Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

7nisiotis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τώρα, Πέτρος είπε

Να τις έβαζες 3600/18, δεν θα είχε διαφορά (ναι, θα στο κοπανάω πολύ καιρό αυτό). 😛

Απο 3200c16 προφανως ειναι καλυτερο το 3600 18. Εχει τρεξει και πολλα test το tpup, το 3600 18 στα ρυζια συνηθως ειναι ψηλά σε gaming επιδοσεις. Λογικο ειναι, οπως σου ειχα γράψει και τοτε, τα bdie kits που ειναι μεν καλυτερα θελουν σφιξιμο, το training με xmp ειναι του πεταματου. 

Δες ενα randon review μνημών του tpup και δες πως καποια 3600c18 βαρανε κορυφή σε gaming και ειναι ισα με 3600c16 bdie kits. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, Herald είπε

Εγω απο την εμπειρια μου μεχρι τωρα θα προτιμούσα i5 με τουμπανιασμενες μνημες παρα i9 με 3200c16 ξέρω γω. Ειτε μιλάμε για AlderLake ειτε για coffee ειτε για rocket lake. 

Ειδα χοντρικα 40% διαφορα απο 3200c16 σε 3333c12 tight στο cp2077 στο vis apartment. 

Οι ADL δεν έχουν 40% διαφορά σε αυτό το σενάριο, από 4400c19 g2 με 74ns σε 4100c14 g1 43ns, έιχε ναι, αλλά όχι 40%.

Μάλλον ο 11600Κ με τα 12mb cache και 256kb l1, είχε μεγαλύτερο hit, από το memory latency. 

Προφανέστατα όμως θα προσπεράσεις με 12600Κ και tuned μνήμες, κάποιον 12900Κ σε xmp, όπως θα τον προσπεράσεις και με zen 3 και tuned μνήμες, σε πολλές περιπτώσεις.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Οι ADL δεν έχουν 40% διαφορά σε αυτό το σενάριο, από 4400c19 g2 με 74ns σε 4100c14 g1 43ns, έιχε ναι, αλλά όχι 40%.

Μάλλον ο 11600Κ με τα 12mb cache και 256kb l1, είχε μεγαλύτερο hit, από το memory latency. 

Προφανέστατα όμως θα προσπεράσεις με 12600Κ και tuned μνήμες, κάποιον 12900Κ σε xmp, όπως θα τον προσπεράσεις και με zen 3 και tuned μνήμες, σε πολλές περιπτώσεις.

Yeap, λογικα η μικρή cache παιζει ρολο, αλλα ο 11600k με tune ειναι πανω απο 10900k stock μνημες ακομα και στο cp77. Φυσικα με tuned ram ο 2ος ειναι αλλού

Παντως η μεγαλη διαφορα με τις μνημες ειναι στο consistency, και απο οσο εχω δει σε gear 2 εχω μεγαλα σκαμπανεβασματα στο framerate. Γιαυτο προτιμώ 3333 σε gear 1 απο 4500 σε gear 2.

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παντως σε 4k οι DDR5 βοηθανε με το μεγαλυτερο bandwidth εκει που το latency δεν παιζει τοσο μεγαλο ρολο οσο σε cpu limited resolutions.. Το διαπιστωσα ιδιοις ομμασι εφτασα να δω και 10% αυξηση επιδοσεων σε μερικα παιχνιδια με ιδιες ρυθμισεις απο οτι με τον 5950x που ειχα (σε ιδια ρολογια gpu)..

Επεξ/σία από d4ydr33m3r
  • Like 1

Μόλις τώρα, Herald είπε

Yeap, λογικα η μικρή cache παιζει ρολο, αλλα ο 11600k με tune ειναι πανω απο 10900k stock μνημες ακομα και στο cb. Φυσικα με tuned ram ο 2ος ειναι αλλού

Παντως η μεγαλη διαφορα με τις μνημες ειναι στο consistency, και απο οσο εχω δει σε gear 2 εχω μεγαλα σκαμπανεβασματα στο framerate. Γιαυτο προτιμώ 3333 σε gear 1 απο 4500 σε gear 2.

Προφανέστατα όταν ''βγαίνεις'' από την cache έχεις 70ns+ που δεν είναι και ότι καλύτερο, εντάξει στο τέλος θα έχουν μισό giga σε L3 και δεν θα υπάρχει πλέον θέμα βγαίνω από την L3, κυρίως η AMD προς τέλος του AM5 θα είναι κοντά, θεωρητικά είδη από τα 5nm, τα 32mb on die μπορεί να γίνουν 64mb και τα 64mb stacked να γίνουν 128mb, οπότε ίσως από τους zen 4 να φέρει 192mb cache (στο 1 ccd) σε desktop, αν και κάτι μου λέει θα μείνει στην συντηρητική λύση του διπλασιασμού στο chiplet, οπότε 64mb.

Και η intel πάντως θα φουσκώσει L3 στους 13th gen, 64mb δεν παίζει με την καμία, λογικά 35-40MB, λογικό είναι γιατί οι ddr5 θα έχουν hit στο latency, δεν θα φτάσουν (μάλλον) ποτέ ddr4 στα καλύτερα τους.

30 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Προφανέστατα όταν ''βγαίνεις'' από την cache έχεις 70ns+ που δεν είναι και ότι καλύτερο, εντάξει στο τέλος θα έχουν μισό giga σε L3 και δεν θα υπάρχει πλέον θέμα βγαίνω από την L3, κυρίως η AMD προς τέλος του AM5 θα είναι κοντά, θεωρητικά είδη από τα 5nm, τα 32mb on die μπορεί να γίνουν 64mb και τα 64mb stacked να γίνουν 128mb, οπότε ίσως από τους zen 4 να φέρει 192mb cache (στο 1 ccd) σε desktop, αν και κάτι μου λέει θα μείνει στην συντηρητική λύση του διπλασιασμού στο chiplet, οπότε 64mb.

Και η intel πάντως θα φουσκώσει L3 στους 13th gen, 64mb δεν παίζει με την καμία, λογικά 35-40MB, λογικό είναι γιατί οι ddr5 θα έχουν hit στο latency, δεν θα φτάσουν (μάλλον) ποτέ ddr4 στα καλύτερα τους.

Καλα τα προβλημα με το φορτωνε cache και ασε το latency να παει στα 1000ns ειναι η εντελως αλλοπροσαλες επιδοσεις. Το ειχα γραψει ξανα και καποιοι με κοροιδευαν. Βλεπεις τον 5950x σε κάποια games η σε καποια σημεια ενος game να ξεπερνάει και επεξεργαστές που δεν έχουν βγει ακομα (400 fps στο warzone δεν θα βγαζει ουτε ο raptor lake) και σε αλλα σημεια του παιχνιδιού η σε αλλα παιχνιδια να παλευει να περασει 8700k (χανει και τα 160 σε downtown). 

Φαινεται και απο το video που ανεβηκε πιο πριν, δες τον 5600x πως ανεβοκατεβαινει στα charts εντελώς αλλοπροσαλα. Αλλού φτάνει high end alderlake, αλλου μένει πισω απο 10600k (8700k ουσιαστικα). 

Οσο έπαιζα - ασχολιουμουν πολυ με warzone ας πουμε, ο 10900k ηταν μεταξυ 220 και 300 fps, ενω τερματισμενος 5950x επαιζε απο 150 εως 400. Ε ρε φιλε ειναι λιγο ανοητο αυτο. 

• Like 3

22 λεπτά πριν, Herald είπε

Καλα τα προβλημα με το φορτωνε cache και ασε το latency να παει στα 1000ns ειναι η εντελως αλλοπροσαλες επιδοσεις. Το ειχα γραψει ξανα και καποιοι με κοροιδευαν. Βλεπεις τον 5950x σε κάποια games η σε καποια σημεια ενος game να ξεπερνάει και επεξεργαστές που δεν έχουν βγει ακομα (400 fps στο warzone δεν θα βγαζει ουτε ο raptor lake) και σε αλλα σημεια του παιχνιδιού η σε αλλα παιχνιδια να παλευει να περασει 8700k (χανει και τα 160 σε downtown). 

Φαινεται και απο το video που ανεβηκε πιο πριν, δες τον 5600x πως ανεβοκατεβαινει στα charts εντελώς αλλοπροσαλα. Αλλού φτάνει high end alderlake, αλλου μένει πισω απο 10600k (8700k ουσιαστικα). 

Οσο έπαιζα - ασχολιουμουν πολυ με warzone ας πουμε, ο 10900k ηταν μεταξυ 220 και 300 fps, ενω τερματισμενος 5950x επαιζε απο 150 εως 400. Ε ρε φιλε ειναι λιγο ανοητο αυτο. 

Κοίτα η cache ανέκαθεν ήταν premium, θέλεις να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και πιο γρήγορες L2/L3, το memory latency πάντα θα αυξάνεται με τις πιο γρήγορες μνήμες που με τα more cores χρειάζονται.

Θεωρητικά πάντως μετά από ένα σημείο θα βαράς 100% hit, οπότε δεν θα βλέπεις σημεία που θα πέφτουν τα καρέ, θέλω να δω πάντως και τον 5800x3D με τριπλασιασμό της L3 που θα φτάσει και πως θα συμπεριφέρεται.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Razor333 είπε

με τριπλασιασμό της L3 που θα φτάσει και πως θα συμπεριφέρεται.

Ακόμη ποιο περίεργα , σε άλλα σημεία θα βγάζει εκπληκτικές επιδόσεις και σε άλλα σημεία θα πατώνει. Δύσκολο να αξιολογηθεί ως cpu όταν έχει τόσο ακραία σκαπανεβάσματα ακόμη και εντός συγκεκριμένου task. Νομίζω ότι είναι λύση "αναγκης" για την AMD γιατί μέχρι να κυκλοφορήσει το ΑΜ5 πρέπει να μοιάζει ότι "δεν έχασε το τρένο".

Οσοι έχουν ικανοποιητικό pc καλό θα ήταν να περιμένουν το φθινόπωρο να δουν το AM5 & raptor και μετά να αποφασίσουν για αναβάθμιση. Αλλωστε ακούγεται ότι στο Β' εξάμηνο του '22 θα αρχίσουν να μπαίνουν σε λειτουργία νέα εργοστάσια παραγωγής chips (αυτά που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2020) και θα αρχίσει η σταδιακή αποσυμπίεση της αγοράς. Εντός του 2023 θα έχουμε αποκατάσταση της προσφοράς γιατί πολλά σχετικά εργοστάσια έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

Ακόμη ποιο περίεργα , σε άλλα σημεία θα βγάζει εκπληκτικές επιδόσεις και σε άλλα σημεία θα πατώνει. Δύσκολο να αξιολογηθεί ως cpu όταν έχει τόσο ακραία σκαπανεβάσματα ακόμη και εντός συγκεκριμένου task. Νομίζω ότι είναι λύση "αναγκης" για την AMD γιατί μέχρι να κυκλοφορήσει το ΑΜ5 πρέπει να μοιάζει ότι "δεν έχασε το τρένο".

Οσοι έχουν ικανοποιητικό pc καλό θα ήταν να περιμένουν το φθινόπωρο να δουν το AM5 & raptor και μετά να αποφασίσουν για αναβάθμιση. Αλλωστε ακούγεται ότι στο Β' εξάμηνο του '22 θα αρχίσουν να μπαίνουν σε λειτουργία νέα εργοστάσια παραγωγής chips (αυτά που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2020) και θα αρχίσει η σταδιακή αποσυμπίεση της αγοράς. Εντός του 2023 θα έχουμε αποκατάσταση της προσφοράς γιατί πολλά σχετικά εργοστάσια έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται.

Δεν νομίζω, το πιο πιθανό θα είναι να έχει λιγότερα σημεία που θα κάνει miss η L3 cache.

Οι τιμές δεν θα πέσουν, δεν νομίζω ότι το am5 κυρίως θα είναι φθηνό, ούτε πρόκειται να είναι φθηνοί οι επεξεργαστές στα 5nm αν πάνε τελικά και σε 8+16 και σε 3d cache, ο 6950x θα είναι πάνω από 1000€ cpu, ούτε πιστεύω θα αφήσει τον 6600x με 1 ccd και 6 cores απέναντι στον 13600Κ που παίζει να έρθει με 6+8, ούτε τον 6800x με 8 cores, απέναντι σε 8+8, πιθανολογώ οι X θα έχουν όλοι 2 ccd πλέον, για να συνεχίσει να αρμέγει 400αρια και 500αρια στους ''mainsteam''. 

Το να περιμένεις για raptor είναι πιο λογικό, γιατί θα έχεις και 1 χρόνο boards στην αγορά και φαίνεται η intel να κρατάει και κάποια λογική στις τιμές, προς το παρόν βέβαια.

Οι ddr5 δεν θα πέσουν πάντως (σε τιμές ddr4), για 1 χρόνο και βάλε θα βγαίνουν συνέχεια διαφορετικά ICs που θα είναι καλύτερα και αυτά θα είναι τα ακριβά, ξεκινάς και από τα 32GB, η λογική τιμή θα είναι τα 300€ και βάλε.

Για να πέσουν για τα καλά οι τιμές θα πρέπει πάλι να βαλτώσει η αγορά, που θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν πλησιάζει ακόμα.

Επεξ/σία από Razor333

8 λεπτά πριν, morehp είπε

Στο UK εμφανίστηκαν αρκετά τεμάχια ADATA DDR5 6000 CL40 σε 2-3 retailers. 350 ευρώ για το κιτ 32GB (2x16)

Παίζει να είναι και hynix αυτές.. καλή τιμή πάντως, αλλά ΑΝ στέλνουν Ελλάδα, συν το τελωνείο φυσικά.

Το ocuk ειναι εξαιρετικο καταστημα και παραδιδει την επομενη μερα απο την παραγγελια. Πήρα τους ανεμιστηρες απο εκει. Τωρα με τελωνείο για ελλαδα δεν ξέρω τι θα παιχτεί 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, BlueAverage είπε

Τις flarex που φοράς εσύ ή τις trident z 3200 c14 που φοράω εγώ τις θεωρείς φτηνές μνήμες? Ακόμα κρατάνε τις αρχικές τιμές τους. Μιλάμε για 150αρια. Όσο για την ψύκτρα τους, το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα. Την ψύκτρα του 2600x φοράει και μάλιστα χωρίς χαλκό. Σκέτο αλουμίνιο. Ετσι και βάλεις καμιά 3080 ή καμιά 6700xt στο κουτί, τότε θα την ακούσεις να κάνει σαν jet sky.    

85 ευρω αγοραζεις Crucial ballistix 3600Mhz CL16 που ανετα παει μεχρι και 4000Mhz, μην λεμε οτι να ναι τωρα.

Επισης, αυτη την στιγμη που μιλαμε εχω στον 3600x την stock ψυκτρα με 6700xt και ο θορυβος σε day to day tasks (web browsing, office κλπ) ειναι ανυπαρκτος. Σε gaming ναι ακουγεται αλλα σε καμια περιπτωση δεν σου παιρνει τα αυτια. Αν κανεις stress test προφανως κανει σαν jet engine, κατι το οποιο ειναι απολυτα λογικο οχι μονο για την stock ψυκτρα αλλα και για το 80% των aftermarket.

In other news, αν ο 12400 ειχε κολλησει στον τοιχο τον 5600x, ο 12100F μολις τον τελειωσε μαζι με ολη την σειρα των Ryzen 3000series (για οποιον το σκεφτοταν ως επιλογη με ενα καλο Price reduction).  Ολα αυτα για Gaming φυσικα, μιας και στο productivity υπαρχει ακομα αξια στους AMD. Βεβαια σε καμια περιπτωση στα λεφτα που ειναι τωρα.

Επεξ/σία από Crus
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...