Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, yiannis1991 είπε

εντάξει fair enough αλλά ποιος κρατάει cpu τόσα χρόνια; Επίσης όποιος κρατήσει cpu τόσα χρόνια θα είναι λόγω χρημάτων, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, οπότε ούτε top κάρτα θα έχει. Συμφωνώ με το σκεπτικό αλλά in real life τι εφαρμογή έχει;

Δηλαδή με αποκαλείς φτωχό; 😋

ApplicationFrameHost_2021-11-06_15-45-03.png.b77f4fd7252eb6c71fe5978f20bdb86a.png

Το βασικό μου μηχάνημα είναι αυτό. Και το αμέσως διπλανό του, που τρέχει λίνουξ, είναι ένας  i7-8700K (που είχε και μια 1080Τi 🙂). Και έχω και 3770Κ σε λειτουργία...

Βασικά, συστήματα που λειτουργούν και κάνεις την δουλειά σου, γιατί να τα πειράξεις;

Βασικά συνήθως αγοράζω μόλις χαλάσει κάτι άλλο, συχνά τα κρατάω γύρω στα 10 χρόνια... Και δεν παίζω καθόλου παιχνίδια, όλα κάνουν άλλα πράγματα.

Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι να αλλάξω τον 3770Κ. Αλλά επειδή θα το κρατήσω καμιά 10ετία και αυτό, πρέπει να στηθεί καλά από την αρχή. Και διαβάζω το νήμα, γιατί καλοί οι πολλοί πυρήνες, αλλά από ένα (μικρό) όριο και πάνω, θες single thread performance. Γιατί όταν αγόρασα τον 2920Χ, δεν ήταν αυτό που περίμενα.

• Like 1
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Μόλις τώρα, petasis είπε

αλλά από ένα (μικρό) όριο και πάνω, θες single thread performance. Γιατί όταν αγόρασα τον 2920Χ, δεν ήταν αυτό που περίμενα.

Truer words have never been spoken

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Fulgore είπε

Εντομεταξύ βλέπω κάτι ωραία σχόλια από κάτω από το τελευταίο video του hardware unboxed,που φυσικά αντικατοπτρίζουν πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι οι τοποθετήσεις ορισμένων.

• However, since prices are still crazy and my [email protected] and 1080TI are still serving me quite decently, I'll at least hold out until AM5 comes out and DDR5 matures.
  • I currently own a 3700x and I'm not planning to upgrade any time soon,

2 ώρες πριν, Fulgore είπε

για να έχουν τους επεξεργαστές που έχουν οι παραπάνω(και πολλοί άλλοι προφανώς και σε λίγο πάμε για 2022)δείχνει πόσο πολύ τους απασχολούν πράγματα όπως tweaking,μπουκάλια,latest and greatest,720p benchmarks και πάει λέγοντας για την χρήση που κάνουν.

Spoiler

Για να αντέχει ένας παμπάλαιος 4770K στο σήμερα, παρέα με 1080Ti(=2080), σημαίνει ότι στα 720p benchmarks της εποχής του "πετούσε". Ήταν latest and greatest τότε. Τη στιγμή που κάτι άλλα CPU(8350, 4670K) ήταν οριακά επαρκή και ισοδύναμα με τον πρώτο μόνο σε 1080p και πάνω.

Το γεγονός ότι τόσος κόσμος μένει με τόσο παλιά CPU αλλάζοντας μόνο κάρτες(η 1080Ti είναι μεταγενέστερη του 4770K) κάτι δείχνει για τους ανθρώπους που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες ψυχαγωγίας και δεν διαγωνίζονται στο ποιος την έχει μεγαλύτερη στο Vray και αλλού.

Η μη κατανόηση όλων αυτών δείχνει απουσία λογικής ή είναι σκόπιμη(φανμποϊσμός). Διαλέγεις και παίρνεις.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

27k cbr23 @ 170watts λέει ο τύπος. Σκληρό νούμερο. Η u12s μου τον δαμάζει εύκολα αν ισχύουν τα νουμεράκια του

Επεξ/σία από Herald
Δημοσ.
6 ώρες πριν, pirmen56 είπε

AutoOC είναι και το Multicore Enhancement με τις ακριβές OC oriented μητρικές να δίνουν όσο ρεύμα υπάρχει. Εκεί όμως φταίει η intel που παράγει "ηφαίστεια" και όχι η MSI MEG που χώνει 1,48V ρεύμα ας πούμε.

Το multicore enhancement από Gen 10 και μετά νομίζω είναι το να αγνοείς τα PL1/PL2/Tau, κάτι που πλέον είναι και με την "ευλογία" της Intel αλλά και πριν από πολλούς δεν εθεωρείτο out of spec. Ομοίως το PBO στους Ryzen που κάνει unlock τα power limits, δε θεωρείται out of spec. Αντίθετα, τα διάφορα Auto OC που έχουν κάποιες μητρικές και κάνουν ότι τους έχει κατέβει στο κεφάλι, δε μπορεί να θεωρούνται σοβαρές επιλογές για benchmark.

Η Intel "έφταιγε" που δε ξεκαθάριζε ποιο είναι το "στοκ". Είναι με ή χωρίς power limits; Πλέον το ξεκαθάρισε, για τους K Alder Lake ισχύει PL1=PL2.

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, pirmen56 είπε

Λίγο χειρότερα από 10900K.

Ναι αλλά δεν ξέρω πόσο καλή / εύκολη είναι η απαγωγή. Ο 10900k ήταν γατάκι και τον έψυχες εύκολα, τώρα με τα 10nm να δούμε τι παίζει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Απόκρυψη περιεχομένων

Για να αντέχει ένας παμπάλαιος 4770K στο σήμερα, παρέα με 1080Ti(=2080), σημαίνει ότι στα 720p benchmarks της εποχής του "πετούσε". Ήταν latest and greatest τότε. Τη στιγμή που κάτι άλλα CPU(8350, 4670K) ήταν οριακά επαρκή και ισοδύναμα με τον πρώτο μόνο σε 1080p και πάνω.

Το γεγονός ότι τόσος κόσμος μένει με τόσο παλιά CPU αλλάζοντας μόνο κάρτες(η 1080Ti είναι μεταγενέστερη του 4770K) κάτι δείχνει για τους ανθρώπους που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες ψυχαγωγίας και δεν διαγωνίζονται στο ποιος την έχει μεγαλύτερη στο Vray και αλλού.

Η μη κατανόηση όλων αυτών δείχνει απουσία λογικής ή είναι σκόπιμη(φανμποϊσμός). Διαλέγεις και παίρνεις.

Εχω φιλο που παιζει πολυ περισσοτερο απο πολλους εδω μεσα και ειναι με εναν 1700x και μια 1080ti και 1080P μονιτορ ,δεν τον εχω ακουσει να γκρινιαζει ποτε. Gamers ειναι και αυτοι που γουσταρουν απλα να παιζουν ασχετως hw χωρις να ανοιγουν Fps couner για να το κοιτανε και να χαιρονται

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 12
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Fulgore είπε

Επίσης δικό σου συμπέρασμα είναι το ότι αυτός τα αγόρασε όταν πρωτό βγήκαν και όχι μτχ αργότερα.

Εχεις κάτσει ποτέ με κόσμο όταν είναι να αγοράσει cpu να δείς τι benchmarks κοιτάνε?

Spoiler

Άνθρωπε, για να αποδίδει ικανοποιητικά ΣΗΜΕΡΑ ένα CPU του 2014(4770K) σημαίνει ότι το 2014 έβγαζε περίσσευμα επιδόσεων σε 720p. Μεταχειρισμένος ή όχι αυτό δεν αλλάζει. Για να έχει σήμερα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο 5 ετίας 14.000€ αξία αγοράς, όταν βγήκε το 2016 σίγουρα είχε πολύ παραπάνω.

Η κοινή λογική πάλι δεν πουλιέται ούτε καν μεταχειρισμένη.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Εχω φιλο που παιζει πολυ περισσοτερο απο πολλους εδω μεσα και ειναι με εναν 1700x και μια 1080ti και 1080P μονιτορ ,δεν τον εχω ακουσει να γκρινιαζει ποτε. Gamers ειναι και αυτοι που γουσταρουν απλα να παιζουν ασχετως hw χωρις να ανοιγουν Fps couner για να το κοιτανε και να χαιρονται

Ε καλά 1080ti έχει, τι ασχέτος hardware , το γράφεις λες και είναι με onboard graphics :P 

Το θέμα δεν είναι αν θα γκρινιάξει, απλά όταν ο εν λόγω φίλος σου πάει να αγοράσει, και εφόσον ενδιαφέρεται για gaming, το λογικό είναι να αγοράσει αυτόν που αποδίδει καλύτερα σε 720p (εντός του budget του προφανώς). Γιατί αν είχε αγοράσει κανάν FX ή i3 (ή και i5) θα καταλαβαίνε ότι κάτι δεν πάει καλά στα games του και χωρίς fps counter.

Δημοσ.

https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi-pc/mitrikes-kartes/gigabyte-motherboard-z690-ud-z690-1700-ddr5-_3843998?qId=ebd2385bb0dcf98becbee1bf0a731606&qIx=products Παιδιά καλησπέρα! Σκέφτομαι να βάλω τον 12900κ που μου ήρθε πάνω σ αυτή τη μητρική αξίζει; Δεν με ενδιαφέρει το oc! Ο επεξεργαστής θα δουλεύει στοκ! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...