Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
6 ώρες πριν, d4ydr33m3r είπε

Δεν ξερω πραγματικα ποιος θα εκανε preorder με αυτα τα slides που ειχαν διαρρευσει, χωρις μαλιστα να εχει μια σοβαροτατη ιδεα για το συνολικο κοστος ενος συστηματος ειδικα βασισμενο σε DDR-5 περαν μιας καλης mobo που πλεον στοιχιζει ακριβα..

Εγώ 😅😂 Φίλε θέλω να φύγω τόσο πολύ από την AMD που θα αγόραζα και 12400f 😅 Εγώ θα πάω να την βγάλω "φθηνά" με 12900k, Strix-A και θα κρατήσω τις 3600 που έχω... Ήθελα Strix-E με D4 αλλά μας την επεμψε η Asus και την έβγαλε μόνο σε D5 😰😰

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, DukeOfDream είπε

Εγώ 😅😂 Φίλε θέλω να φύγω τόσο πολύ από την AMD που θα αγόραζα και 12400f 😅 Εγώ θα πάω να την βγάλω "φθηνά" με 12900k, Strix-A και θα κρατήσω τις 3600 που έχω... Ήθελα Strix-E με D4 αλλά μας την επεμψε η Asus και την έβγαλε μόνο σε D5 😰😰

Ο λόγος που θέλεις να φύγεις από την Amd ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Pantaz είπε

Και η ερώτηση εδώ που ταλανίζει το μυαλό μου έχοντας κάνει προπαραγγελια 12900κ! Να παω σε ddr5 μητρική η σε ddr4 και να περιμένω! Και αν πας σε z690 ddr4 στην επόμενη γενιά μητρικών που θα είναι και πιο προσιτές οι τιμές! Ο Επεξεργαστης θα μπαίνει σε νέο σοκετ;

Επειδή βρίσκομαι στην θέση σου και χαζεύω μητρικές εδώ και κανα 5ωρο, Θεωρώ (χωρίς να γνωρίζω) πως ένα καλό κιτ DDR4 τύπου 4000 cl14 θα είναι μπροστά από ddr5-5200 CL38 ή CL40... Φυσικά σε λίγες μέρες θα γεμίσει το YouTube ddr4 vs ddr5 και θα ξέρουμε σίγουρα... Η μαλακία της υπόθεσης είναι πως όλες οι καλές μητρικές είναι D5 και κυριότερα αυτό που με απασχολεί είναι το vrm αυτών... Από καιρό λεγανε πως η Strix-E θα βγει και σε D4 και D5 variants, όμως τελικά βγήκε μόνο σε D5... Θα πέσει πολύ ψάξιμο αλλά είμαι 99% σίγουρος πως καλύτερα όταν αλλάξεις σε 14η γενιά πχ να πας κατευθείαν σε D5... Εγώ για αρχή θα παίξω με τις 3600 που ήδη έχω...

8 λεπτά πριν, kostas7837aek είπε

Ο λόγος που θέλεις να φύγεις από την Amd ?

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Ανύπαρκτο OC? Το die είναι τόσο μικρό που σε stress test έχω 70c με 420mm push/pull υδροψυξη στο 100% με 17c ambient? Ότι πήρα κάρτα firewire natively supported από windows 10 και δεν παίζει ενώ σε intel έπαιξε άψογα; Ότι βγήκε το cyberpunk και ήμουν κλειδωμένος στα 50-51fps σε όλες τις αναλύσεις με όλα τα presets και μέχρι να βγει patch είχα τερματίσει το παιχνίδι? Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για αρκετή ώρα... Ας μείνουμε πως για το δικό μου usecase scenario η AMD δεν κάνει... Μου άφησε γενικώς μεγάλη πίκρα σαν αγορά... I want out 😅 Έτοιμος ήμουν πέρσι να πάω σε 10th gen και επέλεξα να κάνω υπομονή για την 12th...

Edit: Ξέχασα να αναφέρω πως μιλάω για 3700X.

Επεξ/σία από DukeOfDream
  • Confused 2
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, DukeOfDream είπε

Επειδή βρίσκομαι στην θέση σου και χαζεύω μητρικές εδώ και κανα 5ωρο, Θεωρώ (χωρίς να γνωρίζω) πως ένα καλό κιτ DDR4 τύπου 4000 cl14 θα είναι μπροστά από ddr5-5200 CL38 ή CL40... Φυσικά σε λίγες μέρες θα γεμίσει το YouTube ddr4 vs ddr5 και θα ξέρουμε σίγουρα... Η μαλακία της υπόθεσης είναι πως όλες οι καλές μητρικές είναι D5 και κυριότερα αυτό που με απασχολεί είναι το vrm αυτών... Από καιρό λεγανε πως η Strix-E θα βγει και σε D4 και D5 variants, όμως τελικά βγήκε μόνο σε D5... Θα πέσει πολύ ψάξιμο αλλά είμαι 99% σίγουρος πως καλύτερα όταν αλλάξεις σε 14η γενιά πχ να πας κατευθείαν σε D5... Εγώ για αρχή θα παίξω με τις 3600 που ήδη έχω...

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Ανύπαρκτο OC? Το die είναι τόσο μικρό που σε stress test έχω 70c με 420mm push/pull υδροψυξη στο 100% με 17c ambient? Ότι πήρα κάρτα firewire natively supported από windows 10 και δεν παίζει ενώ σε intel έπαιξε άψογα; Ότι βγήκε το cyberpunk και ήμουν κλειδωμένος στα 50-51fps σε όλες τις αναλύσεις με όλα τα presets και μέχρι να βγει patch είχα τερματίσει το παιχνίδι? Μπορώ να συνεχίσω να γράφω για αρκετή ώρα... Ας μείνουμε πως για το δικό μου usecase scenario η AMD δεν κάνει... Μου άφησε γενικώς μεγάλη πίκρα σαν αγορά... I want out 😅 Έτοιμος ήμουν πέρσι να πάω σε 10th gen και επέλεξα να κάνω υπομονή για την 12th...

Edit: Ξέχασα να αναφέρω πως μιλάω για 3700X.

Τι συγκρίνεις τώρα 3700x με τη νέα γενια; 

Ας είχες αγοράσει 5800x η 5600x.

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ShooterX είπε

+100€ η apex Z690 (φανταστικά specs το μητρικονι)  σε σχέση με το Ζ490 όταν την πήρα.....δεν το λες και καταστροφή.....

Σε atx η Prime Z690 A και ξεμπερδεύουν των 90% των users με καλό ραμ oc στα 6000 και ένα τίμιο power stage 16+1 (60A) ......η αρκετά φιλόδοξη Ζ690 f gaming που δεν θα την έβλεπα σε αυτό το price range με 16+1 (70A) και 6400ραμ και θα της πάταγα Χ......

φανταστική mobo σε specs επίσης η mini itx η Z690 I-Gaming......

Apex / E gaming / i gaming (mini itx users) / Prime A οπότε......

• Like 2
Δημοσ.

Εγώ βρε παιδιά ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω σε τι χρησιμεύουν οι e-cores. Λένε για διεργασίες του λειτουργικού, τι δηλαδή; windows update; τι; Τι μπορεί να κάνει το λειτουργικό από πίσω που θα γεμίσει τους κανονικούς πυρήνες; ειδικά με τέτοιο IPC. Η κατανάλωση πάλι στα 250w είναι το PL1 ή όπως το λένε αυτή τη φορά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Armoral είπε

Τι συγκρίνεις τώρα 3700x με τη νέα γενια; 

Ας είχες αγοράσει 5800x η 5600x.

Με εξαίρεση το OC που είναι κάπως καλύτερο στους 5000, τα άλλα προβλήματα που είχα επηρεάζουν όλους τους ryzen... Οπότε αν είχα πάρει 5600Χ ή 5800Χ, απλά θα είχα περισσότερη πίκρα γιατί θα είχα δώσει και περισσότερα χρήματα... Ξαναλέω, για το δικό μου usecase scenario οι AMD απλά δεν κάνουν και τέλος... Είναι τρομερά κουραστικό το να πρέπει να εξηγώ κάθε φορά που "κακολογώ" την AMD... Δεν το λέω για εσένα προσωπικά, κάθε φορά που με ρωτάνε τι πρόβλημα έχω με τους AMD, πάντα καταλήγω να γράφω εκθέσεις και οι άλλοι να προσπαθούν να με πείσουν πως κάνω λάθος😅 Πρώτος εγώ είχα hype για την AMD που έβαλε στην θέση της την κακιά intel που τόσα χρόνια μας τα παίρνει χοντρά κλπ κλπ κλπ.. Ε λοιπόν τα έσκασα στην AMD και καταλήγω να λέω πως θα προτιμούσα να έχω σκάσει τα διπλά στην intel και ας είχα χειρότερο multicore αλλά σωστή και bug-free λειτουργία... By the way τα λεφτά που γλίτωσα πηγαίνοντας σε 3700Χ αντί 9900k τα έδωσα παραπάνω από διπλά σε κάρτα ήχου καθότι η παλιά δεν δούλεψε λόγο ασυμβατότητας με AMD... Άρα είμαι χαμένος από κάθε άποψη... Anyways, αυτά τελειώσανε... Αναμένουμε το τέρας τώρα και τέλος τα πειράματα :)

Επεξ/σία από DukeOfDream
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, BabisTs είπε

+100€ η apex Z690 (φανταστικά specs το μητρικονι)  σε σχέση με το Ζ490 όταν την πήρα.....δεν το λες και καταστροφή.....

Σε atx η Prime Z690 A και ξεμπερδεύουν των 90% των users με καλό ραμ oc στα 6000 και ένα τίμιο power stage 16+1 (60A) ......η αρκετά φιλόδοξη Ζ690 f gaming που δεν θα την έβλεπα σε αυτό το price range με 16+1 (70A) και 6400ραμ και θα της πάταγα Χ......

φανταστική mobo σε specs επίσης η mini itx η Z690 I-Gaming......

Apex / E gaming / i gaming (mini itx users) / Prime A οπότε......

https://news.mynavi.jp/article/20211028-2171180/

msi ωραίο αναλυτικό άρθρο

Με μετάφραση όμως γιατί είναι στα Κινέζικα 😝 

webp

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

Εγώ βρε παιδιά ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω σε τι χρησιμεύουν οι e-cores. Λένε για διεργασίες του λειτουργικού, τι δηλαδή; windows update; τι; Τι μπορεί να κάνει το λειτουργικό από πίσω που θα γεμίσει τους κανονικούς πυρήνες; ειδικά με τέτοιο IPC. Η κατανάλωση πάλι στα 250w είναι το PL1 ή όπως το λένε αυτή τη φορά.

Η φιλοσοφία είναι πως θα αναλάβουν πολλά routine tasks για να αφήσουν τους P-cores ελεύθερους να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα... Αυτό περιλαμβάνει και διάφορα tasks μέσα σε game engines τα οποία δεν απαιτούν πολλά πολλά, αλλά απασχολούν έναν ή περισσότερους πυρήνες... Στην θεωρία είναι καλό το concept, στην πράξη δεν ξέρω αν θα δουλέψει και πόσο σωστά... Εγώ πάντως ήθελα έναν 8πύρηνο με όσο πιο γρήγορο single core γίνεται... Ε νομίζω τον πήρα :P Μην σου πω θα πέσει disable στα e-cores για να πάρουμε overclocking headroom για τους p-cores ;) 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, DukeOfDream είπε

Η φιλοσοφία είναι πως θα αναλάβουν πολλά routine tasks για να αφήσουν τους P-cores ελεύθερους να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα... Αυτό περιλαμβάνει και διάφορα tasks μέσα σε game engines τα οποία δεν απαιτούν πολλά πολλά, αλλά απασχολούν έναν ή περισσότερους πυρήνες... Στην θεωρία είναι καλό το concept, στην πράξη δεν ξέρω αν θα δουλέψει και πόσο σωστά... Εγώ πάντως ήθελα έναν 8πύρηνο με όσο πιο γρήγορο single core γίνεται... Ε νομίζω τον πήρα :P Μην σου πω θα πέσει disable στα e-cores για να πάρουμε overclocking headroom για τους p-cores ;) 

ε και γιατί να μην έχεις για παράδειγμα 16 πραγματικά efficient cores με 142w κατανάλωση; :P

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

ε και γιατί να μην έχεις για παράδειγμα 16 πραγματικά efficient cores με 142w κατανάλωση για παράδειγμα; :P

16 θα έχει του χρόνου ο 13900Κ

8P+16e

Και ο φετινός 12900Κ θα γίνει i7 13700K

12th-Gen-Intel-Core-Desktop-Processors-B

• Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, yiannis1991 είπε

ε και γιατί να μην έχεις για παράδειγμα 16 πραγματικά efficient cores με 142w κατανάλωση; :P

Γιατί κάποιους από εμάς δεν μας ενδιαφέρει η κατανάλωση :P + το γεγονός πως τα efficient cores είναι κηδείες :P Είπαμε είναι για απλά τασκ που απλά τρώνε κύκλους και δεν έχουν πολλές απαιτήσεις... Όταν αρχίσεις να ζητάς rendering, high fps gaming κλπ κλπ τότε δεν φτάνουν ούτε για κιχ... Εγώ ξαναλέω θα τον πλήρωνα τα ίδια λεφτά και σαν σκέτο 8πύρηνο χωρίς τα e-cores 😅 for the time being με αφήνουν παγερά αδιάφορο, τσάμπα real estate θα μου πιάνουν από το power limit των πραγματικών cores... Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος και να είναι τόσο καλό το implementation/optimization που να έχει πραγματικά περισσότερο νόημα να κάνεις offload τα μικρά τασκς στους e-cores, παρά να έχεις 200mhz παραπάνω στους p-cores... Θα μάθουμε σε μερικές εβδομάδες :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...