Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Το IPC δεν είναι εφεύρεση, είναι μονάδα μέτρησης της λειτουργιάς του επεξεργαστεί. Μετράει πόσα Instructions (mOPs) μπορεί να επεξεργαστεί (για την ακρίβεια πόσα μπορεί να κάνει Retire) ο επεξεργαστής ανά κύκλο λειτουργιάς. Από την στιγμή που όλοι οι επεξεργαστές (ας πάρουμε μόνο τους χ86) λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο , τότε μπορούμε να συγκρίνουμε το IPC μεταξύ τους.

Για να μιλήσεις γενικά για IPC πρέπει να πάρεις μετρήσεις από πολλές εφαρμογές και να βγάλεις ένα μέσο όρο. Αυτό κάνει και η AMD και η Intel όταν μιλάνε για IPC.

Το IPC δεν είναι καθόλου άχρηστο για να συγκρίνεις επεξεργαστές, το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα όταν μετράμε το performance των επεξεργαστών.

Performance = IPC x Clock Speed x Number of Cores.

STP = IPC x Clock Speed

Παράδειγμα,

ZEN 3 IPC Increase

Mark-Papermaster-AMD-Zen-3-IPC-Improveme

Και παρακάτω από πού έβγαλαν αυτό το 19% IPC increase. 

Όπως βλέπουμε το IPC δεν είναι σταθερό σε όλα τα application αλλά παίζει ανάλογα με το applicationΚαι είναι αναμενόμενο, κάθε εφαρμογή είναι γραμμένη με διαφορετικό κώδικα.

82556edb95ba8972eba7f73424e8263d.png

Μια μοναδα μετρησης απο καποιος "εφευρισκεται" για να υπαρξει. Και αυτος που την εβγαλε (μου διαφευγει το ονομα του τωρα) την εβγαλε για να κανει συγκισηστην προοδο της αρχιτεκτονικης του σε arm. 

Οπως ειπες και εσυ η amd συγκρινει το ipc απο γενια σε γενια της και σωστα κανει για να δειξει την εξελιξη της. 

Αυτο δεν σημαινει οτι το ipc εχει κανενα νοημα για συγκριση διαφορετικων skus και ποσο μαλλον cpu διαφορετικων εταιριων που τα ρολογια ειναι εντελως διαφορετικα. 

Δεν νομιζω πως δεν μπορεις να κατανοησεις τι γραφω.

4 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Τα μαλλιά μου τραβάω και εγώ από χτες με το latency, λογικά δεν είσαι stable, δοκίμασε με 2Ν μήπως παίξει καλύτερα.

Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί δεν είμαι ούτε 3800c14 stable, με χρονισμούς που έπαιζαν οι μνήμες μου. 

Καλά κάτι c14 στα 4000 και πάνω είναι μόνο για κάποιες ddr4, που καλύτερα να περιμένεις για ddr5 αν είναι να τις αγοράσεις.

μηπως σας το γυριζει σε gear 2 απο μονη της η μητρικη και δεν το κανει report στα windows? Ειναι ευκολο να το διαπιστωσετε αν αρχισετε να κατεβαζετε συχνοτητα η αν ανεβασετε sa και κατεβει το latency. 

Eπισης βλεπω και στους 11xxx οτι οι μνημες θελουν πολυ παραπανω ταση απο οτι ηθελαν στα ρυζια.

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, star4 είπε

24/7 imc/mem settings

wtf το latency δεν έπρεπε να είναι sub 50's ;

1215786482_Screenshot(15).png.133c6be4464100a26915884c57b5f1bb.png

Trefi είναι χαμηλά, RTL's είναι ψηλά. Σφίξτα λίγο και θα πέσεις. Νούμερα από cometlake δεν πρόκειται να πιασεις.

Είσαι Gear 1? Επίσης κλείσε τα background tasks η καλύτερα τρέξε σε safe mode, αλλιώς δεν έχει νόημα να κοιτάς το latency. Kάποια background apps σου  δίνουν 2-4 ns το καθένα, όπως πχ. το steam

5 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

μηπως σας το γυριζει σε gear 2 απο μονη της η μητρικη και δεν το κανει report στα windows? Ειναι ευκολο να το διαπιστωσετε αν αρχισετε να κατεβαζετε συχνοτητα η αν ανεβασετε sa και κατεβει το latency. 

Eπισης βλεπω και στους 11xxx οτι οι μνημες θελουν πολυ παραπανω ταση απο οτι ηθελαν στα ρυζια.

To βλέπεις και στο cpuz, στην καρτέλα memory γράφει mem controller freq. Θα πρέπει να είναι το μισό του MT/s ή ίδιο με το freequency της ram. 

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

μηπως σας το γυριζει σε gear 2 απο μονη της η μητρικη και δεν το κανει report στα windows? Ειναι ευκολο να το διαπιστωσετε αν αρχισετε να κατεβαζετε συχνοτητα η αν ανεβασετε sa και κατεβει το latency 

50ns με g2, δεν το βλέπω, το έβαλα και χειροκίνητα στο bios, δεν το άφησα auto, θα το τσεκάρω όμως. 

Προς το παρόν έχω βάλει στόχο για 3800c14, δεν νομίζω να έχει νόημα το 4000/4100c16 που θα παίξουν οι μνήμες μου.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Razor333 είπε

50ns με g2, δεν το βλέπω, το έβαλα και χειροκίνητα στο bios, δεν το άφησα auto, θα το τσεκάρω όμως. 

Προς το παρόν έχω βάλει στόχο για 3800c14, δεν νομίζω να έχει νόημα το 4000/4100c16 που θα παίξουν οι μνήμες μου.

Aν περιμένεις νούμερα cometlake πάντως δεν τα πιάνεις. Χοντρικά 10ns πάνω είναι τα alderlake στο aida.

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Μια μοναδα μετρησης απο καποιος "εφευρισκεται" για να υπαρξει. Και αυτος που την εβγαλε (μου διαφευγει το ονομα του τωρα) την εβγαλε για να κανει συγκισηστην προοδο της αρχιτεκτονικης του σε arm. 

Οπως ειπες και εσυ η amd συγκρινει το ipc απο γενια σε γενια της και σωστα κανει για να δειξει την εξελιξη της. 

Αυτο δεν σημαινει οτι το ipc εχει κανενα νοημα για συγκριση διαφορετικων skus και ποσο μαλλον cpu διαφορετικων εταιριων που τα ρολογια ειναι εντελως διαφορετικα. 

Δεν νομιζω πως δεν μπορεις να κατανοησεις τι γραφω.

Οι επεξεργαστές επεξεργάζονται Instructions, δεν το εφεύρε κάποιος αυτό για να κάνει σύγκριση μεταξύ επεξεργαστών, έτσι δουλεύουν οι επεξεργαστές και αυτό μετράμε.

Μάλλον τα έχεις μπερδέψει τι είναι το IPC  και τι το STP

Το IPC είναι σε fixed ρολόγια, άλλο το STP που μετράει το IPC x ότι ρολόγια τρέχει ο επεξεργαστής και άλλο το IPC που μετράς σε καθορισμένα ίδια ρολόγια για όλους πχ στα 3.3GHz που μέτρησε η Intel για τους AlderLake  η 4GHz που μέτρησε η AMD στο παραπάνω πίνακα για τους ΖΕΝ 3.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Οι επεξεργαστές επεξεργάζονται Instructions, δεν το εφεύρε κάποιος αυτό για να κάνει σύγκριση μεταξύ επεξεργαστών, έτσι δουλεύουν οι επεξεργαστές και αυτό μετράμε.

Μάλλον τα έχεις μπερδέψει τι είναι το IPC  και τι το STP

Το IPC είναι σε fixed ρολόγια, άλλο το STP που μετράει το IPC x ότι ρολόγια τρέχει ο επεξεργαστής και άλλο το IPC που μετράς σε καθορισμένα ίδια ρολόγια για όλους πχ στα 3.3GHz που μέτρησε η Intel για τους AlderLake  η 4GHz που μέτρησε η AMD στο παραπάνω πίνακα για τους ΖΕΝ 3.

Αν ένας CPU τρέχει στα 5thz και ο άλλος στα 2mhz τι νόημα έχει να συγκρίνουμε IPC? Φιλοσοφικού χαρακτήρα? 

• Confused 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Herald είπε

Αν ένας CPU τρέχει στα 5thz και ο άλλος στα 2mhz τι νόημα έχει να συγκρίνουμε IPC? Φιλοσοφικού χαρακτήρα? 

Τι σχέση έχει αυτό με το τι είναι το IPC και τι το STP ??

• Like 1
Δημοσ.

Aν περιμένεις νούμερα cometlake πάντως δεν τα πιάνεις. Χοντρικά 10ns πάνω είναι τα alderlake στο aida.

Καλά δεν περιμένω νούμερα cometlake, τα 45ns stable πιστεύω είναι εφικτό με τις μνήμες μου, από εκεί και κάτω μόνο με kit που παίζουν 15 ή και 14 πάνω από τα 4000.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Aten-Ra είπε

Τι σχέση έχει αυτό με το τι είναι το IPC και τι το STP ??

Ρε φίλε στο insomnia γράφεις όχι στο παιδί μου και εγώ. Λές να μην ξέρουμε τι είναι το IPC και τι το STP ας πούμε? Απλά τι νόημα έχει το IPC και το παλεύουμε 20 σελίδες τώρα? 

Δημοσ.

Ρε φίλε στο insomnia γράφεις όχι στο παιδί μου και εγώ. Λές να μην ξέρουμε τι είναι το IPC και τι το STP ας πούμε? Απλά τι νόημα έχει το IPC και το παλεύουμε 20 σελίδες τώρα? 

Για την Cache και το IPC μιλάμε τόση ώρα αν δεν το κατάλαβες. Πως επηρεάζει η Cache το IPC. Αν δεν παρακολουθείς την συζήτηση μην πετάγεσαι και ρωτάς άσχετα πράγματα.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Καλά δεν περιμένω νούμερα cometlake, τα 45ns stable πιστεύω είναι εφικτό με τις μνήμες μου, από εκεί και κάτω μόνο με kit που παίζουν 15 ή και 14 πάνω από τα 4000.

Kαι το 45 είναι δύσκολο για 24/7 settings. Μην παράσυρεσαι από τα ανώμαλα στο ocnet, δες τι ρεύματα δίνει όποιος πιάνει τέτοια νούμερα. Πρόχειρα πρόχειρα βλέπω έναν με 43ns να δίνει 1.44 στον IMC...Εγώ τουλάχιστον 1.35 ήδη το θεωρώ ψιλοακραίο αλλά οντώς ορίων. 

Μόλις τώρα, Aten-Ra είπε

Για την Cache και το IPC μιλάμε τόση ώρα αν δεν το κατάλαβες. Πως επηρεάζει η Cache το IPC. Αν δεν παρακολουθείς την συζήτηση μην πετάγεσαι και ρωτάς άσχετα πράγματα.

Η cache του Ryzen συγκεκριμένα.. Στο σωστό θέμα είσαι. 

Η cache δεν επηρεάζει το IPC. Πάμε παρακάτω.

Δημοσ.

Η cache του Ryzen συγκεκριμένα.. Στο σωστό θέμα είσαι. 

Η cache δεν επηρεάζει το IPC. Πάμε παρακάτω.

Δεν μίλησα για συγκεκριμένο επεξεργαστή, για την Cache μιλάμε γενικά και το πώς επηρεάζει το IPC στους επεξεργαστές.  Εβαλα παραδειγμα και από το IPC της Intel και από το IPC της AMD.

Επίσης όταν γράφεις ότι η Cache δεν επηρεάζει το IPC φαίνεται ότι είσαι παντελώς άσχετος με το πώς λειτουργούν οι επεξεργαστές.

Παράδειγμα μπας και καταλάβεις τι @@ρια πέταξες.

2020-11-15-image-3-j_1100.webp

• Like 1
Δημοσ.

Kαι το 45 είναι δύσκολο για 24/7 settings. Μην παράσυρεσαι από τα ανώμαλα στο ocnet, δες τι ρεύματα δίνει όποιος πιάνει τέτοια νούμερα. Πρόχειρα πρόχειρα βλέπω έναν με 43ns να δίνει 1.44 στον IMC...Εγώ τουλάχιστον 1.35 ήδη το θεωρώ ψιλοακραίο αλλά οντώς ορίων.

Καλά στο ocnet είναι πολλοί με 4000c14 κιτάκια, δεν είναι νόρμα. Με ένα νορμαλ kit πιάνεις 3800c14 λογικά χωρίς να καις τον imc ή 4133c16 και καις τον imc, με μέση λύση τα 4000c15, αν τα παίζει και πάλι το kit σου. Αυτά από τις αρχικές μου εντυπώσεις, χωρίς να έχω τίποτα απολύτως stable, με μαγειρεμένα και τα subs.

Δημοσ.

Εντάξει, είμαι παντελώς άσχετος και πέταξα παπαριά. Όταν βάλω τον 12900k στην 3090, η 3090 θα βγάζει περισσότερα fps / clockspeed, άρα αύξησα το IPC των cuda cores. Όταν κλοκάρω τις μνήμες του 12900k, αυξάνω το IPC του. Άντε, πάμε παρακάτω

• Like 1
  • Confused 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...