Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλήμερα, έχω στην Asus Crosshair VIII Hero x570 και στο πρώτο M.2 slot (gen4x4 cpu lanes) έναν WD SN850 nvme 1TB
Σύμφωνα με το dashboard software της WD ενώ ο nvme είναι gen4x4 capable  στην περίπτωση μου δουλεύει σαν gen4x2 με τη μισή περίπου ταχύτητα

Έχω δοκιμάσει να αφαιρέσω όλες τις συσκευές από τις pci / m.2 / sata  εκτός από gpu αλλά δεν αλλάζει κάτι, ο nvme έχει το τελευταίο firmware και η mobo το τελευταίο bios
Καμία ιδέα τι άλλο να κοιτάξω ή τι μπορεί να φταίει?

G7m83q4.png

tG8DVfX.png

Δημοσ.

Υποτιθεται οτι κυκλοφορησε firmware η WD που διορθωνε το συγκεκριμενο προβλημα. Το firmware ειναι το 613200WD . Aν εχει ο δισκος αυτο , τοτε δεν ξερω τι αλλο μπορει να φταιει. Αν δεν το εχει , τοτε πρεπει να περαστει.

Επισης υποθετω οτι εχεις περασει ολους τους σχετικους drivers της μητρικης ε ?

• Like 1
Δημοσ.

Εχει το τελευταίο firmware 613200WD που κυκλοφόρησε πριν λίγες μερικές και έχω εγκαταστήσει και τους latest amd chipsed drivers
Το firmware νομίζω ότι έφτιαξε το πρόβλημα που υπήρχε όταν δούλευε μέσω του x570 chipset αν θυμάμαι σωστά 

Έχω την εντύπωση ότι πριν το firmware τον έδειχνε κανονικά gen4x4lanes αλλά δεν είχα τον χρόνο να περάσω λειτουργικό και για μερικές ήμερες τον είχα πάνω στη μητρική και καθόταν όπως βγήκε από το κουτί
Προχθές που βρήκα τον χρόνο έκανα το firmware update εγκατέστησα λειτουργικό games και apps και χθες πρόσεξα ότι λέει gen4x2

Δημοσ.

“If the device is working fine in all slots except the M2.1 slot, then unfortunately it is most likely a firmware issue with this specific motherboard model. We cannot provide any solution as this is the motherboards manufacturers issue. We apologize for the inconvenience.”

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ειχε τετοιες ταχυτητες ουτως ή αλλως γιατι εχω δυο SN850 1Tb .. Π.χ αυτο ηταν ενα τυπικο σκορ στην Dark Hero μου με τον ενα SN850 πολυ πριν κυκλοφορησει το τελευταιο f/w που "διορθωνει" τα write speeds σε x570 chipset και οχι στο m2.1 cpu slot..  Tο τελευταιο f/w απλα βελτιωνει τα write speeds ακουμπωντας τα θεωρητικα max write speeds στο chipset m2.2 slot που ηταν το κατω. Kαι το κατω slot που περνει απο chipset πρεπει να δινει τα μεγιστα μετα το τελευταιο f/w update πλεον ομως.. 

Οι ταχυτητες του φιλου ειναι ανησυχητικα χαμηλες και σε read και σε write... 

Να φανταστεις εγω εχω 2 SN850 στα slot, εχω ενα τριτο 960 evo 1tb με adapter σε pci slot , 2 SSDs και 6 mechanicals και η καρτα γραφικων κανονικα περνει 16x κανονικα..

Weird..

Αφου εχεις βγαλει ολες τις pci/sata devices που κανονικα δεν παιζουν κανενα ρολο γιατι το πανω περνει απο cpu lanes , μηπως να κανεις ενα bios update και reset αμεσως μηπως εχει κολλησει κατι;

Θα τσεκαρω και στο δικο μου bios μηπως βρω κατι παροτι με raid config τωρα δεν εχουμε τις ιδιες επιλογες διαθεσιμες..

edit : Κοιτα μια στο nvme configuration και στα sub menus που σχετιζονται με storage στο bios μηπως εχει αλλαξει κατα λαθος καποια επιλογη

Capture.PNG

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, d4ydr33m3r είπε

Δεν ειχε τετοιες ταχυτητες ουτως ή αλλως γιατι εχω δυο SN850 1Tb .. Π.χ αυτο ηταν ενα τυπικο σκορ στην Dark Hero μου με τον ενα SN850 πολυ πριν κυκλοφορησει το τελευταιο f/w που "διορθωνει" τα write speeds σε x570 chipset και οχι στο m2.1 cpu slot..  Tο τελευταιο f/w απλα βελτιωνει τα write speeds ακουμπωντας τα θεωρητικα max write speeds στο chipset m2.2 slot που ηταν το κατω. Kαι το κατω slot που περνει απο chipset πρεπει να δινει τα μεγιστα μετα το τελευταιο f/w update πλεον ομως.. 

Οι ταχυτητες του φιλου ειναι ανησυχητικα χαμηλες και σε read και σε write... 

Να φανταστεις εγω εχω 2 SN850 στα slot, εχω ενα τριτο 960 evo 1tb με adapter σε pci slot , 2 SSDs και 6 mechanicals και η καρτα γραφικων κανονικα περνει 16x κανονικα..

Weird..

Αφου εχεις βγαλει ολες τις pci/sata devices που κανονικα δεν παιζουν κανενα ρολο γιατι το πανω περνει απο cpu lanes , μηπως να κανεις ενα bios update και reset αμεσως μηπως εχει κολλησει κατι;

Θα τσεκαρω και στο δικο μου bios μηπως βρω κατι παροτι με raid config τωρα δεν εχουμε τις ιδιες επιλογες διαθεσιμες..

edit : Κοιτα μια στο nvme configuration και στα sub menus που σχετιζονται με storage στο bios μηπως εχει αλλαξει κατα λαθος καποια επιλογη

Capture.PNG

Έχω το latest bios 3702 έχω δοκιμάσει και 3302, 3601 από flash back έχω κάνει και clr cmos χωρίς να αλλάξει κάτι.
Στο ένα μενού έχω την επιλογή για pci gen mode, έχω δοκιμάσει και gen4 χωρίς καμία αλλαγή
Στο αλλο η επιλογή είναι για raid

Spoiler

Lm8a2yW.png

fP6eaIC.png

cJL6dUw.png

Επεξ/σία από Deu164
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εαν εχεις δοκιμασει να βαλεις και χειροκινητα gen4 και δεν στο δεχεται ουσιαστικα κανοντας revert σε 2 lanes connection , δινοντας σου ετσι τις ιδιες ταχυτητες θα πρεπει να δεις αν ειναι θεμα board ή του sn850.. Ειναι λιγο περιεργο που στο κανει και στα 2 slots για αυτο σου ειπα κανε ενα bios update και cmos reset μηπως κολλησε κατι στο bios.. Αφου δεν ειναι και αυτο..
Μηπως να δοκιμαζες αν εχεις καποιο γνωστο το drive να δεις αν αλλου παιζει σωστα για αρχη σε pcie 4.0 speeds; Αν παιζει σωστα τοτε ειναι το board αυτα ειναι plug and play.. Το γεγονος οτι στο dashboard στο δειχνει να συνδεεται μονο σε 2 lanes δειχνει ξεκαθαρα οτι υπαρχει θεμα στο interconnect.. 

Συγνωμη αλλα δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο.. Και στο κανει και στα δυο m2 slots . Εγω θα δοκιμαζα πρωτα να δω οτι μπορει οντως να συνδεθει σωστα ο nvme σε αλλο board (ανεξαρτητως chipset και intel να ειναι αρκει να υποστηριζει pcie 4.0 speeds) και αφου σιγουρευτω οτι o nvme ειναι οκ μετα θα στρεφομουν στο board.. 

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
Δημοσ.

Δεν το έχω δοκιμάσει στο δεύτερο slot στο chpset δεν πρόλαβα  ακόμα.
Gen4 το δέχεται αλλά δεν αλλάζει κάτι είτε AUTO είτε gen4 πάλι 2xlanes λέει.

Δοκιμάζω bios update, cmos reset  και επανέρχομαι.

Δημοσ.

Πέρασα ξανά το bios από flashback x2 και έκανα cmos reset x2 χωρίς να αλλάξει κάτι στο πρώτο slot στα cpu lanes.
Αλλαξα θέσεις  έβαλα τον sn850 στο chipset και τον m.2 στα cpu lanes  και εκεί παίζει GEN4 x 4 lanes.

MrbnMEE.png

• Like 1
Δημοσ.

Περιεργο παντως για ποιο λογο δεν δουλευει ειδικα στα cpu lanes.. Στειλε ενα email περιγραφοντας το προβλημα στο asus support να δεις τι θα σου απαντησουν.. Με 5900x εχεις 20 lanes ελευθερα απο τα 24, 16 πανε gpu και μενουν τα 4.. Οποτε θεμα δεν επρεπε να ειχες.. 

Δημοσ.

Πάντως, και η gpu είναι ok gen4x16 σε load και τα 4x chipset lanes είναι ok
spacer.png

Θα στείλω mail στην asus αλλά δεν ξέρω αν θα βγάλω άκρη γιατί θεωρητικά ο sn850 δεν είναι στο QVL όπως και περισσότεροι gen4 της αγοράς

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Deu164 είπε

Πάντως, και η gpu είναι ok gen4x16 σε load και τα 4x chipset lanes είναι ok
spacer.png

Θα στείλω mail στην asus αλλά δεν ξέρω αν θα βγάλω άκρη γιατί θεωρητικά ο sn850 δεν είναι στο QVL όπως και περισσότεροι gen4 της αγοράς

Δεν νομιζω οτι θα εχεις τετοιο θεμα, αλλωστε θεμα ασυμβατοτητας με το VIII Hero δεν εχει διαπιστωθει.. Kαι κανονικα αν ειχε θεμα θα επρεπε να ηταν στο m2.2 slot του chipset και οχι στο cpu m2.1 slot. Απλα για να ξερεις και εσυ τι γινεται..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...