Klikas Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2022 4 ώρες πριν, Amaretos είπε Καλημέρα συντομα θα αρχισω και εγω να κοιταω, το οικοπεδο υπαρχει ηδη, εμενα με ενδιαφερει για μονιμη κατοικια, απο οτι καταλαβαινω εχεις ηδη κανει καποιες επαφες, και εχεις τσεκαρει ολα τα ειδη, προκατ ξυλινα/συμμεικτα κλπ οπως λες. Εχεις καταληξει καπου? Υπερ κατα σε καποια απο αυτα? Έχω κάνει ηδη μια μικρή έρευνα και κάποιες επαφές ναι. Είμαι βέβαια ακόμη σε συζητήσεις ακόμη. Επίσης, δεν είμαι μηχανικός - οι σκέψεις μου μπορεί να είναι αφελείς και οι ιδέες μου να αλλάξουν. Πρώτον, οι ανάγκες μου είναι για σπίτι max 2 ορόφους με τη λογική να βγάλω ένα σπίτι για μένα και ένα μικρό 2/3αρι. Δεύτερον, δεν είμαι γνώστης και δεν έχω χρόνο να γίνω. Δηλαδή θέλω να το αναθέσω κάπου και να μη τρέχω εγώ πίσω απ τα μαστόρια και τα συνεργεία και να έχω κάποιου είδους κλειστό προϋπολογισμό γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να ξεφύγω πάρα πολύ. Τρίτον, μ αρέσουν οι εναλλακτικές που έχουμε στη δόμηση πλέον και θα ήθελα ταχύτητα - δε θέλω να χτίζω για την επόμενη 2 ετία. Τέταρτον, χτίζω σε επίπεδο, τετράγωνο οικόπεδο με χωμάτινο υπέδαφος και σχετικά κοντά σε θάλασσα με ο,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό όσον αφορά την υγρασία. Πέμπτον, θα ήθελα κάτι ευέλικτο και επεκτάσιμο. Να μη ρίχνω ολόκληρο τον τοίχο για να γίνει κάποιο μερεμέτι που μπορεί να χρειαστώ ή αν σπάσει κάτι στα υδραυλικά πχ. και να μη χρειάζεται να γκρεμιστεί το σύμπαν αν στο μέλλον θέλω να ρίξω έναν τοίχο. Αυτά τα points τα γράφω για να έχεις μια ιδέα όσον αφορά το δικό μου προφίλ - που μπορεί να μη ταιριάζει με το δικό σου. Δεν ξέρω ακόμη πώς νιώθω όσον αφορά τα ξύλινα προκατ. Θέλω να κάνω ραντεβού και να δω τον τρόπο κατασκευής και τις τοιχοποιίες απο κοντά. Τα φοβάμαι λίγο όσον αφορά τη συντήρησή που μπορεί αν χρειάζονται ή αν δε χρειάζονται, θέλω να δω απο τι είδους επεξεργασία περνάνε τα ξύλα για να μη χρειάζονται. Μ αρέσει το οτι είναι πιο ελαφρές κατασκευές και λογικά πιο οικολογικές μιας και το ξύλο είναι φυσικό υλικό. Βέβαια η μέθοδος που βλέπω είναι ξύλινο frame, διογκωμένη πολυεστερίνη, OSB panels κλπ για την κατασκευή. Βλέπω με συμπάθεια επίσης τις μεταλλικές κατασκευές - προς το παρόν, μου έχουν κάνει καλή εντύπωση και έχοντας μιλήσει με ένα μηχανικό, με ενθάρρυνε να τα κοιτάξω. Εδώ οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες όσον αφορά την τοιχοποιία απ οτι έχω καταλάβει - συγκεκριμένες επιλογές υπάρχουν, είναι ξηρά δόμηση. Μ αρέσει η ευελιξία που έχουν σε μεγάλους χώρους - ανοίγματα χωρίς κολώνες κλπ. και το γεγονός πως είναι επεκτάσιμα και συμπεριφέρονται καλά στο σεισμό στη θεωρία. Κάτι νέο που είδα είναι η κατασκευή με μονωμένα blocks, thermopak και μπετόν που κάνει ένας κατασκευαστής που έχω δει στην Ελλάδα. Δε την έχω ψάξει όμως αρκετά. Αυτό φαίνεται σαν μια κατασκευή πχ με ytong αλλά το block έχει μπετον απ τη μια μεριά και απ την άλλη και ανάμεσα 2 layers πολυεστερίνη και κενό για να μπει οπλισμός και μπετόν. Οπότε κατασκευάζεται λίγο σαν lego το σπίτι και μετά πέφτει το μπετόν. Λογικά θα είναι πολύ καλό όσον αφορά τη μόνωση, γρήγορο στην κατασκευή, επεκτάσιμο και πιο φθηνό απο τα συμβατικά αλλά δε ξέρω τι μειονεκτήματα έχει. Γενικά θεωρούσα τη διογκωμένη πολυεστερίνη ένα όχι και τόσο οικολογικό υλικό που υποφέρει απο ζωίφια, υγρασία και φωτιά αλλά βλέπω πως τη βάζουν πλέον παντού και δεν είμαι ειδικός για να κρίνω. Τέλος τα ICF επίσης μου άρεσαν σα δόμηση και τα θεωρώ στιβαρά. Επίσης είναι γρήγορα σαν κατασκευή αλλά νομίζω το κόστος τους είναι πιο ακριβό. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτά τα κτήρια "αναπνέουν" και τι γίνεται με τις υγρασίες σε αυτά βέβαια καθώς μπαίνει μπετόν και διπλή μόνωση μέσα - έξω απ την κατασκευή. Πολύ γενικά όλα τα παραπάνω και δε ξέρω αν βοηθάνε - θα πρέπει να μιλήσεις με έναν έμπιστο μηχανικό σε βάθος νομίζω. Κι εγώ αυτό θα κάνω όταν φτάσει η ώρα της ανάθεσης αφού έχω δει απο κοντά δουλειές κατασκευαστών και μεθόδους κατασκευής. 1
Amaretos Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2022 2 λεπτά πριν, Klikas είπε Έχω κάνει ηδη μια μικρή έρευνα και κάποιες επαφές ναι. Είμαι βέβαια ακόμη σε συζητήσεις ακόμη. Επίσης, δεν είμαι μηχανικός - οι σκέψεις μου μπορεί να είναι αφελείς και οι ιδέες μου να αλλάξουν. Πρώτον, οι ανάγκες μου είναι για σπίτι max 2 ορόφους με τη λογική να βγάλω ένα σπίτι για μένα και ένα μικρό 2/3αρι. Δεύτερον, δεν είμαι γνώστης και δεν έχω χρόνο να γίνω. Δηλαδή θέλω να το αναθέσω κάπου και να μη τρέχω εγώ πίσω απ τα μαστόρια και τα συνεργεία και να έχω κάποιου είδους κλειστό προϋπολογισμό γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να ξεφύγω πάρα πολύ. Τρίτον, μ αρέσουν οι εναλλακτικές που έχουμε στη δόμηση πλέον και θα ήθελα ταχύτητα - δε θέλω να χτίζω για την επόμενη 2 ετία. Τέταρτον, χτίζω σε επίπεδο, τετράγωνο οικόπεδο με χωμάτινο υπέδαφος και σχετικά κοντά σε θάλασσα με ο,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό όσον αφορά την υγρασία. Πέμπτον, θα ήθελα κάτι ευέλικτο και επεκτάσιμο. Να μη ρίχνω ολόκληρο τον τοίχο για να γίνει κάποιο μερεμέτι που μπορεί να χρειαστώ ή αν σπάσει κάτι στα υδραυλικά πχ. και να μη χρειάζεται να γκρεμιστεί το σύμπαν αν στο μέλλον θέλω να ρίξω έναν τοίχο. Αυτά τα points τα γράφω για να έχεις μια ιδέα όσον αφορά το δικό μου προφίλ - που μπορεί να μη ταιριάζει με το δικό σου. Δεν ξέρω ακόμη πώς νιώθω όσον αφορά τα ξύλινα προκατ. Θέλω να κάνω ραντεβού και να δω τον τρόπο κατασκευής και τις τοιχοποιίες απο κοντά. Τα φοβάμαι λίγο όσον αφορά τη συντήρησή που μπορεί αν χρειάζονται ή αν δε χρειάζονται, θέλω να δω απο τι είδους επεξεργασία περνάνε τα ξύλα για να μη χρειάζονται. Μ αρέσει το οτι είναι πιο ελαφρές κατασκευές και λογικά πιο οικολογικές μιας και το ξύλο είναι φυσικό υλικό. Βέβαια η μέθοδος που βλέπω είναι ξύλινο frame, διογκωμένη πολυεστερίνη, OSB panels κλπ για την κατασκευή. Βλέπω με συμπάθεια επίσης τις μεταλλικές κατασκευές - προς το παρόν, μου έχουν κάνει καλή εντύπωση και έχοντας μιλήσει με ένα μηχανικό, με ενθάρρυνε να τα κοιτάξω. Εδώ οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες όσον αφορά την τοιχοποιία απ οτι έχω καταλάβει - συγκεκριμένες επιλογές υπάρχουν, είναι ξηρά δόμηση. Μ αρέσει η ευελιξία που έχουν σε μεγάλους χώρους - ανοίγματα χωρίς κολώνες κλπ. και το γεγονός πως είναι επεκτάσιμα και συμπεριφέρονται καλά στο σεισμό στη θεωρία. Κάτι νέο που είδα είναι η κατασκευή με μονωμένα blocks, thermopak και μπετόν που κάνει ένας κατασκευαστής που έχω δει στην Ελλάδα. Δε την έχω ψάξει όμως αρκετά. Αυτό φαίνεται σαν μια κατασκευή πχ με ytong αλλά το block έχει μπετον απ τη μια μεριά και απ την άλλη και ανάμεσα 2 layers πολυεστερίνη και κενό για να μπει οπλισμός και μπετόν. Οπότε κατασκευάζεται λίγο σαν lego το σπίτι και μετά πέφτει το μπετόν. Λογικά θα είναι πολύ καλό όσον αφορά τη μόνωση, γρήγορο στην κατασκευή, επεκτάσιμο και πιο φθηνό απο τα συμβατικά αλλά δε ξέρω τι μειονεκτήματα έχει. Γενικά θεωρούσα τη διογκωμένη πολυεστερίνη ένα όχι και τόσο οικολογικό υλικό που υποφέρει απο ζωίφια, υγρασία και φωτιά αλλά βλέπω πως τη βάζουν πλέον παντού και δεν είμαι ειδικός για να κρίνω. Τέλος τα ICF επίσης μου άρεσαν σα δόμηση και τα θεωρώ στιβαρά. Επίσης είναι γρήγορα σαν κατασκευή αλλά νομίζω το κόστος τους είναι πιο ακριβό. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτά τα κτήρια "αναπνέουν" και τι γίνεται με τις υγρασίες σε αυτά βέβαια καθώς μπαίνει μπετόν και διπλή μόνωση μέσα - έξω απ την κατασκευή. Πολύ γενικά όλα τα παραπάνω και δε ξέρω αν βοηθάνε - θα πρέπει να μιλήσεις με έναν έμπιστο μηχανικό σε βάθος νομίζω. Κι εγώ αυτό θα κάνω όταν φτάσει η ώρα της ανάθεσης αφού έχω δει απο κοντά δουλειές κατασκευαστών και μεθόδους κατασκευής. Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σου, και εγω μια απο τα ιδια, τετραγωνο οικοπεδο με χωμα κλπ, κοιταζω για μονοκατοικια φαση χωρις οροφο κλπ. Βασικα μπορει να φανει χαζο ηδη μενω σε δικο μου διαμερισμα σε περιοχη του Πειραια, αλλα προτιμω να "αποσυρθω" λιγο πιο εξω με την φαμιλια μιας και δουλευω remote και οπως και να το κανεις μονοκατοικια/ησυχια κηπος κλπ δεν συγκρινεται για μενα με κανενα διαμερισμα, οποτε μιας και υπαρχει και το οικοπεδο ηδη εχω αρχισει και το σκεφτομαι πολυ εντονα. Και εγω αυτα τα ICF εχω κοιταξει απο site κλπ και μου φαινονται καλη λυση. Τωρα για το κοστος οκ, και μια η αλλη να ειναι με την κλασικη δομηση, ο χρονος που γλιτωνεις και το αγχος να επιβλεπεις τα παντα ειναι κερδος. 1
Klikas Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2022 Κι εγώ επαρχία - χωριό και remote εργασία. Απλά θα πρέπει να ταξιδεύω και εξωτερικό οπότε θα προτιμουσα κατι με χαρτιά - χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένο budget κλπ. Ακριβώς για λόγους ποιότητας ζωής αγόρασα οικόπεδο, για το μέλλον. Στο εξωτερικό όλος ο κόσμος χτίζει εναλλακτικά - εδώ ακόμη οι μηχανικοί είναι σκεπτικοί. Πάντως ανάλογα το τι θα χτίσεις, κοίτα για μηχανικό με εμπειρία σε αυτό γιατί απ οτι βλέπω, η εξοικείωση των περισσότερων είναι στην κλασσική δόμηση. Για το μεταλλικό πχ, απευθύνθηκα σε τοπικό μηχανικό μετά απο σύσταση, που έχει χτίσει και το δικό του σπίτι με μεταλλικό σκελετό 1
kkoyk160 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2022 Καλησπέρα και από μένα. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία. Είμαι και εγώ στην αναζήτηση για κατασκευή μονοκατοικίας στα Μεσόγεια. Έχω κάνει μία αρχική έρευνα και για συμβατική κατασκευή και για προκάτ. Η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη καθώς ένα προκάτ με ξύλινο σκελετό βγαίνει περί τα 1400/τ.μ. (με βάση, ΦΠΑ και με το κλειδί στο χέρι). Στην μονή εταιρεία που βρήκα χαμηλή τιμή (περί τα 1000/τ.μ.) είναι μία στα Μέγαρα που κατασκευάζει προκάτ με έτοιμα διπλά τοιχία από μπετόν. Δεν έχω δει όμως κατασκευές τους και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη. Υπάρχει κανείς που το έχει ψάξει για την συγκεκριμένη εταιρεία και αυτόν τον τρόπο κατασκευής;
mcstefan7 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2022 Στις 22/1/2022 στις 6:52 ΜΜ, kkoyk160 είπε Καλησπέρα και από μένα. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία. Είμαι και εγώ στην αναζήτηση για κατασκευή μονοκατοικίας στα Μεσόγεια. Έχω κάνει μία αρχική έρευνα και για συμβατική κατασκευή και για προκάτ. Η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη καθώς ένα προκάτ με ξύλινο σκελετό βγαίνει περί τα 1400/τ.μ. (με βάση, ΦΠΑ και με το κλειδί στο χέρι). Στην μονή εταιρεία που βρήκα χαμηλή τιμή (περί τα 1000/τ.μ.) είναι μία στα Μέγαρα που κατασκευάζει προκάτ με έτοιμα διπλά τοιχία από μπετόν. Δεν έχω δει όμως κατασκευές τους και δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη. Υπάρχει κανείς που το έχει ψάξει για την συγκεκριμένη εταιρεία και αυτόν τον τρόπο κατασκευής; Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μιλήσεις με ιδιοκτήτες που έχουν επιλέξει αυτη την εταιρία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα