Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Razor333 είπε

12700KF [email protected], watt/temps σε rendering/gaming.

563754605_Screenshot2021-12-17220014.png.0e0207cfb8e1558078a7739b4931f9f3.png55558306_Screenshot2021-12-17220731.png.5d8bf325455c9efbd6948bf2ffdc5863.png

Ένα άγχος το είχα με την κατανάλωση (μεγαλύτερο usage στην 3090 ---> μεγαλύτερη κατανάλωση) και χτύπησα ένα 1200 τροφοδοτικό :P  

Σε peak πόσο τραβάει χοντρικά σε gaming? Ξεπερνάει 700? 

1 ώρα πριν, ioannis__ είπε

Θεωρώ η διαφορά δεν θα είναι ορατή χωρίς afterburner. Απλά όπως το σκέφτομαι πουλάω 5600X + B450 στα 250 και βάζω άλλα τόσα. Με 500 τι είναι το καλύτερο που μπορώ να πάρω; Να πάω σε 5800Χ meh το θεωρώ. Αν μείνω ΑΜ4 θα άξιζε να πάω στον 5900Χ κρατώντας την Β450 (είναι και αυτό μια σκέψη). Αλλιώς σε intel 12700F + B660..

Εξαρχής έκανες κακή κίνηση που πήγες σε 5600x, αλλά αφού τον πήρες κάτσε εκεί που είσαι ρε. Άλλαξε κάρτα, περίμενε να βγούν και οι 3d και βλέπεις. Μπορεί να κάνει καμιά έκπληξη η AMD και να έχουν κανονικές τιμές

• Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Herald είπε

Ένα άγχος το είχα με την κατανάλωση (μεγαλύτερο usage στην 3090 ---> μεγαλύτερη κατανάλωση) και χτύπησα ένα 1200 τροφοδοτικό :P  

Σε peak πόσο τραβάει χοντρικά σε gaming? Ξεπερνάει 700? 

Σε games έχει χαμηλή κατανάλωση και temps δεν θα είχες κανένα θέμα και με 750αρι που είμαι τώρα.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Σε games έχει χαμηλή κατανάλωση και temps δεν θα είχες κανένα θέμα και με 750αρι που είμαι τώρα.

Mε 11600k χτυπάει spikes στα 680-700w, δεν θα έμενα σε 750αρι. 850 έχω και το έστειλα, πήρα το dark power pro 1200w, γενικά δεν είναι καλό να δουλευείς στο 80% το τροφοδοτικό, πνέει τα λοίσθια αρκετά πιο σύντομα.

1000αρι ήθελα αλλά βλέπω τις νέες κάρτες να πάνε στα 600+ watt, οπότε έγινα futureproof :P 

Bέβαια εξαρτάται και το παιχνίδι, το warzone που τεντώνει ότι βρεί μπροστά του μου κάνει αυτά τα power spikes, στα υπόλοιπα είμαι στα 550-600

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, Herald είπε

dark power pro 1200w

350 ευρώ PSU... lol έχεις πάρει ότι πιο υπερβολικό υπάρχει 🤗 και κάθεσαι και μου αναλύεις για το μειωμένο value του itx που έφτιαξα με 750 ευρώ (pc case/cpu/mb/ram/psu και πραγματικό κόστος για εμένα 490 με το ΦΠΑ και φόρο που γλιτώνω).

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, elpenor είπε

lol έχεις πάρει ότι πιο υπερβολικό υπάρχει 🤗 και κάθεσαι και μου αναλύεις για το μειωμένο value του itx που έφτιαξα με 750 ευρώ (περιλαμβάνει τα πάντα εκτός GPU/οθόνη και πραγματικό κόστος για εμένα 490 με το ΦΠΑ και φόρο που γλιτώνω).

Spoiler

Αν το PC τραβάει 700, και λογικά θα φτάσει παραπάνω τώρα με τον 12900k, δεν είναι υπερβολικό να έχεις τροφοδοτικό που δουλεύει στο 60-65% capacity. TBF, θα έλεγα είναι και underpowered. Σκέψου ότι μια κάρτα γραφικών έχει power delivery για 1000w ενώ τραβάει 350-400-450(3080 - 3090). 

Αλλά όπως και να έχει το value δεν έχει να κάνει με το πόσα έδωσες αλλά με το τι πήρες. Τα μικρά zen 3 δεν είναι καλό value, από την μέρα που βγήκανε μέχρι και σήμερα. Κακό value θα ήταν αν έπαιρνα ένα 1200w titanium που κοστίζει παραπάνω από τα υπόλοιπα 1200w titanium, όπως ο 5800x κοστίζει παραπάνω από τα υπόλοιπα 8πύρηνα, και ακόμα και 10πύρηνα CPU. 

Το ΦΠΑ και ο φόρος που γλύτωσες δεν αλλάζει κάτι, ότι και να αγόραζες θα γλύτωνες ΦΠΑ και φόρο αφού έκοψες τιμολόγιο

Το θέμα είναι πώς οτιδήποτε δουλεύεις καθημερινά, πολλές ώρες, στο 80+% capacity, πιθανόν να σου χαλάσει και μέσα στο χρόνο βδομάδα. Από ψυγεία και air condition μέχρι μηχανές αυτοκινητού. Από την άλλη αν τα δουλεύεις στο 30-40-50% μπορεί και να κρατήσουν δεκαετίες

Γρήγορο πείραμα, άνοιξε την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης, θα αναγκαστεί να δουλεύει στο 100% και θα το πάρεις στα χέρια σε λίγες μέρες :P 

Επεξ/σία από Herald
  • Confused 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Herald είπε

Mε 11600k χτυπάει spikes στα 680-700w, δεν θα έμενα σε 750αρι. 850 έχω και το έστειλα, πήρα το dark power pro 1200w, γενικά δεν είναι καλό να δουλευείς στο 80% το τροφοδοτικό, πνέει τα λοίσθια αρκετά πιο σύντομα.

1000αρι ήθελα αλλά βλέπω τις νέες κάρτες να πάνε στα 600+ watt, οπότε έγινα futureproof :P 

Bέβαια εξαρτάται και το παιχνίδι, το warzone που τεντώνει ότι βρεί μπροστά του μου κάνει αυτά τα power spikes, στα υπόλοιπα είμαι στα 550-600

Σίγουρα και εγώ κάνα 1000αρι θα προτιμούσα τώρα, αλλά δεν θα κλάψω και ιδιαίτερα και να καεί 10 χρόνια εγγύηση έχει, πάντως σίγουρα σε games είναι σαφώς πιο άνετο από πριν με τον 5950x που σε bugαρισμένα games που σπάμαραν threads έβλεπα και 750 σύνολο στην πρίζα, τώρα είμαι 100w κάτω με τα ίδια fps, στα περισσότερα είναι 50-60w κάτω, όπως και υπολόγιζα.

• Like 3
Δημοσ.
4 ώρες πριν, malakudi είπε

220$ για B660 Mortar; Δε πάνε καλά οι εταιρείες μητρικών, έχουν χάσει το μέτρο. 140$ κάνει η B550 Mortar. Αν βγουν με τέτοιες τιμές αφαιρούν μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος που έχουν οι Alder Lake.

Χρεώνουν παραπάνω και το Pcie5 μάλλον. Γενικά όλα ακριβά ειναι πλέον οπότε τι να λέμε την φάγαμε τώρα κ δε βλέπω να αλλάξει κάτι

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, Herald είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Αν το PC τραβάει 700, και λογικά θα φτάσει παραπάνω τώρα με τον 12900k, δεν είναι υπερβολικό να έχεις τροφοδοτικό που δουλεύει στο 60-65% capacity. TBF, θα έλεγα είναι και underpowered. Σκέψου ότι μια κάρτα γραφικών έχει power delivery για 1000w ενώ τραβάει 350-400-450(3080 - 3090). 

Αλλά όπως και να έχει το value δεν έχει να κάνει με το πόσα έδωσες αλλά με το τι πήρες. Τα μικρά zen 3 δεν είναι καλό value, από την μέρα που βγήκανε μέχρι και σήμερα. Κακό value θα ήταν αν έπαιρνα ένα 1200w titanium που κοστίζει παραπάνω από τα υπόλοιπα 1200w titanium, όπως ο 5800x κοστίζει παραπάνω από τα υπόλοιπα 8πύρηνα, και ακόμα και 10πύρηνα CPU. 

Το ΦΠΑ και ο φόρος που γλύτωσες δεν αλλάζει κάτι, ότι και να αγόραζες θα γλύτωνες ΦΠΑ και φόρο αφού έκοψες τιμολόγιο

Το θέμα είναι πώς οτιδήποτε δουλεύεις καθημερινά, πολλές ώρες, στο 80+% capacity, πιθανόν να σου χαλάσει και μέσα στο χρόνο βδομάδα. Από ψυγεία και air condition μέχρι μηχανές αυτοκινητού. Από την άλλη αν τα δουλεύεις στο 30-40-50% μπορεί και να κρατήσουν δεκαετίες

Γρήγορο πείραμα, άνοιξε την πόρτα του ψυγείου ή της κατάψυξης, θα αναγκαστεί να δουλεύει στο 100% και θα το πάρεις στα χέρια σε λίγες μέρες :P 

Spoiler

Δεν εννοώ ότι το ΦΠΑ/φόρος αλλάζει το value του συστήματος, απλά ότι το σύστημα που έφτιαξα μου κόστισε ελάχιστα ενώ ένα high end σύστημα σαν το δικό σου θα μου κόστιζε πολλές φορές παραπάνω για επιδόσεις που είναι μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οριακά διπλάσιες.

Δηλαδή οκ να δεχτώ ότι το σύστημα που πήρα θα έπρεπε να έχει 70 ευρώ λιγότερο (δηλαδή να μου κοστίσει 45 ευρώ λιγότερα) αλλά και εσύ αν κοιτούσες το value θα έπρεπε να δεις ότι από ένα σημείο και μετά το κάθε extra fps το έχεις πληρώσει χρυσό...

Δεν λέω ότι έκανες άσχημα που τα πήρες, καλά έκανες αλλά μην γράφεις στους άλλους ότι έκαναν κακές αγορές κλπ... ούτε για future proof γιατί πχ ακόμα και αν σου καιγόταν στα 3 χρόνια το μικρότερο τροφοδοτικό πέρα από του ότι θα είχε εγγύηση θα μπορούσες να πάρεις καινούργιο και να έχεις δώσει συνολικά λιγότερα. Τα PSU είναι rated με βάση το πόσο ρεύμα δίνουν αλλά υπάρχουν και απώλειες, δηλαδή ένα 750W όταν δίνει το 100% στο μετρητή της πρίζας θα δεις 825W+.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, elpenor είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Δεν εννοώ ότι το ΦΠΑ/φόρος αλλάζει το value του συστήματος, απλά ότι το σύστημα που έφτιαξα μου κόστισε ελάχιστα ενώ ένα high end σύστημα σαν το δικό σου θα μου κόστιζε πολλές φορές παραπάνω για επιδόσεις που είναι μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οριακά διπλάσιες.

Δηλαδή οκ να δεχτώ ότι το σύστημα που πήρα θα έπρεπε να έχει 70 ευρώ λιγότερο (δηλαδή να μου κοστίσει 45 ευρώ λιγότερα) αλλά και εσύ αν κοιτούσες το value θα έπρεπε να δεις ότι από ένα σημείο και μετά το κάθε extra fps το έχεις πληρώσει χρυσό...

Δεν λέω ότι έκανες άσχημα που τα πήρες, καλά έκανες αλλά μην γράφεις στους άλλους ότι έκαναν κακές αγορές κλπ... ούτε για future proof γιατί πχ ακόμα και αν σου καιγόταν στα 3 χρόνια το μικρότερο τροφοδοτικό πέρα από του ότι θα είχε εγγύηση θα μπορούσες να πάρεις καινούργιο και να έχεις δώσει συνολικά λιγότερα.

Δεν διαφωνώ με αυτά που λες, αλλα δεν παρουσίασα τις αγορές μου σαν δωρο της intel και τρομερό value. Προφανως ολα overpriced as duck ειναι οσα πηρα. Εγω απαντησα στο post που ειπες να ναι καλα η amd που σου έδωσε 8 πυρηνο στα 350 ευρω κοντα. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Herald είπε

Δεν διαφωνώ με αυτά που λες, αλλα δεν παρουσίασα τις αγορές μου σαν δωρο της intel και τρομερό value. Προφανως ολα overpriced as duck ειναι οσα πηρα. Εγω απαντησα στο post που ειπες να ναι καλα η amd που σου έδωσε 8 πυρηνο στα 350 ευρω κοντα. 

Spoiler

Εγώ απλά είπα ότι ευτυχώς η AMD μου έδωσε CPU+ αξιοπρεπή μητρική + DDR4 με 600 ευρώ για το mini itx μου τη στιγμή που οι επιλογές της Intel ήταν ή την υψηλού ρίσκου και χωρίς διαθεσιμότητα low end ASRock ή κάποιο 11ΧΧΧ ή ένα σκασμό λεφτά για το σαφώς καλύτερο (αλλά όχι τόσο χρήσιμο σε εμένα που δεν παίζω games) συνδυασμό Z690i strix + DDR5.

Κοίτα εγώ συμφωνώ με αρκετά από αυτά που γράφεις απλά νοιώθω ότι κάπου υπάρχουν υπερβολές όπως όταν πχ λες στον Γιάννη ότι έκανε κακή αγορά με τον 5600X τη στιγμή που όταν τον πήρε ήταν πραγματικά λουκούμι για αυτόν... εξαντλεί τη GPU του στο 100%, καίει λιγότερο από τους 11ΧΧΧ που υπήρχαν τότε οπότε ήταν ιδανικός για το itx σύστημα του και ναι όντως του έφαγε 50-70 ευρώ η Lisa αλλά εκείνη τη στιγμή μόνο με αυτόν έκανε ιδανικά τη δουλειά του και μπόρεσε να κρατήσει και τη μητρική του. Είναι κατά τη γνώμη μου μία φυσιολογική αγορά...

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Χρεώνουν παραπάνω και το Pcie5 μάλλον. Γενικά όλα ακριβά ειναι πλέον οπότε τι να λέμε την φάγαμε τώρα κ δε βλέπω να αλλάξει κάτι

Απο την cpu δεν το παιρνει το pcie 5? το chipset δεν δινει μονο  pcie4 ? κανω λαθος?

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
Μόλις τώρα, akoinonitos είπε

Απο την cpu δεν το παιρνει το pcie 5? το chipset δεν δινει μονο  pcie4 ? κανω λαθος?

Σωστά αλλά πρέπει να το υποστηρίξει και το slot της μητρικής.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Σωστά αλλά πρέπει να το υποστηρίξει και το slot της μητρικής.

1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

ουαου! πολυ δουλεια και χρημα 😛

Θεωρητικά η υποστήριξη ενός πιο γρήγορου διαύλου στη μητρική είναι πιο δαπανηρή. Αλλά πόσο; Και η υποστήριξη pci-e 5.0 είναι θεωρητική, υπάρχει κάτι που να είναι pci-e 5.0 σήμερα; Νομίζω όχι.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...