Προς το περιεχόμενο

Steam Deck - Το νέο φορητό PC gaming system της Valve

chek2fire
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από vaggos88,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εμένα ένα φύσιμα ακούγεται. Θεωρώ υπερβολικά τα περί θορύβου όπως ένα gaming laptop ανεμιστήρι, εκτός αν είναι θέμα παρτίδας.  Δεν νομίζω να είναι κάτι τόσο ενοχλητικό αφού εγω δίπλα στη σύζυγο παίζω και δεν άκουσα παράπονα.

Δεν το λες αθόρυβο σε καμία περίπτωση αλλά όχι και ενοχλητικό.

Φανταστείται ότι για το switch που είναι πιο clicky τα κουμπιά με έδιωχνε από το κρεββάτι γαιτι την ενοχλούσαν....

Επεξ/σία από gust
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 2,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, kaklas13 είπε

Ερώτηση στους κατόχους. ισχύει οτι το ανεμιστρηράκι είναι τόσο ενοχλητικό που δεν μπρείς να καθεσαι κοντά σε αλλους σε ήσυχο χώρο γιατι ενοχλει πάρα πολυ? πχ αν κοιμάται η σύζυγος δίπλα?

γκρινια

• Moderators

8/4 έφτασε Γερμανία και έφυγε για εδώ το δικό μου. Ευελπιστώ αύριο να παραλάβω, θα πάω μέχρι θα κεντρικά της ACS στην ανάγκη. 😛

Μέχρι τότε πάρτε αυτό:

FB_IMG_1649606327860.jpg

Εγώ πάντως γέλασα. :D

• Like 4

Εγώ που δεν ξέρω τη να κάνω αν έρθει το μαιλ να το πάρω η όχι και το λέω γιατί έχω xbox series s,nintendo switch μηπως λογω καταλανωτικης μανιας μας εχει πιασει να τα θελουμε ολα και σκεφτομαι μηπως στο τελος παιξω λιγο και μετα το παρατησω και πανε χαμενα τα 550 ευρω.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eλα πολυ το σκεφτεσαι,παρτο αφου εχεις κανει κρατηση και μετα οταν το βαρεθεις πουλησε το.

Ετσι οπως θα κανουν και οι πιο πολλοι εδω μετα απο λιγο καιρο!!

Επεξ/σία από optimus prime
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συνεχίζω τις εντυπώσεις μου.

Παρατηρώ μια περίεργη συμπεριφορά όσο αναφορά το performance σε open world rpg's. Ενώ τα σταθερά 60fps φαίνεται να είναι εφικτά ακόμα και σε σκηνές με μεγάλο draw distance, μόλις μπω σε μια πόλη ή μικρό χωριό, η απόδοση πέφτει κατακόρυφα στα 40s ακόμα και με lowest settings.

Πρόσφατα δοκίμαζα το Dragon Quest XI στο οποίο από τη μία είχα σταθερά 60fps maxed out settings κατά τη διάρκεια όλου του πρώτου mission αλλά μόλις έφτασα στο πρώτο χωριό, γκρεμοτσακίστηκε στα 40-45 ακόμα και όταν τα έριξα όλα σε low. Να επισημάνω εδώ ότι χαμηλώνοντας τόσο πολύ τα settings, κατέληξα να κερδίσω μόνο 2-3 fps! Κάτι περίεργο συμβαίνει λοιπόν. CPU bottleneck? Θέλει optimization το proton layer? 

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία εάν κάποιος θέλει να παίξει στα 30fps... Εκεί μπορεί ακόμα και να μαξάρει πολλά settings χωρίς προβλήματα.

Πάντως να έχετε υπόψην ότι η εμπειρία είναι πάρα πολύ inconsistent (λόγω linux μάλλον). Πχ τίτλοι που νομίζεις ότι δεν θα τρέξουν καλά επειδή είναι βαριοί καταλήγουν να τρέχουν καλύτερα από άλλους πιο παλιούς και ελαφριούς τίτλους. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Γενικά δεν μπορείς καν να υποθέσεις πως θα τρέξει ένας τίτλος εαν δεν τον δοκιμάσεις κανονικά στο σύστημα.

Επίσης σε θέμα χρηστικότητας, η Valve δείχνει να ζορίζεται πολύ να υλοποιήσει ένα σωστό virtual πληκτρολόγιο που να λειτουργεί. Εάν κάποιο game δεν έχει το δικό του on-screen πληκτρολόγιο και ζητήσει από το σύστημα (πχ για εισαγωγή ονόματος χαρακτήρα), τότε δημιουργούνται προβλήματα. Μου έτυχε να πληκτρολογώ και ενώ δείχνει να γίνεται register να μην εμφανίζεται κανένα γράμμα στην οθόνη, να μην μπορώ να μετακινήσω τον κέρσορα επάνω στην λέξη, να μη μπορώ να κάνω backspace κλπ. Ακόμα και κατά την αγορά games μέσω του store είχα πρόβλημα. Έπρεπε να πληκτρολογήσω τον κωδικό paypal και δεν γινόταν τίποτα. Το ίδιο το store τώρα, είναι τόσο choppy, αργό και δύσχρηστο που ακόμα και το κάκιστο store του Switch είναι καλύτερο. Προτιμώ να ανοίξω το desktop PC για την περιήγηση παρά το Steam Deck.

Έχει πάρα πολύ δουλειά η Valve...

Επεξ/σία από D.Luffy
  • Like 3

• Moderators

Με ενδιαφέρει να μάθω πως ανταποκρίνεται το μηχανάκι σε mouse-based games, για παράδειγμα isometric RPG's, strategy, point 'n' click adventures. Μπορούν να παιχτούν με touchscreen; Έχει σωστή ανταπόκριση ή μπα;

Μόλις τώρα, Malthador είπε

Με ενδιαφέρει να μάθω πως ανταποκρίνεται το μηχανάκι σε mouse-based games, για παράδειγμα isometric RPG's, strategy, point 'n' click adventures. Μπορούν να παιχτούν με touchscreen; Έχει σωστή ανταπόκριση ή μπα;

Να σου πω την αλήθεια σε mouse-based games προτίμησα τα trackpads τα οποία λειτουργούν πολύ καλύτερα απ'οτι περίμενα. Έχουν και ωραία αίσθηση με το haptic feedback.

Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα όμως με touchscreen όσο αναφορά το point 'n' click. 

• Thanks 2

• Moderators
25 minutes ago, D.Luffy said:

Παρατηρώ μια περίεργη συμπεριφορά όσο αναφορά το performance σε open world rpg's. Ενώ τα σταθερά 60fps φαίνεται να είναι εφικτά ακόμα και σε σκηνές με μεγάλο draw distance, μόλις μπω σε μια πόλη ή μικρό χωριό, η απόδοση πέφτει κατακόρυφα στα 40s ακόμα και με lowest settings.

Πρόσφατα δοκίμαζα το Dragon Quest XI στο οποίο από τη μία είχα σταθερά 60fps maxed out settings κατά τη διάρκεια όλου του πρώτου mission αλλά μόλις έφτασα στο πρώτο χωριό, γκρεμοτσακίστηκε στα 40-45 ακόμα και όταν τα έριξα όλα σε low. Να επισημάνω εδώ ότι χαμηλώνοντας τόσο πολύ τα settings, κατέληξα να κερδίσω μόνο 2-3 fps! Κάτι περίεργο συμβαίνει λοιπόν. CPU bottleneck? Θέλει optimization το proton layer? 

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία εάν κάποιος θέλει να παίξει στα 30fps... Εκεί μπορεί ακόμα και να μαξάρει πολλά settings χωρίς προβλήματα.

Πάντως να έχετε υπόψην ότι η εμπειρία είναι πάρα πολύ inconsistent (λόγω linux μάλλον). Πχ τίτλοι που νομίζεις ότι δεν θα τρέξουν καλά επειδή είναι βαριοί καταλήγουν να τρέχουν καλύτερα από άλλους πιο παλιούς και ελαφριούς τίτλους. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Γενικά δεν μπορείς καν να υποθέσεις πως θα τρέξει ένας τίτλος εαν δεν τον δοκιμάσεις κανονικά στο σύστημα.

Επίσης σε θέμα χρηστικότητας, η Valve δείχνει να ζορίζεται πολύ να υλοποιήσει ένα σωστό virtual πληκτρολόγιο που να λειτουργεί. Εάν κάποιο game δεν έχει το δικό του on-screen πληκτρολόγιο και ζητήσει από το σύστημα (πχ για εισαγωγή ονόματος χαρακτήρα), τότε δημιουργούνται προβλήματα. Μου έτυχε να πληκτρολογώ και ενώ δείχνει να γίνεται register να μην εμφανίζεται κανένα γράμμα στην οθόνη, να μην μπορώ να μετακινήσω τον κέρσορα επάνω στην λέξη, να μη μπορώ να κάνω backspace κλπ. Ακόμα και κατά την αγορά games μέσω του store είχα πρόβλημα. Έπρεπε να πληκτρολογήσω τον κωδικό paypal και δεν γινόταν τίποτα. Το ίδιο το store τώρα, είναι τόσο choppy, αργό και δύσχρηστο που ακόμα και το κάκιστο store του Switch είναι καλύτερο. Προτιμώ να ανοίξω το desktop PC για την περιήγηση παρά το Steam Deck.

Zen2 (όχι 3) 4cores, αν είσαι CPU bound σε μέρη με κόσμο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Για το virtual keyboard είδα ότι με update έχουν περάσει το dual trackpad keyboard που είχαν και με το gamepad για να γράφεις και με τα 2 δάχτυλα ταυτόχρονα. Δεν παίζει αυτό στα διάφορα prompts?

Εγώ θα κάνω dual boot με Windows 11 day1 για να είμαι σίγουρος ότι θα παίξουν όλα οσα θέλω. Ό,τι δεν παίζει σε linux ούτε με tinkering, θα παίζει σε Windows (με ό,τι θέματα έχουν κι αυτά, αλλά θα παίζει). Αν κάποιος δεν είναι καθόλου tinkerer και θέλει να πατάει ένα κουμπί και να παίζει, προφανώς θέλει κονσόλα και όχι PC και άρα δεν του κάνει καθόλου το Deck.

Γενικά (απ' όσο ενεργά διαβάζω) προφανώς μία νέα συσκευή σε νέο οικοσύστημα θα έχει τα χίλια μύρια bugs, αλλά τουλάχιστον βγάζουν updates με το κιλό. Εννοείται ότι οι πρώτοι χρήστες (συμπεριλαμβανομένων των Q2 και των Q3 μη σου πω) είναι tinkerers και enthusiasts που δεν έχουν πρόβλημα να γίνουν beta testers. Και αυτό γιατί όταν άνοιξαν οι κρατήσεις δεν υπήρχε καμία λίστα με verified και κανείς δεν ήταν καθόλου σίγουρος αν το Χ Υ παιχνίδι θα έπαιζε.

10 minutes ago, Malthador said:

Διαβάζω ότι τα trackpads είναι εντυπωσιακά καλά (για αυτό που είναι), κάνουν και "κλικ κλικ" (haptic) σε χρήση για να ξέρεις ακριβώς "πόσο" έχει πάει ο κέρσορας. Για touchscreen integration ingame φαντάζομαι ότι δε θα είναι τόσο universal η φάση με την υποστήριξη.

• Like 1

• Moderators
11 minutes ago, GeorgeMan said:

Εγώ θα κάνω dual boot με Windows 11 day1 για να είμαι σίγουρος ότι θα παίξουν όλα οσα θέλω. Ό,τι δεν παίζει σε linux ούτε με tinkering, θα παίζει σε Windows (με ό,τι θέματα έχουν κι αυτά, αλλά θα παίζει). Αν κάποιος δεν είναι καθόλου tinkerer και θέλει να πατάει ένα κουμπί και να παίζει, προφανώς θέλει κονσόλα και όχι PC και άρα δεν του κάνει καθόλου το Deck.

Ο Linus λέει ότι είναι pain in the ass λόγω έλλειψης drivers, οπότε και εγώ που ψηνόμουν για Windows 11 θα το αφήσω για την ώρα μέχρι να προχωρήσει λίγο το support.

13 minutes ago, GeorgeMan said:

Διαβάζω ότι τα trackpads είναι εντυπωσιακά καλά (για αυτό που είναι), κάνουν και "κλικ κλικ" (haptic) σε χρήση για να ξέρεις ακριβώς "πόσο" έχει πάει ο κέρσορας. Για touchscreen integration ingame φαντάζομαι ότι δε θα είναι τόσο universal η φάση με την υποστήριξη.

Ναι, λένε ότι είναι εντυπωσιακά καλά, καλύτερα από Steam Controller που μέχρι και αυτό μου άρεσε εμένα. Μακάρι, θα δω όταν μου έρθει η συσκευή. 

• Moderators
Just now, Malthador said:

Ο Linus λέει ότι είναι pain in the ass λόγω έλλειψης drivers, οπότε και εγώ που ψηνόμουν για Windows 11 θα το αφήσω για την ώρα μέχρι να προχωρήσει λίγο το support.

O Linus δοκίμασε 10, όχι 11. Τα 11 έχουν βελτιώσεις στο touch screen και διάβασα ότι τα πάνε και καλύτερα με τη φόρτιση και το idle power consumption. Πάλι beta testing είναι, δε το συζητάμε, αλλά στην τελική παίρνω κι ενα "πληκτρολόγιο AIO" bluetooth με 15€ από ali. Εννοώ ότι άκρη θα βγάλεις με τα Windows με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο γιατί το software είναι γραμμένο για αυτά, με το proton αν κάτι είναι incompatible ακόμα και με workarounds, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντως μερικοί στο YT που δοκίμασαν Windows είδαν χαμηλότερη απόδοση σε παιχνίδια σε σχέση με το SteamOS. 

Λογικά οι drivers είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα και προς το παρόν η εγακτάσταση Windows δεν προτείνεται αν θες να έχεις το καλύτερο δυνατό performance. 

Επίσης με Windows χάνεται και όλη η παραμετροποίηση των controls. Για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από την χαμηλότερη απόδοση. 

Επεξ/σία από D.Luffy

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α, επίσης για τα audio drivers που δεν παίζουν, είδα πως ο The Phawx τα είχε λειτουργικά. Αν ψάξεις στο device manager για τα hardware και vendor IDs λογικά θα παίζουν drivers στο internet. Ο Linus δεν έψαξε τίποτα από όλα αυτά, απλά τα πέρασε, είδε τη σελίδα support της Valve, έβαλε εκείνους τους drivers και end of story. Θέλει παραπάνω από αυτό το tinkering στη παρούσα φάση. :-) 

Σε κάποια παιχνίδια τα Windows έχουν όντως τραγική απόδοση (γιατί οι OpenGL drivers της AMD για Windows είναι χειρότεροι από αυτούς για Linux), ωστόσο αλλού είχαν ένα 10-15% πάνω, δηλαδή αυτό που θα περίμενες να χάνεται από το translation layer (proton). 
Σε αυτό με τα κουμπιά συμφωνώ, αλλά και πάλι υπάρχει software για mapping. Όλα σχετικά είναι. Μιλάω πάντα για να κάνεις κάτι να παίξει που είναι αδύνατον σε SteamOS, όχι για να αντικαταστήσεις το SteamOS.

Επεξ/σία από GeorgeMan

Ναι σίγουρα δεν μιλάμε για ευκολία κονσόλας γιατί το Steam Deck... δεν είναι κονσόλα. Είναι handheld PC.

Πέρα από αυτό, σίγουρα θα δούμε βελτιώσεις και σε compatibility (είτε μιλάμε για proton είτε για Win) και σε UI. Ελπίζω να δούμε και βελτιώσεις στην απόδοση αλλά εκεί δεν μπορούμε να απαιτούμε θαύματα.

Ακόμα κι έτσι εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος. Έχω ήδη 57 εγκατεστημένους τίτλους από την βιβλιοθήκη μου οι οποίοι παίζουν μια χαρά και μάλιστα στα 60fps. Ειδικά σε σχέση με κάτι θολά ports του Switch, η μέρα με τη νύχτα.

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, D.Luffy είπε

Για το performance θεωρώ ότι είναι περισσότερο θέμα cpu μιας και τα περισσότερα που αναφέρεις ( πολλοί npc, AI πολλών χαρακτήρων στην ίδια σκηνή) είναι καθαρά θέμα ταβανιού της cpu. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τσιπάκι που τρώει μόνο 15 watt. Τα 60 fps για consistency στην απόδοση θέλουν beefy hardware. Επίσης και η ίδια η valve περισσότερο μου έδωσε μέχρι τώρα την εντύπωση τόσους μήνες ότι κάνει λόγo για ομαλή gameplay εμπειρία στα 30 fps εγγυημένα, τουλάχιστον σε ΑΑΑ τίτλους.

Σίγουρα επίσης παίζει ρόλο και η βελτίωση του proton που όσο θα εξελίσεται θα βοηθάει τα πράγματα, απλά θεωρώ ότι θα δώσει μικρές ανάσες στο performance και περισσότερο θα εξελιχθεί όσον αφορά το compatibility.

Οσον αφορά τα παιχνίδια ναι υπάρχει inconsistency αναφορικά με τη συμβατότητα, αυτό είναι γνωστό από την αρχή λανσαρίσματος της κονσόλας. Σήμερα επίσημα είναι συμβατά 2000 παιχνίδια όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα. Προσωπικά μου αρέσει η φάση trial and error και troubleshooting λόγω pc καταβολών. Ομως για πολλούς αυτό μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Επιβεβαιώνω και εγώ την κακή υλοποίηση του on screen keyboard το οποίο θέλει ακόμα δουλειά, καθώς και του ελαφρώς  sluggish ui, πλην όμως δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να λυθεί με updates καθώς ουσιαστικά πρόκειται για διαρκώς εξελισσόμενο software (που τονίζω πριν ερμηνευτούν τα λεγόμενα μου λάθος - κάνει τη δουλειά του).

Συμφωνώ και εγώ ότι έχει πολύ δουλειά η valve, αλλά ευτυχώς είναι η valve απο πισω και είναι σίγουρο ότι θα το παλέψει το συστημα της πολύ περισσότερο απο κάθε άλλη εταιρία. Σκοπός της νομίζω είναι να δημιουργήσει μία stable hardware πλατφόρμα που ακόμα και οι αδαής από pc και οι console gamers θα αποτελέσουν αγοραστικό κοινό για τo υλικό του steam. Από εκεί θα είναι τα πολλά λεφτά. Το γεγονός ότι είναι και pc με όλα τα παρελκόμενα του (desktop apps, office, multimedia, emulators κ.α.), είναι το extra τυράκι για τους tinkerers που έτσι και αλλιώς αποτελούμαι niche και μικρή αγορά!

Edit: Μετά είδα το post του GeorgeMan....η προσέγγισή μας είνια ολοιδια.....!

50 λεπτά πριν, D.Luffy είπε

Ακόμα κι έτσι εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος. Έχω ήδη 57 εγκατεστημένους τίτλους από την βιβλιοθήκη μου οι οποίοι παίζουν μια χαρά και μάλιστα στα 60fps. Ειδικά σε σχέση με κάτι θολά ports του Switch, η μέρα με τη νύχτα.

Ακριβώς ο λόγος που χώρισα με το switch μου!

(το οποίο ακόμα αγαπώ βεβαίως πολύ!!)

Επεξ/σία από gust
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...