Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, veider είπε

Σε καθημερινη χρηση (gaming-browsing- rendering) αν επιλεξω να παρω εναν 12700 αλλα δε βαλω DDR5 μνημες και χρησιμοποιησω τις DDR4 που πηρα πριν 6 μηνες , θα καταλαβαινω διαφορα ? 

Μην περιμενεις να παρεις σωστη απαντηση εφοσον δεν εχουν βγει αναλογα reviews.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Herald είπε

Δεν νομίζω να έχει και σκοπό η Intel να βαρέσει στο efficiency. Έτισ και αλλιώς στην πράξη κανέναν δεν αφορά. Ο 5800x έχει το χειρότερο efficiency από όλα τα zen 3, είδες κανέναν να ενδιαφέρεται? Το internet ενδιαφέρεται για το φριτέζα meme και να κράζουν την Intel, θυμάσαι τι διαβάζαμε για τον 10900k και τα τοστάκια που ψήνεις? Τελικά έχει το ίδιο efficiency με τον 5800x. Τρελό :P 

Για τα ecores είμαι υπεραισιόδοξος εγώ, αλλά όλα βασίζονται και στο scheduling των w11. Ελπίζω να μην τα κάνει θάλασσα η MS. 

Έχω ψηθεί να το πατήσω το κουμπί αλλά είμαι αρκετά επιφυλακτικός με τις ram.

Συνεπεξεργαστές για παράλληλη επεξργασία είναι τα E-cores. Ακόμα και στη φύση υπάρχει εξειδίκευση. Στον εγκέφαλο μας π.χ. υπάρχουν πάνω από 200 τύποι εγκεφαλικών κυττάρων, παρ΄ όλο που η γενικότερη αρχιτεκτονική παραμένει ίδια σε όλη την επιφάνεια.

Με τη λογική του Razor γιατί να μην είχαμε και ένα die ανά πυρήνα, με 50% καλύτερο IPC ξέρω γω και όλο το CPU (των συγκολλημένων dies) να πιάνει τη μισή μητρική. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Στις 1/11/2021 στις 6:50 ΠΜ, DEADLAZARUS είπε

Πολλά γράφεις. Μια φράση αρκεί: ''μόνο Intel, ρε''.

Όσο για το τι θα λέμε, εξήγησέ μου, σε παρακαλώ, ποιοι είμαστε αυτοί που θα λέμε; Μετοχές δεν έχουμε, ούτε εξαρτόμαστε από την προώθηση προϊόντων είτε της intel είτε της amd.

Όποια δώσει το καλύτερο/vfm προϊόν, θα κερδίσει τα λεφτά μας. 

Spoiler

Αναφέρομαι στο 95% του φόρουμ που θα μπει σε οποιοδήποτε είδηση δει να γράφει "Intel" για να πει την εξυπνάδα του και να κράξει. Αν δεν ανήκεις σε αυτούς δεν υπάρχει λόγος να μυγιάζεσαι.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Herald είπε

Δεν νομίζω να έχει και σκοπό η Intel να βαρέσει στο efficiency. Έτισ και αλλιώς στην πράξη κανέναν δεν αφορά. Ο 5800x έχει το χειρότερο efficiency από όλα τα zen 3, είδες κανέναν να ενδιαφέρεται? Το internet ενδιαφέρεται για το φριτέζα meme και να κράζουν την Intel, θυμάσαι τι διαβάζαμε για τον 10900k και τα τοστάκια που ψήνεις? Τελικά έχει το ίδιο efficiency με τον 5800x. Τρελό :P 

Για τα ecores είμαι υπεραισιόδοξος εγώ, αλλά όλα βασίζονται και στο scheduling των w11. Ελπίζω να μην τα κάνει θάλασσα η MS. 

Έχω ψηθεί να το πατήσω το κουμπί αλλά είμαι αρκετά επιφυλακτικός με τις ram.

Τα e-cores είναι μία μεσοβέζικη λύση για να ανεβάσει core count και το efficiency σε σχέση με τον 11900Κ κυρίως που ήταν χάλι.

Για το 10900Κ τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είναι 10core και πάλι με τα βίας πλησιάζει το effeciency του 5800x, σχεδόν και ανάθεμα αν έχει μετρήσει κάποιος ξεκάθαρα με τα ίδια watt. 

Για εμένα περίμενε κάνα μήνα να μάθεις ποιες μνήμες ανεβαίνουν καλύτερα και ποια mobo αξίζουν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Για εμένα περίμενε κάνα μήνα να μάθεις ποιες μνήμες ανεβαίνουν καλύτερα και ποια mobo αξίζουν.

δεν αξίζει να επενδύσει κανείς σε ακριβό ddr5 kit....παίρνεις ένα φτηνό και όλα οκ...όλα μάπα είναι...αν κοιτάξεις και από τα specs της gskill που βγάζει και τα ρεύματα τους δεν ανεβαίνουν καθόλου εύκολα προς το παρών τα υπάρχων bins

https://videocardz.com/press-release/g-skill-shows-off-its-ddr5-7000-cl40-overclocked-memory\

Σωστά ddr5 kits Q3-Q4 22 θα υπάρχουν

Επεξ/σία από BabisTs
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, BabisTs είπε

Σωστά ddr5 kits Q3-Q4 22 θα υπάρχουν

Ε καλά αν τα καλά βγούν τέλος 22- αρχές 23, δεν έχω θέμα, αγοράζω τώρα και τα αλλάζω μετά. Το θέμα είναι μην βγούν τα καλά σε 6 μήνες και τραβάω τις τρίχες μου 😜 

Δημοσ.

μετά το καλοκαίρι θα βγουν καλά bins που θα βγουν οι raptors και το am6....στανταρ.....τώρα αν κάποια εταιρεία καταφέρει και δώσει νωρίτερα κάποιο δυνατό κιτ κανείς δεν ξέρει....απλά τότε θα υπάρχουν σίγουρα...για πιο νωρίς κανείς δεν γνωρίζει....μπορεί ναι και μπορεί και όχι

Δημοσ.

Είδες που σου έλεγα ότι και τα πρώτα DDR5 θα 'ναι μούφα και έλεγες ''Αυτή τη φορά θα έχουν κατευθείαν έτοιμα τα καλά''..Επειδή έσκαγαν ειδήσεις με πειραματισμούς σε χρονισμούς κλπ..Παπάρια..BETA testing κανονικό όλο το Z690.

Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Τα e-cores είναι μία μεσοβέζικη λύση για να ανεβάσει core count και το efficiency σε σχέση με τον 11900Κ κυρίως που ήταν χάλι.

Το Infinity Fabric είναι μια μεσοβέζικη λύση που τσακίζει το ram latency για χάρη του efficiency σε productivity. Αλλιώς όλοι θα πηγαίνατε σε ThreadRipper διαστάσεων ποδοσφαιρικού γηπέδου. ;)

Όπου υπάρχουν περιορισμοί από τους φυσικούς νόμους θα υπάρχουν "μεσοβέζικες" λύσεις.

2 ώρες πριν, veider είπε

Σε καθημερινη χρηση (gaming-browsing- rendering) αν επιλεξω να παρω εναν 12700 αλλα δε βαλω DDR5 μνημες και χρησιμοποιησω τις DDR4 που πηρα πριν 6 μηνες , θα καταλαβαινω διαφορα ? 

Μόνο στο gaming και μετά από χρόνια. Στα άλλα ξέρουμε ότι οι RAM μετράνε ελάχιστα.

Δημοσ.

Άρα δηλαδή όσοι θέλουμε αναβάθμιση προσπερνάμε τους Alder και περιμένουμε τους επόμενους όπου θα έχουν κυκλοφορήσει και καλύτερες DDR5 RAM;;

• Like 1
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, _Theo_ είπε

Άρα δηλαδή όσοι θέλουμε αναβάθμιση προσπερνάμε τους Alder και περιμένουμε τους επόμενους όπου θα έχουν κυκλοφορήσει και καλύτερες DDR5 RAM;;

Ε καλά πάντα το ίδιο σκηνικό συμβαίνει. Και εγώ πήρα ddr4 όταν βγηκάν οι "καλές" (4000c17 @ 1.35) αλλά 2 χρόνια μετά βγήκαν καλύτερες και τώρα οι δικές μου είναι mid range kitaki. To θέμα είναι να πάρεις ram που να τερματίζουν τον IMC, από εκεί και πέρα, όσο καλύτερες ram και να βάλεις, αμά δεν τραβάει ο IMC τζάμπα κόπος.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Herald είπε

Ε καλά πάντα το ίδιο σκηνικό συμβαίνει. Και εγώ πήρα ddr4 όταν βγηκάν οι "καλές" (4000c17 @ 1.35) αλλά 2 χρόνια μετά βγήκαν καλύτερες και τώρα οι δικές μου είναι mid range kitaki. To θέμα είναι να πάρεις ram που να τερματίζουν τον IMC, από εκεί και πέρα, όσο καλύτερες ram και να βάλεις, αμά δεν τραβάει ο IMC τζάμπα κόπος.

RAM DDR4 4000 MHz CL17 και τις λες mid-range;; Δηλαδή οι δικές μου είναι για το π....ο τελείως;;😂😂😂

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, _Theo_ είπε

RAM DDR4 4000 MHz CL17 και τις λες mid-range;; Δηλαδή οι δικές μου είναι για το π....ο τελείως;;😂😂😂

Δεν είναι το 4000/17 το μόνο metric, είναι και το ρεύμα που χρειάζονται για να φτάσουν αυτό το νούμερο. Με το 1.35 υποτίθεται έπρεπε να είναι υπερδιαστημικό κιτάκι αλλά επειδή έχει το παλιό die δεν κλοκάρι, στα 4400 βρίσκει τοίχο, 4500 bootari / δουλεύει κανονικά αλλά δεν βγάζει mem test χωρίς error. 

Το λέω midrange γιατί κυκλοφορούν πλέον 4000c14 και κάτι 4800c18, και είναι και φτηνότερα από ότι κόστιζαν οι δικιές μου. 

Αν δεν σε κόβει το CPU μια χαρά είναι οι μνήμες σου. Εγώ αν βάλω τις δικές σου στο PC μου με την 3090 θα βγεί απτο κουτί να με δείρει. Και ας λένε τα review ότι δεν παίζουν ρόλο

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Herald είπε

Δεν είναι το 4000/17 το μόνο metric, είναι και το ρεύμα που χρειάζονται για να φτάσουν αυτό το νούμερο. Με το 1.35 υποτίθεται έπρεπε να είναι υπερδιαστημικό κιτάκι αλλά επειδή έχει το παλιό die δεν κλοκάρι, στα 4400 βρίσκει τοίχο, 4500 bootari / δουλεύει κανονικά αλλά δεν βγάζει mem test χωρίς error. 

Το λέω midrange γιατί κυκλοφορούν πλέον 4000c14 και κάτι 4800c18, και είναι και φτηνότερα από ότι κόστιζαν οι δικιές μου. 

Αν δεν σε κόβει το CPU μια χαρά είναι οι μνήμες σου. Εγώ αν βάλω τις δικές σου στο PC μου με την 3090 θα βγεί απτο κουτί να με δείρει. Και ας λένε τα review ότι δεν παίζουν ρόλο

Καλά εσύ με i5-11600k εννοείται ότι θες γρηγορότερες. Να σε ρωτήσω όμως, επειδή στάνταρ ξέρεις καλύτερα, με τρώει να πουλήσω αυτές που έχω (Corsair LPX 3000 MHz CL 16 μέσω XMP) καμιά 100 € και να πάω σε αυτές. Συμφέρει;;

Τι είναι προτιμότερο 32 GB 3000 MHz CL16 ή 16 GB 4000 MHz CL16;; Κάρτα γραφικών αν δεν μειωθούν οι τιμές δεν αλλάζω...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Το Infinity Fabric είναι μια μεσοβέζικη λύση που τσακίζει το ram latency για χάρη του efficiency σε productivity. Αλλιώς όλοι θα πηγαίνατε σε ThreadRipper διαστάσεων ποδοσφαιρικού γηπέδου. ;)

1:2 frequency δουλεύουν και οι rocket lake πάνω από 1800 ΜΗz, το ίδιο και οι alder lake, δε βλέπω καμία διαφορά από το Infinity Fabric σε ότι αφορά τη RAM. Το infinity fabric επιβαρύνει το core to core latency μεταξύ των chiplets σε σχέση με τη μονολιθική σχεδίαση, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα - ήταν πρόβλημα στους Zen/Zen+/Zen2 που υπήρχε ο διαχωρισμός CCX/CCD. Παρ' ολ' αυτά, ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει, η περισσότερη cache κρύβει αυτά τα προβλήματα. Και όπως βλέπεις και η Intel ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την περισσότερη cache.

Μπορεί να χλευάζεις την λογική των chiplets, αλλά έχει αποδειχθεί κορυφαία σχεδιαστική επιλογή για την AMD και αργά η γρήγορα θα την ακολουθήσει και η Intel. Είναι μονόδρομος αν θες πολλά (64+) cores με καλό good chip per wafer ratio.

Επεξ/σία από malakudi
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...