Προς το περιεχόμενο

Steam Deck - Το νέο φορητό PC gaming system της Valve

chek2fire
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από vaggos88,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν θα το καννιβάλιζα το δικό μου πάντως. Αν βγάλουν κάποιο καλό thermal που να κάνει mount πάνω στο deck θα το πάρω πιο πολύ για καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του deck παρά για "more power".

Btw μπήκα σε desktop mode, είχε πολλά updates και τα έκανα αλλά τώρα δεν μου ανοίγουν τα πιο πολλά προγράμματα.
Σε game mode παίζουν όλα κομπλέ αλλά σε desktop δεν μπορώ να ανοίξω τίποτα.
Να το κάνω factory reset ή να αναμένω κάποιο update ξανά;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 2,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators

@GeorgeMan με ξέσκισες, χθες καθόμουν μέχρι τις 3:00 και πέρναγα Windows 11, λες και δεν έχουμε άλλες δουλειές. 😕

Ένιχαου, τελικά ήταν πανεύκολο, Live USB με το gparted, shrink το partition, ΝTFS το νέο partition και πέρασμα τα Windows 11 από SD κάρτα (που την είχα φτιάξει στο πισί με το Rufus). Γελοιοδώς εύκολο, απορώ γιατί τα διάφορα guides εδώ κι εκεί λένε ότι είναι ταλαιπωρία κλπ.

Παρατηρήσεις:

1. Έχω περάσει τα πάντα από updates, αλλά ήχο δεν έχω ακόμα. Πρέπει να κάνω κάτι συγκεκριμένο;

2. Αυτό με την SD που είπες πιο πάνω, θα το δοκιμάσω αργότερα και θα ενημερώσω. Ωστόσο, γίνεται να «δουν» και τα Windows τα games που έχουν περαστεί στο SteamOS μέσα στον SSD και να μπορούν να παιχτούν και από τα δύο OS's;

3. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι το πρόβλημα που είχα με το touchpad και το δεξί αναλογικό στο hovering του pointer παραμένει και σε Windows, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρόβλημα του Steam client. Άντε να τα εξηγήσω στο support πάλι όλα αυτά.

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, Malthador said:

@GeorgeMan με ξέσκισες, χθες καθόμουν μέχρι τις 3:00 και πέρναγα Windows 11, λες και δεν έχουμε άλλες δουλειές. 😕

Ένιχαου, τελικά ήταν πανεύκολο, Live USB με το gparted, shrink το partition, ΝTFS το νέο partition και πέρασμα τα Windows 11 από SD κάρτα (που την είχα φτιάξει στο πισί με το Rufus). Γελοιοδώς εύκολο, απορώ γιατί τα διάφορα guides εδώ κι εκεί λένε ότι είναι ταλαιπωρία κλπ.

Παρατηρήσεις:

1. Έχω περάσει τα πάντα από updates, αλλά ήχο δεν έχω ακόμα. Πρέπει να κάνω κάτι συγκεκριμένο;

2. Αυτό με την SD που είπες πιο πάνω, θα το δοκιμάσω αργότερα και θα ενημερώσω. Ωστόσο, γίνεται να «δουν» και τα Windows τα games που έχουν περαστεί στο SteamOS μέσα στον SSD και να μπορούν να παιχτούν και από τα δύο OS's;

3. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι το πρόβλημα που είχα με το touchpad και το δεξί αναλογικό στο hovering του pointer παραμένει και σε Windows, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πρόβλημα του Steam client. Άντε να τα εξηγήσω στο support πάλι όλα αυτά.

Ναι μα αυτό σου είπα, ένα gparted και μετά κανονική εγκατάσταση. :-) (Έχω ένα φλασάκι USB-A και C μαζί και με έχει βολέψει άπειρα για να μην μπαίνοβγάζω την sd όλη την ώρα ή να συνδέω dock).

1. Drivers ακολουθείς ευλαβικά αυτά που λέει στο Steam Deck Windows Resources, με τη σειρά που τα λέει. (Σόρρυ δεν έχω πρόσβαση στο steam από τη δουλειά για να βάλω link). 

2. Ναι, με symlinks. Δες εδώ. Steam Deck - BTRFS Formatted MicroSD Card Works On SteamOS AND Windows! - YouTube
    Εγώ έκανα μόνο το πρώτο part, αφού τα Steam παιχνίδια τα έχω στον SSD και δεν έχω και πολλά όπως προείπα. Την κάρτα θέλω να τη βλέπουν και τα 2 λειτουργικά για να μεταφέρω αρχεία μεταξύ τους και για να έχω τα ROMS μου. :-)

3. Μάλλον hardware πρόβλημα έχεις, εμένα δεν μου το κάνει. Μη μπλέξεις λέω εγώ, πάρε ένα touchpad από ifixit όταν έχουν διαθέσιμα. Γιατί που ξέρεις, και για RMA να πάει, μπορεί να σου έρθει κανένα με πολύ bleeding ή με κακό fan...

Επεξ/σία από GeorgeMan
  • Thanks 2

• Moderators
53 minutes ago, GeorgeMan said:

3. Μάλλον hardware πρόβλημα έχεις, εμένα δεν μου το κάνει. Μη μπλέξεις λέω εγώ, πάρε ένα touchpad από ifixit όταν έχουν διαθέσιμα. Γιατί που ξέρεις, και για RMA να πάει, μπορεί να σου έρθει κανένα με πολύ bleeding ή με κακό fan...

Δεν μπορεί να είναι H/W πρόβλημα, αφού μου το κάνει μόνο σε SteamOS Desktop και σε Windows Desktop και μόνο εφόσον τρέχει ο Steam Client και στις δύο περιπτώσεις.

Δεν το κάνει μέσα σε games και δεν το κάνει σε Game Mode. Επίσης το κάνει και με το αναλογικό και με το touchpad και με το δάχτυλο. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως γίνεται να είναι H/W πρόβλημα.

Θα το στείλω για RMA στην τελική δεν με πειράζει, μπορεί να τους τσιμπήσω και κανά φράγκο για την στεναχώρια μου. :P

Αλλά δεν μοιάζει για H/W πρόβλημα, για πρόβλημα στον client μοιάζει.

• Like 1

Αμάν εχθές έφυγε από Βουλγαρία και ακόμα να εμφανιστεί Ελλάδα; Με ποδήλατο το πάνε; Τέτοια ανυπομονησία δεν είχα ποτε, εδώ είχα ξεχάσει ότι είχα κάνει preorder και από τότε που το στείλανε κοιτάω κάθε λίγα λεπτά το track

• Moderators
56 minutes ago, Malthador said:

Δεν μπορεί να είναι H/W πρόβλημα, αφού μου το κάνει μόνο σε SteamOS Desktop και σε Windows Desktop και μόνο εφόσον τρέχει ο Steam Client και στις δύο περιπτώσεις.

Δεν το κάνει μέσα σε games και δεν το κάνει σε Game Mode. Επίσης το κάνει και με το αναλογικό και με το touchpad και με το δάχτυλο. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως γίνεται να είναι H/W πρόβλημα.

Θα το στείλω για RMA στην τελική δεν με πειράζει, μπορεί να τους τσιμπήσω και κανά φράγκο για την στεναχώρια μου. :P

Α sorry νόμιζα ότι στο κάνει διαρκώς με steam αναμμένο. Πολύ κουλό, δεν έχω διαβάσει ούτε μία τέτοια αναφορά στο reddit.

Με τον ήχο όλα οκ;

1 ώρα πριν, ThanosWF είπε

Αμάν εχθές έφυγε από Βουλγαρία και ακόμα να εμφανιστεί Ελλάδα; Με ποδήλατο το πάνε; Τέτοια ανυπομονησία δεν είχα ποτε, εδώ είχα ξεχάσει ότι είχα κάνει preorder και από τότε που το στείλανε κοιτάω κάθε λίγα λεπτά το track

Σε γαϊδουράκια το βάζουν και έρχονται έτσι. Αν μουλαρώσει κάπου το γαϊδούρι και δεν το κουνάει τότε βλέπεις να καθυστερεί και η ανανέωση στο site τους.

Όσο καιρό πήρε να μου στείλουν το δικό μου steam deck, στο ίδιο διάστημα πάνω/κάτω έστειλα από Ελλάδα προς Ολλανδία (ίδια χώρα) για RMA τον 3200g και μου τον στείλανε πίσω. Βασικά πιο γρήγορα έστειλα, είδαν και μου έστειλαν αντικατάσταση

2 ώρες πριν, Malthador είπε

Παίζει να γίνει κάποιος χώρος ή το πρώτο post sticky με τα tools/apps και όλα αυτά που βάζουμε κατά καιρούς για να είναι εύκολο να τα βρούμε αντί για αναζήτηση σε 58 σελίδες;

• Moderators
1 hour ago, GeorgeMan said:

Α sorry νόμιζα ότι στο κάνει διαρκώς με steam αναμμένο. Πολύ κουλό, δεν έχω διαβάσει ούτε μία τέτοια αναφορά στο reddit.

Όχι, το κάνει μόνο όταν είναι ο client ανοιχτός και μόνο όταν βρίσκομαι στα desktops. Μόνο άλλος ένας έχει γράψει στο support forum ότι έχει το ίδιο πρόβλημα.

1 hour ago, GeorgeMan said:

Με τον ήχο όλα οκ;

Ναι, το έφτιαξα, πέρασα όλους τους drivers από τα Windows resources και δουλεύουν όλα ρολόι.:)

Πολύ καλύτερη η εμπειρία σε Windows απ' ότι στο desktop του SteamOS. Θα παρακολουθήσω λίγο πως συμπεριφέρεται σε θερμοκρασία και μπατάρια και αν είναι σε καλό σημείο, θα σκεφτώ σοβαρά να σουτάρω εντελώς το SteamOS.

22 minutes ago, comfuzio said:

Παίζει να γίνει κάποιος χώρος ή το πρώτο post sticky με τα tools/apps και όλα αυτά που βάζουμε κατά καιρούς για να είναι εύκολο να τα βρούμε αντί για αναζήτηση σε 58 σελίδες;

Ναι, το έχω στα υπόψιν μου, θα δω πως μπορεί να γίνει.

• Like 2

• Moderators
1 minute ago, Malthador said:

Ναι, το έφτιαξα, πέρασα όλους τους drivers από τα Windows resources και δουλεύουν όλα ρολόι. :)

Πολύ καλύτερη η εμπειρία σε Windows απ' ότι στο desktop του SteamOS.

Ναι, απορώ κιόλας γιατί τόση γκρίνια για τα Windows, μια χαρά πάνε. Το σύνδεσα κιόλας σε μια Dell P2720DC με 1 (ένα) καλώδιο type-c και έχω και εικόνα, και 4xUSB 3.0 hub πάνω στην οθόνη για ποντίκι/πληκτρολόγιο/φλασάκι/ό,τι άλλο και φορτίζει κιόλας (δίνει USB Power Delivery η οθόνη έως 65W, άρα του φτάνουν και του περισσεύουν).

Ένα Steam Deck, μία οθόνη, ένα καλώδιο και άντε γειά. Το χρησιμοποιείς και για δουλειά. Και το linux desktop παίζει με αυτόν τον τρόπο μια χαρά. Ακριβώς όπως και το laptop που είχα στη θέση του πριν. Μόνο το ανεμιστηράκι να έσκαγε κάπως περισσότερο σε Windows όπως σε Linux... :-) 

• Like 1

• Moderators

Άλλο θέμα στα Windows: πώς θα γίνει το ΟS να «δει» τα controls σαν gamepad και όχι σαν mouse; Όταν ανοίγω Steam σε Big Picture το γυρνάει αυτόματα σε gamepad, θέλω να το κάνω και στο desktop, έτσι ώστε να μπορώ να τρέχω εφαρμογές, όπως το Χbox app, που απαιτεί gamepad στο streaming.

• Moderators

Απλά τρέχεις τον Steam client και τον ελαχιστοποιείς. Μετά παίζει σαν gamepad αυτόματα.

Φυσικά μπορείς να βρεις και οποιοδήποτε key mapping πρόγραμμα να τα κάνεις χεράτα, αλλά δεν αξίζει IMO. 

3 ώρες πριν, Malthador είπε

Άλλο θέμα στα Windows: πώς θα γίνει το ΟS να «δει» τα controls σαν gamepad και όχι σαν mouse; Όταν ανοίγω Steam σε Big Picture το γυρνάει αυτόματα σε gamepad, θέλω να το κάνω και στο desktop, έτσι ώστε να μπορώ να τρέχω εφαρμογές, όπως το Χbox app, που απαιτεί gamepad στο streaming.

Το glosc ειμαι μια λυση..  Νομιζω και η μονη. Υπαρχουν guides που δειχνουν πως κανεις ακριβως αυτο που θέλεις.

Να πω βεβαια οτι δεν εχω δοκιμασει ακομη windows στο deck. Αυτο ισχυε για το steam controller που νομιζω λειτουργει με την ιδια λογικη με το controller του deck. 

• Moderators
3 hours ago, GeorgeMan said:

Απλά τρέχεις τον Steam client και τον ελαχιστοποιείς. Μετά παίζει σαν gamepad αυτόματα.

Φυσικά μπορείς να βρεις και οποιοδήποτε key mapping πρόγραμμα να τα κάνεις χεράτα, αλλά δεν αξίζει IMO. 

Δεν δουλεύει δυστυχώς αυτό με την ελαχιστοποίηση, γυρνάνε τα controls σε desktop. 

Γινεται και από τον client manually υποτίθεται, αλλά δεν αφήνει να ορίσεις gamepad στο base configuration του desktop, μόνο mouse ή keyboard κουμπάκια. 

44 minutes ago, paanur said:

Το glosc ειμαι μια λυση..  Νομιζω και η μονη. Υπαρχουν guides που δειχνουν πως κανεις ακριβως αυτο που θέλεις.

Να πω βεβαια οτι δεν εχω δοκιμασει ακομη windows στο deck. Αυτο ισχυε για το steam controller που νομιζω λειτουργει με την ιδια λογικη με το controller του deck. 

Θα το δοκιμάσω και θα δώσω feedback.

Είναι εκνευριστικό πάντως να μην μπορείς να έχεις και gamepad και mouse ταυτόχρονα, με τόσα κουμπιά και touch controls που έχει το μηχανάκι. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, Malthador είπε

Δεν δουλεύει δυστυχώς αυτό με την ελαχιστοποίηση, γυρνάνε τα controls σε desktop. 

Γινεται και από τον client manually υποτίθεται, αλλά δεν αφήνει να ορίσεις gamepad στο base configuration του desktop, μόνο mouse ή keyboard κουμπάκια. 

Θα το δοκιμάσω και θα δώσω feedback.

Είναι εκνευριστικό πάντως να μην μπορείς να έχεις και gamepad και mouse ταυτόχρονα, με τόσα κουμπιά και touch controls που έχει το μηχανάκι. 

Στο Steam Controller γίνεται αν δεν κάνω λάθος να έχεις gamepas controls και mouse ταυτόχρονα. Θυμάμαι το έχω κάνει. Είσαι σίγουρος ότι δεν γίνεται;

Edit: Για non steam games GLosc

Επεξ/σία από ThanosWF

• Moderators
31 minutes ago, ThanosWF said:

Στο Steam Controller γίνεται αν δεν κάνω λάθος να έχεις gamepas controls και mouse ταυτόχρονα. Θυμάμαι το έχω κάνει. Είσαι σίγουρος ότι δεν γίνεται;

Edit: Για non steam games GLosc

Γίνεται να βάλεις gamepad και mouse ταυτόχρονα σε ότι τρέχεις μέσα από το Steam, ακόμα και σε non-Steam apps. Για παράδειγμα στο chiaki που ανέφερα λίγο καιρό πριν για να streamάρεις από PS4/PS5, το ορίζεις σαν non-Steam app μέσα στον client και του κάνεις παπάδες στα controls, του βάζεις ότι θες, όπου το θες.

Το πρόβλημα υπάρχει στα desktop apps που δεν μπορούν να οριστούν σαν non-Steam apps μέσα στο client ή που αν οριστούν «σπάνε». Για παράδειγμα το Xbox app θέλει workaround για να μπει σαν non-Steam app (όπως και όλες οι UWP εφαρμογές των Windows). Ε, workaround πάνω στο workaround, για streaming ενδιαφέρομαι, στο τέλος θα φτάσει το latency στο θεό.

Οπότε για local Xbox streaming υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή:

1. Το github project στο Game Mode του SteamOS, που δεν μου δουλεύει για κάποιο λόγο (εικάζω ότι ο λόγος είναι ότι χαλάει λόγω του ότι αναδύονται δύο παράθυρα στην εφαρμογή).

2. Το github project στο Desktop Mode του SteamOS, στο οποίο δεν μπορώ να ορίσω τα controls ως gamepad.

3. Το Xbox app σε Windows 11 desktop, στο οποίο επίσης δεν μπορώ να ορίσω τα controls ως gamepad. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το GLosc, μόλις το δοκιμάσω θα ενημερώσω.

4. Το Xbox app σαν non-Steam app μέσα στο Steam. Θα το δοκιμάσω κι αυτό να δω πως παίζει και θα ενημερώσω.

Πάντως νομίζω ότι θα πρέπει η MS να το κοιτάξει το θέμα και να φτιάξει το Xbox app σε Linux, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει. Διευκόλυνση θα παράσχει σε όσους ήδη της τα σκάμε για κονσόλες και Game Pass.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...