Προς το περιεχόμενο

Intel 12th Gen Core, Alder-Lake & Z690 (2021) [ LGA 1700 ]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, 7nisiotis είπε

Ο 12400F θα είναι το επόμενο vfm μετά τον 10400F αν δεν βγάλει κάτι αντίστοιχο η AMD.

Προσωπικά περιμένω τον 12700/F με τις Β660 και τους 8-Core Ryzen 6000, θέλω να κινηθώ στα 300-350 ευρώ για CPU αλλά όχι σε 6-core.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, LIGHT1NG είπε

Γιατί δεν μπορείς να παραδεχτείς ότι το 3200mhz 16-19-19-19-39 cjr module είναι χάλια ακόμα και το ποιο γτπ ddr5 τεσπα οι περισσότεροι τουλάχιστον κατάλαβαν ότι είναι για skip gen εκτός και αν έχει μείνει κάποιος με i5 6th η zen 1 αλλά αλλαγή από zen 3 η 10-11th gen intel δεν αξίζει η τόσο η διαφορά τιμής πόσο μάλλον χωρίς να δούμε την απάντηση από amd.

Μα δεν τεσταρανε με 3200, 3600c18 τρεχουνε, το γράφει στην περιγραφή. 

15 λεπτά πριν, ShooterX είπε

Το anadtech τα έκοψε τα 320p low settings test. Μονο οσο οι zen 3 ηταν μπροστα τα έτρεχε, τωρα 1080p ultra. Τυχαιο προφανώς, απλα κάποιος πονηρος μοορει να σκεφτεί αλλα

Βασικα τωρα το κοιταω και έχω μεινει χαζος, τον 10900k τον τεσταρι σε 1080p με 1080 παρακαλω, 5 μηνες μετα zen3 με 2080ti σε 360p low. Τωρα ξανα πισω σε 1080p ultra 😂😂

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2
Δημοσ.

Αυτή τη στιγμή ο 12900K στα 662€ στο skroutz με παράδοση έως 3 ημέρες. Ο 12700K στα 470€, όπως και ο 10900Κ πριν ένα εξάμηνο. Απίστευτες τιμές από την πρώτη κιόλας μέρα. Μητρικές και RAM άφαντες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, 7nisiotis είπε

Kαλά σε transcoding και export πόσο κτήνοι είναι οι alder lake? Πως γίνεται αυτό? Μόνο σε rendering είναι λίγο μπροστά τα ryzen πλέον, αλλά αυτό το κάνεις με την GPU φαντάζομαι, οπότε...

Tεχνολογία από το μέλλον :P transcoding.jpg.3c0c5b5693cbbdd34d05bfdd7b8aa6b3.jpg

Επεξ/σία από Herald
  • Like 3
Δημοσ.

image.png.58cb97271639bae32913412812176382.png
Up to 25% more Performance using DDR5? How Big is the Difference between DDR4 and DDR5 on Z690? - YouTube

Πολύ μικρό το κέρδος για DDR5. Βέβαια μόλις τσιμπήσει 5400CL36 ξεκινάει να παίρνει μπροστά το μηχάνημα. 
Μέσα σε ένα 2-3μηνο θα έχουμε τελείως διαφορετική εικόνα για τα DDR5.

Περίμενα μεγαλύτερες διαφορές με bandwidth starved τα δύο cluster, αλλά συμπεριφέρονται πολύ καλά σε ένα μεγάλο εύρος latency και bandwidth. 
Οι αλλαγές στην Cache που είναι πλέον τεράστια δείχνει να έχει σώσει την κατάσταση. 
Είναι μία πολύ διαφορετική συμπεριφορά από τα 5900X και 5950X που επηρεάζονται έντονα από τη Ram. 

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Herald είπε

Kαλά σε transcoding και export πόσο κτήνοι είναι οι alder lake? Πως γίνεται αυτό? Μόνο σε rendering είναι λίγο μπροστά τα ryzen πλέον, αλλά αυτό το κάνεις με την GPU φαντάζομαι, οπότε...

Tεχνολογία από το μέλλον :P transcoding.jpg.3c0c5b5693cbbdd34d05bfdd7b8aa6b3.jpg

H συγκεκριμένη φωτό, γιατί μου κάνει για τον ορισμό του "Το ΛΣ με γράφει στα @@ του"?

Ο 5950 έχει άλλους 4/8 πυρήνες να κάααααθονται σε σχέση με τον 5900, είναι το καλύτερο bin που υπάρχει, αλλά με κάποιον τρόπο μένει πίσω.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Herald είπε

Εκτός ότι είναι άκυρο ο 5950x να είναι λίγο πιο πίσω (αλλά πες μικρή διαφορά). Αυτό τι θέλει να δείξει ότι τα p-cores όσο τα e-cores κάνουν transcode είναι πιο γρήγορα από αυτά των zen 3 που πέφτουν λογικά σε ρολόγια γιατί έχουν background task? Αυτό χαίρω πολύ το γνωρίζουμε, είναι πιο γρήγορα όταν οι zen 3 είναι στα 4.7+ δε θα ανοίξουν ψαλίδα όταν πάνε εκείνοι στα 4.2-4.3?

Επίσης είναι λίγο ύποπτο που δεν αναφέρουν πόσο χρόνο έκαναν τα e-cores για το transode σε σχέση με τους zen 3 πυρήνες. Powerpoint από το μέλλον.😁

Δημοσ.

Ο Ali από το OptimumTech ετοιμάζει βιντεάκι bios optimization για ADL, DDR4 VS DDR5 GSKILL 6000 και ένα για το εάν αξίζει το oc.

• Like 1
Δημοσ.

Διαβάζω συνέχεια την έννοια "καλύτερο bin" όμως η εντύπωση μου είναι ότι αφού γίνει το bining στα cores υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για το ποια cores είναι πιο κατάλληλα για την κάθε χρήση και ότι δεν χωρίζονται απλά σε καλά και κακά.

Νομίζω ότι υπάρχουν τα cores που έχουν high leakage και την δυνατότητα να φτάσουν άνετα σε πολύ μεγάλα ρολόγια με μεγάλα ρεύματα αν υπάρχει η κατάλληλη ψύξη και υπάρχουν και τα cores που έχουν μικρό leakage και είναι πολύ efficient με χαμηλότερα ρεύματα και λιγότερη ψύξη.

Η κατανόηση μου είναι ότι σε κάθε CPU η AMD έχει κάνει ένα mix από αυτά τα cores, όπως το φαντάζομαι εγώ στους 5950Χ σίγουρα τα 2-3 καλύτερα cores θα έχουν την δυνατότητα να φτάνουν τα 4.9Ghz όμως τα υπόλοιπα απλά πρέπει να είναι πολύ efficient για να μην ανέβει το TDP.

Στον 5900Χ η ανάγκη για efficiency είναι μικρότερη άρα το mix των cores θα γίνεται με διαφορετικά κριτήρια.

Αν κάποιος έχει πραγματικά γνώση της διαδικασίας θα ήθελα να την μάθω να δω πόσο βάση έχουν αυτά που υποψιάζομαι.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, ilos είπε

Εκτός ότι είναι άκυρο ο 5950x να είναι λίγο πιο πίσω (αλλά πες μικρή διαφορά). Αυτό τι θέλει να δείξει ότι τα p-cores όσο τα e-cores κάνουν transcode είναι πιο γρήγορα από αυτά των zen 3 που πέφτουν λογικά σε ρολόγια γιατί έχουν background task? Αυτό χαίρω πολύ το γνωρίζουμε, είναι πιο γρήγορα όταν οι zen 3 είναι στα 4.7+ δε θα ανοίξουν ψαλίδα όταν πάνε εκείνοι στα 4.2-4.3?

Επίσης είναι λίγο ύποπτο που δεν αναφέρουν πόσο χρόνο έκαναν τα e-cores για το transode σε σχέση με τους zen 3 πυρήνες. Powerpoint από το μέλλον.😁

Απτόν ali είναι (optimum tech), τον θεωρώ τέρμα αξιόπιστο

Μόλις τώρα, elpenor είπε

Διαβάζω συνέχεια την έννοια "καλύτερο bin" όμως η εντύπωση μου είναι ότι αφού γίνει το bining στα cores υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για το ποια cores είναι πιο κατάλληλα για την κάθε χρήση και ότι δεν χωρίζονται απλά σε καλά και κακά.

Νομίζω ότι υπάρχουν τα cores που έχουν high leakage και την δυνατότητα να φτάσουν άνετα σε πολύ μεγάλα ρολόγια με μεγάλα ρεύματα αν υπάρχει η κατάλληλη ψύξη και υπάρχουν και τα cores που έχουν μικρό leakage και είναι πολύ efficient με χαμηλότερα ρεύματα και λιγότερη ψύξη.

Η κατανόηση μου είναι ότι σε κάθε CPU η AMD έχει κάνει ένα mix από αυτά τα cores, όπως το φαντάζομαι εγώ στους 5950Χ σίγουρα τα 2-3 καλύτερα cores θα έχουν την δυνατότητα να φτάνουν τα 4.9Ghz όμως τα υπόλοιπα απλά πρέπει να είναι πολύ efficient για να μην ανέβει το TDP.

Στον 5900Χ η ανάγκη για efficiency είναι μικρότερη άρα το mix των cores θα γίνεται με διαφορετικά κριτήρια.

Αν κάποιος έχει πραγματικά γνώση της διαδικασίας θα ήθελα να την μάθω να δω πόσο βάση έχουν αυτά που υποψιάζομαι.

Ε πχ στους rocket lake για να βαφτιστεί 11900k, πέρα από τα ρολόγια, έπρεπε και ο IMC να σηκώνει 3733 GEAR 1. Ότι δεν κατάφερνε κάτι από τα 2 πήγαινε σε 11700k. Γιαυτό υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις 11700k να σηκώνουν μνήμες σε Gear 1, αλλά είναι σπάνιες. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Herald είπε

Απτόν ali είναι (optimum tech), τον θεωρώ τέρμα αξιόπιστο

Δε διαφωνώ για τα νούμερα και τα αποτελέσματα, απλά προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το συμπέρασμα. Κοινώς τι θέλει να πει ο ποιητής.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, ilos είπε

Δε διαφωνώ για τα νούμερα και τα αποτελέσματα, απλά προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το συμπέρασμα. Κοινώς τι θέλει να πει ο ποιητής.

Έπρεπε όντως να δείξει και το transcoding για να βγούν σωστά συμπεράσματα, αλλά αν δείς τα νούμερα σε σκέτο transcoding, ο 12900k εξαφανίζει τα πάντα (βασικά και ο 12600k εξαφανίζει τα πάντα). Οπότε μάλλον θέλει να σου δείξει ότι δεν έχει τόσο μεγάλο hit στο gaming performance όταν multitaskaris. 

Εντομεταξύ είναι λες και η Intel το κάνει επίτηδες, δεν καταλαβαίνω αυτό το τράβηγμα από τα μαλλιά που κάνει κάθε φορά. Τι PL1=PL2 = 240w, αυτά είναι αστεία πράματα. Ρίχνεις 200-300mhz τα ρολόγια, χάνεις 5% επιδόσεις στα διάφορα cinebenchia αλλά είσαι και 100watt κάτω στην κατανάλωση. Και βουλώνεις όλα τα στόματα, δεν έχει να πεί κανείς για φριτέζες τοστιέρες efficiency και τέτοια. Δεν καταλαβαίνω τι βλακεία την έχει βαρέσει

Επεξ/σία από Herald

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...