Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, d4ydr33m3r είπε

Μπα και αυτα ρευμα θελουν μη νομιζεις.. Και αρκετο μαλιστα.. Βασικα  σχετιζεται περισσοτερο με τα e-cores και την cache ο IMC παρα με το P core rating αλλα μην ξεχναμε οτι εξαρταται και απο το κιτακι το ιδιο ποσο καλο ειναι για να σηκωσει παραπανω περαν της μητρικης φυσικα.

Ναι γιαυτό ανέφερα ανοιχτά ecores, αμα ειναι να τα κλείσω για να σηκώνει μνημες με normal ρεύματα στον imc whats the point. Τωρα ειμαι με 1.33 για 6000c32 1t, ίσως μπορει και πιο κάτω αλλα δεν ασχολήθηκα, μου βγήκε η Παναγία να το κανω να δουλέψει stable και δεν θελω παλι φτου και απο την αρχη. 

• Like 1
Δημοσ.
Noob mode ON
Αν κατάλαβα καλά από τα παραπάνω σχόλια 
1. Όλος ο ενθουσιασμός για τις υψηλές συχνότητες τον kit RAM που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή, (σε τρελές τιμές), αφορά μόνο τους overclockers.
2. Αυτό το DDR5-4800 που βλέπω στα specs των επεξεργαστών 12th Gen σημαίνει ότι η μητρική με το που κουμπώσεις RAM την καρφώνει στα 4800 MHz ανεξάρτητα το τί γράφει η συσκευασία της RAM.
3. Μία "τζαμπατάν" RAM με CL36 θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μία πανάκριβη CL36 εφόσον δεν γίνει overclocking. 
4. Κάθε δύο μήνες θα κυκλοφορούν νέες μνήμες με ένα σκαλοπάτι παρακάτω σε CL, κάνοντας την προηγούμενη έκδοση του ιδίου κατασκευαστή να χλωμιάζει. Αυτό το λέω βλέποντας το ιστορικό από CL40, CL36 και τώρα διαβάζω για CL32 από G.Skill 
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Herald είπε

Ναι γιαυτό ανέφερα ανοιχτά ecores, αμα ειναι να τα κλείσω για να σηκώνει μνημες με normal ρεύματα στον imc whats the point. Τωρα ειμαι με 1.33 για 6000c32 1t, ίσως μπορει και πιο κάτω αλλα δεν ασχολήθηκα, μου βγήκε η Παναγία να το κανω να δουλέψει stable και δεν θελω παλι φτου και απο την αρχη. 

Fast boot enabled να μην αρχιζει τα retrain καθε φορα και δημιουργει λαθακια με ακυρα timings και αραξες.. Εσφιξα λιγο TREFI ολα καλα στο ασχετο σε ενα παιχνιδι κρασαρε.. XMP profile στα 6200c32 memory preset και τελος για εμενα.. Μην πειραζεις κατι που δουλευει για 24/7 ποιος ο λογος αλλωστε; Ετρεξες 5 benches εκανες την ταυλα σου τελος τωρα στο πρακτικο του θεματος..

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, d4ydr33m3r είπε

Fast boot enabled να μην αρχιζει τα retrain καθε φορα και δημιουργει λαθακια με ακυρα timings και αραξες.. Εσφιξα λιγο TREFI ολα καλα στο ασχετο σε ενα παιχνιδι κρασαρε.. XMP profile στα 6200c32 memory preset και τελος για εμενα.. Μην πειραζεις κατι που δουλευει για 24/7 ποιος ο λογος αλλωστε; Ετρεξες 5 benches εκανες την ταυλα σου τελος τωρα στο πρακτικο του θεματος..

Ξέρεις όμως τι γινεται? Αν δεν bootaris κανει reset στα defaults και μετα ξανα apply τα settings σου η apex, οποτε κανει retrain και ας το εχεις enabled το fast boot. Για να δουλέψει πρέπει να πατας το κουμπί που έχει πάνω στη mobo που σε βαζει απευθειας bios χωρίς factory defaults. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν ήταν να λειτουργούμε μόνο για το πρακτικό του θέματος δεν χρειάζετε ούτε apex, ούτε νερά, ούτε 12900Κ, ούτε να ψάχνουμε ποιο κιτ είναι hynix και ποιο Samsung. Ασχολούμαστε γιατί πέρα του high end, μας αρέσει και το tunning με ότι ταλαιπωρία αυτό σημαίνει. Γνώμη μου πάντα, χωρις καμμία παρεξήγηση.

Επεξ/σία από ChaosAD
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ πάντως δεν είμαι σίγουρος αν φταίει ο imc ή οι μνήμες για τα πιο ψηλά clocks, σίγουρα μετά τα 6600 αρχίζει και δυσκολεύει το πράγμα, οπότε δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, ούτε καν για bench.

Anyway προς το παρόν στα 6400c28-38-38-280 2T έχω ένα σίγουρο προφίλ για daily με 1.5vdimm και 1.3 imc, tested με όλα τα cores ανοιχτά σε win11 που κάνει σωστό load σε tm5, τέρμα χαμηλό airflow / pump speed να γίνει όσο είναι δυνατόν εξομοίωση καλοκαιριού. Το μόνο που θέλω να τεστάρω ξανά είναι με TREFI 65Κ, γιατί δεν με ψήνει για daily to 131Κ. 

272680055_1198122340716463_3635771340876333396_n.png.5cb0278eaa65f878ff888b5c1f49ee2a.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Περνάμε άφοβα beta bios σε Z690; ( msi pro z690 - A DDR4 ) ή να περιμένω σύντομα κάποιο σταθερό final?

Το "αφοβα" ειναι σχετικη εννοια αναλογα τις αντοχες σου αν κατι παει στραβα.. :D

Προσωπικα δεν βαζω ΠΟΤΕ beta bios παρα μονο μια δυο φορες που ηταν για σοβαρο προβλημα με bugs τοσα χρονια και μονο αν υπαρχει dual bios.. 

36 λεπτά πριν, Fat MacGyver είπε
Noob mode ON
Αν κατάλαβα καλά από τα παραπάνω σχόλια 
1. Όλος ο ενθουσιασμός για τις υψηλές συχνότητες τον kit RAM που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή, (σε τρελές τιμές), αφορά μόνο τους overclockers.
2. Αυτό το DDR5-4800 που βλέπω στα specs των επεξεργαστών 12th Gen σημαίνει ότι η μητρική με το που κουμπώσεις RAM την καρφώνει στα 4800 MHz ανεξάρτητα το τί γράφει η συσκευασία της RAM.
3. Μία "τζαμπατάν" RAM με CL36 θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μία πανάκριβη CL36 εφόσον δεν γίνει overclocking. 
4. Κάθε δύο μήνες θα κυκλοφορούν νέες μνήμες με ένα σκαλοπάτι παρακάτω σε CL, κάνοντας την προηγούμενη έκδοση του ιδίου κατασκευαστή να χλωμιάζει. Αυτό το λέω βλέποντας το ιστορικό από CL40, CL36 και τώρα διαβάζω για CL32 από G.Skill 

Μου εβγαλες τα ματια ρε φιλε :D

1. Παντα οι ακριβες μνημες ειναι για τους ενθουσιωδεις ειδικα τωρα που ειναι απαρχες μιας νεας τεχνολογιας σε μνημες

2.Εαν δεν ενεργοποιησεις το XMP profile του καθε κιτ, εξαρταται απο την μητρικη σου και αν τα αφηνεις ολα σε auto ρυθμισεις ή κανεις χειροκινητα επιλογες χρονισμων. 

3. Ιδια πιθανοτατα οχι γιατι το καλο κιτ και σε auto πιθανοτατα θα εχει καλυτερους χρονισμους απο το απλο κιτ γιατι ειναι καλυτερo αλλα σιγουρα δεν εχει νοημα να επιλεξεις ενα ακριβο κιτ αν δεν το τρεξεις με το XMP profile δηλαδη για αυτο που προοριζεται..

4.Παντα βελτιστοποιουνται οι μνημες και στις DDR4 π.χ ξεκινησαν απο 2666 και εφτασαν σημερα 4400 και βαλε.. 

25 λεπτά πριν, Herald είπε

Ξέρεις όμως τι γινεται? Αν δεν bootaris κανει reset στα defaults και μετα ξανα apply τα settings σου η apex, οποτε κανει retrain και ας το εχεις enabled το fast boot. Για να δουλέψει πρέπει να πατας το κουμπί που έχει πάνω στη mobo που σε βαζει απευθειας bios χωρίς factory defaults. 

Με μπερδεψες τι εννοεις αν μπουταρεις. Τον κλεινω τον υπολογιστη κανονικα και απλα εχω ενεργοποιημενο το fast boot ετσι δεν εχω ποτε θεμα με retrain και μου το κραταει το προφιλ. Μονο αν πειραξεις καποια timings manually ουτως ή αλλως που δεν του αρεσουν αρχιζουν τα θεματα,με memory preset δεν ειχα θεμα ποτε, οποτε εκει κανεις load optimized defaults κλεινεις fast boot και βγαζεις και καλωδιο ρευματος και μπουταρεις ξανα και ενεργοποιεις το fast boot για να κανει απο την αρχη train. 

23 λεπτά πριν, ChaosAD είπε

Αν ήταν να λειτουργούμε μόνο για το πρακτικό του θέματος δεν χρειάζετε ούτε apex, ούτε νερά, ούτε 12900Κ, ούτε να ψάχνουμε ποιο κιτ είναι hynix και ποιο Samsung. Ασχολούμαστε γιατί πέρα του high end, μας αρέσει και το tunning με ότι ταλαιπωρία αυτό σημαίνει. Γνώμη μου πάντα, χωρις καμμία παρεξήγηση.

Καμια παρεξηγηση 6200c32 ειμαι για 24/7 (δεν το λες και πρακτικο για την συντριπτικη πλειοψηφια των χρηστων και κανει αυτο που το αγορασα και με το παραπανω) αν παω ουτως ή αλλως παραπερα ζοριζεται πολυ και ανεβαζει θερμοκρασιες η cpu μου που εχει χαμηλο σχετικα SP 82 και 86 σε P cores 74/ecores.. Οποτε δωρο αδωρο ειναι γιατι αν ξεπερασεις το sweet spot τι νοημα εχει; Βλεπω παντως 6400,6600 ή πολυ ψηλα clocks και γενικα η αποδοση δεν σκαλαρει αναλογα οποτε ποιο το νοημα να λεω οτι ανεβασα αρκετα για ss? Αν ειχα κανα cherry picked 100αρι cpu τοτε ναι θα ειχα και ορεξη να ψαχτω αλλα για 24/7 ειμαι νομιζω περισσοτερο απο μια χαρα..

Τα ορια του Alderlake ακομη τα ψαχνουμε και ουτε ειπα να μην ασχοληθει καποιος με o/c και fine tuning περαιτερω.. Και εγω αργοτερα θα ψαξω περισσοτερο καποια subs, οταν ωριμασουν και τα bios περισσοτερο αλλα προς το παρον νομιζω οτι βρηκα το sweet spot χωρις να ανεβω δραματικα σε θερμοκρασιες και καταναλωση.. 

Επισης το board το πηρα γιατι ειναι μονοδρομος για premium Z690 αλλιως θα επρεπε να μεινω σε mainstream που απλα δεν μου εκανε σε DDR4.. Θελω ενα καρο usb και συνδεσμολογια, θελω καλη τροφοδοσια και καλα dimm slots γιατι μπορει να το κρατησω και για Raptorlake οποτε μονο χαμενο δεν θα παει :)

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 3
Δημοσ.
53 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Περνάμε άφοβα beta bios σε Z690; ( msi pro z690 - A DDR4 ) ή να περιμένω σύντομα κάποιο σταθερό final?

Περίμενε final, το last είναι beta..

• Thanks 1
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, d4ydr33m3r είπε

Καμια παρεξηγηση 6200c32 ειμαι για 24/7 (δεν το λες και πρακτικο για την συντριπτικη πλειοψηφια των χρηστων και κανει αυτο που το αγορασα και με το παραπανω) αν παω ουτως ή αλλως παραπερα ζοριζεται πολυ και ανεβαζει θερμοκρασιες η cpu μου που εχει χαμηλο σχετικα SP 82 και 86 σε P cores 74/ecores.. Οποτε δωρο αδωρο ειναι γιατι αν ξεπερασεις το sweet spot τι νοημα εχει; Βλεπω παντως 6400,6600 ή πολυ ψηλα clocks και γενικα η αποδοση δεν σκαλαρει αναλογα οποτε ποιο το νοημα να λεω οτι ανεβασα αρκετα για ss? Αν ειχα κανα cherry picked 100αρι cpu τοτε ναι θα ειχα και ορεξη να ψαχτω αλλα για 24/7 ειμαι νομιζω περισσοτερο απο μια χαρα..

Τα ορια του Alderlake ακομη τα ψαχνουμε και ουτε ειπα να μην ασχοληθει καποιος με o/c και fine tuning περαιτερω.. Και εγω αργοτερα θα ψαξω περισσοτερο καποια subs, οταν ωριμασουν και τα bios περισσοτερο αλλα προς το παρον νομιζω οτι βρηκα το sweet spot χωρις να ανεβω δραματικα σε θερμοκρασιες και καταναλωση.. 

Επισης το board το πηρα γιατι ειναι μονοδρομος για premium Z690 αλλιως θα επρεπε να μεινω σε mainstream που απλα δεν μου εκανε σε DDR4.. Θελω ενα καρο usb και συνδεσμολογια, θελω καλη τροφοδοσια και καλα dimm slots γιατι μπορει να το κρατησω και για Raptorlake οποτε μονο χαμενο δεν θα παει :)

Τώρα μιλάς σωστά! Πάντα κάνεις το ανάλογο tune με τα κομμάτια (bin) που σου τυχαν. Από το στιγμή που maxαρεις το κάθε τι μέχρι εκεί που κάνει scale είσαι ωραίος! Αυτό εννοούσα και εγώ πριν, δεν θα τρέχεις στα 5.4 με 1.5v αν μπορείς να τρέχεις daily 5.3 με 1.3 πχ. Αλλά να ξέρεις τα όρια του HW. Οπότε συμφωνούμε απόλυτα! 👌

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, 7nisiotis είπε

σε msi pro δεν ξέρω.....σε msi edge άφοβα

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, ChaosAD είπε

Τώρα μιλάς σωστά! Πάντα κάνεις το ανάλογο tune με τα κομμάτια (bin) που σου τυχαν. Από το στιγμή που maxαρεις το κάθε τι μέχρι εκεί που κάνει scale είσαι ωραίος! Αυτό εννοούσα και εγώ πριν, δεν θα τρέχεις στα 5.4 με 1.5v αν μπορείς να τρέχεις daily 5.3 με 1.3 πχ. Αλλά να ξέρεις τα όρια του HW. Οπότε συμφωνούμε απόλυτα! 👌

Μα δεν διαφωνησαμε σε κατι, οκ 35 χρονια στα pc κατι εμαθα και εγω περασα απο διαφορα σταδια ταυλας.. :D 

Στον @Herald αναφερθηκα και του ειπα μην τις σκαλιζεις αν εχεις δει οτι παραπανω θες ή πολυ ρευμα ή δεν σηκωνει πολυ πειραγμα για 24/7.. Ειναι και λιγο ανωριμα τα bios ακομη και δημιουργουν αρκετα θεματακια.. Φαινονται οι τοιχοι ευκολα σχετικα στα παντα και καμια φορα η υπερβολη φερνει και degradation για ψιλολογια.. 

Επεξ/σία από d4ydr33m3r

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...