολο είναι ανα στιγμές γιατί τα έχω ζήσει με τηλεοράσεις. Απο κει και πέρα όμως για την Valve ήτανε μονόδρομος, γιατί OLED θα εκτόξευε την τιμή στον θεό, και VA θα σκρολάραμε κείμενο και θα πηγαίναμε την επόμενη οφθαλμίατρο απο το text smearing. Μάλλον όμως και η valve δεν έβαλε και το ποιο προσεγμένο ips panel. Υπάρχουν με 800 αντίθεση , υπάρχουν και με πάνω από 1000. Έπρεπε να προσέξει περισσότερο το quality στην οθόνη καθώς ειδικά σε mobile έχουν μπει πολύ καλά ips panel. Ακόμα και το ips του switch δείχνει ποιο προσεγμένο . Με το Oled εκτός από κόστος μπορεί να είχε και θέμα burn in με τόσο στατικές εικόνες . Καλά για va mobile ούτε λόγος. Ισως το κοιτάξει σε κάποιο νέο revision … 1
thanasis00 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, Maximus Decimus είπε Το αντίθετο. Μελλοντικά θα με ενδιέφερε να παραμείνει και να εξελιχθεί περισσότερο ακόμα ως παιχνιδομηχανή. Να γίνει μανιέρα δηλαδή η handheld φιλοσοφία και πάνω σε αυτήν να χτίσει την συνέχεια η Valve. Ακόμα θυμάμαι την αναγούλα που με έπιανε στην παρουσίαση του Xone με τα TV και τα multimedia stations κάθε δεύτερη πρόταση. Εννοείται ότι πρέπει να μείνει σαν παιχνιδομηχανή από τη valve, αλλά αναφέρομαι καθαρά στο κομμάτι ότι είναι φορητός υπολογιστής, με ο,τι δυνατότητες σημαίνει ότι μπορεί να σου δώσει. Και κάτι εμέ, σου δίνει πάρα πολλές δυνατότητες, και είναι λογικό περισσότερος κόσμος να θέλει να τις αξιοποιήσει. Και το χει πει και η valve ότι είναι σχεδιασμένο για να κάνεις ότι θες με τη συσκευή, δε σε περιορίζει με το λογισμικό, οπότε χαλαρά κάνεις format και περνάς ότι θες μέσα. Σίγουρα τέτοιες δυνατότητες είναι σε πιο power users που θέλουν να βλέπουν τη συσκευή αυτή σαν PC και όχι σαν παιχνιδομηχανή, και προσωπικά το deck το απολαμβάνω περισσότερο απ' ότι το switch μου, μόνο και μόνο γιατί μπορώ αν βαρεθώ να παίζω, να γυρίσω σε desktop mode και να χαζεψω σε κάτι άλλο. Στο switch άντε να πας μέχρι το store και τέλος. 2 ώρες πριν, Maximus Decimus είπε Τώρα στο υπόλοιπο κομμάτι ίσως δεν το διατύπωσα εγώ σωστά. Αρχικά συνέκρινα Deck και Switch απο εργονομικής πλευράς ως μια πρώτη διαφοροποίηση ανάμεσα στα 2 ως προς το κοινό στο οποίο αναφέρονται. Προσωπικά επειδή έχω πιάσει πλέον και τις δύο συσκευές στα χέρια μου, το Switch - το οποίο και εκτιμώ βαθειά σαν σύστημα - είναι ξεκάθαρα πιο children friendly συσκευή ή αν θέλετε να το πάμε απο την ανάποδη το Deck είναι πιο adult oriented. Δεν μιλάω για την βιβλιοθήκη, αλλά για την κατασκευή, και τα επιμέρους σε αυτήν στοιχεία (μοχλοί, face buttons κλπ.). Θέλω να πω δηλαδή ότι το Deck δεν είναι μόνο ως περιεχόμενο και λειτουργικότητα (όπως πολύ σωστά ανέφερες ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα φορητό PC. Φορητό ναι, αλλά πάντα PC) πιο "δύσκολο" για ένα παιδί 8 και 10 χρονών, αλλά και ως κατασκευή είναι λιγότερο εύχρηστη στα χέρια του απο ένα Switch. Προσωπικά την πρώτη φορά που το είδα μου έδωσε την αίσθηση ότι είναι κάποιο χειριστήριο για drone. Γενικά η γνώμη μου είναι για παιδί καλύτερα είναι το switch lite, πιο μαζεμένο, πιο άνετο για μικρά χέρια με τα ίδια παιχνίδια με το κανονικό switch. Νομίζω ότι αν και πιο μαζεμένο το κανονικό switch, είναι λίγο πιο risky που έχει τόσα moving parts (joy cons, το stand πίσω). Τουλάχιστον το deck είναι συμπαγές οπότε δε μπορεί να πάει πολύ λάθος. Πάντως τα ανηψακια μου με το 3ds περνάνε ακόμα πολύ καλά, οπότε ίσως σε λίγο καιρό να τους δώσω το switch Σε άλλα νέα, έβαλα epic store launcher και GTA V (εκεί το είχα) και είναι τρομερό πόσο καλά παίζει στα 60fps (έβαλα εκεί limit). Πολύ στρωμένες θερμοκρασίες, ελάχιστα dips, και είναι αρκετά απολαυστικό! 2
chrisgewrgi Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Στις 18/10/2022 στις 5:34 ΜΜ, Malthador είπε Θα κάνει κανένας σας install το Plague Tale: Requiem να γελάσουμε λίγο; 😛 Καρφωτα το παιζει και ultra =))
optimus prime Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Για πηγαινε και προς την πολη να βγει και κανα ποντικι απο την τρυπα.. Προσεχε ομως να το εχεις σε αποσταση μην γινει κανα μπαμ...
chrisgewrgi Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Remote play από το series x. Βεβαια παιζει τόσο τέλεια σαν να τρέχει από τον nvme του. Ίχνος lag-delay
valandis Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Κοντά 1 μήνα και παιδεύομαι να εγκαταστήσω το Fortnite. Επίσης, ακόμα δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω τη συνδρομή μου Game pass. Μόνο το Steam είναι λίγο για μια τόσο καλή κονσόλα. Για παράδειγμα, περιμένω το Football Manager 2023. Γιατί να πληρώσω 50€ για ένα παιχνίδι που η Microsoft μου το προσφέρει δωρεάν. Αλλιώς ας βάλει η Steam συνδρομητική υπηρεσία. Αυτά, μέχρι τότε θα μου είναι σχεδόν μια άσκοπη αγορά για να μην πω πεταμένα λεφτά. Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου 2022 από valandis
gust Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 9 ώρες πριν, chrisgewrgi είπε Remote play από το series x. Βεβαια παιζει τόσο τέλεια σαν να τρέχει από τον nvme του. Ίχνος lag-delay Guide?
totomis Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, valandis είπε Κοντά 1 μήνα και παιδεύομαι να εγκαταστήσω το Fortnite. Επίσης, ακόμα δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω τη συνδρομή μου Game pass. Μόνο το Steam είναι θέμα. Για παράδειγμα, περιμένω το Football Manager 2023. Γιατί να πληρώσω 50€ για ένα παιχνίδι που η Microsoft μου το προσφέρει δωρεάν. Αλλιώς ας βάλει η Steam συνδρομητική υπηρεσία. Αυτά, μέχρι τότε θα μου είναι σχεδόν μια άσκοπη αγορά για να μην πω πεταμένα λεφτά. Κάνεις dual boot με Windows 11, και τα έχεις όλα όπως στο pc σου. Εγώ σχεδόν αποκλειστικά για fh5 το πήρα (και για emulators βεβαίως βεβαίως...)
valandis Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 48 λεπτά πριν, totomis είπε Κάνεις dual boot με Windows 11, και τα έχεις όλα όπως στο pc σου. Εγώ σχεδόν αποκλειστικά για fh5 το πήρα (και για emulators βεβαίως βεβαίως...) και που έκανες εγκατάσταση τα windows? έχουμε κάποιον καλό οδηγό; drivers ? σε ένα βιντεάκι που είδα στο youtube έκανε εγκατάσταση τα windows σε microsd και τα έτρεχε από εκεί. Μπορώ να τα κάνω στη μνήμη του Steam Deck και να επιλέγω με ποιο σύστημα θα θέλω να ξεκινάω;
totomis Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 21 λεπτά πριν, valandis είπε και που έκανες εγκατάσταση τα windows? έχουμε κάποιον καλό οδηγό; drivers ? σε ένα βιντεάκι που είδα στο youtube έκανε εγκατάσταση τα windows σε microsd και τα έτρεχε από εκεί. Μπορώ να τα κάνω στη μνήμη του Steam Deck και να επιλέγω με ποιο σύστημα θα θέλω να ξεκινάω; ναι. έτσι το έχω κάνει... χώρισα τον ssd στα 2 (έχω 256 ssd) drivers δίνει η ίδια η valve, αυτόν τον οδηγό ακολούθησα επακριβώς
chrisgewrgi Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) Ο καλύτερος οδηγός είναι με gparted. Δεν χρειάζεται να ξανακανεις install το steam os. Απλά bootareis με gparted στην sd card. Χωρίζεις τον δίσκο. Δηλαδη κανεις χώρο για τα windows και μετα τα κάνεις install. Εγω ειμαι και στο discord τους που έχουν έναν ultimate οδηγό και εγω κανει το steam deck μέσα σε τρεις μέρες το απόλυτο μηχανημα. Windows ,steam os , emudeck 2 και τα παντα. Μιλάμε κούκλα το μηχανημα Αυτος ο οδηγός είναι με gparted. Δεν χρειάζεται δηλαδη να ξαναπεράσεις το steam os. Όπως είσαι shutdown ,εχεις βαλει με rufus σε sd to gparted που κατεβάζεις από το link του βίντεο ,bootareis το gparted ,χωρίζεις το δίσκο και κανεις install τα windows. Στο τέλος ξαναbootareis όπως δείχνει μια το efi του steam os και τέλος. Αυτος ο οδηγός παρακατω ειναι αφού περάσει κάποιος τα windows 11 ,δουλευ8υν άψογα όλα. Κοντρολλερς του steam deck ,και διάφορα άλλα tweaks που κάνουν το deck αεροπλανάκι και πιο ευκολο https://github.com/baldsealion/Steamdeck-Ultimate-Windows11-Guide/wiki Τωρα παιζω overwatch 2 σε ultra settings και render scale 120% 60 καρφωμένα. Ωραία εμπειρία. Επεξ/σία 20 Οκτωβρίου 2022 από chrisgewrgi
sils Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2022 19 ώρες πριν, Maximus Decimus είπε Ναι, μιλούσα για το update που ξεκλείδωσε το refresh rate στα 40hz και ως εκ τούτου άνοιξε και την επιλογή των 40fps. Νομίζω προηγουμένως το frame rate κλείδωνε ή στα 30 ή στα 60. Αν κάνω λάθος συγχωρέστε με. Η ουσία είναι ότι για τις 7 ίντσες η μετάβαση απο 60 σε 40 fps είναι πολύ λιγότερο αισθητή απ'ότι στην 55αρα τηλεόραση, και το κέρδος σε χρόνο ζωής της μπαταρίας μεγάλο. Γενικά μιλώντας επίσης, μέρα παρα μέρα ακούω και βλέπω όλο και καλύτερα updates για το σύστημα πάνω σε μια σειρά απο πράγματα που ξεκινάνε απο το UI και φτάνουν ως τα μύχια του hardware. Τρελό thumbs up και στην κοινότητα που κάνει παπάδες. Τώρα στο υπόλοιπο κομμάτι ίσως δεν το διατύπωσα εγώ σωστά. Αρχικά συνέκρινα Deck και Switch απο εργονομικής πλευράς ως μια πρώτη διαφοροποίηση ανάμεσα στα 2 ως προς το κοινό στο οποίο αναφέρονται. Προσωπικά επειδή έχω πιάσει πλέον και τις δύο συσκευές στα χέρια μου, το Switch - το οποίο και εκτιμώ βαθειά σαν σύστημα - είναι ξεκάθαρα πιο children friendly συσκευή ή αν θέλετε να το πάμε απο την ανάποδη το Deck είναι πιο adult oriented. Δεν μιλάω για την βιβλιοθήκη, αλλά για την κατασκευή, και τα επιμέρους σε αυτήν στοιχεία (μοχλοί, face buttons κλπ.). Θέλω να πω δηλαδή ότι το Deck δεν είναι μόνο ως περιεχόμενο και λειτουργικότητα (όπως πολύ σωστά ανέφερες ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα φορητό PC. Φορητό ναι, αλλά πάντα PC) πιο "δύσκολο" για ένα παιδί 8 και 10 χρονών, αλλά και ως κατασκευή είναι λιγότερο εύχρηστη στα χέρια του απο ένα Switch. Προσωπικά την πρώτη φορά που το είδα μου έδωσε την αίσθηση ότι είναι κάποιο χειριστήριο για drone. Συμφωνούμε. Όπως είπα, η εμπειρία μου είναι σχετική και η αξία της υβριδικότητας του Deck αδιαπραγμάτευτη. Απλά επειδή είμαι λίγο των παραδόσεων, όταν βλέπω μοχλούς, d pad, facebuttons γύρω απο μια οθόνη δυσκολεύομαι να κάνω άλλη χρήση πέραν του gaming. Προτιμώ να σερφάρω απ το κινητό δηλαδή και ας μου βγούν τα μάτια, ή αν έχω να κάνω κάτι σε office να πιάσω χαρτί και στυλό. Ειδάλλως νιώθω σαν έχω πάει στην δουλειά με ποδοσφαιρικά παπούτσια. Το λέω λίγο γλαφυρά αλλά you get my point. Δικιά μου περιέργια καθαρά έτσι. Το αντίθετο. Μελλοντικά θα με ενδιέφερε να παραμείνει και να εξελιχθεί περισσότερο ακόμα ως παιχνιδομηχανή. Να γίνει μανιέρα δηλαδή η handheld φιλοσοφία και πάνω σε αυτήν να χτίσει την συνέχεια η Valve. Ακόμα θυμάμαι την αναγούλα που με έπιανε στην παρουσίαση του Xone με τα TV και τα multimedia stations κάθε δεύτερη πρόταση. Δυστυχώς το bleed και τα αδύναμα μαύρα σε IPS panel είναι κανόνας, και απο κει και πέρα είναι πόσο αντέχεις. Εγώ θα σου έλεγα να μάθεις να ζεις με αυτό αν και ξέρω πόσο δύσκολο είναι ανα στιγμές γιατί τα έχω ζήσει με τηλεοράσεις. Απο κει και πέρα όμως για την Valve ήτανε μονόδρομος, γιατί OLED θα εκτόξευε την τιμή στον θεό, και VA θα σκρολάραμε κείμενο και θα πηγαίναμε την επόμενη οφθαλμίατρο απο το text smearing. Δεν αρεσουν σε ολους οι οθονες @oled του switch δεν ειναι σαν τις οθονες στα samsung παραμετροποιησημες μεχρι το θεο. Μιλαμε για κορεσμο μεχρι το θεο και πολυ κουραστικες οπου το κόκκινο ειναι μωβ το ασπρο γαλαζιο κτλ...... προσωπικα εαν και εχω το oled παιζω στο v1 switch......ελπιζω καποια στιγμη να βαλουν επιλογη ψυχρο,κανονικο,θερμο .... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα