Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
55 λεπτά πριν, malakudi είπε

Με τι τάση πάει 5600CL36; 36-36-36  δε σηκώνει;

Αφού μπήκες στο χορό, πάρε άλλη μία. Στη τελική η διαφορά με 6400CL36 δε θα είναι πολύ μεγάλη.

SA 0.9v, IMC 1.0v, VVD-VVQD 1.35v

Μόνο 5800 δοκίμασα αλλά δεν μπήκε win, μάλλον θέλει 1.4v

Το επόμενο βήμα είναι 6600+ μόνο, οοοοταν με το καλό!

• Like 3
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μια μικρή διόρθωση ή μάλλον προσοχή! 

Ισχύει ότι η Crucial πλέον κατασκευάζει τις γνωστές 32GB 3600 Ballistix ως Single Rank κάνοντας το θέμα λίγο "λοταρία" στο να σου κάτσουν DR? ( γράφουν ότι οι 3200 δεν έχουν επηρεαστεί τόσο ;! ) 

Σε Intel πλατφόρμα, τι προτιμάμε; Single or Dual?

BL2K16G36C16U4 ο κωδικός 

https://forums.overclockers.co.uk/threads/crucial-32gb-2x16gb-cl16-3600-bl2k16g36c16u4b-single-rank.18905926/

Crucial support say that the extension M16FE1 is the Dual Rank version and the M8FB1 is single rank. 

.. για τις 3600 δεν έχω βρει ακόμη τελευταίου μήνα στοιχεία και οι απαντήσεις που δίνει η Crucial είναι κάπως ότι ναναι στο τσατ

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Μια μικρή διόρθωση ή μάλλον προσοχή! 

Ισχύει ότι η Crucial πλέον κατασκευάζει τις γνωστές 32GB 3600 Ballistix ως Single Rank κάνοντας το θέμα λίγο "λοταρία" στο να σου κάτσουν DR? ( γράφουν ότι οι 3200 δεν έχουν επηρεαστεί τόσο ;! ) 

Σε Intel πλατφόρμα, τι προτιμάμε; Single or Dual?

BL2K16G36C16U4 ο κωδικός 

https://forums.overclockers.co.uk/threads/crucial-32gb-2x16gb-cl16-3600-bl2k16g36c16u4b-single-rank.18905926/

Crucial support say that the extension M16FE1 is the Dual Rank version and the M8FB1 is single rank. 

.. για τις 3600 δεν έχω βρει ακόμη τελευταίου μήνα στοιχεία και οι απαντήσεις που δίνει η Crucial είναι κάπως ότι ναναι στο τσατ

Για max clocks πάντα πας σε dual channel single rank dimms

Δημοσ.

Αν θυμαμαι καλα η ballistix max στο 16gb τους ειναι single rank παντα

Ισως το προβλημα του φιλου με τα 4 ram sticks να οφείλεται και στο dual rank και δημιουργει το  instability στον memory controller;

Συνηθως 4 single rank σε 4 slot ειναι οκ και 2 dual rank σε 2 slot ειναι παλι οκ απο θεμα stability 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με επηρέασαν τα παρακάτω ποστ από του Μπάμπη κ έπειτα  @BabisTs, + @akoinonitos 

Υπάρχουν βλέπω και B die 10€κατι κάτω από τις Trident Z, samsung b die - Gskill FlareX (2X16) στα 190κατι€ (3200/14) = +37€ απ'όσο βρήκα τις 32GB (2X16) 3600/16 Crucial. Αξίζει ή όχι ιδιαίτερα; 

https://www.skroutz.gr/s/20498299/G-Skill-Flare-X-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C14D-32GFX.html

Για "τεμπεληδες" aka αρχάριους ποιες από τις δύο είναι πιο friendly στο να ασχοληθείς ; Μόνο με βασικά timings / ρεύμα , δε ξέρω να παίξω με κάτι άλλο. Πλέον δε θα ασχοληθώ καθόλου με cpu oc, στοκ θα μείνω στον 12700Κ.  Η χρήση του memory oc  θα είναι ώστε να βελτιώσει όπου γίνεται τα low drops fps σε online games όπως τα Call of Duty Warzone, Battlefield 2042

Οι ραμ που περιμένω είναι αυτές αλλά μπορώ να τις γυρίσω κ πίσω αν θέλω

( Amazon https://www.amazon.es/gp/aw/d/B083TRXZ9N/ / link μοντέλου https://www.crucial.com/memory/ddr4/bl2k16g36c16u4r ) 

..που απ'ότι ξέρω ή μάλλον ήξερα μέχρι χθές είναι vfm στα € τους, τώρα αυτό με τις αλλαγές που έκαναν - reddit,overclockers post παραπάνω - με μπέρδεψε 

Επεξ/σία από 7nisiotis
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Με επηρέασαν τα παρακάτω ποστ από του Μπάμπη κ έπειτα  @BabisTs, + @akoinonitos 

Υπάρχουν βλέπω και B die 10€κατι κάτω από τις Trident Z, samsung b die - Gskill FlareX (2X16) στα 190κατι€ (3200/14) = +37€ απ'όσο βρήκα τις 32GB (2X16) 3600/16 Crucial. Αξίζει ή όχι ιδιαίτερα; 

https://www.skroutz.gr/s/20498299/G-Skill-Flare-X-32GB-DDR4-RAM-με-2-Modules-2x16GB-και-Συχνότητα-3200MHz-για-Desktop-F4-3200C14D-32GFX.html

Για "τεμπεληδες" aka αρχάριους ποιες από τις δύο είναι πιο friendly στο να ασχοληθείς ; Μόνο με βασικά timings / ρεύμα , δε ξέρω να παίξω με κάτι άλλο. Πλέον δε θα ασχοληθώ καθόλου με cpu oc, στοκ θα μείνω στον 12700Κ.  Η χρήση του memory oc  θα είναι ώστε να βελτιώσει όπου γίνεται τα low drops fps σε online games όπως τα Call of Duty Warzone, Battlefield 2042

Δεν ξέρω τι μητρική πήρες, πολλές αναφορές ότι dual rank ή 4x single, σε κάποιες μητρικές ούτε που πάνε πάνω από 3600.

Από timings ακόμα, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι αλλά flat primaries και χαμηλά subs, νομίζω μόνο με Samsung bdie.

Οπότε αν θες να ψάξεις την τύχη σου για πάνω από 4000 και θέλεις και 32gb, ίσως αυτά τα sr micron να είναι καλή επιλογή, αλλά θα είναι όντως πιο γρήγορα από Samsung bdie dr με σφικτά timings, έστω και αν μείνεις στα 3600; 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Δεν ξέρω τι μητρική πήρες, πολλές αναφορές ότι dual rank ή 4x single, σε κάποιες μητρικές ούτε που πάνε πάνω από 3600.

Από timings ακόμα, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι αλλά flat primaries και χαμηλά subs, νομίζω μόνο με Samsung bdie.

Οπότε αν θες να ψάξεις την τύχη σου για πάνω από 4000 και θέλεις και 32gb, ίσως αυτά τα sr micron να είναι καλή επιλογή, αλλά θα είναι όντως πιο γρήγορα από Samsung bdie dr με σφικτά timings, έστω και αν μείνεις στα 3600; 

mobo: Msi pro z690 - A DDR4

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Προσωπικά δεν θα πήγαινα σε 32GB μόνο για gaming αυτή τη στιγμή σε DDR4 🙊 

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι κατασκευαστές RAM έχουν disclaimer πως δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτε εκτός για τα specs παρά μόνο για το συγκεκριμένο κιτ που αγοράζεις.

π.χ. ακόμα και να παντρέψεις 2 ίδια κιτ του κατασκευαστή των 2x8 gb δεν είναι σίγουρo πως θα παίξουν εντός των advertised specs! Γι αυτό και υπάρχουν οι "τρελλές" τιμές για ορισμένα κιτ αφού γίνεται binning και testing "εκτός" γραμμής παραγωγής 😉 

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Ναι για τις msi παίζει γκρίνια για τα dual rank πάνω από 3600, παίζει γκρίνια που εξαφάνισε τα beta bios και ουσιαστικά παίζεις ακόμα με το αρχικό, αλλά μπορεί να αλλάξει αυτό αργότερα.

Αν θέλεις να παίξεις xmp σε gear 1, πάρε τα σχετικά σίγουρα και σχετικά φθηνά gskill 3600c16 flat 2x16, που θα πάνε και 4000+ αν αλλάξουν τα πράγματα.

Με dual rank kits που έχουν xmp με ψηλά clocks, θα σου παίξει αυτόματα σε gear 2, οπότε για gear 1, θα πρέπει να επέμβεις εσύ και να τα στρώσεις.

Δημοσ.
20 ώρες πριν, rsttls είπε

Μόνο σε XMP, σε 2133mhz όλα δουλεύουν ρολόι. Αυτός είναι ο λόγος. Θέλω 32gb. 

Σε στοκ παρόλα αυτά με 4 ντιμ, αν ενεργοποιήσω intel cpu graphics ή re-bar, παίζει πάλι αστάθεια.

Μια ακόμα λύση είναι να δοκιμάσεις χειροκίνητες ρυθμίσεις, εφόσον ποσταρεις είναι καλό σημάδι.

Διάλεξε το XMP profile και μετά πήγαινε και ανέβασε τάση 1.38 έως και 1.4

Αν με την τάση έχεις πάλι crash δοκίμασε τα timings από 16-18-18-36 σε 16-19-19-38

Θέλει υπομονή το πράμα...

Δημοσ.

Βγάλτο εντελώς από την πρίζα να αδειάσουν από ρεύμα οι πυκνωτές και κάνε clear cmos. Να ελπίζεις να μην μπρίκαρες το bios

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...