Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

To πιο εντυπωσιακό, αν στέκουν αυτά που λέει ο jay z, είναι οτι σε day to day tasks ο 12900k είναι υπερταχεία και καταναλώνει πολύ λιγότερα σε σε lightly threaded / idle / browsing σενάρια. 

Στο 13:07 μας δείχνει το full timespy run, ο 12900k καταφέρνει και τελειώνει το run πριν το δίπλα PC καν προλάβει να τελειώσει το cpu test κομμάτι 😮 

• Like 2
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Herald είπε

Συγκρίνουμε τα τελευταία CPU μεταξύ AMD και Intel. 

Εδώ ο τύπος τα τρέχιε όλα τερματισμένα, μια ανάσα απο το self destruct, μεγάλα gains ο 12900k έναντι και του 10900k και του 5950x

Φοβερό review, με μαξαρισμένα όλα τα νούμερα και τις μνήμες. Και όλα αγορασμένα από την τσέπη του.

Bέβαια είναι λίγο biased εναντίον του pubg! To βγάζει old και dead με 150k active players atm...

Αnyway, έδωσε πολύ πόνο η ιντέλλα με το launch αυτό, και το λέω σαν amdάκιας από εποχή K6... Έδειξε το τεράστιο μέγεθος της σε RnD, σε ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε ότι η AMD "έκανε το λάθος να προηγηθεί" με τους Zen3. Μόνο καλό για τις τσέπες όλως των καταναλωτών όμως είναι το γεγονός αυτό. Αναμένω γερή πτώση στους ryzen 5xxx ώστε να είναι μια vfm all around τίμια επιλογή και όχι high end στο κόστος όπως όταν λανσαρίστηκαν.

• Like 2
Δημοσ.

Ενδιαφέρον,

8 AlderLake P-cores (12900K 8+0) στα 88W =  8 ZEN Cores (5800X) στα 88W

Ryzen 5950Χ στα 88W(eco) = 12900Κ στα 125W

Ryzen 5900X στα 88W(eco) είναι 6%  ταχύτερος από τον 12900K(8+8) στα 88W

12900K στα 125W είναι 7% ταχύτερος από τον 5900Χ στα 88W(eco)

https://www-computerbase-de.translate.goog/2021-11/intel-core-i9-12900k-i7-12700k-i5-12600k-test/2/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=nui#chart-groups-116967

Computerbase-88-W.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν το κοβετε αυτο με την καταναλωση watt σε desktop υπολογιστες; Κατανταει περισσοτερο γελοιο και απο τα "τεστ σε 720p να δουμε ποιος cpu πιανει περισσοτερα frames".

ΚΑΝΕΝΑΣ που εδινε βαση σε αυτα τα τεστ δεν θα εχει 8700k για τα επομενα 5 χρονια (που θα ειναι ικανοι να τρεξουν τα παιχνιδια αξιοπρεπως). Μην πω οτι δεν εχει κανενας σημερα.

"Μα ο 12900k βαραει κόφτες και φτανει 100c!" 

Γιατι θα επιλεξω cpu 600€+, μητρικη 300€+, μνημες 400€ και θα τσιγκουνευτω να δωσω αλλα 200€ για ψυξη (αν δεν εχω τετοια ψυξη ηδη)

Αν και εφοσον μιλουσαμε για laptop, ok εκει παιζει το efficiency.  Σε desktop 20€ τον χρόνο σε ηλεκτρικο ρευμα ειναι απλα γελοιο.

Δεν ξερω κανενα supercar που να το κανουν review και να εμενουν στα km/lt. Μονο top speed βλεπω.

Επεξ/σία από narta
  • Like 3
  • Thanks 4
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, narta είπε

Δεν το κοβετε αυτο με την καταναλωση watt σε desktop υπολογιστες; Κατανταει περισσοτερο γελοιο και απο τα "τεστ σε 720p να δουμε ποιος cpu πιανει περισσοτερα frames".

ΚΑΝΕΝΑΣ που εδινε βαση σε αυτα τα τεστ δεν θα εχει 8700k για τα επομενα 5 χρονια (που θα ειναι ικανοι να τρεξουν τα παιχνιδια αξιοπρεπως). Μην πω οτι δεν εχει κανενας σημερα.

"Μα ο 12900k βαραει κόφτες και φτανει 100c!" 

Γιατι θα επιλεξω cpu 600€+, μητρικη 300€+, μνημες 400€ και θα τσιγκουνευτω να δωσω αλλα 200€ για ψυξη (αν δεν εχω τετοια ψυξη ηδη)

Αν και εφοσον μιλουσαμε για laptop, ok εκει παιζει το efficiency.  Σε desktop 20€ τον χρόνο σε ηλεκτρικο ρευμα ειναι απλα γελοιο.

Τι λες τώρα; είμαι δεύτερος αλλά καίω λιγότερο καύσιμο 😁 Ξέρεις τι θα γίνει άμα κάψω κι εγώ παραπάνω; Γιατί ως γνωστό ΟΛΑ σκαλάρουν....

Επεξ/σία από morehp
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, narta είπε

Δεν το κοβετε αυτο με την καταναλωση watt σε desktop υπολογιστες;

Τεχνολογικό forum είμαστε, μας ενδιαφέρει και η κατανάλωση και η αρχιτεκτονική και ότι έχει σχέση με επεξεργαστές και όχι μόνο οι top επιδόσεις.  

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Τεχνολογικό forum είμαστε, μας ενδιαφέρει και η κατανάλωση και η αρχιτεκτονική και ότι έχει σχέση με επεξεργαστές και όχι μόνο οι top επιδόσεις.  

Με το συμπάθειο αλλά ποτέ δεν κοίταξα κατανάλωση και πιστεύω το ίδιο θα ισχύει για τους περισσότερους.

Επιδόσεις, features της εκάστοτε πλατφόρμας και τιμή είναι οι κύριοι παράγοντες. Αν θα είμαστε 50W πάνω ή κάτω ψιλοαδιάφορο. Οπως αδιάφορο ήταν η κατανάλωση για τις GPU, λέγε με Ampere.

Το ενδιαφέρον ποιό είναι στο παραπάνω γράφημα;

Επεξ/σία από morehp
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Μας ενδιαφέρει ως πεδίο θεωρητικης αντιπαράθεσης οχι σαν παράγοντας αγοράς/χρήσης σε πραγματικές συνθηκες. 

Αν μιλάμε θεωρητικά τότε ας βάλουμε στο παιχνιδι και το Μ1 Max που κατουράει τα πάντα σε perf/watt

Τί οχι;

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, narta είπε

Μας ενδιαφέρει ως πεδίο θεωρητικης αντιπαράθεσης οχι σαν παράγοντας αγοράς/χρήσης σε πραγματικές συνθηκες. 

Αν μιλάμε θεωρητικά τότε ας βάλουμε στο παιχνιδι και το Μ1 Max που κατουράει τα πάντα σε perf/watt

Τί οχι;

Αν θέλεις να μιλάς μόνο για αγορά του προϊόντος άνοιξε άλλο θέμα, εδώ είναι γενικό θέμα και συζητάμε και για τεχνικά θέματα εκτός από αγορές προϊόντων.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Aten-Ra είπε

Αν θέλεις να μιλάς μόνο για αγορά του προϊόντος άνοιξε άλλο θέμα, εδώ είναι γενικό θέμα και συζητάμε και για τεχνικά θέματα εκτός από αγορές προϊόντων.

Με την ιδια λογικη και βαση του τίτλου του θέματος δεν εχει καμμια θέση η σύγκριση με αλλους επεξεργαστές. Οι ενδιαφερόμενοι για τους Ryzen δίπλα 

3 λεπτά πριν, NT1G είπε

Από του πουθενά ξεκίνησε και beef με Derbauer-Cutress για το AVX512 ;

e-peen

Der: I know the best cause I overclock and have a super duper microscope
Cut: Nope, I am the best cause I have a PhD

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα!! :) 

Είναι αύριο-μεθαύριο να πάρω κομμάτια για να χτίσω έναν σταθερό για τον αδερφό μου, και σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο για 12700Κ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, όμως, είναι με την ψύξη.

Η μοναδική ψυκτρα που έχω διαθέσιμη χωρίς να περιμένω, είναι η NZXT 120 (AIO υδροψυξη), καθαρά λόγω έλλειψης του mount για socket 1700 στα υπόλοιπα μοντέλα που βρίσκω. Θα καταφέρει να κάνει τίποτα η συγκεκριμένη στον 12700K (δε θα παιχτεί overclocking φυσικά), ή τσάμπα θα πετάξω τα λεφτά;

Ευχαριστω εκ των προτέρων, και σορρυ αν το μήνυμα δεν είναι αρκετά σχετικό με το thread :)

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Herald είπε

Z690 στα 200€ και DDR4. 

Προσωπικά το θεωρώ παράλογο να πάς σε 5800x / 5900x όταν λύσεις υπάρχουν. 

ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ.

Το ξαναλέω για να μην κάνω παράθεση στον εαυτό μου. Δεν θα πάρω 5900x με μητρική Β550, τι γυφτιές είναι αυτές. Αυτά τα λέτε εσείς οι δύο φανατικοί της intel, για να δικαιολογήσετε το κόστος της πλατφόρμας των AL. Λέτε να ξέρεις, μπορείς να βρεις γύφτικη μητρική με 200 ευρώ και έτσι να ισοφαρίσει το κόστος της πλατφόρμας του 5800x.

Δεν είναι έτσι. Για κορυφαίο CPU, όπως είναι ο 5900x ή ο 5800x, θα πάρω κορυφαία μητρική και κορυφαίες μνήμες. Για τον 5900x θα πάρω μητρική Χ570 των 300 ευρώ. Για κορυφαία μητρική σε AL θέλω 600 ευρώ. Τέτοιο επεξεργαστή δεν τον θέλω μόνο για παιχνίδια, τον θέλω για ΟΛΕΣ τις δουλειές.

Αλλού αυτά λοιπόν με τις γυφτιές των μητρικών των 200 ευρώ. Η πλατφόρμα των AMD αυτή τη στιγμή συμφέρει ακόμα ΠΟΛΥ. Μακάρι όμως να πιεστεί η AMD και να ρίξει τις τιμές.

• Like 3
  • Confused 1
Δημοσ.

Τα παντα ενδιαφερουν θεωρω γιατι καταναλωση = εκλυση θερμοτητας και γιατι ειναι ανησυχητικα αυξητικες οι τασεις για αυξηση της καταναλωσης σε πολλα vital hardware parts..  Ακομη και να περισσευουν δεν νομιζω να υπαρχει κανεις σωφρων ανθρωπος που να θελει να καταναλωνει το συστημα του συνολικα 100-200-300w παραπανω αν μπορει να μην το κανει.. Πολλοι ακομη και σε κοστος επιδοσεων μερικες φορες σε λογικα επιπεδα..

Μεχρι ομως ενα λογικο σημειο συμφωνω..Να δουμε τα charts, να δουμε και την καταναλωση και δοξα τω θεω μακαρι να υπαρχουν λυσεις για ολους.. 

Δεν ειναι δυνατον να μιλαμε για κορυφαιους desktop επεξεργαστες οντως θεωρω και εγω και το κυριο επιχειρημα μας να ειναι η καταναλωση.. Αλλο το mainstream και το low end.. Ειναι το κερακι στην τουρτα και το πλεον καλοδεχουμενο βεβαιως..

Απο εκει και περα ειναι στην διακριτικη ευχερεια του καθενος να βλεπει τα πραγματα υπο το δικο του υποκειμενικο φιλτρο.. Ο καθεις μπορει να βρει διαγραμματα και να παρουσιασει επιλεκτικα την αληθεια οπως θελει ή να υπερβαλει ή να πει ψεμματα.. Γνωστες στατιστικες αρχες..

Η σειρα Alderlake ειναι ακρως εντυπωσιακη και επιτελους μια πραγματικα καινοτομα προσπαθεια της Intel μετα απο χρονια. Ολα τα αλλα απλα τα φιλτραρουμε και κραταμε την ουσια.. Παντα θα υπαρχουν απο τους γνωστους αγνωστους.. :D

Εδω δεν εχουν προβλημα στο να ασκουν κριτικη στις επιλογες του εκαστοτε καταναλωτη σε τετοια θεματα θα κολλησουν; Παμε παρακατω..

• Like 4
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, uriaman είπε

Καλησπέρα!! :)

Είναι αύριο-μεθαύριο να πάρω κομμάτια για να χτίσω έναν σταθερό για τον αδερφό μου, και σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο για 12700Κ. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω, όμως, είναι με την ψύξη.

Η μοναδική ψυκτρα που έχω διαθέσιμη χωρίς να περιμένω, είναι η NZXT 120 (AIO υδροψυξη), καθαρά λόγω έλλειψης του mount για socket 1700 στα υπόλοιπα μοντέλα που βρίσκω. Θα καταφέρει να κάνει τίποτα η συγκεκριμένη στον 12700K (δε θα παιχτεί overclocking φυσικά), ή τσάμπα θα πετάξω τα λεφτά;

Ευχαριστω εκ των προτέρων, και σορρυ αν το μήνυμα δεν είναι αρκετά σχετικό με το thread :)

δεν θα έδινα χρήματα για 120 AIO μόνο και μόνο για το mount compatibility, χίλιες φορές αέρα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...