Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, elpenor είπε

Τόσο hype, ασύλληπτες επιδόσεις, διαβάζω και εδώ το forum είπα και εγώ να φτιάξω ένα ακόμα SFF με 12ΧΧΧ αυτή τη φορά. Πριν τα παραγγείλω άνοιξα ένα excel να υπολογίσω το performance per euro όπως κάνω πάντα.

Στην εξίσωση βάζω το κόστος του συνολικού συστήματος (περίπου 1100 ευρώ + CPU/MB/RAM) γιατί στο δικό μου μυαλό μόνο αυτό έχει νόημα, αν ένας επεξεργαστής είναι 30% πιο γρήγορος, 100% πιο ακριβός και το σύστημα με αυτόν βγαίνει συνολικά 25% πιο ακριβό τότε για εμένα είναι καλή αγορά.

Άνοιξα το excel και δίπλα το techpowerup, έγραψα στις στήλες τα test που με ενδιαφέρουν, στη συνέχεια υπολόγισα την τιμή του κάθε συστήματος (mini itx με τις καλύτερες τιμές που βρήκα) και έβγαλα το perf per euro με βάση τον 5600X.

Απόκρυψη περιεχομένων

Total system performance per euro (combined java, vray, ps, octane, mysql, excel, 7zip)

5600X -> 10

5800X -> 11,4

5900X -> 12

5950Χ -> 11,9

11400f -> 8,9

12600 DDR5 -> 8,5

12700 DDR5 -> 9,3

Υποθέτω ότι για τη δική μου χρήση θα πρέπει να πέσουν πολύ οι τιμές ακόμα για να αξίζει να πάρω intel.

Είναι κρίμα που δεν έχει νούμερα με DDR4 το techpowerup να μπορώ να κάνω και αυτή τη σύγκριση, είναι 200 ευρώ παραπάνω οι DDR5.

PS. Έβγαλα και τα νούμερα με DDR4 βλέποντας από τον 12900 ότι οι επιδόσεις σε αυτά που με ενδιαφέρουν είναι πολύ παρόμοιες με τις DDR5 6000.

12600 DDR4 - > 10,2

12700 DDR4 -> 11,1

12900 DDR4 -> 11,2

Αφαιρώντας το test MySQL που πιθανότατα να γίνει optimize στο μέλλον αφού τα αποτελέσματα είναι παράλογα βγαίνουν τα παρακάτω.

Απόκρυψη περιεχομένων

Total system performance per euro (combined java, vray, ps, octane, excel, 7zip)

5600X -> 10

5800X -> 11,3

5900X -> 12,1

5950Χ -> 12,1

11400f -> 8,9

12600 DDR4 - > 11,2

12700 DDR4 -> 12

12900 DDR4 -> 12,3

Και ως SFFPC builders αυτή τη φορά μας ξ#σκισαν. Μητρικές μικρές άφαντες, ακριβές περισσότερο από ποτέ και με ακόμα πιο δύσκολο το να επιλέξει κάποιος αερόψυκτρα που να χωράει. Το σκέφτομαι να πάρω απλά ενα σκαμπό και να στήσω εκεί το νέο σύστημα σε ΑΤΧ κουτί/ATX mobo ως φθηνότερη αναγκαστική λύση καθώς έχω μικρό γραφείο και μικρό δωμάτιο εξού και με βόλευε το ITX. Βέβαια έχω ήδη το Nr200 και αν δε φύγει θα το κρατήσω έστω πάνω στο ράφι για μελλοντική χρήση. 

Επεξ/σία από 7nisiotis
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Και ως SFFPC builders αυτή τη φορά μας ξ#σκισαν. Μητρικές μικρές άφαντες, ακριβές περισσότερο από ποτέ και με ακόμα πιο δύσκολο το να επιλέξει κάποιος αερόψυκτρα που να χωράει. Το σκέφτομαι να πάρω απλά ενα σκαμπό και να βάλω εκεί το σύστημα σε ΑΤΧ κουτί καθώς έχω μικρό γραφείο και μικρό δωμάτιο αλλά έχω ήδη το Nr200 και αν δε φύγει θα το κρατήσω έστω πάνω στο ράφι για μελλοντική χρήση. 

Δεν υπάρχει καν μητρική.... οι επιλογές που έχω δει ως τώρα είναι:

1. GIGABYTE Z690I AORUS ULTRA DDR4 -> 1/5 star παντού στο internet γράφουν ότι είναι εντελώς broken

2. Asus Rog Strix Z690-I -> Μόνο DDR5 που οι μόνες που αξίζουν έχουν 450 ευρώ.....

3. Z690 Phantom Gaming-ITX/TB4 -> Μόνο DDR5

4. Z690M-ITX/ax -> Δεν μου έχει γεμίσει το μάτι αλλά είναι μάλλον η μοναδική επιλογή... θα την ψάξω μήπως και δεν είναι εντελώς χάλια.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, unforgiven είπε

Benchmarks σε Adobe Suite, Cinema 4D και άλλα σχετικά προγράμματα. Ψήθηκα (όχι από τη ζέστη)

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/12th-Gen-Intel-Core-CPU-Review-Roundup-2248/

Αυτό είναι το συγκεντρωτικό άρθρο. Έχει και ένα για κάθε πρόγραμμα που μετρήθηκε.

Σοκαριστικες επιδοσεις αλλα κριμα που δσν έδειξε και καταναλωση να κρυφτουν τα αλεξιπτωτα 😎

• Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, elpenor είπε

Z690 Phantom Gaming-ITX/TB4

Τις Asrock ξεχασε τες. Τα σκάτωσαν και έρχονται power limited (με εξαίρεση 1-2 κορυφαίες πανάκριβες-δες στο twitter την αναφορά του HardwareUnboxed) Άσε που 2/2 είχα θέματα. Τέλος μόνο 2 έτη εγγύηση.

Μοναδική που τα έχει όλα είναι η Msi z690i Unify που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

24 λεπτά πριν, elpenor είπε

GIGABYTE Z690I AORUS ULTRA DDR4

Υπάρχει πρόβλημα με τις DDR4 + Z690 GIGABYTE. Πιθανότατα bios related?!!

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Herald είπε

Σοκαριστικες επιδοσεις αλλα κριμα που δσν έδειξε και καταναλωση να κρυφτουν τα αλεξιπτωτα 😎

Όταν είσαι επαγγελματίας και σε δύο μέρες βγάζεις το ρεύμα όλης της χρονιάς, δεν σε ενδιαφέρει και τόσο η κατανάλωση. 

Ας κρυφτούν όσοι φτιάχνουν PC με 12900 για σερφάρισμα στο internet. 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, unforgiven είπε

Ας κρυφτούν όσοι φτιάχνουν PC με 12900 για σερφάρισμα στο internet. 

γιατί; λογαριασμό θα μας δώσουν τι θα κάνουν με τα λεφτά τους; Ας φτιάξουν και PC με dual epyc για να βλέπουν κ@@λους στο insta..

Δημοσ.
Μόλις τώρα, ioannis__ είπε

γιατί; λογαριασμό θα μας δώσουν τι θα κάνουν με τα λεφτά τους; Ας φτιάξουν και PC με dual epyc για να βλέπουν κ@@λους στο insta..

Ναι, ας κάνει ο κάθε ένας ό,τι θέλει. Αλλά τα κριτήρια για το κάθε τι, πέρα από προσωπικά, είναι και αντικειμενικά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/11/2021 στις 9:00 ΜΜ, d4ydr33m3r είπε

Ναι θα το δω στην πρωτη ευκαιρια.. Προσπαθω να λυσω ενα weird issue με ενα raid που εχει κρατησει απο το dark hero και δεν εσπασα πριν ξεστησω και το εμφανιζει ακομη στο z690 οταν παω να στησω raid παροτι στα windows εχω κανει low level format και τους βλεπει ξεχωριστα.. 

Σωστο δεν το σκεφτηκα καλη ιδεα.. Θα το τσεκαρω και θα ποσταρω οταν ερθει.. 

Εχω την Apex. Ναι σε κανονικες συνθηκες ειδικα με τα proxies απο adobe ακομη και encoding ειναι κανονικες οι θερμοκρασιες..Gaming δεν εχω προλαβει να δω μονο το AC:Valhalla εκανα install να δω αν δουλευει το scroll lock και ηταν κανονικες οι θερμοκρασιες. 
Κοιτα το bracket περιλαμβανει και τα pegs (ποδαρακια που μπορει να ειναι ισως καποια mm πιο ψηλο και ισως να πιανει καλυτερα και να σφιγγει καλυτερα και κυριως πιο ομοιομορφα. Mε το backplate επισης παρατηρησα μια ελαχιστη αποκλιση μονταροντας το.. Πιθανοτατα εχει να κανει ομως με την cpu και ισως την ομοιομορφια του heatspreader.. Oχι δεν φαινεται να μην καλυπτει την επιφανεια του die αν κατι καλο εχουν οι nzxt ειναι η μεγαλη επιφανεια.. Απλα τον 5950x τον εχει χαλαρα η Z73 εδω τα βρισκει λιγο σκουρα σε υψηλα και απαιτητικα φορτια..Θα δω ισως μετα απο χρονια καποια στιγμη να προσανατολιστω σε ενα high end custom w/c γιατι οι απαιτησεις ολο και ανεβαινουν ενεργειακα σε ολα τα vital h/w parts και το μελλον μονο ευοιωνο δεν φαινεται.. Τοσα λεφτα ριχνουμε σε h/w καποια στιγμη πρεπει να στησω ενα καλο ξανα.. Απλα με εχει βολεψει το βαλε βγαλε των AIO.. 

Ευχαριστω φιλος θα το δω και θα σου πω.. 

Μερικα πρωιμα νουμερακια ..

12900k_cb23.png

12900k_cpuprofile.png

12900k_firestrike.png

12900k_Geekbench5.png

12900k_timespy.png

aida64.png

RealBench-20211120110257.png

περί SP. Παίζει ρόλο πόσο είναι το καθένα για τα 2 σετ πυρήνων. 

Μπορεί κάλλιστα οι P-Cores να είναι 90+ και να "κατεβαίνουν" λόγω των E-Cores

Επεξ/σία από FireKiller
Δημοσ.

Gskill TridentZ DDR5 32αρες @AMAZON.CO.UK

£300.61 [ εντός ΦΠΑ, τελωνείο, μεταφορικά ] 

Κατόπιν παραγγελίας 

Gskill D5 5600 32GB C40 TridentZ Z5 K2

Sold by: Amazon EU S.a.r.L.

Οι CL38 / 6000 δεν υπάρχουν πουθενά.

• Like 2
Δημοσ.

Εφτασε σήμερα το 1700 κιτ της arctic με νέο backplate και αποστάτες.

Υπάρχει ένα clearance πρόβλημα ακόμα δυστυχώς με ορισμένα motherboard, προς το παρόν χρειάζεται να αφαιρέσεις ένα πλαστικό κάλυμα από το σώμα της αντλίας και μπορείς να παραγγείλεις το εξάρτημα για αντικατάσταση πάλι δωρεάν.

Κρίμα που δεν το είχα ανακαλύψει πιο νωρίς :(

https://support.arctic.de/lf2-lga1700

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, morehp είπε

Εφτασε σήμερα το 1700 κιτ της arctic με νέο backplate και αποστάτες.

Υπάρχει ένα clearance πρόβλημα ακόμα δυστυχώς με ορισμένα motherboard, προς το παρόν χρειάζεται να αφαιρέσεις ένα πλαστικό κάλυμα από το σώμα της αντλίας και μπορείς να παραγγείλεις το εξάρτημα για αντικατάσταση πάλι δωρεάν.

Κρίμα που δεν το είχα ανακαλύψει πιο νωρίς :(

https://support.arctic.de/lf2-lga1700

Πλάκα κάνεις...

Να υποθέσω ότι με τη δική σου μητρική χρειάζεσαι το νέο κάλυμα;

Και ποια μητρική έχεις btw;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, tsamo2 είπε

Πλάκα κάνεις...

Να υποθέσω ότι με τη δική σου μητρική χρειάζεσαι το νέο κάλυμα;

Και ποια μητρική έχεις btw;

Η μητρική είναι η Asus Prime Z690-A, εντάξει το κάλυμα μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς παρενέργειες αν θέλω να κάνω την εγκατάσταση.

Αναμονή ούτως ή άλλως ελέω άφιξης των DDR5...

Οπως και να έχει η Arctic μέχρι στιγμής έχει εξυπηρετήσει άψογα και υποστηρίζουν το προιόν τους 100%

Επεξ/σία από morehp

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...