Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, morehp είπε

δεν θα έδινα χρήματα για 120 AIO μόνο και μόνο για το mount compatibility, χίλιες φορές αέρα

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ… Και μόνο τα CFM που έβλεπα, δε μου γεμιζε το μάτι.

Αλλά οκ, εφόσον επιμένει ότι το θέλει το pc άμεσα, θα πάρει 5900Χ και Noctua D15 να έχει πολικό ψύχος στο κουτί🤘🏻 😛

ευχαριστω για την απάντηση :) 

• Like 1
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Να πω ειλικρινά ότι μέχρι να πάρουν οι 2-3-5 αγαπημένοι εδώ χρήστες (τρελοί ή μη δεν έχει σημασία) 12χχχ είτε με ddr4 είτε με ddr5 και να τους βάλουν κάτω όπως κάνουμε κάθε φορά, δεν δίνω την παραμικρή σημασία σε αυτά που βγάζει ο οποιοσδήποτε εκεί έξω.

Τέρατα εκατέρωθεν δημοσιεύονται, με εντελώς αμφίβολης αξιοπιστίας μεθοδολογία.

Τα έχουμε δει ξανά και ξανά.

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Πέτρος είπε

Να πω ειλικρινά ότι μέχρι να πάρουν οι 2-3-5 αγαπημένοι εδώ χρήστες (τρελοί ή μη δεν έχει σημασία) 12χχχ είτε με ddr4 είτε με ddr5 και να τους βάλουν κάτω όπως κάνουμε κάθε φορά, δεν δίνω την παραμικρή σημασία σε αυτά που βγάζει ο οποιοσδήποτε εκεί έξω.

Τέρατα εκατέρωθεν δημοσιεύονται, με εντελώς αμφίβολης αξιοπιστίας μεθοδολογία.

Τα έχουμε δει ξανά και ξανά.

Δεν έχεις και άδικο σε αυτό. Πιο αξιόπιστες είναι οι αναφορές των μελών εδώ, που μπορείς να τους ζητήσεις να σου δείξουν και κάτι παραπάνω.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, uriaman είπε

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ… Και μόνο τα CFM που έβλεπα, δε μου γεμιζε το μάτι.

Αλλά οκ, εφόσον επιμένει ότι το θέλει το pc άμεσα, θα πάρει 5900Χ και Noctua D15 να έχει πολικό ψύχος στο κουτί🤘🏻 😛

ευχαριστω για την απάντηση :) 

εφόσον υπάρχει επιλογή για Noctua μπορείς να δεις αν υπάρχει διαθέσιμο κιτ για 1700; είτε με την αγορά νέου cooler ή σε ήδη υπάρχον να παραγγείλεις το kit;

https://noctua.at/en/productfaqs/productfaq/view/id/247/

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, RTW4ever είπε

Δεν είναι έτσι. Για κορυφαίο CPU, όπως είναι ο 5900x ή ο 5800x, θα πάρω κορυφαία μητρική και κορυφαίες μνήμες. Για τον 5900x θα πάρω μητρική Χ570 των 300 ευρώ. Για κορυφαία μητρική σε AL θέλω 600 ευρώ. Τέτοιο επεξεργαστή δεν τον θέλω μόνο για παιχνίδια, τον θέλω για ΟΛΕΣ τις δουλειές.

Η μητρική των 600 ευρώ είναι απλώς υπερβολικά εξοπλισμένη. 19 και 20 phases στα 105A είναι απλώς γελοίο. Δε θα τραβήξει 600 και 700A η CPU. Δε ξέρω γιατί το έκαναν αλλά οι μητρικές έχουν βγει εξωφρενικά ακριβές χωρίς λόγο. Η Aorus Pro έχει 16 phases στα 90A, στα 330 ευρώ και 2,5g lan, βγαίνει και σε DDR5 και σε DDR4 setup. Δεν είναι καμία φθηνιάρα μητρική λοιπόν, μητρικές X570 με τα αντίστοιχα features κάνουν 300 ευρώ.

Η διαφορά στην τιμή μεγαλώνει αν θες να πας και σε καλή DDR5 μνήμη. Δεν έχω πεισθεί ακόμα πως αξίζει η DDR5 αυτή τη μεγάλη διαφορά στη τιμή. Αλλά το να πάρεις μία Aorus Pro ή μία Tomahawk με ένα καλό DDR4 kit δεν είναι "γυφτιά".

Προσωπικά αν δεν είχα 5900X και αγόραζα τώρα από το μηδέν, θα προτιμούσα 12900K από 5950X κι ας βγαίνει 150 ευρώ παραπάνω (100 ευρώ φθηνότερη CPU, πες 100 ευρώ ακριβότερη μητρική και 150 ευρώ παραπάνω για DDR5). Όμως επειδή έχω σύστημα με 5900Χ και καλή μητρική, το δικό μου upgrade path είναι ο 5950X ή ο αντίστοιχος με 3d cache όπως κι αν λέγεται.

• Like 7
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, malakudi είπε

Η μητρική των 600 ευρώ είναι απλώς υπερβολικά εξοπλισμένη. 19 και 20 phases στα 105A είναι απλώς γελοίο. Δε θα τραβήξει 600 και 700A η CPU. Δε ξέρω γιατί το έκαναν αλλά οι μητρικές έχουν βγει εξωφρενικά ακριβές χωρίς λόγο. Η Aorus Pro έχει 16 phases στα 90A, στα 330 ευρώ και 2,5g lan, βγαίνει και σε DDR5 και σε DDR4 setup. Δεν είναι καμία φθηνιάρα μητρική λοιπόν, μητρικές X570 με τα αντίστοιχα features κάνουν 300 ευρώ.

Η διαφορά στην τιμή μεγαλώνει αν θες να πας και σε καλή DDR5 μνήμη. Δεν έχω πεισθεί ακόμα πως αξίζει η DDR5 αυτή τη μεγάλη διαφορά στη τιμή. Αλλά το να πάρεις μία Aorus Pro ή μία Tomahawk με ένα καλό DDR4 kit δεν είναι "γυφτιά".

Προσωπικά αν δεν είχα 5900X και αγόραζα τώρα από το μηδέν, θα προτιμούσα 12900K από 5950X κι ας βγαίνει 150 ευρώ παραπάνω (100 ευρώ φθηνότερη CPU, πες 100 ευρώ ακριβότερη μητρική και 150 ευρώ παραπάνω για DDR5). Όμως επειδή έχω σύστημα με 5900Χ και καλή μητρική, το δικό μου upgrade path είναι ο 5950X ή ο αντίστοιχος με 3d cache όπως κι αν λέγεται.

Το δικό μου upgrade path είναι ότι βγει όταν θα έχουν οι gpu ξανά φυσιολογικές τιμές σε 3-4 χρόνια.😁

//Δεν αποκλείω όμως impulse buy σε 12600k αν μου ζητήσει κανείς pc.

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, morehp είπε

εφόσον υπάρχει επιλογή για Noctua μπορείς να δεις αν υπάρχει διαθέσιμο κιτ για 1700; είτε με την αγορά νέου cooler ή σε ήδη υπάρχον να παραγγείλεις το kit;

https://noctua.at/en/productfaqs/productfaq/view/id/247/

Είναι λίγο τζόγος. Η Noctua λέει ότι ο D15 θα ξεκινήσει να έρχεται με το bracket από «Νοέμβριο 2021», οπότε είτε θα μου κάτσει η φάση, ή θα μείνω με τα εξαρτήματα στο χέρι μέχρι να στείλει η Noctua το κιτ. Είναι και ανυπόμονος ο αδερφός 😂

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, malakudi είπε

Μία πιθανή εξήγηση είναι πως σχεδιάσανε τα boards με την λογική πως θα πρέπει να τρέχουν και AVX - 512 και μετά κάπου στην πορεία η Intel αφαίρεσε το (επίσημο) support για το AVX-512 (καθώς θα κρασάρει αφού δεν ειναι συμβατά τα Ε - cores) οπότε μείνανε με τα phases στο χέρι.

Επεξ/σία από hln3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τρομερα CPU

Πολλα Watt σε heavy threaded tasks.

Απαραδεκτο "καρτελ" οι εταιριες μητρικών +150€ σε σχεση με τα ηδη καρα-ανατιμημενα Χ570s - Z590

2o καρτελ οι εταιριες μνημών που εχουν ηδη 6000-8000 samsung IC και βγαζουν τα 4800-5200 Hynix - Micron για ξεστοκαρισμα σε x2 τιμες απ τα DDR4.

Επεξ/σία από Helly
  • Like 3
Δημοσ.

Ποια καρτελ μητρικών ? Αν ήταν έτσι δεν θα έπαιρνες b550 της προκοπής στο 100αρικο... 

Intel tax λέγεται ..... 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, leros2004 είπε

Ποια καρτελ μητρικών ? Αν ήταν έτσι δεν θα έπαιρνες b550 της προκοπής στο 100αρικο... 

Intel tax λέγεται ..... 

Η διαφορά Z490 - Z690 στο MSRP του chipset είναι 1$

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Herald είπε

Εδώ ο τύπος τα τρέχιε όλα τερματισμένα, μια ανάσα απο το self destruct, μεγάλα gains ο 12900k έναντι και του 10900k και του 5950x

7 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Πραγματικά ενδιαφέρον και ξεχωριστό review με multiplayer προσανατολισμό. Πολύ θα ήθελα να δω συγκριτικά τεζαρισμένων CPU και στα κακογραμμένα open world.

Μεγάλες διαφορές αλλά optimal για  τον 5950Χ δεν είναι.

Δεν είναι Intel που ωφελείται από all core oc. Αυτά σε παλιούς Ryzen.

Τι να κάνεις τα 32 threads στα 4,7GHz όταν χάνεις τα 5Ghz σε 2 threads και τα 4,9 σε 4-6-8 threads;

Με PBO θα πήγαινε καλύτερα.

Επίσης ... 3800 C14 χάνουν ακόμα και από 3866 C16 στους Ryzen. IF clock κτλ  κτλ κτλ

Τα 3800 είναι τα guaranteed που επιτυγχάνονται με μητρικές των 80€ και με shit silicon. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι που έχουν 4000 σταθερά  στις μνήμες σε Ryzen 5000, για να μην πω για κάτι Μπάμπηδες που τις έχουν και παραπάνω. ;)

Δε θα άλλαζε ριζικά η εικόνα αλλά σίγουρα optimal δεν είναι.

Δημοσ.

Εγω βλεπω ευκολάκι ενα 400% - 500% κέρδος ανα πώληση z690 motherboard @leros και αυτο με PCIEX5 - DDR5 technology rights φορο μεσα.

Αν ηταν εφικτο θα επρεπε ολος ο κοσμος να παρει επεξεργαστες και να τους αφησει με το 🐦 στο χερι.

Για μνήμες ευτυχως συντομα θα υπαρχει workaround (OEM dimms)

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, kkatzos είπε

Τα 3800 είναι τα guaranteed που επιτυγχάνονται με μητρικές των 80€ και με shit silicon. Υπάρχουν τόσοι και τόσοι που έχουν 4000 σταθερά  στις μνήμες σε Ryzen 5000, για να μην πω για κάτι Μπάμπηδες που τις έχουν και παραπάνω. ;)

Χ570 Unify και 5900X, πάνω από 3800 δε πάει με τίποτα χωρίς errors. Είναι από τα πρώτα τσιπάκια 5900X βέβαια, δε ξέρω αν έχει βελτιωθεί το binning σε θέμα IF.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, malakudi είπε

Χ570 Unify και 5900X, πάνω από 3800 δε πάει με τίποτα χωρίς errors. Είναι από τα πρώτα τσιπάκια 5900X βέβαια, δε ξέρω αν έχει βελτιωθεί το binning σε θέμα IF.

Δεν είναι μόνο θέμα binning.

Συνδυασμός μητρικής-bios-binning και βέβαια ρυθμίσεων. Το πολύ Vsoc και ψάξιμο στις αντιστάσεις βοηθάει λένε.

Επίσης B550 >  X570 στο θέμα αυτό

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...